Fantastické prílohy zo zemiakov, ktoré pozdvyhnú nedeľný obed na celkom novú úroveň.
Zemiakové smaženky
Potrebujeme:
500 g zemiakov uvarených v šupke
200 g Eidamu
jarná cibuľka
pažítka
soľ a korenie
Postup:
Zemiaky olúpať, nechať celkom vychladnúť a nastrúhať na hrubom strúhadle, syr tiež nahrubo nastrúhať, pridať najemno nakrájanú cibuľku a nasekanú pažítku, soľ a korenie podľa chuti, všetko premiešať.
Potom tvoriť malé valčeky a ukladať na plech s papierom na pečenie, potrieť olejom a piecť asi 15-20 minút na 200 stupňov.
Roztlačené zemiaky s cibuľou
Potrebujeme:
Zemiaková kaša – 600 g (zemiaky uvarené a roztlačené na kašu)
Vajec – 1 ks
Cesnak – 4 strúčiky
Cibuľa – 230 g (1 veľká cibuľa)
Múka – 1 – 2 lyžice
Soľ, korenie, bylinky, strúhanka – podľa želania a chuti.
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na oleji dozlatista.
Nachystáme zemiaky, ktoré roztlačíme na kašu, ochutíme, pridáme pretlačený cesnak a aj osmaženú cibuľku. Všetko dobre premiešame a pridáme aj rozšˇahané vajíčko a múku.
Zo zmesi (zmes by nemala príliš hustá) pomocou lyžice dávkujeme kopčeky na plech vystlaný papierom, ktorý sme si ešte potreli olejom. .
Posypeme strúhankou.
Pečieme pri teplote 180-200 stupňov asi 15-20 minút.
Zemiaky so smotanou
Potrebujeme:
5 lyžíc masla
2 strúčiky cesnaku
1 kg zemiakov
400 ml sladkej smotany na varenie (10%)
Soľ, mleté čierne korenie a štipku muškátového orieška
Postup:
Zemiaky očistíme a umyjeme. Nakrájame na tenké plátky (cca 3 mm).
Zapekaciu misu vymastíme maslom a na dno uložíme cesnak nasekaný nadrobno. Zemiaky v miske zmiešame so smotanou, soľou, korením a muškátovým orieškom. Na vrch rozložíme plátky zvyšného masla.
Prikryjeme fóliou a vložíme do vyhriatej rúry na 30-40 minút. Pečieme pri teplote 180 stupňov.
Zemiaky s cesnakom
Potrebujeme:
Uvarené zemiaky 6-7 ks
Šampiňóny 150g
Cibuľu 1 ks
Mrkvu 1 ks malá
Kôpor
Strúhanka 1/2 šálky alebo 1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
Sušený cesnak 1/2 lyžičky
Olej
Postup:
Na panvici si orestujeme nakrájanú cibuľku. Pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájané huby a všetko restujeme dommäka.
Zemiaky nastrúhame a v mske zmiešame s orestovanou zeleninou a nadrobno nakrjaným kôprom. Ochutíme soľou a krením.
Prídáme aj strúhanku, alebo vajce a vymiešame jedntonú zmes.
Zo zmesi tvarujeme jednotlivé šišky, ktoré ukladáme na pelch vystlaný papierom na pečenie (papier si ešte pomastíme).
Pečieme pri teplote 190 stupňov 20 minút, 5 minút pred dopečením potrieme maslom alebo olejom a necháme dopiecť dozlatista.
Zemiaky s kyslou smotanou
Potrebujeme:
2 kg zemiakov
150 g masla
4-5 lyžíc kyslej smotany
140 g syra strúhaného
8 strúčikov cesnaku
soľ
petržlen
Postup:
Zemiaky umyjeme, očistíme a dáme variť.
Syr nastrúhame, petržlen nakrájame nadrobno.
V miske zmiešame maslo, petržlen, smotanu, cesnak a syr. ochutíme soľou a korením.
Po upečení zemiaky nakrájame na polovice, prípadne aj na tri časti (ak sú veľké), potrieme zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov pečieme asi 15-20 minút.
4. Po ochladení odrežte zemiaky na dve a umiestnite ich na rošt na pečenie. Okrem toho pridajte vopred pripravenú omáčku. Pečieme pri 220 ° C 15-20 minút.
Zemiakové tyčinky
Potrebujeme:
1 väčší zemiaky
Soľ, korenie
3 g sušeného droždia
1 vajce
180 ml mlieka
300 g preosiatej múky
Jarnú cibuľku
Postup:
Zemiak si očistíme a nakrájame na kolieska.
Dáme uvariť na paru po dobu 20 minút. Uvariť môžete aj klasicky vo vode, ale je treba dávať pozor, aby sa zemiaky celkom nerozvarili.
Zemiaky potom roztlačíme na kašu.
Pridáme korenie, soľ a droždie.
Do zmesi prilejeme aj mlieko.
A preosiatu hladkú múku, zamiešame tak, aby nám vznikla jednotná hmota.
Prikryjeme a necháme podkysnúť asi na 1 hodinu.
Takto vyzerá vykysnuté cestíčko.
Vmiešame nakrájanú jarnú cibuľku.
Cesto navrstvíme do igelitového vrecka, odstrihneme konček a dávkujeme do vriaceho oleja.
Cesto môžeme oddeľovať pomocou nožníc, alebo paličiek.
Vyprážame dozlatista, necháme odkvapkať a môžeme podávať.
Najchutnejšie pečené zemiaky
Potrebujeme:
10 – 12 malých zemiakov
1/4 šálky roztopeného masla (šálka 220 ml)
strúhaný parmezán alebo iný syr
cesnaková soľ – soľ zmiešaná s cesnakovým práškom
iné korenie (podľa chuti)
Rúra prehriata na 200 stupňov
Postup:
Umyte a nakrájajte zemiaky na polovicu. Roztopené maslo nelejeme na plech a rovnomerne rozotrieme. Na maslo navrstvíme syr, nasypeme cesnakovú soľ a prípadne aj ďalšie korenie – všetko tak, aby tvorili rovnomernú vrstvu.
Zemiaky umyjeme a rozkrojíme na polovice, uložíme rozkrojenou časťou nadol.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30-40 minút. Že sú upečené zistíte tak, že vidlička ľahko prejde cez zemiak. Nechajte vychladnúť aspoň 5 minút pred odstránením z plechu, inak sa kôra zo syra dostatočne neprilepí na zemiaky. Podávame s kyslou smotanou.
Bezkonkurenčné jogurtové zemiaky
Potrebujeme:
5-6 väčších zemiakov
2 lyžice hustého gréckeho jogurtu
rovná lyžička soli
2 lyžice oleja
chilli
tymián
pár lístkov na jemno nasekanej mäty (aj nemáte, dajte petržlenku)
mletá rasca
trochu oleja + mletá paprika (na potretie počas pečenia)
Postup:
Zemiaky si klasicky ošúpeme a nakrájame na plátky tenké (cca 3 mm).
Pripravíme si marinádu na zemiaky: Jogurt zmiešame so všetkými prísadami a zmiešame so zemiakmi. Dbáme na to, aby bol každý zemiak obalený v marináde.
Plech alebo nádobu na pečenie môžeme vystlať papierom, alebo vymastiť tukom, aby sa zemiaky neprilepili.
Zemiaky na plechu rovnomerne rozprestrieme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov .
Pani Miládka odporúča zemiaky počas pečenia potrieť trochou oleja zmiešaným s paprikou – 1-2x počas pečenia potrieť. Skúsila som a zemiaky sú ešte chutnejšie.
Pečieme do zlatej farby asi 30 minút.
Maslové zemiaky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
30 g zmäknutého masla
100 g strúhaného syra
3 strúčiky cesnaku
Zväzok kôpru
1 lyžica majonézy alebo kyslej smotany
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme, nešúpeme a na viacerých miestach popicháme nožom, osolíme. Na zľahka vymastenom plechu pečieme pri 190 po dobu 40-50 minút.
V miske zmiešame maslo, cesnak, syr, nakrájaný kôpor a majonézu – dochutíme soľou a korením.
Prepečené zemiaky nakrojíme na vrchu do kríža, aby nám vzikol otvor naplnenie. Do otvoru navrstvíme náplň (asi 1 lyžicu na každý zemiak). Dáme do rúry ešte na 2 minúty.
Videorecept nájdete TU