plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte doma plechovku Salka, toto skúste: 11 receptov na bezkonkurenčné veľkonočné dezerty, ktoré rýchlo pripravíte!

Jednoduché, rýchle a naozaj fantastické vianočné recepty, ktoré pripravíte z obľúbeného sladeného kondenzovaného mlieka.

Salko poháre

Potrebujeme:

3 bal. vanilkového pudingu bez varenia (Créme Olé)

1 a 1/2 šálky mlieku

1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka (Salka)

350 ml smotany na šľahanie + 1 stužovač do šľahačky

5 banánov nakrájaných na plátky

Piškóty

Postup:

Salko ušľaháme s pudingovými práškami a mlieko do hladkej, jednotnej hmoty. Necháme niekoľko minút bokom, hmota postupne zhustne.

Medzitým si ušľaháme zo smotany a stužovača tuhú šľahačku.

Prirpavíme si dezertné poháre. Na dno pohárov uložíme piškóty, salkový krém, plátky banánov a vrstvy opakujeme, kým poháre nepalníme takmer doplna. Vrch dozdobíme šľahačkou.

Vložíme do chladničky vychladiť a môžeme podávať.

Salko rožteky

Potrebujeme:

Na cesto:

210 g hladkej múky,

140 g mletých orechov,

70 g práškového cukru,

140 g masla (hery),

1 lyžica kakaa,

2 žĺtky a citrónová kôra.

Na krém:

1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka 397ml  (variť cca 3 hodiny)

250 g masla

Na ozdobenie: čokoládová poleva

Postup:

Z múky, tuku, cukru, orechov, kakaa, žĺtkov a cit. kôry vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme pol hodiny v chladničke. Cesto vyvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme rohlíčky. Vyskládáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme do ružova na 180 ° C.

Uzavretú plechovku kondenz. mlieka ponoríme do vody a varíme cca 3 hodiny, po 3 hodinách má mlieko krásnu čokoládovú farbu. Mlieko necháme vychladnúť a vyšľaháme s maslom na hladký krém. S pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame krém na rohlíčky a nakoniec jeden po druhom namáčame do čok.polevy, môže byť aj biela, fantázii sa medze nekladú. Je lepšie, keď si pred namáčaním do čokolády rohlíčky namrazíte, práca ide lepšie od ruky). Rohlíčky môžete tiež zamraziť a schovať na neskôr.

P.S. Tip odGabiky, tým čo sa s cestom zle pracuje. Cesto môžete naplniť do malých formičiek rožtekov.

Salko trubičky

Potrebujeme:

cesto:

130 g masla

3 žĺtky

500 g hladkej múky

100 g práškového cukru

5 lyžíc mlieka

5 lyžíc medu

robíme trubičky dlhé 7,5 cm

krém:

1 karamelové salko

1 karamelový puding (250-300 ml mlieka)

1 a 1/2 masla (mám na mysli veľkú kocku masla)

Postup:

Všetko zmiešame a poriadne prepracujeme cesto. Cesto je tuhšie, je dobré zapracovávať ho po častiach a nakoniec všetko dohromady. S cestom pracujeme hneď, ale nerozvaľkávame celý plát naraz – odoberáme si časti a tie rozvaľkáme na pracovnej doske (netreba múčiť).

Na pracovnej doske vyvaľkáme pod potravinárskou fóliou cesto, veľmi tenko. Vykrajujeme okrúhlym vykrajovačom (priemer 5,5 cm), na každé koliesko na kraj položím formu trubičku a cesto na trubičku namotáme tak, aby sa konce spojili.

Trubičky uložíme na  plech s papierom na pečenie. Pečiem pri cca 160 st. asi 4 minúty (cca). Ešte z teplých trubičiek stiahnem upečené cesto a necháme na utierke vychladnúť.

krém:

Karamelové salko vyšľaháme s vyhladnutým pudingom, nakoniec našľaháme zmäknuté maslo a po lyžičkách všľaháme do pudingového salka. Dobre premiešame, aby vznikol jednotný krém. Ak nemáte salko, tak krém môžete pokojne pripraviť z dvoch pudingových práškov, 500 ml mlieka a 1 a 1/2 kocky masla. Puding môže byť aj vanilkový.

Krémom naplním zdobiace vrecko so špičkou a každú trubičku naplním z oboch strán.
Nakoniec môžeme dozdobiť čokoládou. Trubičky môžete skladovať aj v dóze  a dať do mrazničky – po vytiahnutí sú výborné.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU

Domáce Baileys

Domáce Baileys

Potrebujeme:

2 plechovky Salka

0,5 l whisky alebo rumu

0,5 l mlieka

1 bal. mandľového pudingu

Postup:

Kondenzované mlieko v plechovke necháme cca 2 hodiny variť v hrnci  s vodou – plechovky by mali byť celkom zaliate. Prípadne obsah plechoviek varíme v hrnci s dvojitým dnom cca 20 minút, kým hmota nezíska krásnu karamelovú farbu.

Puding uvaríme podľa návodu na obale a potom necháme vychladnúť (občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila koža).

Kondenzované mlieko necháme po dovarení vychladnúť. Potom ho spolu s pudingom prelejeme do mixéra a šľaháme, pričom postupne do zmesi prilievame alkohol.

Keď sa jednotlivé suroviny spoja, prelejeme do nádoby, uzavrieme a necháme niekoľko dní odstáť na chladnom mieste.

Domáce Baileys podávame s kockou ľadu.

Domáci vaječný likér

Potrebujeme:

6 žĺtkov

1 plechovku Salka

250 ml rumu

500 ml mlieka

Postup:

Kondenzované mlieko vyšľaháme s obyčajným mlieko. Do tejto zmesi postupne vmiešame rozšľahané žĺtky. Zmes preložíme do misky s vodou a zahrievame za stáleho miešania.

Potom zložíme z plameňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne vmiešavame rum. Hotový likér skladujeme na chladnom mieste.

Poznámka: Na prípravu likéru použite čerstvé domáce vajcia.

Marlenka guličky

Potrebujeme:

1 balenie medových plátkov 145 g

1 lyžica medu

1/2 konzervy karamelového Salka

100 g masla

lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)

mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)

Postup:

Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.

Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.

Medové salko rezy

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

½ šálky cukru

1 bal. vanilkového cukru

1a ½ lyžičky jedlej sódy

200 g masla

2 lyžice medu

1 vajce

Na smotanový krém:

500 ml mlieka

40 g smotanového pudingu v prášku

100-150 g zmäknutého masla

Salkový krém:

1 plechovku karamelového salka

200 g zmäknutého masla

Na vrch:

140 g nasekaných orechov (vlašské, kešu, arašidy)

50 g čokolády na varenie

2 lyžičky rastlinného oleja

Postup:

Formu na pečenie s rozmermi 20×30 cm vymastíme maslom. Rúru nahrejme na 180 stupňov.

Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, jedlou sódou a nakrájaným studeným maslom. Zmiešame a miešame, kým nám nevznikne drobivá zmes.

Potom pridáme med, vajce a vymiesime tuhšie pružné cesto.

Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, prvú navrstvíme na plech a prstami roztlačíme tak, aby sedel na pripravený plech.

Pečieme asi 6-7 minút pri teplote 180 stupňov. Takto upečieme každé cesto. Všetky pláty cesta necháme vychladnúť.

Na prvý krém uvaríme z mlieka, cukru a pudingového prášku puding. Necháme vychladnúť a potom do pudingu vmiešame našľahané maslo.

Na druhý krém zmiešame karamelové salko s našľahaným maslom.  Šľaháme, kým sa obe hmoty nespoja do jednotného krému.

Na prvý plát cesta navrstvíme smotanový krém, prikryjeme druhým plátom. Navrstvíme 3/4 karamelového krému, posledný plát cesta, zvyšok karamelového krému a pospyeme orechmi. Čokoládu rozpustíme s olejom a pokvapkáme vrch zákuska.

Domáce Rafaello

Najjednoduchší recept na domáce Rafaello

Potrebujeme:

½ plechovky salka

250 g strúhaného kokosu

½ lyžičky vanilkového extraktu

Mandle

Postup:

Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.

Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).

Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.

Servírujeme v papierových košíkoch.

Zmrzinky

Potrebujeme (na 40 kornútkov):

zmrzlinové kornútky (kúpené alebo robené doma),

Karamelový krém:

20 dkg cukru

25 dkg mletých alebo sekaných orechov

1 salko

1 maslo

sneh:

na 1 bielok 50 g cukru (ja som robila zo 4 bielkov)

Postup:

Karamelový krém: cukor upálime na karamel, pridáme orechy, po chvíli salko a maslo. Chvíľu povarime. Do 3/4 kornútkov naplníme karamel. Bielky si ušľaháme s cukrom nad parou a keď získame hustý tuhý krém, nalníme ho do kornútkov a necháme vychladiť.  Ak nemáte kornútky z obchodu, môžete si ich jednoducho vyrobiť z tortových oblátok nad parou. Postup, ako na to nájdete.

Košíčky ako kinder

Potrebujeme:

200 g čokoláda horká

200 g čokoláda mliečna

100 g tuk stužený (Cera) – alebo maslo

50 g maslo

Plnka:

salko 250 g (alebo tuk) maslo

Postup:

Najprv si pripravíme plnku. Do hrnca vylejeme salko a na kocky nakarájané maslo. Rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť za občasného premiešania.

Čokoládu pripravíme štandardne. Nalámeme a spolu s tukom roztopíme vo vodnom kúpeli . Ponalievame do pripravených košíčkov prvú vrstvu – čokoládovú. Plnka bude chladnutím hustnúť preto sa nezľaknite že je to riedke po zahriatí v mikrovlne (môžete aj klasicky povariť na plameni – cca 8 minút). Do každého košíčka dáme po lyžičke plnky. A na záver dolejeme košíčky čokoládou.

Orechové Salko rezy

Potrebujeme:

Potrebujeme na cesto:

  • 100 g masla
  • 400 g kondenzovaného sladeného mlieka
  • 250 g hl. múky
  • 2 vajcia
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky kakaového prášku

Na smotanový krém:

  • 300 g kyslej smotany
  • 150 g práškového cukru
  • hrsť nasekaných orechov
  • čokolády na dekoráciu

Postup:

Maslo sa rozpustí a keď sa ochladí, zmiešame ho s kondenzovaným mliekom, vajcami a múkou (múky možno budete potrebovať viac, alebo menej, závisí od konzistencie cesta). Jedlá sóda sa zmieša s citrónovou šťavou a potom sa pridá kakaový prášok. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré je rozdelené do troch častí, z ktorých každá sa pečie vo vyhriatej rúre s teplotou 180 ° C približne 30 minút.

Krém: Zmiešajte kyslú smotanu s práškovým cukrom. Naneste krém na prvý plát upečeného vchladnutého cesta, aplikujte ho lyžicu, potom posypte drvenými vlašskými orechmi. Takto vrstvíme, kým sa zložky nevyčerpajú. Vrch natrieme zvyšnou smotanou alebo vyšľahanou šľahačkou (aj boky) a ozdobíme strúhanou čokoládou.

Najlepšie recepty na dnes