Vymeňte na 13 dní klasickú večeru za jeden z týchto šalátov a vianočné kilá pôjdu dole: S týmto sa chudne rýchlo a zdravo!

Dnes sme si pre vás pripravili výber najlepších šalátov, v ktorých sa zachovalo maximálne množstvo užitočných látok. Sú ideálne pre každého, kto chce po sviatkoch dať do poriadku trávenie a zbaviť sa aj vianočných kíl.  Jedzte chutne a zdravo!

Šalát z kapusty – na chudnutie a pre zdravie

Potrebujeme:

1 menšia biela kapusta – mladá

2 červené papriky

1 zelená paprika

pol zeleru

...

2 strúčiky cesnaku

soľ

korenie

olivový olej – kvalitný

ocot, kvapku medu a mletá rasca

Postup:

Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.

Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.

Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.

Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.

Ľahký šalát s kuracím mäsom

Zloženie:

rajčiny 1 ks

uhorka 1 ks

kuracie prsia 200 g

sójová omáčka – 1 polievková lyžica. lyžička

šalátové listy

cesnak 1 strúčik

soľ, korenie podľa chuti

olivový olej podľa chuti

Príprava:

Umyté kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme, potrieme cesnakom a marinujeme v sójovej omáčke po dobu 20 minút.

Osmažíme kuracie prsia v panvici na najsilnejšom ohni na oboch stranách, kým sa nevytvorí zlatistá kôrka.

Listy šalátu umyjeme a usušíme. Môžete ich trochu ochutiť.

Uhorku nakrájame na polkruhy a dáme na listy šalátu.

Rajčiaky nakrájame a pridáme na šalát.

Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom, rozmiešame  a podávame na stôl.

Šalát quinoa

Potrebujeme :

1 šálka quinoa

2 polievkové lyžice vody

soľ

1 šálku nakrájanej červenej kapusty

1 šálku ošúpaných uvarených sójových bôbov

1 nakrájaná červená paprika

1/2 šálku strúhanej mrkvy

1 šálku nakrájanej uhorky

Ingrediencie na zálievku:

1/4 šálky sójovej omáčky

1 polievková lyžica sezamového oleja

1 polievková lyžica ryžového octu

2 polievkové lyžice  nakrájanej zelenej cibuľky

1/4 lyžice  nakrájaného koriandru

1 polievková lyžica sezamových semienok

1/4 lyžičky strúhaného zázvoru

štipka červenej papriky

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Do hrnca s vodou dajte variť quinoa, osoľte a priveďte do varu. Po piatich minútach znížte teplotu a varte, až kým sa voda nevyparí.

Quinoau po uvarení dajte do misky, pridajte kapustu, sójové bôby, červenú papriku, mrkvu a uhorky.

Zmiešajte v malej miske sójovú omáčku, sezamový olej, ryžový ocot, cibuľku, koriander, sezam, zázvor a papriku.

Podľa chuti osoľte a okoreňte. Vylejte na šalát dresing a premiešajte.

Vitamínová bomba – mrkvový šalát s cesnakom

Jednoduchý mrkvový šalát s cesnakom: Vitamínová bomba a parádna príloha aj pre tých, ktorí si strážia štíhlu líniu!

Potrebujeme:

4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)

1/4 kapusty nakrájanej nadrobno

2 strúčiky cesnaku

4 ks vajec uvarených natvrdo

čierne mleté korenie, morskú soľ

1-2 lyžice kyslej smotany (10%)

Postup:

Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soˇoľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.

Šalát s paradajkami, mozzarellou, cícerom a pestom

Potrebujeme:

400 g cíceru

1/4 pohára pesto

1 pohár cherry paradajok

1/4 pohára nakrájanej mozzarelly

2 polievkové lyžice čerstvej nakrájanej bazalky

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

V malej miske zmiešajte cícer, pesto, paradajky a mozzarellu.

Jemne premiešajte. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Šalát ozdobte čerstvou bazalkou.

Grécky cestovinový šalát

Potrebujeme:

2 hrnčeky cestovín

2/3 hrnčeka nakrájanej červenej cibule

15 cherry paradajok

1 hrnček nakrájanej uhorky

3/4 hrnčeka nakrájaných olív

3/4 hrnčeka nakrájanej zelenej papriky

1 hrnček feta syru

Zálievka:

1/3 hrnčeka červeného vínneho octu

2 polievkové lyžičky šťavy z citróna

1,5 polievkovej lyžičky nasekaného cesnaku

1 lyžička cukru

2 lyžičky sušeného oregana

1/2 lyžice olivového oleja

Postup:

Uvaríme cestoviny, necháme vychladnúť. V malej miske premiešajte všetky ingrediencie na dresing a jemne ich premiešame, postupne prilievame olivový olej. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

Do misky s cestovinami pridáme červenú cibuľu, paradajky, uhorky, olivy, zelenú papriku a syr feta.

Všetko premiešame so zálievkou, misku uzavrieme a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny ( najlepšie na noc).

Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou

Konečne perfektná náhrada za kalorické šaláty, ktorá chutí fantasticky: Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou!

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)

3 ks mkrvy

1 väčšiu červenú cibuľu

3 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžičku majonézy

1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať

Soľ, mletú rascu

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)

Fialový šalát

Potrebujeme:

1 pohár tekvicových semienok

1 červená kapusta (približne 1 kg)

1 pohár nakrájaných sušených fíg

500 g mrkvy

1 pohár nakrájanej petržlenovej vňate a mäty

Zálievka:

3 polievkové lyžice olivového oleja

3 polievkové lyžice citrónovej šťavy + kôry

1 polievková lyžica medu alebo javorového sirupu

1 pretlačený strúčik cesnaku

1 čajová lyžička mletej škorice

2 čajové lyžičky mletej rasce

morskej soli podľa chuti

Postup:

Zmiešajte všetky prísady na dresing a nechajte odstáť. Kapustu posekajte na jemno  do veľkej misy. Nakrájajte mrkvu, figy, mätu a petržlen  a pridajte do kapusty.

Na ohriatej panvici mierne opražte tekvicové semienka.

Do misky so zeleninou pridajte hotovú omáčku a semienka, všetko dôkladne premiešajte a podľa chuti osoľte.

Ľahký kapustový šalátik

Namiesto ťažkých príloh som vyskúšala tento diétny francúzsky šalát: U nás doma mal ohromný úspech a nezvýšila z neho ani jedna porcia!

Potrebujeme:

1 kg zemiakov uvarených v šupke, ošúpaných a pretlačených

1 jablko ošúpané a postrúhané

1 ks zeleru

1 ks petržlenu

1 plechovku sterilizovaného hrášku a mrkvy (prípadne môžete použiť mrazenú a uvarenú zelenniu)

4 ks kyslých uhoriek nakráajných na kúsky

1 lyžicu citrónovej šťavy

2 kelímky nízkotučného jogurtu

2 lyžičky olivového oleja

½ cibuľky

Soľ a mleté čierne korenie

Voliteľné: pár vlašských orechov

Postup:

Zemiaky uvaríme spolu s očisteným zelerom a petržlenom. Potom všetku zeleninu pretlačíme cez pratláčadlo na zemiaky. Cibuľku krátko orestujeme na suchej panvici, pridala som k zemiakom a zelenine. Potom pridáme aj hrášok, mrkvu, uhorky a dobre premiešame. Jogurt si zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou, korením a vmiešame do šalátu. Podávame s mäskom, alebo napríklad doň vmiešajte diétnu šunku a máte super večeru. Ja do šalátu zvyknem vmiešať aj jedno postrúhané jabĺčko a pár vlašských orechov. Získa ešte lepšiu chuť.

Šalát s melónom, kuracím mäsom a balsamicom

Potrebujeme:

1 pohár balsamica

450 g kuracích pŕs

3 čajové lyžičky univerzálneho korenia

1 polievková lyžica olivového oleja

4 hrnčeky posekaného šalátu

2 hrnčeky nakrájaného melóna na kocky

1/2 hrnčeka plesnivého syra

1/4 hrnčeka drvených mandlí

Postup :

Nalejte balzamiko do malej panvice a priveďte do varu.

Varte 15-20 minút na miernom ohni, kým ocot nezhustne.

Nakrájajte kuracinu, okoreňte a posypte olivovým olejom.

Mäso pridajte k balzamiku, varte až kým nezružovie a povyberajte ho. Hotovú kuracinu zmiešajte s ostatnými ingredienciami a pokvapkajte balzamikom.

Nemecký uhorkový šalát

Nemecký uhorkový šalát s výbornou zálievkou: Bez octu, diétny a ak si pridáte, urobíte veľmi dobre!

Potrebujeme:

1 väčšiu šalátovú uhorku

1 veľkú rajčinu

½ cibule

Na zálievku:

½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)

½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru

Citrónovú šťavu

Štipku soli a čierneho korenia

Kvapku medu (voliteľné)

Postup:

Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.

Šalát s tekvicou hokaido

Potrebujeme:

3 šálky najemno nakrájanej kapusty

1 šálka opečených nakrájaných plátkov tekvice hokaido

1/4 šálky plesnivého syra niva

1/4 šálky semien granátového jablka

Zálievka:

2 polievkové lyžice olivového oleja

1,5 polievkovej lyžice jablčného octu

2 čajové lyžičky červeného vínneho octu

1 čajová lyžička dijonskej horčice

1 čajová lyžička medu

Postup:

V nádobe zmiešajte všetky ingrediencie na dresing a dobre premiešajte.

Zmiešame kapustu, tekvicu a syr spolu s dresingom. Šalát dozdobíme granátovým jablkom.

Výborný šalát s kuracím mäsom

Výborný šalát s kuracím mäsom a lahodnou zálievkou: Pripravte ho radšej viac, zmizne raz-dva!

Potrebujeme:

450 g uvareného kuracieho mäsa (varíme v slanej vode 20 min.)

350 g mrkvy

3 vajcia uvarené natvrdo

2 čerstvé uhorky nakrájané nadrobno

70 – 100 g najemno nastrúhaného syra

Majonézu zmiešanú s jogurtom alebo kyslou smotanou (1:1)

1 lyžicu horčice

Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti

Postup:

Uvarené kuracie mäso nakrájame a preložíme do väčšej misy. Pridáme nakrájané alebo nastrúhané vajcia, strúhanú mrkvu, uhorky, syr a nakoniec zálievku z majonézy, horčice a jogurtu. Dochutíme a môžeme ihneď podávať.

Šalát s tuniakom a kokosovým mliekom

Potrebujeme:

500 g nakrájaného tuniaka

šťava z 8 limetiek

1/2 lyžičky soli

1 paradajka

1 nakrájaná zelená paprika

1 očistená nakrájaná uhorka

1 strúhaná mrkva

1 nakrájaná červená cibuľa

1 hrnček kokosového mlieka

2 strúčiky cesnaku

štipka zázvoru

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Tuniaka zmiešajte v miske s trochou limetkovej šťavy.

Posoľte a dôkladne premiešajte.

Nechajte odstáť v chladničke 10-12 minút.

Zatiaľ zmiešajte paradajky, papriku, uhorky, mrkvu, cibuľu, cesnak a zázvor v samostatnej miske. Pridajte tuniaka a premiešajte so zvyškom limetkovej šťavy.

Pridajte kokosové mlieko a dobre premiešajte.

Šalát s reďkovkou a vajíčkom

Potrebujeme:

400 gramov reďkovky

1 uhorka

1 zväzok kôpru

1 vajíčko

100 g kyslej smotany

čierne korenie a soľ podľa chuti

Postup:

Uvarené vajíčko nakrájame nadrobno. Reďkovku, uhorku a kôpor zmiešame s vajcom. Dochutíme korením a soľou. Šalát na záver premiešajte s kyslou smotanou.

Šalát s avokádom

Potrebujeme:

2 šálky čerstvej rukoly

1/2 nakrájaného avokáda bez semien

3 plátky mozzarelly

čerstvé listy bazalky

1 polievková lyžica olivového oleja

1,5 lyžičky balsamika

štipku cukru alebo lyžičku medu

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Mozzarellu a rukolou spolu s avokádom zmiešame v miske.

Posypeme listami bazalky. V malej miske zmiešame olivový olej s balzamikom, pridáme cukor alebo med, soľ a korenie.

Zmiešame šalát s dresingom.

Šalát s údenou makrelou

Potrebujeme:

300 g plátkov filé makrely

veľký zväzok rukoly

1 nakrájaná uhorka

1 červenú cibuľu nakrájaná na kolieska

1 polievková lyžica olivového oleja

1 lyžička jablkového octu

1 lyžička horčičných semienok

soľ na dochutenie

Postup:

Zmiešajte olivový olej a jablčný ocot s rukolou, cibuľou a uhorkami.

Dochuťte a na to pridajte veľké nakrájané filé.

Ako môžete vidieť, na plnohodnotnú zdravú stravu stačí vynaložiť minimálne úsilie aby ste dosiahli maximálny úžitok. Zdieľajte náš výber lahodných zeleninových šalátov so svojimi priateľmi a skúste si niečo spoločne pripraviť.