Najlepšia náhrada chlebíka: 11+ top receptov na rýchle domáce pečivo, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Žobrácke lokše na kyslom mlieku

Potrebujeme:

400 g polohrubej múky

300 ml kyslého mlieka (možno vám bude stačiť aj 250 ml)

1 lyžičku jedlej sódy

1 lyžičku soli

2 lyžičky cukru

...

Olej na vyprážanie

Postup:

Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.Suroviny zmiešame v miske a vypracujeme hladké, vláčne cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Ak je riedke pridáme soľ, ak naopak príliš tuhé pridáme mlieko.

Cesto necháme pri izbovej teplote postáť asi 20-30 minút. Potom ho vyklopíme na pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru valca. Ten nožom nakrájame na rovnaké časti. Každý kúsok ponaťahujeme do tvaru tenšej placky a popicháme vidličkou.

Na panvici s hrubým dnom si zahrejeme trochu oleja – nie ako na langoše, naozaj stačí len na dno. Lokše pečieme na oleji z oboch strán dozlatista.

Švédske placky z ovsených vločiek

Potrebujeme:

130 g ovsenných vločiek

2 lyžičky soli

1 lyžicu medu

15 g masla

Vriacu vodu – 600 g

50 g čerstvých kvasníc

650 g hladkej múky

Postup:

Do misky si dáme vločky, maslo a med, soľ, zalejeme vriacou vodou a necháme vychladnúť na 37 stupňov. Potom pridáme kvasnice a múku. Všetko dobre vymiešame pomocou ručného šľahača.

Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť, malo by sa zväčšiť 2-3 krát.

Cesto potom rozdelíme na pomúčenej doske na bochníčky (asi 12 kusov) a každý rozvaľkáme na placku s hrúbkou cca 0,5 cm. Popicháme vidličkou a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Necháme ešte 30 minút odstáť a potom pečieme 6-9 minút v rúre vyhriatej na 250 stupňov. Dajú sa piecť aj na panvici s hrubším dnom (panvica musí byť suchá a dobre rozohriata).

Chlebové placky bez droždia

Potrebujeme (8 ks):

kefír – 500 g
jedlá sóda – 5 g
soľ – 4 g
múka hladká – 600 g
rastlinný olej – 15 ml.
trochu mlieka (kefír, vajcie) – na potretie

Postup:

V miske ziešame kefír s jedlou sódou, múkou a soľou. Vypracujeme jednotné cesto, na pomôčenej doske ho premiesime a potrieme olejom, aby sa s lepivou hmotou lepšie pracovalo.

Cesto dáme do misky, prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.

Potom cesto rozdelíme na menšie časti, z ktorých vyformujeme placky.

Do placiek urobíme prstom jamky a potrieme trochou mlieka.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230-250 stupňov 10-15 minút.

Tvarohové žemle

Potrebujeme:

275 g jemného tvarohu

60 g krupicového cukru

10 g vanilkového cukru

2 menšie vajcia

2 PL rastlinného oleja

štipka soli

250 g múky

10 g prášku do pečiva

na potretie: žĺtok + 1 PL mlieka

Postup:

Ako prvé si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Do misky si dáme tvaroh, vajíčka, štipku soli, cukor, vanilkový cukor, rastlinný olej a všetko spolu dobre premiešame.

Postupne pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva (trochu múky, asi 10 – 20 g si nechajte). Čím dlhšie budete cesto miesiť, tým budú buchty nadýchanejšie. Pracovnú dosku si posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Cesto si vyformujeme do obdĺžnika a rozrežeme na 8 rovnakých dielov.

Z každého kúsku vyformujte guľôčku. Plech si vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň buchty, potrieme žĺtkom vyšľahaným s mliekom a dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 20 – 25 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!

Videonávod nájdete TU

Domáce rožky bez kysnutia

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

250 ml mlieka

25 g čerstvého droždia

25-30 g rozpusteného masla

1 lyžičku cukru

1 lyžičku soli

1-2 lyžíc mlieka

Postup:

Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.

Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.

Potom pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.

Keď je cesto vymiesené (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely  a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenší trojuholník, ktorý jednoducho zrolujeme do tvaru rožteka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Povrch rožtekov potrieme mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na spodok rúry plech s vodou.

Jogurtové placky z rúry

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 vajce

250 ml vlažnej vody

½ kocky droždia

3 lyžice oleja

1 lyžičky cukru

1 lyžičku soli

Na vrch:

200 ml bieleho jogurtu

1 vajce

1 lyžicu oleja

Pažítku, oregáno

100 g strúhaného syra

Voliteľné: zelená cibuľka nakrájaná nadrobno

Postup:

Zo všetkých prísad na cesto uhetieme mäkké pružné cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.

Na pomúčenej doske vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 10-12 kusov – tie vyformujeme do tvaru placiek.

Jogurt rozmiešame s vajíčkom, soľou a koreninami. Túto zmes nanesieme na každú placku a na vrch nasypeme syr, prípadne aj zelenú cibuľku.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút stáť.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov približne 10 minút.

Podávame teplé.

Žemle bez kysnutia

Potrebujeme:

Kvások:

1 lyžicu kryštálového cukru

50 g čerstvého droždia

150 ml vlažného mlieka

Cesto:

500 g hladkej múky

100 ml oleja

150 ml vlažného mlieka

2 lyžičky soli (ak pripravujete žemle na sladko stačí 1 lyžička)

1 lyžičku jedlej sódy

Postup:

V jednej miske zmiešame prísady na kvások. V druhej zmiešame sypké prísady. K suchým prísadám pridáme kvások, zvyšné mlieko, olej a vypracujeme hladké vláčne cesto.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a krátko primiesime v rukách. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom a papier potrieme trochou oleja.

Rúru nastavíme na 190 stupňov.

Cesto rozdelíme na 10-12 častí a z nich vyformujeme tvar guličiek. Guličky môžeme naplniť, alebo upiecť bez náplne, je to len na vás.

Guličky preložíme na plech a povrch každej potrieme olejom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 20-25 minút. Žemličky musia byť na povrchu zlatisté.

Írsky chlebík bez kysnutia

Potrebujeme:

450 g hladkej špaldovej múky

1 lyžička soli

1 lyžička kryštálového cukru

1 lyžička sódy bikarbóny

500 g bieleho jogurtu

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.

Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta.  Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len zľahka premiešať, v tom spočíva jeho kúzlo. :-)

Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.

Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.

Lenivé pagáče z kyslej smotany

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 tuk na pečenie
  • 1 kelímok kyslej smotany
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok
  • na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie
  • tuk na vymastenie plechu

Postup:

Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.

Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.

Zemiakové pampúchy

Potrebujeme:

1/2 kg sypkých zemiakov (asi 3-4 ks zemiakov)
60 g masla
60 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
trochu strúhaného muškátového orieška
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupe a necháme ich poriadne vychladnúť, najlepšie v prázdnom horúcom hrnci, v ktorom sa varili. Zbavia sa tak vody a výsledné cesto sa nebude príliš lepiť pri pečené. Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez lis. Primiešame mäkké maslo, múku, prášok do pečiva a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Soľ a čierne korenie podľa chuti. Zamiesime masu na hladké cesto, ktoré bude odlepovať od rúk a nechajáme chvíľu odpočívať.

Na sporáku rozohrejeme liatinovú platňu, v dlaniach vyformujeme malé pampúchy a necháme ich mierne pomúčené opekať z každej strany do zlatista. Hotové si ich natrieme masťou, alebo maslom masťou, požívame ako náhradu pečiva, omáčke alebo polievku.

Poľská náhrada chlebíka

Potrebujeme:

2 hrnčeky múky
4 kopcovité lyžice kefíru alebo iné kyslé mlieko
1 vajíčko

Ďalej:

1 lyžica cukru
Polovica čajovej lyžičky soli
Polovica lyžičky sódy na pečenie

Postup:

Všetko zmiešame, vypracujeme jednotné cesto a rozvaľkáme ho na hrubší plát. Pohárom vykrajujeme kolieska (alebo robíme iné tvary), ktoré nasucho pečieme na platni (ako lokše), alebo na panvici s hrubším dnom. Pečieme na slabom plameni z oboch strán dozlatista.

https://youtu.be/b03BWAzvnLo

Cesnakové rožky bez kysnutia

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

250 ml mlieka

25 g čerstvého droždia

25-30 g rozpusteného masla

1 lyžičku cukru

1 lyžičku soli

1-2 lyžíc mlieka

Náplň:

4-5 strúčikov cesnaku (ja niekedy dávam aj celú hlávku)

30-40 ml oleja

Trochu soli

Postup:

Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.

Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.

Potom pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.

Keď je cesto vymiesené (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely  a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenší trojuholník.

Na náplň si zmiešame pretlačný cesnak s olejom a 1/2 lyžičkou soli. Každý trojuholník potrieme touto náplňou.

Potom jednoducho zrolujeme do tvaru rožteka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Povrch rožtekov potrieme mliekom (ja potieram aj bielkom a tiež sú výborné), môžeme ešte posypať semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na spodok rúry plech s vodou.

Ešte nakoniec potrite pretlačeným cesnakom zmiešaným s trochou oleja, aby bol liečivý efekt silnejší!