Už nikdy nebudete váhať, čo ponúknuť k obedu: 11 TOP receptov zo zemiakov, ktoré viete pripraviť na rôzne spôsoby!

Fantastické prílohy zo zemiakov, ktoré pozdvyhnú nedeľný obed na celkom novú úroveň. 

Fantastické prílohy zo zemiakov, ktoré pozdvyhnú nedeľný obed na celkom novú úroveň.

Zemiakové smaženky

 

Potrebujeme:

500 g zemiakov uvarených v šupke

200 g Eidamu

jarná cibuľka

...

pažítka

soľ a korenie

Postup:

 

 

Zemiaky olúpať, nechať celkom vychladnúť a nastrúhať na hrubom strúhadle, syr tiež nahrubo nastrúhať, pridať najemno nakrájanú cibuľku a nasekanú pažítku, soľ a korenie podľa chuti, všetko premiešať.

 

normal_102154_2f2014-05-28-154153-img_1538detail1

 

Potom tvoriť malé valčeky a ukladať na plech s papierom na pečenie, potrieť olejom a piecť asi 15-20 minút na 200 stupňov.

Roztlačené zemiaky s cibuľou

 

 

Potrebujeme:

Zemiaková kaša – 600 g (zemiaky uvarené a roztlačené na kašu)

Vajec – 1 ks

Cesnak – 4 strúčiky

Cibuľa – 230 g (1 veľká cibuľa)

Múka – 1 – 2 lyžice

Soľ, korenie, bylinky, strúhanka – podľa želania a chuti.

Postup:

 

 

Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na oleji dozlatista.

Nachystáme zemiaky, ktoré roztlačíme na kašu, ochutíme, pridáme pretlačený cesnak a aj osmaženú cibuľku. Všetko dobre premiešame a pridáme aj rozšˇahané vajíčko a múku.

 

 

 

 

Zo zmesi (zmes by nemala príliš hustá) pomocou lyžice dávkujeme kopčeky na plech vystlaný papierom, ktorý sme si ešte potreli olejom. .

 

Posypeme strúhankou.

 

Pečieme pri teplote 180-200 stupňov asi 15-20 minút.

 

Zemiaky so smotanou

 

Potrebujeme:

5 lyžíc masla

2 strúčiky cesnaku

1 kg zemiakov

400 ml sladkej smotany na varenie (10%)

Soľ, mleté čierne korenie a štipku muškátového orieška

Postup:

 

 

Zemiaky očistíme a umyjeme. Nakrájame na tenké plátky (cca 3 mm).

Zapekaciu misu vymastíme maslom a na dno uložíme cesnak nasekaný nadrobno. Zemiaky v miske zmiešame so smotanou, soľou, korením a muškátovým orieškom. Na vrch rozložíme plátky zvyšného masla.

Prikryjeme fóliou a vložíme do vyhriatej rúry na 30-40 minút. Pečieme pri teplote 180 stupňov.

Zemiaky s cesnakom

 

Potrebujeme:

Uvarené zemiaky 6-7 ks

Šampiňóny 150g

Cibuľu 1 ks

Mrkvu 1 ks malá

Kôpor

Strúhanka 1/2 šálky alebo 1 vajce

Soľ a korenie podľa chuti

Sušený cesnak 1/2 lyžičky

Olej

Postup:

 

 

Na panvici si orestujeme nakrájanú cibuľku. Pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájané huby a všetko restujeme dommäka.

 

 

Zemiaky nastrúhame a v mske zmiešame s orestovanou zeleninou a nadrobno nakrjaným kôprom. Ochutíme soľou a krením.

 

Prídáme aj strúhanku, alebo vajce a vymiešame jedntonú zmes.

 

Zo zmesi tvarujeme jednotlivé šišky, ktoré ukladáme na pelch vystlaný papierom na pečenie (papier si ešte pomastíme).

Pečieme pri teplote 190 stupňov 20 minút, 5 minút pred dopečením potrieme maslom alebo olejom a necháme dopiecť dozlatista.

 

Zemiaky s kyslou smotanou

 

Úžasné cesnakové zemiaky s kyslou smotanou na želanie môjho muža: Za pár centov šťastná celá rodina, na mäso si nespomeniete!

Potrebujeme:

2 kg zemiakov

150 g masla

4-5 lyžíc kyslej smotany

140 g syra strúhaného

8 strúčikov cesnaku

soľ

petržlen

Postup:

Zemiaky umyjeme, očistíme a dáme variť.

Syr nastrúhame, petržlen nakrájame nadrobno.

V miske zmiešame maslo, petržlen, smotanu, cesnak a syr. ochutíme soľou a korením.

Po upečení zemiaky nakrájame na polovice, prípadne aj na tri časti (ak sú veľké), potrieme zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov pečieme asi 15-20 minút.

 

4. Po ochladení odrežte zemiaky na dve a umiestnite ich na rošt na pečenie. Okrem toho pridajte vopred pripravenú omáčku. Pečieme pri 220 ° C 15-20 minút.

Zemiakové tyčinky

 

Potrebujeme:

1 väčší zemiaky

Soľ, korenie

3 g sušeného droždia

1 vajce

180 ml mlieka

300 g preosiatej múky

Jarnú cibuľku

Postup:

Zemiak si očistíme a nakrájame na kolieska.

Dáme uvariť na paru po dobu 20 minút. Uvariť môžete aj klasicky vo vode, ale je treba dávať pozor, aby sa zemiaky celkom nerozvarili.

Zemiaky potom roztlačíme na kašu.

Pridáme korenie, soľ a droždie.

Do zmesi prilejeme aj mlieko.

A preosiatu hladkú múku, zamiešame tak, aby nám vznikla jednotná hmota.

Prikryjeme a necháme podkysnúť asi na 1 hodinu.

Takto vyzerá vykysnuté cestíčko.

Vmiešame nakrájanú jarnú cibuľku.

Cesto navrstvíme do igelitového vrecka, odstrihneme konček a dávkujeme do vriaceho oleja.

Cesto môžeme oddeľovať pomocou nožníc, alebo paličiek.

Vyprážame dozlatista, necháme odkvapkať a môžeme podávať.

Najchutnejšie pečené zemiaky

Potrebujeme:

10 – 12 malých zemiakov
1/4 šálky roztopeného masla (šálka 220 ml)
strúhaný parmezán alebo iný syr
cesnaková soľ – soľ zmiešaná s cesnakovým práškom
iné korenie (podľa chuti)
Rúra prehriata na 200 stupňov

Postup:

Umyte a nakrájajte zemiaky na polovicu. Roztopené maslo nelejeme na plech a rovnomerne rozotrieme. Na maslo navrstvíme syr, nasypeme cesnakovú soľ a prípadne aj ďalšie korenie – všetko tak, aby tvorili rovnomernú vrstvu.

Zemiaky umyjeme a rozkrojíme na polovice, uložíme rozkrojenou časťou nadol.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30-40 minút. Že sú upečené zistíte tak, že vidlička ľahko prejde cez zemiak. Nechajte vychladnúť aspoň 5 minút pred odstránením z plechu, inak sa kôra zo syra dostatočne neprilepí na zemiaky. Podávame s kyslou smotanou.

Bezkonkurenčné jogurtové zemiaky

Potrebujeme:

5-6 väčších zemiakov

2 lyžice hustého gréckeho jogurtu

rovná lyžička soli

2 lyžice oleja

chilli

tymián

pár lístkov na jemno nasekanej mäty (aj nemáte, dajte petržlenku)

mletá rasca

trochu oleja + mletá paprika (na potretie počas pečenia)

Postup:

Zemiaky si klasicky ošúpeme a nakrájame na plátky tenké (cca 3 mm).

Pripravíme si marinádu na zemiaky: Jogurt zmiešame so všetkými prísadami a zmiešame so zemiakmi. Dbáme na to, aby bol každý zemiak obalený v marináde.

Plech alebo nádobu na pečenie môžeme vystlať papierom, alebo vymastiť tukom, aby sa zemiaky neprilepili.

Zemiaky na plechu rovnomerne rozprestrieme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov .

Pani Miládka odporúča zemiaky počas pečenia potrieť trochou oleja zmiešaným s paprikou – 1-2x počas pečenia potrieť. Skúsila som a zemiaky sú ešte chutnejšie.

Pečieme do zlatej farby asi 30 minút.

Maslové zemiaky

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

30 g zmäknutého masla

100 g strúhaného syra

3 strúčiky cesnaku

Zväzok kôpru

1 lyžica majonézy alebo kyslej smotany

Postup:

Zemiaky dôkladne umyjeme, nešúpeme a na viacerých miestach popicháme nožom, osolíme. Na zľahka vymastenom plechu pečieme pri 190 po dobu 40-50 minút.

V miske zmiešame maslo, cesnak, syr, nakrájaný kôpor a majonézu – dochutíme soľou a korením.

Prepečené zemiaky nakrojíme na vrchu do kríža, aby nám vzikol otvor naplnenie. Do otvoru navrstvíme náplň (asi 1 lyžicu na každý zemiak). Dáme do rúry ešte na 2 minúty.

Videorecept nájdete TU