S týmto napečiete, aj keď nezoženiete vajcia: 11 top receptov na najlepšie koláče a dezerty bez vajec!

Čajové pečivo bez vajec

Potrebujeme:

100 ml biely jogurt

500 g hladká múka

250 g maslo alebo stužený tuk

2 bal. vanilkový cukor

1/2 šálky práškový cukor

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

marmeláda na zlepenie

práškový cukor na posypanie

Postup:

V miske zmiešame sypké prísady – preosiatu múku, práškový cukor. Potom pridáme aj nakrájané maslo a jogurt, vypracujeme jednotné cesto, ktoré vyformujeme do tvaru bochníka a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Dáme odležať na 1 hodinu do chladničky, alebo ak je vonku chladno tak pokojne aj na okno.

Potom cesto rozvaľkáme a vykrojíme tvary, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 10 minút. Záleží na hrúbke cesta a veľkosti tvarov, preto sledujeme. Nepečieme zbytočne dlho, aby sme cesto nevysušili, potom budú tvrdé.

Upečené tvary klasicky zlepíme marmeládou a posypeme práškovým cukrom.

Jablkový koláč bez vajec

Potrebujeme:

Tortovú formu s priemerom 20 cm

1 šálka (160 g) krupice

1 šálka (130 g) hladkej múky

1 šálka (180 g) kryštálového cukru

1 a pol ČL prášku do pečiva

5 jabĺk

30 g masla

1 šálka (200 ml) mlieka

2-3 PL citrónovej šťavy

práškový cukor na dekoráciu

Postup:

Jablká si umyjeme a aj so šupou nastrúhame na hrubom strúhadle. Polejeme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Všetky suché suroviny dáme do misy a dobre premiešame. Tortovú formu si potrieme olejom a vystelieme papierom na pečenie, ktorý sa vďaka oleju dobre prilepí na steny formy.

Pripravenú suchú zmes si rozdelíme do 4 rovnakých pohárov (jeden diel má približne 120 g). Jablká si rozdelíme na tri rovnaké časti. Jeden pohár suchej zmesi vysypeme na dno formy a na to rovnomerne navrstvíme jeden diel nastrúhaných jabĺk. Toto vrstvenie opakujeme, až kým vrstvu jabĺk nezasypeme posledným pohárom suchej zmesi.

V malom hrnci dáme zovrieť mlieko a rozpustíme v ňom maslo. Polejeme rovnomerne celý koláč a vidličkou opatrne poprepichujeme celý koláč.

Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 45 minút. Po upečení necháme koláč asi 20 minút vychladnúť. Nožom prebehneme po obvode formy, aby sa koláč pekne oddelil a bočnú stranu formy dáme dolu. Posypeme práškovým cukrom a podávame.

Kávové mesiačiky s orechmi

Potrebujeme:

21 dkg múka hladká

20 dkg maslo

7 dkg cukor práškový

5 dkg orechy mleté

1 balíček cukor vanilkový

1 lyžička Nescafé

lekvár na zlepovanie

Poleva čokoládová + mleté

Postup:

Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, kávu pridáme rozpustenú v malej lyžičke studenej vody. Necháme ho odležať v chladničke. Robievam ho večer a na druhý deň s ním pracujem. Vyberiem ho však skôr o 1 hodinku.

Podložku podsypeme múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku 4-5 mm. Vykrajujeme mesiačiky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.

Z tohoto množstva máme cca 60-70 ks mesiačikov. Zmestilo sa mi na dva plechy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 10 minút.

Na druhý deň ich zlepíme lekvárom. Ja som použila marhuľový môže však byť aj malinový alebo ríbezľový, kto aký má rád.

Hotové rožteky ozdobíme podľa chuti a vkusu. ja som zdobila jednu stranu čokoládovou polevou a druhú mletými orechmi (rožteky môžete najskôr potrieť zmesou rumu a masla, aby orechy na povrchu dobre držali).

Ja robím čokoládovú polevu v pomere čokoláda -tuk 1:1.

Mliečna piškóta bez vajec

Potrebujeme:

Formu s rozmerom 19 x 19 cm

250 ml kefíru (1 šálka)

200 g detskej krupice (1 šálka)

200 g kryštálového cukru (1 šálka)

8 g vanilkového cukru

140 g hladkej múky (1 šálka)

100 ml rastlinného oleja (1/2 šálky)

1 ČL prášku do pečiva

Postup:

Kefír nalejte do hlbokej misy, pridajte krupicu, kryštálový cukor, vanilkový cukor a slnečnicový olej. Vymiešajte do hladka. Potom postupne pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva. Opäť dobre premiešajte, aby vzniklo homogénne cesto.

Formu si vymastite, vysypte múkou a nalejte cesto.

Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pečte asi 35 – 40 minút. Urobte test špajdľou a keď je koláč pripravený, vyberte ho z rúry.

Nechajte vychladnúť a preložte na tanier. Môžete podávať s ovocím, ku kávičke, prípadne ozdobte čokoládovou polevou. Nakrájajte a podávajte. Prajeme dobrú chuť!

Smotanové valčeky bez vajec

Potrebujeme:

320 g hladkej múky

200 g masla

125 g kyslej smotany

8 PL krupicového cukru

Postup:

Studené maslo nakrájame na kocky a múku preosejeme. Pridáme kyslú smotanu a cesto rýchlo vymiesime. Na uľahčenie ďalšieho postupu cesto rozdeľte na 8 častí. Zo všetkých častí cesta vyformujte guľky.

Každú z guliek potom rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmerom 22 x 15 cm.

Rolku pravidelne posypávame cukrom. Zrolujte a obaľte v cukre aj z vonkajšej strany. Potom prerežte rolky na 4 časti.

Plech si vysteľte papierom na pečenie a rolky poukladajte vedľa seba. Pečte pri 170 stupňoch v rozohriatej rúre asi 45-50 minút. Hotové rolky by mali byť sfarbené do zlatista. Nechajte vychladnúť a podávajte. Prajeme vám dobrú chuť!

Videonávod

Kúzelný čoko koláč bez vajec

Potrebujeme:

250 g múka hladká

250 g múka celozrnná hladká

400 g cukor trstinový škorica

1 ks prášok do perníka

600 ml mlieko

250 ml olej

50 g kakao

Na potretie:

podľa chuti džem

Poleva:

100 g čokoláda horká

70 g CERA – stužený tuk

1 PL olej

Postup:

Suroviny všetky spolu vymiešame metličkou a dáme upiecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Po upečení horúci potrieme džemom, ja som použila ríbezľový. Po vychladnutí potrieme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme roztopením všetkých surovín nad parou, alebo rozpustením v mikrovlnke.

Bábovka bez vajec a mlieka

Potrebujeme:

Na bielu časť:

200 g hl. múky

220 ml horúcej vody

150 g kr. cukru

1 lyžička prášku do pečiva

1 špetka soli

1 lyžička vanilkovej esencie

60 ml oleja

Na tmavú časť:

30 g kakaa

150 g kr. cukru

180 g hl. múky

240 ml horúcej vody

1 lyžička prášku do pečiva

Štipka soli

1 lyžička vanilkovej esencie

60 ml oleja

Postup:

Na svetlu časť zmiešame horúcu vodu s olejom, esenciou a premiešame. K múke pridáme ostatné sypké prísady a premiešame. Vmiešame do tekutej hmoty a vymiešame jednotnú zmes. Navrstvíme do silikónovej, alebo vymastenej a vysypanej formy.

V prípade tmavej časti postupujeme rovnako, akurát do sypkej zmesi vmiešame aj kakao. Tmavú zmes navrstvíme na svetlú časť. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút. Hotovú bábovku ozdobíme čokoládovou polevou.

Lacné rožky bez vajec

Potrebujeme:

  • 1 hrnček vody
  • 1 polievková lyžica kr. cukor
  • 30 g čerstvého droždia
  • Štipka soli
  • 1/2 šálky slnečnicový olej
  • 3 šálky hl. múky
  • Džem

Postup:

V teplej vode rozpustite droždie, pridajte cukor. Múku a štipku soli nasypte do samostatnej nádoby. Postupne pridávajte do múky droždie, rastlinný olej a vymieste cesto. Pre istotu môžete cesto nechať 30 minút na teplom mieste, nie je to však potrebné – s cestom pracujem hneď.

bagely bez receptov na vajcia

© Depositphotos

Cesto rozdelíme na 3 časti. Z každej časti vyvaľkáme kruh asi 5 mm hrubý. Každý kruh rozrežte na 8 rovnakých častí (trojuholníky). Cesto sa nelepí na ruky, dobre sa s ním pracuje!

Na širšiu časť trojuholníka dajte 1 lyžičku náplne. Zrolujte.
droždie bez hrudiek

© Depositphotos

Dajte rožky na plech potretý rastlinným olejom, alebo vystlaný papierom a dajte do rúry na teplotu 180 ° C po dobu 20 minút (pečte až do zlatista).

bagely s marmeládou bez vajec

© Depositphotos

Pripravené rožky poprášime práškovým cukrom a môžeme si pochutnávať.

bagely recept jednoduchý bez vajec
zdroj: takprosto

Bulharský jablkový koláč

Potrebujeme:

  • Hrnček múky
  • Hrnček krupice
  • Hrnček cukru
  • 1 a pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • Citrónová šťava
  • 5 stredne veľkých jabĺk

Na koniec:

  • pohár mlieka (cca 200 ml)

Postup:

Zmiešajte si suché ingrediencie: múku, krupicu, cukor a prášok do pečiva. Môžete pridať aj štipku soli.

Jablká si nastrúhame na hrubšie kúsky (môžeme použiť vopred nastrúháné jablká, alebo si pomôcť kuchynským robotm)alebo kuchynsky robot. Pokvapkajte ich šťavou z citróna, aby zbytočne nestmavli.

Formu na pečenie vymastíme maslom, následne na ňu nasypte 1/3 suchej zmesi a potom 1 vrstvu jabĺk. Potom znova suché cesto a vrstva jabĺk.

Mali by vám vyjsť približne 3 vrstvy. Skôr, ako koláč vložíte do rúry, rovnomerne ho polejte pohárom horúceho, takmer vriaceho mlieka.

Vrch koláča popichajte špáradlom tak, aby sa mlieko dostalo čo najhlbšie do jednotlivých vrstiev. Pečieme pri teplote 180 približne 50-60 minút, alebo podľa skúseností s vašou rúrou.