11 receptov na najlepšie cesto: Pre perfektné slané aj sladké pečivo, ktoré sa vždy vydarí!

Základom dobrého pečiva je jednoznačne vždy cesto. Ak máte dobré cesto, pripraviť celú paletu vynikajúcich buchiet, domácich rožtekov, pizze alebo domácich sušienok nie je vôbec náročné. Prinášame vám zbierku 11 najlepších receptov, ktoré si určite zapíšte!

Magické cesto z jogurtu na slané aj sladké pochúťky!

1 hrnček = 250 ml

Potrebujeme:

1 hrnček bieleho jogurtu

½ šálky oleja

10 g sušeného droždia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžičku soli

1 lyžicu cukru

3 šálky hladkej múky

(množstvo cukru a soli môžeme obmieňať podľa toho, či ide o slané alebo sladké pečivo)

Postup:

Jogurt zmiešame s olejom, pridáme soľ, cukor, a postupne aj múku s droždím. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste odpočívať 30 minút. Cesto by malo mať vláčnu štruktúru a bude sa s ním dobre pracovať.

Naplníme ľubovoľnou náplňou, alebo pečieme ako pizzu s obľúbenou oblohou. Pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista.

Chudobné cesto na koláčiky ako od babičky

Mäkučké koláče z chudobného cesta

Potrebujeme:

½ šálky kryštálového cukru

½ šálky oleja

1 a 1/5 šálky vody

¼ bal. sušeného droždia

3 a 1/2 šálky hladkej múky

Štipka prášku do pečiva

Náplň (tvaroh s hrozienkami, ovocie, marmeláda, kyslá smotana, ale aj slaná náplň ako šunka, syr, či iné suroviny..)

Postup:

V miske zmiešame teplú vodu s cukrom a olejom. Droždie zmiešame s múkou, práškom do pečiva a túto zmes vmiešame do vychladnutej kvapalnej zmesi. Miešame, kým nám nevznikne jednoliate cesto bez hrudiek.

Cesto vložíme do misky a uložíme na minimálne 2 hodiny do chladničky. Cesto je potrebné vybrať z chladu 30 minút predtým, ako s ním budeme pracovať.

Starý recept na šľahačkové cesto

Starý a overený recept: Šľahačkové cesto na prípravu najlepších vianočných dobrôt!

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

250 ml smotany na šľahanie

150 g masla (ako alternatívu môžeme použiť margarín)

1 vajce

Štipku soli

Postup:

Všetky prísady zmiešame v miske. Maslo môžeme rozdeliť na menšie kúsky, aby sa suroviny jednoduchšie spojili. Vypracujeme hladké cesto.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 5 častí. Každú z nich rozvaľkáme podľa toho, aký tvar pečiva chceme získať. Ak šatôčky – cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca, ktorý rozkrájame na menšie štvorce. Do stredu navrstvíme náplň a preložíme, prípadne zložíme ako obálku.

Ak chceme mať rožteky, každú časť rozvaľkáme do tvaru kruhu a ten rozdelíme na trojuholníky. Na širšiu časť každého trojuholníka navrstvíme náplň a zrolujeme do tvaru rožteka.

Okrem toho môžeme pripravovať mini-rolky, záviny a ďalšie plnené dobroty.

Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút. Počas pečenia je dôležité pečivo sledovať, kedže ako vieme, každá rúra pečie inak.

Najjednoduchšie cesto na torty, zákusky a koláče!

Najjednoduchšie cesto na torty, koláče a zákusky!

Potrebujeme:

1 šálku kryštálového cukru

1 šálku polohrubej múky

4 vajcia

½ bal. vanilkového cukru

1 šálka = 200 ml

Postup:

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky spolu s oboma druhmi cukru vyšľaháme do hustej peny. Potom do peny postupne – po jednom všľahávame žĺtky.

Do peny opatrne vmiešavame vareškou preosiatu múku, tak, aby pena nespadla.

Pripravíme si formu na pečenie, ktorú vymastíme a vysypeme múkou. Do formy vlejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20-25 minút.

Nezabúdajte na hlavné pravidlo pri pečení korpusu – neotvárať rúru počas pečenia. Po upečení plech z rúry vyberieme a opatrne vyklopíme cesto, ktoré necháme vychladnúť.

Cesto kysnuté „na vode“

Viete, prečo dávali staré mamy cesto kysnúť do vody? Tento nezvyčajný postup by ste mali skúsiť tiež, výsledok je perfektný!

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

40 g čerstvého droždia (1 kocku)

1 lyžičku cukru

6 lyžíc vlažného mlieka

300 g masla

Štipku soli

Postup:

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Počkáme, kým vyjde kvások.

Na pracovnú dosku nasypeme múku so soľou. Pridáme zmäknuté maslo a vytvoríme priehlbinku v strede, do ktorej nalejeme kvások. Vypracujeme hladké jednotné cesto. Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, môžete podľa potreby pridať viac múky.

Pripravíme si vandlík, do ktorého nalejeme vodu. Vandlík alebo nádoba musí byť dostatočne veľký, aby sme doň cesto celkom ponorili (voda by mala siahať približne 7 cm nad cesto).

Voda by mala byť studená, rozhodne však nie ľadová. Teplá voda je na kysnutie nevhodná, cesto by príliš zmäklo a nedalo by sa s ním pracovať.

Cesto vložíme do vody a necháme kysnúť. Po pol až trištvrte hodiny zvykne cesto vyplávať. Niekedy to však trvá aj hodinu.

Keď cesto vypláva, znamená to, že je pripravené. Hneď ho osušte papierovou utierkou a teraz z neho môžete pripraviť vaše obľúbené pochúťky.

Môžete pripravovať plnené rožteky, koláčiky, buchty alebo koláče. Pred pečením potrite žĺtkom a pečte pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie ej na povrchu zlatisté (približne 25-30 minút). Dĺžka pečenia závisí aj od veľkosti koláčikov.

Pľundrové cesto

Pľundrové cesto podľa mojej babičky

Potrebujeme:

Na maslové cesto:

250 g masla

120 g hladkej múky

Štipku soli

Na kysnuté cesto:

300 g polohrubej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

½ kocky čerstvého droždia

2 lyžice kryštálového cukru

½ lyžičky soli

150 ml vlažného mlieka

1 lyžičku citrónovej kôry

2 žĺtky

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Najskôr si pripravíme maslové cesto. Zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme nabok odležať.

Na kysnuté cesto zmiešame v miske všetky prísady a vypracujeme jednotné hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, roziahneme a do stredu uložíme maslové cesto. Maslové cesto zabalíme do kysnutého.

img_7982_atmeretezve

Masu, ktorá nám takto vznikne rozvaľkáme na plát a zložíme – sprava doľava a zhora dole. Potom opäť rozvaľkáme a celý postup skladania zopakujeme.

fr_13799_puff_pastry_rolling_pin_dough

Opäť rozvaľkáme a naposledy zložíme. Zložené cesto obrátime zloženou časťou nadol, poprášime múkou, zakryjeme fóliu a necháme 1 hodinu odpočívať. Necháme odpočívať, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

Cesto rozvaľkáme a plníme podľa chuti – môžete vyrábať rožteky, croissanty, trubičky, plnené šatôčky alebo iné koláčiky.

Koláčiky z tohto cesta pečieme približne 20 minút pri teplote 180 stupňov.

Vynikajúce cesto na domácu štrúdľu

Lepšiu ste nejedli: Lacné, rýchle a jednoduché cesto na domácu štrúdľu!

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

150 g bieleho jogurtu

¾ bal Hery

1 žĺtok

Štipku soli

Postup:

Múku zmiešame s jogurtom, zmäknutou Herou, soľou a žĺtkom. Vypracujeme jednotné hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme na chvíľu vychladiť do chladničky. Kým sa cesto chladí, pripravíme si prílohu – tvaroh s hrozienkami, strúhané jablká, orechy…

Vychladené cesto rozvaľkáme, pridáme náplň, zavinieme a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Je dobré do rúry vložiť spolu so štrúdľou aj kastrólik s vodou, aby sa cesto nevysušilo.

Geniálne cesto 3:2:1 na najlepšie sviatočné pečivo!

Potrebujeme:

150 g hladkej múky

100 g masla alebo margarínu

50 g práškového cukru

Štipku soli

Postup:

Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a soľou do jednotnej svetlej hmoty.

1-1

Postupne pridávame preosiatu múku a vymiešame hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odležať 30 minút.

2-1

Cesto môžete použiť na prípravu sušienok, koláčov, závinov alebo štrúdiel. Ak cesto neminiete hneď, pokojne si ho zamrazte na neskôr.

Univerzálne smotanové cesto na domáce koláče, rožteky a záviny

Bez kvasníc: Univerzálne smotanové cesto na domáce koláče, rožteky alebo záviny

Potrebujeme:

1 šálku kyslej smotany

2 šálky hladkej múky

100 ml mlieka

1 vajce

50 g masla

1 lyžičku soli

2 lyžice cukru

1 lyžičku jedlej sódy

Postup:

Vajce ušľaháme s cukrom do peny. Pridáme soľ, kyslú smotanu a vymiešame tak, aby bola hmota hladká a bez hrudiek. Cesto by nemalo byť príliš tuhé, ak sa vám zdá husté, pridajte mlieko.

Nakoniec pridáme, zmäknuté maslo a postupne aj múku s jedlou sódou. Vypracujeme hladké, pružné cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky aspoň minimálne na 30 minút.

Potom s cestom pracujeme podľa potreby. Cesto pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25-30 minút, pri teplote 180 stupňov.

Hotové za 10 minút: Blesková náhrada za lístkové cesto!

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt aluat foietaj

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 žĺtok

200 g margarínu

100 ml kefíru

Štipku soli

Postup:

Múku zmiešame so zmäknutým margarínom alebo maslom a vypracujeme drobivé cesto. Proidáme soľ, kefír a žĺtok a vymiesime hladké cesto. Môžeme použiť hneď alebo preložiť, zabaliť do plastového obalu. vložiť na 10-15 minút do chladničky.

Najlepšie kysnuté cesto!

Najlepšie kysnutné cesto na koláče, pečivo a domácu pizzu

Potrebujeme:

1 šálku jogurtu

½ šálky oleja

1 bal. sušeného droždia

1 lyžičku soli

1 lyžicu kryštálového cukru

3 šálky polohrubej múky

Postup:

V miske zmiešame jogurt s olejom, preložíme na plameň a necháme trochu zohraiť. Potom zložíme z plameňa, pridáme soľ, cukor a múku so sušeným droždím. Vymiesime hladké cesto. Hotové cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 30 minút.

Po uplynutí tohoto času je cesto pripravená a môžeme z neho vytvárať sladké aj slané dobroty podľa chuti.

Cesto na pizzu podľa Jamieho Olivera

Potrebujeme:

1 kg hladkej chlebovej múky T650

1 lyžička morskej soli

14 g sušeného droždia

1 lyžicu kryštálového cukru

4 lyžice extra virgin olivového oleja

650 ml vlažnej vody

Postup:

Múku preosejeme, spojíme so soľou a preložíme na čistú pracovnú dosku. V múke vytvoríme jamku.

V miske zmiešame droždie s cukrom, olivovým olejom a vodou. Počkáme niekoľko minút, kým vyjde kvások a potom ho vlejeme do jamky v múke. Vidličkou postupne vmiešame múku zo strán do kvapaliny a začnete vypracovávať cesto – čistými pomúčenými rukami. Miesime, kým nezískame hladké a pružné cesto.

Cesto preložíme do nádoby vysypanej múkou a ešte zvrchu poprášime múkou. Prikryjeme vlhkou handričkou a približne hodinu necháme odpočívať na teplom mieste v byte. Cesto by malo svoj objem zdvojnásobiť .