Ak máte doma plechovku Salka, toto skúste: 11 receptov na bezkonkurenčné vianočné dezerty, ktoré rýchlo pripravíte!

7879 0

Jednoduché, rýchle a naozaj fantastické vianočné recepty, ktoré pripravíte z obľúbeného sladeného kondenzovaného mlieka.

Salko šuhajdy

Potrebujeme:

1 salko- vopred uvarené (2 hod.)

10 dkg masla

10 dkg mletých orechov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 vanilkový cukor

½ stuženého tuku – (cery)

15 – 20 dkg čokolády na varenie

Postup:

Uvariť klasické salko (ponorené do vody cca 2 – 2,5 hod. najlepšie deň vopred), alebo si môžete kúpiť už hotové karamelové. Do hrnca dáme uvarené salko, maslo, orechy a vanilkový cukor. Chvíľu povaríme, kým sa nerozpustí maslo, aby sa všetko dobre spojilo. Necháme trochu vychladnúť. Pripravíme si čokoládovú polevu (ja robím tak , že čokoládu si rozpustím aj s cerou nad parou). Pripravenú polevu nalejeme do košíčkov po 1 až 2 ČL (záleží aké máte veľké košíky). Potom pridáme plnku, nakoniec čokoládovú polevu a ozdobíme podľa ľubovôle a chuti. Necháme stuhnúť. Tieto šuhajdy obľubujú najmä detičky, ale určite si pochutnáte aj vy.

Salko rožteky

Potrebujeme:

Na cesto:

210 g hladkej múky,

140 g mletých orechov,

70 g práškového cukru,

140 g masla (hery),

1 lyžica kakaa,

2 žĺtky a citrónová kôra.

Na krém:

1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka 397ml  (variť cca 3 hodiny)

250 g masla

Na ozdobenie: čokoládová poleva

Postup:

Z múky, tuku, cukru, orechov, kakaa, žĺtkov a cit. kôry vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme pol hodiny v chladničke. Cesto vyvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme rohlíčky. Vyskládáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme do ružova na 180 ° C.

Uzavretú plechovku kondenz. mlieka ponoríme do vody a varíme cca 3 hodiny, po 3 hodinách má mlieko krásnu čokoládovú farbu. Mlieko necháme vychladnúť a vyšľaháme s maslom na hladký krém. S pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame krém na rohlíčky a nakoniec jeden po druhom namáčame do čok.polevy, môže byť aj biela, fantázii sa medze nekladú. Je lepšie, keď si pred namáčaním do čokolády rohlíčky namrazíte, práca ide lepšie od ruky). Rohlíčky môžete tiež zamraziť a schovať na neskôr.

P.S. Tip odGabiky, tým čo sa s cestom zle pracuje. Cesto môžete naplniť do malých formičiek rožtekov.

Salko trubičky

Potrebujeme:

cesto:

130 g masla

3 žĺtky

500 g hladkej múky

100 g práškového cukru

5 lyžíc mlieka

5 lyžíc medu

robíme trubičky dlhé 7,5 cm

krém:

1 karamelové salko

1 karamelový puding (250-300 ml mlieka)

1 a 1/2 masla (mám na mysli veľkú kocku masla)

Postup:

Všetko zmiešame a poriadne prepracujeme cesto. Cesto je tuhšie, je dobré zapracovávať ho po častiach a nakoniec všetko dohromady. S cestom pracujeme hneď, ale nerozvaľkávame celý plát naraz – odoberáme si časti a tie rozvaľkáme na pracovnej doske (netreba múčiť).

Na pracovnej doske vyvaľkáme pod potravinárskou fóliou cesto, veľmi tenko. Vykrajujeme okrúhlym vykrajovačom (priemer 5,5 cm), na každé koliesko na kraj položím formu trubičku a cesto na trubičku namotáme tak, aby sa konce spojili.

Trubičky uložíme na  plech s papierom na pečenie. Pečiem pri cca 160 st. asi 4 minúty (cca). Ešte z teplých trubičiek stiahnem upečené cesto a necháme na utierke vychladnúť.

krém:

Karamelové salko vyšľaháme s vyhladnutým pudingom, nakoniec našľaháme zmäknuté maslo a po lyžičkách všľaháme do pudingového salka. Dobre premiešame, aby vznikol jednotný krém. Ak nemáte salko, tak krém môžete pokojne pripraviť z dvoch pudingových práškov, 500 ml mlieka a 1 a 1/2 kocky masla. Puding môže byť aj vanilkový.

Krémom naplním zdobiace vrecko so špičkou a každú trubičku naplním z oboch strán.
Nakoniec môžeme dozdobiť čokoládou. Trubičky môžete skladovať aj v dóze  a dať do mrazničky – po vytiahnutí sú výborné.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU

Domáce Baileys 2. recept

Domáce Baileys

Potrebujeme:

2 plechovky Salka

0,5 l whisky alebo rumu

0,5 l mlieka

1 bal. mandľového pudingu

Postup:

Kondenzované mlieko v plechovke necháme cca 2 hodiny variť v hrnci  s vodou – plechovky by mali byť celkom zaliate. Prípadne obsah plechoviek varíme v hrnci s dvojitým dnom cca 20 minút, kým hmota nezíska krásnu karamelovú farbu.

Puding uvaríme podľa návodu na obale a potom necháme vychladnúť (občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila koža).

Kondenzované mlieko necháme po dovarení vychladnúť. Potom ho spolu s pudingom prelejeme do mixéra a šľaháme, pričom postupne do zmesi prilievame alkohol.

Keď sa jednotlivé suroviny spoja, prelejeme do nádoby, uzavrieme a necháme niekoľko dní odstáť na chladnom mieste.

Domáce Baileys podávame s kockou ľadu.

Domáci vaječný likér

Potrebujeme:

6 žĺtkov

1 plechovku Salka

250 ml rumu

500 ml mlieka

Postup:

Kondenzované mlieko vyšľaháme s obyčajným mlieko. Do tejto zmesi postupne vmiešame rozšľahané žĺtky. Zmes preložíme do misky s vodou a zahrievame za stáleho miešania.

Potom zložíme z plameňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne vmiešavame rum. Hotový likér skladujeme na chladnom mieste.

Poznámka: Na prípravu likéru použite čerstvé domáce vajcia.

Marlenka guličky

Potrebujeme:

1 balenie medových plátkov 145 g

1 lyžica medu

1/2 konzervy karamelového Salka

100 g masla

lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)

mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)

Postup:

Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.

Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.

Domáce Rafaello

Najjednoduchší recept na domáce Rafaello

Potrebujeme:

½ plechovky salka

250 g strúhaného kokosu

½ lyžičky vanilkového extraktu

Mandle

Postup:

Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.

Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).

Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.

Servírujeme v papierových košíkoch.

Salko oriešky

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

250 g práškového cukru

250 g masla alebo palmarínu

150 g mletých orechov

Kakao – ak chcete, prípadne vanilku

Na plnenie:

1 plechovku salka – nevarené alebo už kúpené karamelové

1 kocku masla (250 g)

Postup:

Všetky suroviny zmiešame a vymiešame tuhšie tvárne cesto bez hrudiek . Cesto klasicky vtlačíme do formičiek na oriešky. Do formišiek vtlačíme tak, aby na vrchu vznikla priehlbinka na krém.

Formičky uložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 160 stupňov asi 10 minút.

Vyberieme z rúry a po 1-2 minútach vyklopíme (vyklepeme z formiečiek) ja formičky nematím ani nemúčim a oriešky vždy idú pekne von.

Na plnku si buď uvaríme klasické salko v plechovke (varíme asi 2 hodiny ponorené vo vode) alebo použijeme kupované karamelové.

Salko potom ušľaháme s maslom a týmto krémom plníme vychladnuté oriešky. Vždy na jeden oriešok dáme krém (asi lyžičku) a prilepíme druhý oriešok. Nakoniec môžeme vyvaľkať v práškovom cukre.

Vianočné zmrzinky

Potrebujeme (na 40 kornútkov):

zmrzlinové kornútky (kúpené alebo robené doma),

Karamelový krém:

20 dkg cukru

25 dkg mletých alebo sekaných orechov

1 salko

1 maslo

sneh:

na 1 bielok 50 g cukru (ja som robila zo 4 bielkov)

Postup:

Karamelový krém: cukor upálime na karamel, pridáme orechy, po chvíli salko a maslo. Chvíľu povarime. Do 3/4 kornútkov naplníme karamel. Bielky si ušľaháme s cukrom nad parou a keď získame hustý tuhý krém, nalníme ho do kornútkov a necháme vychladiť.  Ak nemáte kornútky z obchodu, môžete si ich jednoducho vyrobiť z tortových oblátok nad parou. Postup, ako na to nájdete.

Šuhajdy ako kinder

Potrebujeme:

200 g čokoláda horká

200 g čokoláda mliečna

100 g tuk stužený (Cera) – alebo maslo

50 g maslo

Plnka:

salko 250 g (alebo tuk) maslo

Postup:

Najprv si pripravíme plnku. Do hrnca vylejeme salko a na kocky nakarájané maslo. Rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť za občasného premiešania.

Čokoládu pripravíme štandardne. Nalámeme a spolu s tukom roztopíme vo vodnom kúpeli . Ponalievame do pripravených košíčkov prvú vrstvu – čokoládovú. Plnka bude chladnutím hustnúť preto sa nezľaknite že je to riedke po zahriatí v mikrovlne (môžete aj klasicky povariť na plameni – cca 8 minút). Do každého košíčka dáme po lyžičke plnky. A na záver dolejeme košíčky čokoládou.

 

Témy:


Pridajte svoj komentár