Žobrácke lokše na kyslom mlieku
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
300 ml kyslého mlieka (možno vám bude stačiť aj 250 ml)
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžičku soli
2 lyžičky cukru
Olej na vyprážanie
Postup:
Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.Suroviny zmiešame v miske a vypracujeme hladké, vláčne cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Ak je riedke pridáme soľ, ak naopak príliš tuhé pridáme mlieko.
Cesto necháme pri izbovej teplote postáť asi 20-30 minút. Potom ho vyklopíme na pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru valca. Ten nožom nakrájame na rovnaké časti. Každý kúsok ponaťahujeme do tvaru tenšej placky a popicháme vidličkou.
Na panvici s hrubým dnom si zahrejeme trochu oleja – nie ako na langoše, naozaj stačí len na dno. Lokše pečieme na oleji z oboch strán dozlatista.
Švédske placky z ovsených vločiek
Potrebujeme:
130 g ovsenných vločiek
2 lyžičky soli
1 lyžicu medu
15 g masla
Vriacu vodu – 600 g
50 g čerstvých kvasníc
650 g hladkej múky
Postup:
Do misky si dáme vločky, maslo a med, soľ, zalejeme vriacou vodou a necháme vychladnúť na 37 stupňov. Potom pridáme kvasnice a múku. Všetko dobre vymiešame pomocou ručného šľahača.
Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť, malo by sa zväčšiť 2-3 krát.
Cesto potom rozdelíme na pomúčenej doske na bochníčky (asi 12 kusov) a každý rozvaľkáme na placku s hrúbkou cca 0,5 cm. Popicháme vidličkou a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Necháme ešte 30 minút odstáť a potom pečieme 6-9 minút v rúre vyhriatej na 250 stupňov. Dajú sa piecť aj na panvici s hrubším dnom (panvica musí byť suchá a dobre rozohriata).
Chlebové placky bez droždia
Potrebujeme (8 ks):
kefír – 500 g
jedlá sóda – 5 g
soľ – 4 g
múka hladká – 600 g
rastlinný olej – 15 ml.
trochu mlieka (kefír, vajcie) – na potretie
Postup:
V miske ziešame kefír s jedlou sódou, múkou a soľou. Vypracujeme jednotné cesto, na pomôčenej doske ho premiesime a potrieme olejom, aby sa s lepivou hmotou lepšie pracovalo.
Cesto dáme do misky, prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.
Potom cesto rozdelíme na menšie časti, z ktorých vyformujeme placky.
Do placiek urobíme prstom jamky a potrieme trochou mlieka.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230-250 stupňov 10-15 minút.
Tvarohové žemle
Potrebujeme:
275 g jemného tvarohu
60 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
2 menšie vajcia
2 PL rastlinného oleja
štipka soli
250 g múky
10 g prášku do pečiva
na potretie: žĺtok + 1 PL mlieka
Postup:
Ako prvé si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Do misky si dáme tvaroh, vajíčka, štipku soli, cukor, vanilkový cukor, rastlinný olej a všetko spolu dobre premiešame.
Postupne pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva (trochu múky, asi 10 – 20 g si nechajte). Čím dlhšie budete cesto miesiť, tým budú buchty nadýchanejšie. Pracovnú dosku si posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Cesto si vyformujeme do obdĺžnika a rozrežeme na 8 rovnakých dielov.
Z každého kúsku vyformujte guľôčku. Plech si vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň buchty, potrieme žĺtkom vyšľahaným s mliekom a dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 20 – 25 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!
Videonávod nájdete TU
Domáce rožky bez kysnutia
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
250 ml mlieka
25 g čerstvého droždia
25-30 g rozpusteného masla
1 lyžičku cukru
1 lyžičku soli
1-2 lyžíc mlieka
Postup:
Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.
Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.
Potom pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.
Keď je cesto vymiesené (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenší trojuholník, ktorý jednoducho zrolujeme do tvaru rožteka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Povrch rožtekov potrieme mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na spodok rúry plech s vodou.
Jogurtové placky z rúry
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
1 vajce
250 ml vlažnej vody
½ kocky droždia
3 lyžice oleja
1 lyžičky cukru
1 lyžičku soli
Na vrch:
200 ml bieleho jogurtu
1 vajce
1 lyžicu oleja
Pažítku, oregáno
100 g strúhaného syra
Voliteľné: zelená cibuľka nakrájaná nadrobno
Postup:
Zo všetkých prísad na cesto uhetieme mäkké pružné cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
Na pomúčenej doske vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 10-12 kusov – tie vyformujeme do tvaru placiek.
Jogurt rozmiešame s vajíčkom, soľou a koreninami. Túto zmes nanesieme na každú placku a na vrch nasypeme syr, prípadne aj zelenú cibuľku.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút stáť.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov približne 10 minút.
Podávame teplé.
Žemle bez kysnutia
Potrebujeme:
Kvások:
1 lyžicu kryštálového cukru
50 g čerstvého droždia
150 ml vlažného mlieka
Cesto:
500 g hladkej múky
100 ml oleja
150 ml vlažného mlieka
2 lyžičky soli (ak pripravujete žemle na sladko stačí 1 lyžička)
1 lyžičku jedlej sódy
Postup:
V jednej miske zmiešame prísady na kvások. V druhej zmiešame sypké prísady. K suchým prísadám pridáme kvások, zvyšné mlieko, olej a vypracujeme hladké vláčne cesto.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a krátko primiesime v rukách. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom a papier potrieme trochou oleja.
Rúru nastavíme na 190 stupňov.
Cesto rozdelíme na 10-12 častí a z nich vyformujeme tvar guličiek. Guličky môžeme naplniť, alebo upiecť bez náplne, je to len na vás.
Guličky preložíme na plech a povrch každej potrieme olejom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 20-25 minút. Žemličky musia byť na povrchu zlatisté.
Írsky chlebík bez kysnutia
Potrebujeme:
450 g hladkej špaldovej múky
1 lyžička soli
1 lyžička kryštálového cukru
1 lyžička sódy bikarbóny
500 g bieleho jogurtu
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.
Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta. Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len zľahka premiešať, v tom spočíva jeho kúzlo. :-)
Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.
Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.
Lenivé pagáče z kyslej smotany
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 1 tuk na pečenie
- 1 kelímok kyslej smotany
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1 žĺtok
- na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie
- tuk na vymastenie plechu
Postup:
Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.
Zemiakové pampúchy
Potrebujeme:
1/2 kg sypkých zemiakov (asi 3-4 ks zemiakov)
60 g masla
60 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
trochu strúhaného muškátového orieška
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupe a necháme ich poriadne vychladnúť, najlepšie v prázdnom horúcom hrnci, v ktorom sa varili. Zbavia sa tak vody a výsledné cesto sa nebude príliš lepiť pri pečené. Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez lis. Primiešame mäkké maslo, múku, prášok do pečiva a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Soľ a čierne korenie podľa chuti. Zamiesime masu na hladké cesto, ktoré bude odlepovať od rúk a nechajáme chvíľu odpočívať.
Na sporáku rozohrejeme liatinovú platňu, v dlaniach vyformujeme malé pampúchy a necháme ich mierne pomúčené opekať z každej strany do zlatista. Hotové si ich natrieme masťou, alebo maslom masťou, požívame ako náhradu pečiva, omáčke alebo polievku.
Poľská náhrada chlebíka
Potrebujeme:
2 hrnčeky múky
4 kopcovité lyžice kefíru alebo iné kyslé mlieko
1 vajíčko
Ďalej:
1 lyžica cukru
Polovica čajovej lyžičky soli
Polovica lyžičky sódy na pečenie
Postup:
Všetko zmiešame, vypracujeme jednotné cesto a rozvaľkáme ho na hrubší plát. Pohárom vykrajujeme kolieska (alebo robíme iné tvary), ktoré nasucho pečieme na platni (ako lokše), alebo na panvici s hrubším dnom. Pečieme na slabom plameni z oboch strán dozlatista.
https://youtu.be/b03BWAzvnLo
Cesnakové rožky bez kysnutia
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
250 ml mlieka
25 g čerstvého droždia
25-30 g rozpusteného masla
1 lyžičku cukru
1 lyžičku soli
1-2 lyžíc mlieka
Náplň:
4-5 strúčikov cesnaku (ja niekedy dávam aj celú hlávku)
30-40 ml oleja
Trochu soli
Postup:
Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.
Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.
Potom pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.
Keď je cesto vymiesené (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenší trojuholník.
Na náplň si zmiešame pretlačný cesnak s olejom a 1/2 lyžičkou soli. Každý trojuholník potrieme touto náplňou.
Potom jednoducho zrolujeme do tvaru rožteka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Povrch rožtekov potrieme mliekom (ja potieram aj bielkom a tiež sú výborné), môžeme ešte posypať semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na spodok rúry plech s vodou.
Ešte nakoniec potrite pretlačeným cesnakom zmiešaným s trochou oleja, aby bol liečivý efekt silnejší!