plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nátierky pre štíhly pás – 11 top receptov: Dávka zdravia a ideálna FIT večera – budete ich chcieť aj bez pečiva!

Zdravé, úžasne chutné a jednoduché na prípravu. Vyskúšajte naše najlepšie recepty na domáce pomazánky, ktoré vás zasýtia a nabijú energiou.

Cuketová nátierka s cesnakom

 

 

Potrebujeme:

5 strúčikov cesnaku

2 lyžice olivového oleja

150 g cukety

2 lyžice nátierkového masla (napríklad Lučiny)

morskú/himalájsku

soľ

mleté čierne korenie

sušené bylinky

Postup:

Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Na panvici rozohrejeme olej a cesnak orestujeme.

Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme k cesnaku.

Restujeme spolu cca 10 minút.

Keď je cuketa s cesnakom orestovaná, necháme ju vychladnúť a v mixéri rozmixujeme do hladka.

Pridáme Lučinu, soľ a čierne korenie a všetko spolu dobre premiešame.

Podávame na domácom špaldovom chlebíku.

Vajíčková cottage nátierka

 

 

Potrebujeme:

4 vajcia

150 g cottage syr

80 g tvarohu

6 reďkoviek

1/2 avokáda

30 g jarná cibuľka

hrsť nakrájanej pažítky

soľ a korenie

Postup:

Vajcia nakrájame na kocky, pridáme k nim tvaroh a reďkovky nakrájané na tenké kolieska.

Potom si cottage syr v pripravenej nádobe rozmixujeme a pridáme ho k vajíčkam.

Avokádo si nakrájame na kocky a spoločne s jarnou cibuľkou pridáme do zmesi.

Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

Mrkvová nátierka

 

 

Potrebujeme:

100 g mrkvy nastrúhanej najemno

125 g cottage syru

50 g strúhanej mozzarelly

1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

Pár kvapiek olivového oleja

½ lyžičky citrónovej šťavy

Čierne mleté korenie

Soľ

Postup:

Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou.

Podávame posypané pažítkou.

Bryndzová

 

 

Postup:

125 g bryndze

100 g jemného tvarohu

1 lyžicu bieleho jogurtu

Pažítku, cibuľku alebo iné bylinky podľa chuti

Štipku sladkej papriky

Postup:

Všetko zmiešame (bryndzu roztlačímevidličkou) a podávame na chlebík ozdobené jarnou cibuľkou.

Do nátierky môžete pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, alebo bylinky podľa chuti.

Šunková nátierka s jogurtom

 

5-minútová šunková nátierka

 

Potrebujeme:

270 g šunky

15 g jarnej cibuľky – zelenú časť

15 g zeleru

35 g nakladaných uhoriek

50 ml nálevu z nakladaných uhoriek

95 g bieleho jogurtu

2 lyžičky horčice

Postup:

Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame.

Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota.

Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).

Zdravá tuniaková nátierka

 

 

Potrebujeme:

250 g jemného tvarohu

1 väčšiu konzervu tuniaka v olivovom oleji

1 lyžičku horčice

Jarnú cibuľku

Citrónovú šťavu

Soľ a čierne korenie

Postup:

Tvaroh zmiešame s tuniakom a horčicou, pridáme cibuľku a dochutíme soľou a korením.

Pomazánka z tvarohu a červenej repy

 

thumb

 

Potrebujeme:

2 červené repy

Čerstvý tymián

200 g jemného tvarohu

1 lyžicu kyslej smotany

Zväzok zelenej cibuľky

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ a korenie podľa chuti

Najemno nasekané vlašské orechy – podla chuti

Postup:

Repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou a korením, potrieme olivovým olejom a preložíme na plech.

Pridáme vetvičku rozmarínu a dáme piecť – pri teplote 180 stupňov približne 40 minút alebo kým repa nezmäkne.

Repu rozmixujeme v mixéri alebo nastrúhame na strúhadle.

Pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a orechy. Podávame posypané zelenou cibuľkou.

Zelerová pomazánka

 

francusko-predjelo-od-celera-by-cvijetic8-f74b51475e1d5cb4d2f2da1efa4c1683_view_l

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu

120 g koreňa zeleru

1 vajce uvarená natvrdo

45 g pomazánkového masla

Soľ, korenie a citrónovú šťavu

Postup:

Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.

Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom

 

21198-kolac-sa-makom-i-visnjama-1-496x350

Potrebujeme:

200 g Lučiny

4 vajcia

3 lyžice kyslej smotany

Zväzok lístkov medvedieho censaku

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame.

Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Špenátovo-bryndzová pomazánka

 

cashew-spinach-spread

 

Potrebujeme:

250 g čerstvých špenátových listov

500 g bryndze

100 ml olivového oleja

Soľ

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra.

Rozmixujeme a môžeme servírovať.

Avokádová pomazánka

 

avocado

 

Potrebujeme:

1 avokádo prekrojené na polovicu

6 vajec uvarených natvrdo

1 lyžicu vínneho octu

1 lyžičku dijonskej horčice

½ lyžičky soli

½ šálky najemno nakrájanej cibule

2 lyžice najemno nasekanej pažítky

Postup:

Vajcia nakrájame nadrobno a vnútro avokáda vyberieme a tiež nakrájame nadrobno.

Obe ingrediencie preložíme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami.

Falošná paštéta

 

Falošná paštéta hotová za pár minút!

Potrebujeme

330 g hlivy ustricovej

90 g cibue

4 strúčiky cesnaku

1 lyžička zázvoru

10 g petržlenu

olivový olej

100 g vlašských orechov

šťava z 1/2 citróna

Postup

Rozohrejte olivový olej na panvici, pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a jemne nasekaný cesnak.

Keď je vôňa cesnaku intenzívna a cesnak začína byť priehľadný, pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte niekoľko minút, kým sa cibuľa nestane priesvitnou.

Pridajte nahrubo nakrájanú hlivu ústricovú a ochuťte podľa chuti korením a soľou. Pridajte citrónovú šťavu a lyžičku strúhaného zázvoru.

Varíme, kým huby nepustia šťavu a keď sa začne odparovať, odstavíme z plameňa.

Rozmixujte a pridajte 80-100 g nasekaných alebo celých vlašských orechov.

Mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú smotane. Môžete podľa potreby dochucovať korením a soľou.

Hotovú zmes dajte do nádoby (napr. zaváraninový pohár) a nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte s rôznymi druhmi pečiva, ideálne s hriankami.

Najlepšie recepty na dnes