Potrebujete len pár zemiakov a už nikdy nebudete váhať, čo pripraviť na obed: 11 receptov na výborné jedlo za lacný peniaz, ktoré pripravíte v jednej mise!

Vynikajúce recepty na rýchle a lacné jedlá zo zemiakov, ktoré viete rýchlo pripraviť v jednej mise.

Vynikajúce recepty na rýchle a lacné jedlá zo zemiakov, ktoré viete rýchlo pripraviť v jednej mise.

Zemiaky s hubami a syrom

Potrebujeme:

Zemiaky – 400 g

Huby – 200 gr

Vajcia – 5 ks

Cibuľa – 1 ks

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Mlieko – 50 ml

Syr – 100 g

Cesnak – 2 – 3 strúčiky

soľ

Rastlinný olej

Postup:

Zemiaky nakrájame nadrobno, rovnako si nakrájame aj cibuľu a huby. Na panvici na oleji orestujeme zemiaky, pridáme k nim cibuľku aj huby a restujeme, nakoniec vmiešame aj pretlačený cesnak. Krátko orestujeme, kým zemiaky nezískajú zlatistú farbu a preložíme do zapekacej misy.

V miske si rozmiešame vajcia s mliekom a ochutíme. Zmes nalejeme na zemiaky v mise, premiešame a dáme piecť na 180 stupňov na asi 20 minút.

Ku koncu pečenia posypeme syrom a necháme zapiecť dozlatista.

Labužnícke zemiaky s kyslou smotanou a šunkou

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

2 šálky mlieka alebo sladkej smotany na varenie

1 lyžica hladkej múky

1 cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 kocku kuracieho vývaru

Červenú sladkú papriku

1 téglik kyslej smtoany

300 g šunky nakrájanej alebo nastrúhanej

300 g mozzarelly nastrúhanej

Štipka oregana

Strúhaný parmezán

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky nakrájame a uvaríme v slanej vode odmäka. V mixéri zmiešame smotanu, nakrájanú cibuľu, cesnak, bujón, papriku, múku a soľ – rozmixujeme na hladkú zmes. Zmes preložíme na panvicu a na panvici varíme, kým zmes nezhustne. Zložíme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu.

Ideme vrstviť. Na dno zapekacej misy vrstva zemiakov, zalejeme omáčkou, opäť vrstva zemiakov, strúhaný parmezán, omáčka a takto pokračujeme, kým neminieme všetky prísady.

Na vrch navrstvíme mozzarellu a strúhanú šunku, posypeme oreganom a do vyhriatej rúry na 200 stupňov dáme zapiecť dozlatista. Stačí 15-20 minút.

Ruský zemiakový s kyslou smotanou

Potrebujeme:

Zemiaky 6-7 ks

Cibuľa 2 ks

Údená klobása, saláma, alebo  400 g

Kyslá smotana 2 lyžice

Slnečnicový olej 3 lyžice

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Ošúpte cibuľu. Nakrájajte na malé kocky. Zahrejte 3 lyžice oleja na panvici.

Cibuľu na oleji opečte do zlatohneda.

zemiakový kastrol

Nakrájanú klobásu nakrájajte na prúžky.

ako uvariť zemiaky

Ošúpte všetky zemiaky. Nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte s restovanou cibuľou.

zeleninový kastrol

Teraz pridajte údenú klobásu do zeleniny. Osoľte ingrediencie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.

kastról s klobásou

Pripravte vhodný pekáč. Dajte zemiaky a klobásy na dno.

pečené zemiaky

Namažte ho vrstvou kyslej smotany.

ako rýchlo uvariť večeru

Teplota rúry sa nastaví na 180 ° C. Odložte misku na pečenie 40 minút.

myadzvedz

Do misky môžete samozrejme pridať svoje obľúbené korenie a veľkoryso posypte bylinkami.

Neodolateľné krémové zemiaky

Potrebujeme:

2 kg zemiakov
800 ml mlieka – prípadne môžeme nahradiť smotanou
200 g mäkšieho syra
100 gramov tvrdého strúhaného syra (ak nemáte dva druhy syra, stačí použiť len jeden druh)
soľ

Postup:

1. Zemiaky nakrájajte na plátky a prvú vrstvu poukladajte na vymastený plech.

2. Tehlu syra si nakrájajte na malé kocky, poukladajte na plech medzi zemiaky a celé posypte strúhaným syrom.

3. Urobte druhú vrstvu zemiakov a celý postup opakujte.

4. Osoľte a pridajte mlieko.

5. Pečte 30 minút v teplovzdušnej rúre s ventilátorom pri teplote 180 °

Zimné zemiaky

Potrebujeme:

700 g zemiakov

50 g masla (alebo 2-3 lyžice rastlinného oleja)

100 -150 g krájanej slaninky

1 cibuľu

1 bal. sáčkovej hubovej polievky

500-600 ml vody

200 ml mlieka

Soľ

Postup:

Zemiaky umyjeme a nakrájame na kolieska. Zapekaciu misu vymastíme olejom a preložíme do nej zemiakové plátky. Na zemiaky uložíme plátky masla.

Rúru nastavíme na 200 stupňov a pečieme asi 30 minút. Počas pečenia zemiaky aspoň raz premiešame.

Kým sa zemiaky uvaria, polievku uvaríme podľa pokynov na obale (ja som ju varila v zmesi vody a mlieka).

Po 30 minútach zemiaky vyberieme a posypeme cibuľou a polovicou krájanej slaninky. Potom na zemiaky nalejeme polievku (nie celú, ale tak, aby sme zaliali povrch všetkých zemiakov) a nakoniec navrstvíme na vrch a zvyšnú slaninku.

Vložíme do rúry a pečieme, kým zemiaky celkom nezmäknú a slaninka nezíska krásnu zlatistú farbu.

Veršované zemiaky

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)

200 g eidamu

2 vajcia

2 staršie rožky

trochu mlieka

1 téglik sladkej (31%) smotany

soľ

farebné korenie

sušený cesnak alebo 3 strúčiky čerstvého

olej

Postup:

Do mletého mäsa nastrúhame syr (časť si necháme na posypanie), pridáme vajcia a kúsky rožkov, ktoré sme nechali zmäknúť v troške vlažného mlieka. Mierne osolíme a okoreníme a poriadne premiešame.

Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky a polovicou navrstvíme na dno vymastenej zapekacej misy.

Posypeme soľou, korením a sušeným cesnakom (alebo pretlačeným čerstvým). Zalejeme polovicou téglika smotany a navrch rozprestrieme mäsovú zmes. Keby to šlo ťažko, pomôžeme si rukami, namočenými v studenej vode. Do mäsa môžete primiešať aj lesné huby, ak máte.

Na mäsovú zmes nasypeme trochu syra, poukladáme zvyšok zemiakov, ktoré opäť osolíme, okoreníme a posypeme cesnakom. Opäť posypeme trochou syra.

Zalejeme zvyšnou smotanou a zapečieme v rúre, vyhriatej na 160 stupňov asi hodinku dozlatista.

Zemiakový kastról s brokolicou

Potrebujeme:

800 g zemiakov

400 g brokolice

100 g varenej šunky

200 ml smotana na šľahanie

200 ml mlieka

1 bambino

1 lyžička múky

Soľ a korenie

muškátový oriešok

1 cibuľa

100 g syra nastrúhaného

Postup:

Umyte zemiaky, šúpte, nakrájajte a uvarte v osolenej vode pod dobu asi 10 minút.

Umyte brokolicu, rozdeľte na ružičky a variť domäkka vo vriacej osolenej vode po dobu asi 5 minút. Potom scedíme.

Medzitým nakrájame cibuľu a šunku na malé kúsky a na troche oleja sa podusíme na panvici. Potom pridáme 1  lyžicu múky, zamiešame a pridáme smotanu a mlieko premiešame, privedieme do varu a pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok dochutíme. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať vodu z varenia brokolice, alebo obyčajné vodu. Nakoniec vmiešame bambino.

Predhrejte rúru na 180 až 200 stupňov.

Zemiaky a brokolicu vložíme do zapekacej misy s trochou oleja, a zalejeme smotanovou omáčkou, na vrch nasypeme syr a pečieme približne 20 minút.

Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou

Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou!

Potrebujeme:

400 g uvarených zemiakov

100 g masla

450 ml kyslej smotany

Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy

230 g strúhaného syra

1 strúčik cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

200 g vareného kuracie mäsa (môžeme nahradiť šunkou, alebo iným mäsom)

Postup:

Zemiaky nastrúhame a vložíme do pekáča vymasteného trochou masla. Ochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

V samostatnej mise zmiešame na kúsky nakrájané kurča so smotanou, roztopeným maslom, pretlačeným cesnakom a nadrobno nakrájanou cibuľou.

Na strúhané zemiaky navrstvíme smotanovú omáčku, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 40-45 minút.

Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom

Skvelá večera z jedného plechu: Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom!

Potrebujeme:

500-600 g mletého mäsa bravčového

200 g uvarenej ryže

1 väčšiu cibuľu

2-3 strúčiky cesnaku

1 vajce

Soľ a korenie podľa chuti

1 kg zemiakov

150 g strúhaného syra

Postup:

Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.

Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti

Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.

Zeleninová misa so smotanouvou omáčkou

Rýchly obed z jedného plechu: Zelenina zapečená so smotanovou omáčkou

Potrebujeme:

5 stredne veľkých zemiakov

2 cibule

100 g šampiňónov alebo iných húb

2 paradajky

300 g syra

Na omáčku:

2 lyžice kyslej smotany

2 lyžice majonézy

1 pretlačený strúčik cesnaku

Postup:

Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Rovnako umyjeme a nakrájame huby a paradajky. Pekáč vymastíme trochou oleja. Na dno uložíme plátky zemiakov a na ne uložíme plátky húb. Ingrediencie na omáčku jednoducho zmiešame a 3/4 omáčky navrstvíme na huby. Nakoniec uložíme na vrch plátky paradajok a pokryjeme zvyšnou omáčkou.  Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.

Mleté mäso zapečené so zemiakovou kašou

3c3453ab94e399e98b43b62c87ca7447

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové, alebo zmes oboch)

1 kg nových zemiakov

1 vajce

250 ml mlieka

100 g masla

1 cibuľu

50 g strúhaného tvrdého syra

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Zo zemiakov zlejeme vodu, pridáme 50 g masla a roztlačíme na pyré, Do hmoty postupne vmiešame aj teplé mlieko.

Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na zvyšnom masle. Potom pridáme mleté mäso a uvaríme domäkka za stáleho miešania. Ochutíme soľou a korením a preložíme do väčšej misky. Keď sa mäso trochu chladí, vmiešame doň vajce.

Formu na pečenie vymastíme maslom a na dno navrstvíme mäsovú zmes. Na vrch navrstvíme zemiakové pyré. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov 15 minút. Potom formu vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 5-10 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.