plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto úplne zmení spôsob, akým doma varíte: 11 kulinárskych TRIKOV, ktoré v kuchyni využijete denne!

11 super trikov, ktoré vám uľahčia varenie: Vaše jedlá budú vďaka nim ešte chutnejšie!

Dnes vám prinášame 11 jednoduchých trikov, ktoré využijete pri varení a vaše jedlá budú vďaka nim chutiť ešte lepšie.

Ponorili sa vám čokoládové kvapky do koláča alebo sa vám rozvarili cestoviny?

Keď vyskúšate tieto zlepšováky, viac sa vám to už nestane!

 

 

Vďaka týmto radám z portálu fattoincasadabenedetta z vás môžu byť ešte lepší kuchári, ako doteraz.

Petržlenová vňať

Petržlenová vňať je surovinou, ktorá sa používa v mnohých receptoch.

Vždy však myslite na to, že ju treba pridávať až na konci varenia, aby si zachovala žiarivo zelenú farbu a vôňu.

V opačnom prípade bude znehodnotená a nedodá pokrmu tú správnu chuť, ani vzhľad.

 

 

Plnenie cesta

Pripravujete jedlo, pri ktorom sa plní cesto a obávate sa, že sa vám pri pečení roztvorí?

Stačí pozrieť okraje bielkom a dobre ich zatlačiť. 

Ostanú tak pevne prilepené, pretože vaječný bielok bude pôsobiť trochu ako lepidlo.

 

 

Dokonalý cestovinový šalát

Ak chcete pripraviť perfektný cestovinový šalát, ktorý ostane al dente a nebude sa lepiť ani po niekoľkých hodinách, urobte to nasledovne.

Cestoviny bežne uvarte, sceďte a hneď ich opláchnite pod prúdom studenej vody.

Keď cestoviny vychladnúť, pokvapkajte ich trochou oleja a potom už môžete pridať suroviny podľa chuti.

Uvidíte, že keď dodržíte tento postup, šalát bude aj po nejakom čase lahodný a chutný. 

 

 

Omáčka na cestoviny

Je vaša omáčka príliš riedka?

Namiesto toho, aby ste omáčkou len poliali cestoviny, pridajte cestoviny do panvice s omáčkou a pár minút ich povarte spolu. 

Môžete pridať aj jednu naberačku vody, v ktorej sa cestoviny varili, pretože škrob, ktorý sa v nej nachádza omáčku zahustí.

 

 

Riedka mäsová šťava

Ak sa vám zdá šťava z mäsa príliš vodová, môžete ju veľmi jednoducho zahustiť. 

1 lyžičku zemiakového alebo kukuričného škrobu rozmiešajte v polovici pohára vody a pridajte do teplej šťavy za stáleho miešania.

Povarte 5 minút, miešajte a keď šťava zhustne, môžete jedlo odstaviť zo sporáka.

 

 

Mäso na prírodno

Stalo sa vám, že sa vám šťava z duseného mäso na prírodno príliš zredukovala a bojíte sa, že bude jedlo suché?

Pridajte pol pohára vody alebo vývaru, dochuťte podľa potreby a šťava sa obnoví.

 

 

Recyklácia jedla

Zásada našich babičiek bola jednoznačná: ak ostalo chutné jedlo, nikdy sa nič nevyhodí. 

Namiesto toho skúste napríklad zvyšky mäsa použiť na prípravu iného jedla, aby ste nejedli zase to isté.

Zvyšky pečeného mäsa môžete napríklad pokrájať na menšie kúsky a spolu so smotanovou omáčkou ho podávajte k cestovinám.

Uvidíte, že jedlo bude chutiť výborne.

 

 

Čokoládové kvapky v koláči

Každej gazdinke sa už zrejme stalo, že ovocie alebo čokoládové kvapky v koláči klesli na dno. 

Vďaka tomuto triku sa vám to už nestane!

Čokoládové vločky alebo ovocie jemne posypte múkou a vložte do cesta ako poslednú ingredienciu. 

Tento trik platí aj pre hrozienka, kandizované ovocie a sušené ovocie.

Vďaka tomuto kroku budú vyváženou súčasťou koláča. 

 

 

Nič z bio citróna sa nevyhodí

Máte kvalitné bio citróny? Využite ich na 100%.

Pred odšťavením nastrúhajte kôru, uskladnite ju v nádobe s vrchnákom a vložte do mrazničky.

Vytiahnite vždy podľa potreby a dodáte svojim koláčom sviežu chuť a príjemnú citrónovú vôňu bez toho, aby ste kupovali čerstvé citróny.

 

 

Muffiny, ktoré nespľasnú

Každému sa zrejme aspoň raz stalo, že muffiny v rúre krásne narástli a po vybratí z rúry spľasli, čím stratili jemnú textúru.

Tajomstvom ich dokonalosti je nechať ich vychladnúť vo vypnutej rúre.

 

 

Je dobré dať medzi dvierka napríklad naberačku a nechať ju otvorenú na malú štrbinu.

Vďaka tomuto triku budú nadýchané a vysoké ako z cukrárne.

Finta na vylepšené rezne – pridajte prášok do pečiva

 

 

 

Pripravte si ich aj vy podľa tohto receptu zo zápisníka môjho deda šéfkuchára a presvedčte sa sami. 

Tradičné rezne sú veľmi obľúbené a na väčšine slovenských stolov nechýbajú aspoň raz týždenne, najčastejšie v nedeľu.

Keď však ochutnáte tieto rezne v cesnakovom cestíčku, budete nadšení.

Potrebujeme:

4 pláty bravčového karé

1 šálku hladkej múky

1 vajce

1,5 šálky mlieka

2 ČL sušeného cesnaku

1/2 ČL prášku do pečiva

soľ

čierne mleté korenie

rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

Mäso si najskôr nakrájame na plátky.

 

 

Plátky mäsa si opláchneme.

Osušíme papierovou utierkou.

 

 

Mäso rovnomerne naklepeme tĺčikom na mäso.

 Z oboch strán posypeme soľou a čiernym mletým korením. 

 

 

Do misy si nasypeme hladkú múku.

Pridáme vajce, mlieko a cesnak.

 

 

Pridáme aj prášok do pečiva a trochu soli.

Metličkou vypracujeme hladké cestíčko.

 

 

Vďaka prášku do pečiva bude cestíčko krásne nadýchané a jemnejšie.

Na panvicu si nalejeme väčšie množstvo oleja.

Rozhorúčime ho.

 

 

 

Plátky mäsa postupne namáčame v cestíčku.

Potom ich hneď ukladáme do rozpáleného oleja.

Rezne vysmážame z každej strany po dobu 3 minút.

Smažíme, kým nie sú zlatohnedé.

 

 

Vyberieme ich z panvice.

Uložíme na papierové utierky, aby vsiakli prebytočný olej.

Hotovo.

Môžeme servírovať s obľúbenou prílohou.

Trik s ktorým zmäkne každé mäso

Prášok do pečiva je vynikajúci aj v prípade, že máte doma tuhé mäso.

Pprášok do pečiva má schopnosť rozkladať bielkoviny a zlepšovať štruktúru mäsa v krátkom čase.

Spôsoby, akými ho použiť sú dva:

 

 

1 spôsob:

Mäso jednoducho posypeme práškom do pečiva, dáme na niekoľko hodín do chladničky a vyberieme.

Potom mäso dôkladne umyjeme a môžeme používať spôsobom, ktorý máme pripravený.

2. spôsob:

 

 

Prášok do pečiva zamiešame s vodou.

Prísady použijeme v takom pomere, aby nám vznikla konzistencia pasty.

Mäso dobre pastou potrieme a necháme v chladničke 1-3 hodiny.

Potom uymyjeme a používame na smaženie, dusenie, pečenie alebo grilovanie.

Mäsko bude vďaka prášku do pečiva skutočne jemnučké, krehké a veľmi lahodné. Určite to skúste a tento trik bude používať pravidelne, rovnako ako ja.

 

Môj dedo dokonca pridával štipku prášku do pečiva aj do mäsa na fašírky.

Vždy boli krásne nadýchané a jemné, hovoril, že práve toto je jeho tajomstvo. :-)

 

Veľa šťastia!

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes