Žiadne vyprážanie ani trojobal a výsledok fantastický: Zbierka 11 receptov na MÄSKO na prírodno, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Zbierka vynikajúcich receptov na nedeľné rezne na prírodno - rýchlo, jednoducho a veľmi chutne.

Zbierka vynikajúcich receptov na nedeľné rezne na prírodno – rýchlo, jednoducho a veľmi chutne.

Bravčový plátok na horčici

Potrebujeme:

600 g bravčového pleca (4-5 plátkov po asi 150 g) – môžete použiť aj iný druh mäsa

Horčica plnotučná alebo dijonská

Hladká múka

Farebné korenie celé aj mleté

...

Vetvička rozmarínu (nemusí byť)

Soľ, kúsok masti

1 veľká cibuľa

3 strúčiky cesnaku

100 g údenej slaniny

1 lyžička mletej papriky

Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno, slaninu na kocky. Mäso osolíme, posypeme mletým čiernym korením a z jednej strany potrieme horčicou.

Na kúsku masti vyškvaríme slaninu a pridáme cibuľu. Po chvíli vmiešame aj cesnak. Mäso obalíme v múke a oklepeme.

Pridáme ku slanine s cesnakom a sprudka z oboch strán opečieme. Vmiešame papriku a podlejeme horúcou vodou.

Pridáme cca 6-8 guľôčok farebného korenia, rozmarín a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Občas obrátime a podľa potreby podlejeme.

Kto chce, môže na záver vybrať korenie a rozmarín a šťavu prepasírovať alebo rozmixovať. Podávame s prílohou podľa chuti.

Bravčové plátky na hubách

Potrebujeme:

4 plátky bravčového mäsa (pliecko, karé…)

čerstvé huby (alebo hrsť sušených)

1 cibuľa

100 g anglickej slaniny

1 lyžička sladkej papriky

1 lyžica múky

soľ, korenie

olej

kúsok masla

Postup:

Mäso si zľahka naklepeme, ochutíme soľou a korením.

Na oleji s maslom ľahko osmažíme anglickú slaninu, necháme speniť pokrájanú cibuľu, pridáme plátky mäsa a sprudka ich opečieme.

Osolíme, okoreníme, posypeme paprikou, pridáme huby (sušené vopred namočíme asi na hodinu), podlejeme a dusíme.

Mäkké mäso vyberieme, v troške vody rozmiešame múku a omáčku zahustíme. Pre-šľaháme a necháme prevariť minimálne 15-20 minút. Mäso vložíme späť. Podávame s ryžou, zemiakmi alebo knedľou.

Kuracie rezne na cesnaku

Potrebujeme:

4 kuracie prsia

1 lyžica oleja olivového

40 g masla

1 zväzok pažítky (voliteľné)

200 g čerstvých húb

1 lyžica hladkej múky

300 ml sladkej alebo šľahačkovej smotany

soľ a korenie podľa chuti

ak nedávate pažítku tak na konci varenia pridajte petržlenovú vňať

Postup:

Prsia umyjeme, osušíme, potrieme soľou a korením.Na panvici zohrejeme maslo s olejom a osmažíme prsia dozlatista z oboch strán.

Znížime oheň, prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút.Vyberieme prsia z panvice a do výpeku na tej istej panvici dáme nakrájané huby s pažítkou a smažíme 2-3 minúty.

Pridáme múku, po minútke smotanu, dochutíme a všetko dobre premiešame, pridáme osmažené prsia a restujeme ešte 5 minút na miernom ohni. Podávame s ryžou alebo cestovinou .

Liptovské rezne na cesnaku

Potrebujeme:

1 kg bravčového karé nakrájaného na plátky

4-5 cesnakových strúčikov (alebo cesnakovú pastu – ak ju máte, mäso netreba ani soliť)

1 menšiu cibuľu nakrájanú nadrobno

2 lyžice sladkej papriky

Mlieko

Hladká múka – na posypanie aj obalenie

Olej

Postup:

Mäso zľahka naklepeme a nasolíme. Potom dobre potrieme pretlačeným cesnakom s oboch strán, posypeme paprikou, hladkou múkou (tiež použijeme asi 2 lyžice) a zalejeme mliekom. Pridáme aj nakrájanú cibuľu, premiešame a vložíme do chladničky na noc marinovať.

Na druhý deň môžete použiť nasledovne – mäso jednoducho obalíte v hladkej múke a vypražíte na oleji, alebo jednoducho pripravíte na prírodno. Výborný tip je tiež osmažiť si sprudka rezne na panvici a potom spolu s marinádou zapiecť v rúre. Vďaka marináde budú fantasticky chutné, nech už ich pripravíte akokoľvek!

Gazdovské rezne na prírodno

Potrebujeme:

800 g bravčová krkovička

1 veľká cibuľa

4 strúčiky cesnaku

olej

múka hladká

1 polievková lyžica domácej vegety

1 bobkový list

Pár guličiek čierneho korenia

500 ml vývaru

soľ, korenie

Postup:

Mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na 2 cm široké pásiky. posypeme soľou, korením a domácou vegetou. Mäso obalíme v múke a sprudka opražíme z oboch strán v horúcom oleji – stačí, kým sa mäso zatiahne. Potom mäso vyberieme a na tej istej panvici osmažíme cibuľku, na krátko pridáme aj rpetlačený cesnak, premiešame a zalejeme vývarom.

Mäso vložíme späť na panvicu, pridáme zvyšné koreniny, prikryjeme a na slabom plameni dusíme 50-60 minút. Nakoniec omáčku zahustíme hladkou múkou – 1 polievkovú lyžicu rozmiešame v studenej vode, zahustíme, premeišame, necháme prevariť a môžeme podávať.

Pekelnícke šnice na prírodno

Potrebujeme:

6 plátkov bravčového karé

8 strúčikov cesnaku

1 veľkú cibuľu

3/4 l mäsového vývaru (alebo bujón rozmiešaný vo vode)

olej

Soľ, korenie, červená paprika sladká aj štipľavá

Čierne korenie a biele korenie celé

Na zahustenie:

Pálivý kečup – cca 2 lyžice (prípadne aj sladký, je to na vás)

Horčica – cca 1 lyžica (nie kopcovitá)

Voda

Hl. múka

Postup:

Bravčové plátky karé naklepeme a len na krajoch zľahka narežeme, aby sa nám mäso nekrútilo. Z oboch strán osolíme, okoreníme a potrieme roztlačeným cesnakom.

V panvici si rozohrejeme trochu oleja, na ktorom osmažíme do zlatej farby nakrájanú cibuľu.

Okorenené mäso potom sprudka orestujeme z oboch strán. Podlejeme vývarom asi do 3/4 mäsa a zľahka dusíme do mäkka.

Omáčku zahustíme vodou, v ktorej si rozmiešame kečup, horčicu a múku. Necháme všetko prevariť a môžeme zložiť z plameňa.

Podávame so zemiakmi a volským okom.

Námornícke rezne

Potrebujeme:

9-13 tenších plátkov bravčového karé

2 stredne veľké cibuľky

2 väčšie mrkvy

2 lyžičky ligurčeka

2 lyžičky majoránky

600 mäsového vývaru

100 ml vody

Soľ a čierne mleté korenie

5 guličiek čierneho mletého korenia

2 kusy bobkového listu

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Olej

1-2 lyžice hladkej múky rozmiešané vo vode

Kôpor nakrájaný nadrobno

Postup:

Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Opražíme na oleji.

K cibuľke pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a spolu smažíme asi 5 minút.Bravčové mäso ochutíme soľou a korením a každý plátok obalíme v múke. Mrkvu a cibuľu odstránime z panvice a vložíme do hlbšieho hrnca. Na tej istej panvici opražíme bravčové mäso obalené v múke – smažíme sprudka z oboch strán – stačí naozaj len pár minút.

Mäso navrstvíme do hrnca na zeleninu a pridáme aj výpek z panvice (panvicu vypláchneme 100 ml vody a pridáme do hrnca). Zalejeme 600 ml vývaru, pridáme bylinky, koreniny a preložíme na slabý plameň, kde varíme 50-60 minút. Na konci varenia pridáme hladkú múku rozmiešaný vo vode, ktorou zahustíme omáčku. Nakoniec pridáme aj kôpor nakrájaný nadrobno.

Podávame s varenými zemiakmi a kyslými uhorkami.

Bravčové mäso na cibuľke

Potrebujeme:

1 kg bravčové karé bez kosti

2 ks veľká cibuľa

plnotučná horčica na potretie mäsa

5-7 ks stredné sterilizované uhorky

0,5 – 1 l vývar alebo 1 kocka bujón masox

olej, soľ

čierne korenie mleté

2 lyžičky mletá červená paprika

Postup:

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Zľahka naklepeme pod fóliou a biele okraje jemne nakrojíme, aby sa nám neskrúcali.

Mäso z oboch strán osolíme, okoreníme a z obidvoch strán potrieme horčicou. Necháme poležať aspoň pol hodinu, keď nestíham, nenechávam odležať vôbec.

V hrnci si na minimálnom množstve oleja do zlatova opražíme na jemno nakrájanú cibuľu. Na panvici s olejom si plátky po odležaní sprudka opečieme z obidvoch strán a vložíme do hrnca s cibuľou.

Výpek na panvici zalejeme vývarom, prevaríme aby sme získali z panvice všetky chute a nalejeme na mäso. Potom pridáme do hrnca k mäsu na kocky nakrájané kyslé uhorky a červenú papriku. Premiešame.

Dusíme do mäkka, ale opatrne miešame aby sa nám kare nepolámalo, dusíme cca 30 min.

Po udusení, mäso vyberieme a šťavu rozmixujeme na jemno, poprípade dochutíme. Mäso vrátime do omáčky a podávame s ryžou, alebo zemiakovou kašou.

Hrnčiarske rezne na prírodno

Potrebujeme:

500 g kuracích pŕs alebo bravčových rezňov nakrájaných na plátky

250 g húb nakrájaných na kúsky

1 bal. smotany na varenie

2 lyžice horčice

1 väčšiu cibuľku

Vegetu, soľ

1 lyžičku kari korenia

Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno

Postup:

Mäso očistíme, umyjeme a osušíme papierovým obrúskom.

Ochutíme soľou, korením a vegetou. Ideálne necháme v chladiče odležať aspoň 20 minút, ak nemáme čas, môžeme s mäskom pracovať aj hneď.

Mäso potom sprudka opražíme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista a zložíme z plameňa.

Na tom istom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a huby a restujeme, až kým sa neodparí väčšina vody.

Potom pridáme 300 ml vody a varíme asi 10 minút. Následne na panvicu vrátime mäso a všetko spolu varíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme smotanu zmiešanú s 2 lyžicami horčice a všetko spolu necháme prevariť.

Nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Farárske rezne

Potrebujeme:

6 ks bravčového karé

200 g údeného syra

200 ml sladkej smotany

2 ks cibule

2 lyžice horčice

1 lyžicu hladkej múky

Olej

Soľ a čierne mleté korenie

Trochu bieleho vína

2 ks bobkového listu

Postup:

Bravčové mäsko umyjeme, osušíme a naklepeme.

Osolíme, okoreníme, z jednej strany obalíme v múke a uložíme vedľa seba na plech vymastený olejom. Každý kúsok mäsa potrieme horčicou, na každý kúsok uložíme nakrájanú cibuľku a posypeme syrom.

Zalejeme smotanou, ktorú sme si rozmiešali s vodu a trochou bieleho vína. Na prevoňanie hodíme na plech aj 2 bobkové listy.

Zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 200 stupňov 40 minút. Alobal zložíme a necháme ešte asi 15-20 minút zapiecť dozlatista.

Podávame so zemiakmi.

Bravčové rezne na slaninke

Potrebujeme:

600 g pleca (4-5 plátkov)

horčica plnotučná

hladká múka

farebný korenie celé aj mleté

vetvička rozmarínu (voliteľné)

soľ, kúsok masti

1 veľká cibuľa

3 strúčiky cesnaku

100 g údenej slaniny

1 lyžička mletej papriky

Petržlenová vňať

Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno, slaninu na kocky. Mäso osolíme, posypeme mletým čiernym korením a z jednej strany potrieme horčicou.

Na kúsku masti opražíme slaninu a pridáme cibuľu. Po chvíli vmiešame aj cesnak. Mäso obalíme v múke a oklepeme.

Pridáme ku slanine s cesnakom a sprudka z oboch strán opečieme. Vmiešame papriku a podlejeme horúcou vodou.

Pridáme cca 5 guľôčok farebného korenia, rozmarín a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Občas obrátime a podľa potreby podlejeme – mäso je hotové skutočne rýchlo, ak sú plátky tenké, budú hotové skôr, ako zemiaky. Nakoniec ozdobíme petržlenom.

Kto chce, môže na záver vybrať korenie a rozmarín a šťavu prepasírovať alebo rozmixovať, prípadne zjemnejiť kyslou smotanou. Ja som nechala tak. Podávame s kašou.