plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nemusíte chodiť do obchodu: 11 top receptov na rýchle domáce pečivo, ktoré viete pripraviť aj o polnoci!

Domáce pečivo, ktoré viete pripraviť bez kysnutia, za pár minút a úplne jednoducho!

Domáce pečivo, ktoré viete pripraviť bez kysnutia, za pár minút a úplne jednoducho!

Tvarohové žemle

Potrebujeme:

275 g jemného tvarohu

60 g krupicového cukru

10 g vanilkového cukru

2 menšie vajcia

2 PL rastlinného oleja

štipka soli

250 g múky

10 g prášku do pečiva

na potretie: žĺtok + 1 PL mlieka

Postup:

Ako prvé si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Do misky si dáme tvaroh, vajíčka, štipku soli, cukor, vanilkový cukor, rastlinný olej a všetko spolu dobre premiešame.

Postupne pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva (trochu múky, asi 10 – 20 g si nechajte). Čím dlhšie budete cesto miesiť, tým budú buchty nadýchanejšie. Pracovnú dosku si posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Cesto si vyformujeme do obdĺžnika a rozrežeme na 8 rovnakých dielov.

Z každého kúsku vyformujte guľôčku. Plech si vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň buchty, potrieme žĺtkom vyšľahaným s mliekom a dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 20 – 25 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!

Videonávod nájdete TU

Domáce rožky bez kysnutia

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

250 ml mlieka

25 g čerstvého droždia

25-30 g rozpusteného masla

1 lyžičku cukru

1 lyžičku soli

1-2 lyžíc mlieka

Postup:

Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.

Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.

Potom pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.

Keď je cesto vymiesené (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely  a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenší trojuholník, ktorý jednoducho zrolujeme do tvaru rožteka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Povrch rožtekov potrieme mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na spodok rúry plech s vodou.

Žemle bez kysnutia

Potrebujeme:

Kvások:

1 lyžicu kryštálového cukru

50 g čerstvého droždia

150 ml vlažného mlieka

Cesto:

500 g hladkej múky

100 ml oleja

150 ml vlažného mlieka

2 lyžičky soli (ak pripravujete žemle na sladko stačí 1 lyžička)

1 lyžičku jedlej sódy

Postup:

V jednej miske zmiešame prísady na kvások. V druhej zmiešame sypké prísady. K suchým prísadám pridáme kvások, zvyšné mlieko, olej a vypracujeme hladké vláčne cesto.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a krátko primiesime v rukách. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom a papier potrieme trochou oleja.

Rúru nastavíme na 190 stupňov.

Cesto rozdelíme na 10-12 častí a z nich vyformujeme tvar guličiek. Guličky môžeme naplniť, alebo upiecť bez náplne, je to len na vás.

Guličky preložíme na plech a povrch každej potrieme olejom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 20-25 minút. Žemličky musia byť na povrchu zlatisté.

Rožky s medvedím cesnakom

Potrebujeme:

500 g múka hladká

250 g maslo

1 ks vajce

2 ks žĺtky

200 g smotana kyslá

cca 100 ml mlieko studené (+-)

20 g droždie

Plnka: Nadrobno nasekaný medvedí cesnak a maslo

1 vajce na potretie

Postup:

Do preosiatej múky rozdrobíme droždie, pridáme nakrájané, alebo nastrúhané studené maslo a aj ostatné prísady. Vymiešame jednotné cesto, podľa potreby pridáme mlieko.

Cesto je mäkké a pomerne lepivé cesto. Dáme ho na silne pomúčenú dosku a vypracujeme šúlok.

Cesto rozdelíme na šesť častí. Každú rýchlo zamiesime do bochníka, tie postupne vyvaľkáme do kruhu. Kám pracujeme s jedným bochníkom, ostatné si môžeme dať do chladničky.

Každý kruh potrieme plnkou a nakrájame na trojuholníky. Potom každý trojuholník zrolujeme a vytvarujeme rohlík, ktorý ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý rohlík potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 200 C do zlatista.

Írsky chlebík bez kysnutia

Potrebujeme:

450 g hladkej špaldovej múky

1 lyžička soli

1 lyžička kryštálového cukru

1 lyžička sódy bikarbóny

500 g bieleho jogurtu

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.

Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta.  Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len zľahka premiešať, v tom spočíva jeho kúzlo. :-)

Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.

Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.

Rýchle domáce rožky

Potrebujeme:

2 lyžice cukru

100 ml vlažného mlieka

1 lyžica sušeného droždia

50 ml jogurtu

100 ml vody

1 vajce

2 lyžičky soli

500 g hladkej múky

1 lyžička prášku do pečiva

1 lyžica octu

100 ml oleja

Postup:

Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, cukor a premiešame – necháme vyjsť kvások 10 minút.

Pridáme jogurt, vajce, soľ, postupne aj múku, prášok do pečiva, olej a ocot. Vymiešame cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť 30 minút.

Cesto vyberieme z miksy a naolejovanými rukami a rozdelíme na dve časti.

Každú rozdelíme na ďalších 5 častí a každú vyformujeme do tvaru guličky.

Potom každú rozvaľkáme a zrolujeme.

Takto prirpavené rožky ukladáme na plech vyložený papierom. Necháme stáť 30 minút.

Potrieme vodou.

Pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút. Po upečení opäť potrieme vodou,

Video postup nájdete TU.

Acidkový chlebík bez kysnutia

Potrebujeme:

280 g preosiatej špaldovej hladkej múky

170 g preosiatej pohánkovej múky (môžeme použiť aj ražnú múku)

2 tégliky bieleho acidka

1 lyžičku soli

1 lyžičku hnedého cukru

1 lyžičku jedlej sódy

1 lyžičku mletej rasce

Do cesta môžeme pridať aj semienka podľa chuti

Na posypanie:

Voliteľné: 1 lyžičku sezamových semienok

Postup:

Muku zmiešame s ostatnými suchými prísadami a postupne pridávame acidko. Prísady zmiešame pomocou vidličky. Stačí aby sa prísady spojili, netreba pracne a dlho miešať. Cesto by malo byť lepivé.

Pripravíme si formu na pečenie, ktorú je dobré predhriať v rúre – ideálna je jánska misa alebo podlhovastá forma na pečenie s vyššími okrajmi.

Predhriatu formu vystelieme papierom na pečenie, ktorý trochu pomastíme olejom a vyklopíme do nej cesto. Cesto môžeme podľa potreby trochu vyformovať rukami, aby mal chlebík pekný tvar. Môžeme posypať semienkami alebo rascou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 50 minút. Chlebík počas pečenia sledujeme, kedže každá rúra pečie inak.

Lenivé pagáče z kyslej smotany

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 tuk na pečenie
  • 1 kelímok kyslej smotany
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok
  • na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie
  • tuk na vymastenie plechu

Postup:

Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.

Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.

Lacné domáce dalamánky

Potrebujeme:

1 hrnček hladkej ražnej múky

1,5 hrnčeka polohrubej múky

1/2 hrnčeka hladkej múky

3 lyžičky soli (nie kopcovité)

1/2 lyžičky octu

1,5 hrnčeka vody

1/3 lyžičky sušeného droždia

Mletú rascu

Na vrch:

Hrubozrnná soľ

Mak, rasca alebo semienka podľa chuti

Postup:

V miske si najskôr zmiešame oba druhy múky a pridáme aj ostatné sypké prísady – rascu, soľ a droždie. Potom pridáme tekuté prísady – ocot, vodu a rýchlo zmiešame, aby nám vznikla jednotná hmota. Cesto prikryjeme fóliou a necháme 12 hodín odpočívať.

Na druhý deň si pripravíme pomúčenú pracovnú dosku (pomúčime ražnou múkou). Pomúčenými rukami cesto premiesime a rozdelíme na 8 bochníkov. Cesto sa lepí, preto majte múku poruke.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme, necháme podkysnúť, kým sa rúra zahreje. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút – alebo kým dalamánky nebudú zlatisté.

Mäkučké pagáče z cmaru, bez kysnutia

Bez kysnutia, bez čakania: Mäkučké pagáče z cmaru, hotové za 30 minút!

Potrebujeme:

2 a ½ šálky hladkej múky

½ šálky masti

1 a ¼ šálky cmaru

2 lyžice mlieka

1 lyžicu cukru

1 lyžicu prášku do pečiva

2 lyžičky soli

½ lyžičku jedlej sódy

Maslo na potretie

1 šálka = 230 ml

Postup:

Z tejto dávky vám vyjde približne 12-14 menších sušienok.

Najskôr si rúru nastavíme na 200 stupňov Celzia.

Potom v miske zmiešame suché prísady a do tejto zmesi postupne vmiešame masť a vmiešame do suchých prísad – zmes bude mať drobivú konzistenciu.

Potom v ceste urobíme jamku a do tej postupne lejeme cmar. Miesime, kým cesto nezíska hladkú štruktúru (ak je cesto príliš husté alebo naopak riedke, pridáme cmar alebo naopak múku).

Cesto rozvaľkáme na tenší plát a vyrezávame z neho kruhy. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme mliekom a pečieme 13-15 minút, alebo kým nie sú na povrchu zlatisté.

Hneď po dopečení môžeme potrieť maslom.

Najlepšie recepty na dnes