plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bravčové mäso už nekrájam, toto je fantastické: 11 top receptov na najchutnejšie mäso pečené vcelku – žiadna práca a máte obed ako lusk!

Už ste ste premýšľali nad menu pre blížiace sa sviatky, alebo rodinnú oslavu? Máme pre vás perfektné tipy na skutočné delikatesy, ktoré pripravíte z mäsa vcelku. Inšpirujte sa a buďte si istí, že vaše pokrmy budú chutiť ako z výbornej reštaurácie.

Novoročné jedlá

Bez ohľadu na to, či dávate prednosť bravčovému, hovädziemu alebo hydinovému mäso, tu nájdete špeciálny recept na všetko.

Bravčové na pomarančoch

bravčové s pomarančmi

Bravčové na pomarančoch je šťavnaté a výživné, lahodné a na pohľad lákavé jedlo. A navyše neutrpí ani váš rodinný rozpočet.

Potrebujeme:

Bravčové mäso – 1 kg (plece, karé…)

Pomaranče – 2 ks.

Med – 1 polievková lyžica. l.

Soľ, korenie, sušená bazalka podľa chuti

Rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.

Postup:

Umyte mäso. Utrite ho papierovou utierkou. Urobte doň hlboké rezy, ale mäso neprerežte celkom. Dôkladne potrite soľou a korením.

Umyte ovocie. Nakrájajte ho na plátky. Vložte plátky ovocia do každého zárezu.

Potrite s tekutým medom. Posypte bazalkou.

Namažte plech na pečenie rastlinným olejom. Vložíme doň mäso a zakryjeme alobalom.

Pri teplote 200 stupňov pečte asi 40 minút prikryté a zvyšok nechajte zapiecť bez alobalu.

Bravčové mäso so sušenými marhuľami a slivkami

bravčové mäso so sušenými marhúľami

Odporúčame vám kúpiť bravčové plece alebo šunku. Mäso pripravené podľa tohto receptu bude veľmi šťavnaté a mäkké. A vďaka sušenému ovociu je jeho vôňa jednoducho úžasná!

Potrebujeme:

Bravčové mäso – 1 kg

Slivky a sušené marhule – 12 ks.

Cesnak – 5 strúčikov.

Horčica – 2 lyžice

Rastlinný olej – 1 polievková lyžica

Soľ, korenie čierne, paprika – 1 lyžička

Postup:

Umyte bravčové mäso. Osušte mäso papierovou utierkou.

Sušené ovocie zalejte vriacou vodou. Počkajte 5 minút. Vodu sceďte.

Urobte do mäsa zárezy. Vložte pripravené sušené marhule a sušené slivky do zárezov.

Zmiešajte nakrájaný cesnak s paprikou, čiernym korením a soľou. Touto zmesou potrite mäso. Potom ho potrite aj horčicou.

Mäso zabalte do fólie. Dajte do chladničky na pár hodín. Ideálne, celú noc.

Nastavte teplotu na 180 ° C. Mäso vo forme vymystenej rastlinným olejom dajte na 1,5 hodiny do rúry. Odstráňte fóliu 15 minút pred dopečením. Vypnite rúru, ale nevyberajte bravčové mäso počas ďalšej pol hodiny.

Chlapská štrúdľa

Potrebujeme:

2 kusy bravčového mäsa vcelku – napríklad karé (veľkosť podľa toho, pre koľko ľudí bude)

Cibuľu

Čierne pivo (ja som dala 500 ml)

Masť alebo olej

Soľ a červená sladká paprika, 3 bobkové listy

Sušené slivky + 1 lyžička medu

Postup:

Mäso umyjeme a dôkladne osušíme – mali by sme mať mäso bez kosti, kosť teda odstránime, ak ju mäsko má. Urobíme si suchú marinádu zo soli a papriky a poriadne ňou mäso ochutíme.

Teraz si mäso nakrojíme na plátky (neprekrojíme úplne) a suchú marinádu natrieme aj do vnútra zárezov. Takto necháme odležať v chladničke cez noc.

Na druhý deň si nakrájame cibuľu na krúžky a hojne ich natlačíme do zárezov v mäsku. Do zárezov vložíme aj kúsky sušenej slivky. Mäsko si preložíme na vymastený pekáč a masťou trochu ponatierate aj vrch mäsa. Pivo (je dobré, ak ho otvoríme chvíľu pred varením – cca 15-20 minút), zmiešame s lyžičkou medu – ten dodá pokrmu ešte lepšie chuť. Podlejeme, pridáme bokový list a prikryjeme alobalom . pečieme pri teplote 190 stupňov vo vyhriatej rúre asi hodinu. Potom alobal zložíme a necháme zapiecť. Dobré je počas pečenia ešte mäsko preliať pivom a tiež dávať pozor, aby sa pivo celkom nevyparilo, malo by nám spraviť krásnu omáčku.

Vynikajúci recept na pečené bravčové mäso so zemiakmi s vynikajúcou chuťou, ktorú docielite tou vynikajúcou marinádou.

Bravčové v marináde pečené so zemiakmi

Potrebujeme:

Na 1 kg mäsa
cibuľa – 1 veľký kus
cesnak – 3 strúčiky
soľ – 2 lyžičky
korenie podľa chuti
korenie na mäso – 1 lyžička
paradajková omáčka – 1 lyžička
kečup – 2 polievkové lyžice
sójová omáčka – 50 ml
kyslá smotana – 3 polievkové lyžice
celozrnná horčica – 1 lyžica
horčica – 1 lyžička
soľ podľa chuti
zemiaky – 700 g.
soľ podľa chuti
zemiakové korenie podľa chuti
olej – 2 lyžice

Postup:

Cibuľu rozmixujeme, pridáme pretlačený cesnak, koreniny, soľ, paradajkovú omáčku, kečup a sójovú omáčku. Premiešame.

Mäso umyjeme, osušíme a narežeme na hrubšie plátky – ale neprerežeme celkom. Mäso dôkladne natrieme prirpavenou marinádou a necháme marinovať aspoň pár hodín – ideálne cez noc.

Kyslú smotanu zmiešame s oboma druhmi horčice. Zemiaky si narežme, ale rovnako ako mäso ich neprežeme celkom. Ochutíme koreninami a soľou.

Marinované mäso preložíme do misy, obložíme zemiakmi a do zázrezov navrstvíme horčicovú smotanu. Prikryjeme alobalom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 1 hodinu, potom odokryjeme a pečieme bez alobalu ešte  asi 20 minút.

Bravčové karé prekladané s hubami a paradajkami

Bravčové mäso so zemiakmi vo fólii sa môže variť na tácke s vyššími okrami, alebo v sklenenej miske. Vybraná forma na varenie nehrá osobitnú úlohu, pretože fólia udržuje všetku šťavu vo vnútri. Mäso je neuveriteľne jemné a veľmi šťavnaté.

Potrebujeme:

bravčové karé – 1 kilogram;

paradajky – 5 kusov;

zemiaky (stredne veľké) – 5 kusov;

maslo – 70 gramov;

šampiňóny – 200 gramov;

cesnak – pár strúčikov;

korenie podľa chuti.

Postup:

Celý kus mäsa si umyjeme, osušíme a nakrojíme na pásiky s hrúbkou asi 1,5 cm, základ mäsa musí ostať vcelku. Ochutíme soľou a korením (aj do zárezov). Nakrájame si na plátky aj ostatné prísady  – huby, rajčiny, cesnak, zemiaky.

Do každého zárezu dáme plátky paradajok, húb, cesnaku.

Pripravené bravčové mäso preložíme na fóliu. Obložíme plátkami zemiakov zo všetkých strán, ešte ochutíme soľou a korením.

Mäso pečieme zabalené vo fólií aj zvrchu pri teplote 200 stupňov približne 45 minút až 1 hodinu. Potom zložíme fóliu zvrchu a necháme ešte zapiecť dozlatista.

Krkovička pečená vcelku

Potrebujeme:

1000-1200 g bravčovej krkovičky (môže byť aj pliecko aj nie je krkovička)

1 veľká cibuľa nakrájaná na mesiačiky

hrsť sušenej cibule

5 strúčikov cesnaku

300 ml svetlého piva

2 lyžice horčice

masť

rasca

Červená paprika

Koreniny podľa chuti, prípadne zmes korenia na pečené mäso (napríklad tymián, rozmarín…)

Soľ, korenie

Postup:

Umyté a osušené mäso nasolíme a okoreníme – je dobré keď mäso necháme takto chvíľu marinovať. Ak máte tuhšie mäso, existuje jednoduchý tip, ako ho zjemniť – stačí, ak ho na noc zalejete kefírom alebo kyslou smotanou.

V pekáčiku rozpustíme masť a mäso sprudka opečieme zo všetkých strán. Pridáme k nemu nakrájané cibule, cesnak a rascu. Mäso aj s opečenou zeleninou preložíme na pekáč vyložený alobalom.

V pive rozmiešame horčicu, zmes korenín a mäso touto zmesou zalejme. Zabalíme do alobalu a pečieme na 180 st. 1,5 hodiny. Neodkrývame. Potom mäso odkryjeme a necháme dopiecť 20-30 minút. Teplotu pečenia môžeme ku koncu zvýšiť na 200 stupňov. Podľa potreby môžeme podliať vodou, alebo napríklad preliať svetlým pivom.

Podávame s chlebíkom, alebo inou prílohou podľa chuti.

Mäso pečené v horčici

Potrebujeme:

Mäso 1 kg (v mojom prípade bravčové stehno, ale môžete skúsiť aj morčacie mäso)

Horčica pikantná alebo obyčajná (3 lyžice takej a 3 lyžice takej)

Med – 1 lyžica

Rozmarín, soľ, korenie, pálivú papriku

Cesnak 3-4 strúčiky

cibuľa

Trochu vody

Potrebujeme:

Najlepšie je mäso nechať marinovať cez noc. Mäso umyjeme, osušíme, nakrojíme, marinujeme a necháme ho 24 hodín stáť. Nasledujúci deň stačí len vložiť mäso do rúry predhriatej na 180 ° a pečieme asi 1,5-2 hodiny. K príprave marinády na mäso sa zmieša po 3 lyžice horčice pikantnej a obyčajnej, lyžicu medu, soľ, korenie a pálivej papriky. Do marinády môžeme pridať aj trošku vody. Ošúpeme cesnak a nakrájame na malé kúsky. Narezané mäso naplníme nasekaným cesnakom, ako na obrázku nižšie.

Marinádu navrstvíme na mäso a posypeme bylinkami a necháme v chladničke cez noc.

Na druhý deň pred pečením vyberieme z chladničky aspoň kým sa rozohreje rúra. Obložíme cibuľovými krúžkami a vložíme do rúry. Najskôr pečieme prikryté a asi 40 minút pred koncom odkryjeme.

Pečieme 1,5 – 2 hodiny. Môžeme podávať so šalátom. je to perfektne ochutené a pritom jednoduché jedlo!

Bravčový bôčik

Potrebujeme:

2 kg bravčového bôčika s kosťou

Bravčovú masť

Na marinádu:

5 lyžičiek soli

1 lyžičku mletého korenia

3 lyžičky sladkej papriky

3/4 lyžičky pálivej papriky

1 a 1/2 lyžičky mletého koriandra

2 lyžičky mletej rasce

1/2 – 3/4 lyžičky mletej škorice

Na omáčku:

Ostrý a sladký kečup zmiešaný 1:1

Čierne korenie

Soľ

Citrónovú šťavu

Hnedý cukor

Pálivú omáčku – voliteľné

Postup:

Všetky koreniny a soľ zmiešame v miske a nanesieme na povrch bôčika. Tento kabátik by mali na každej strane bôčika.

Teraz bôčik preložíme na pekáč, zakryjeme fóliou a necháme v chladničke marinovať cez noc.

Na druhý deň vyberieme z chladničky a necháme aspoň 30 minút odležať pri izbovej teplote, potom na veľkej panvici rozpálime bravčovú masť a sprudka osmažíme každý kúsok z oboch strán.

Takto získa bôčik výbornú chuť. Teraz preložíme na plech s hlbšími okrajmi a prelejeme výpekom z panvice. Na plech nalejeme aj 1 šálku horúcej vody a vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov, kde pečieme 60 minút.

Potom otvorte rúry a bôčik prelejte výpekom. Podľa potreby podlejte a túto činnosť je potrebné opakovať každých 30 minút, až kým bôčik nie je mäkký – toto mäso sa pieklo 4 hodiny.

Keď mäsko ide krásne od kosti, vyberieme ho a výpek zlejeme do samostatnej nádoby. Môžeme ju podávať s bôčikom, alebo použiť neskôr, je to neskutočne chutná prísada do jedál – omáčok a na potieranie pečeného mäska.

V miske si zmiešame všetky prísady na marinádu a nanesieme na povrch bôčika, preložíme na rošt a rúru nastavíme na 200 stupňov a funkciu grilovania a necháme pár minút v rúre zapiecť pri tejto teplote. Ale pokojne môžete nechať bôčik aj bez dopekania pod grilom. Je to na vás, oba spôsoby sú veľmi chutné.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes