11 receptov na najobľúbenejšie vianočné zákusky: Toto si dobre uložte – najlepšie recepty na jednom mieste!

1700

Prinášame vám 11 najobľúbenejších vianočných zákuskov, ktoré na našich slávnostných stoloch nemôžu chýbať. Toto sú vaše najobľúbenejšie recepty.

Dvojfarebné orechové kocky

Potrebujeme (na veľký plech):

cesto:

5 kusy vajce

200 gramov praskový cukor

80 mililitrov oleja

2 polievkové lyžice kakao

200 gramov polohruba muka

1⁄2 dodávateľa do pečiva

Orechová náplň

250 gramov mletých orechov

150 gramov práškový cukor

1 deciliter rumu

Biely priestor

200 gramov práškový cukor

200 gramov Cera

150 gramov sušené polotučné mlieko

čokoláda na namáčanie

Ďalej: poleva

Potrebujeme:

Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme olej, vodu, múku s kakaom a práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do žĺtkovej hmoty. Roztrieme na vymastený a vysypaný plech a dáme piecť. Pečieme približne 20 minút pri 160 ° C v teplovzdušnej rúre.

Upečené cesto potrieme marmeládou.

Orechová plnka: orechy pomelieme, pridáme cukor, rum a dobre vymiešame. Rovnomerne roztrieme na upečený plát cesta.

Na polevu: sušené mlieko a cukor v miske ručne vymiešame a vyhladzujeme hmotu, ktorú vyvaľkáme na papieri na pečenie vo vnútri plechu. Potom spolu s papierom sa hmota prekladá a vyklopí na koláč. Zahladíme a necháme stuhnúť. Nakrájame na kocky a máčame jeden rožtek do polovice rezu v čokoláde.

Metrové rezy

Potrebujeme:

7 vajec

štipka soli

250 g práškového cukru

260 g polohrubej múky

200 ml oleja

1/2 balíka prášku do pečiva

2 lyžice kakaa

Krém:

1 vanilkový puding alebo zlatý klas

300 ml mlieka

200 g cukru

200 g masla

Poleva:

Šľahačka alebo čokoládová poleva

Čokoládová poleva:

200 g čokolády na varenie

150 ml smotany na šľahanie

50 g masla

Postup:

Vyšľaháme si bielka so štipkou soli. Potom pridáme cukor , žĺtka jedno po druhom a potom olej. V miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame k zmesi cesta.Nakoniec vmiešame vyšľahané bielka. Zmes cesta rozdelíme na dve časti, a do jednej primiešame kakao.

Formy na srnčí chrbát poriadne vymastíme vysypeme múkou.Nalejeme do každej iné cesto, .Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 25 minút. Skontrolujeme špáradlom.Upečené nechajte poriadne vychladnúť.

Krém pripravíme klasicky uvarením pudingu. Ten necháme vychladnúť..Vyšľaháme si maslo s cukrom a potom po častiach primiešame puding.

Vychladnuté piškóty nakrájame na plátky ktoré potom spájame k sebe krémom .Zákusok potom celý potrieme zvyšným krémom a prelejeme čokoládovou polevou. Prípadne dozdobíme len šľahačkou a posypeme čokoládou.

Medové rezy

Opitý izidor

Potrebujeme:

15 dkg práškového cukru

15 dkg masla

4 vajcia

12 dkg mletých orechov

7 dkg polohrubej múky

1 bal. prášku do pečiva

1 lyžicu kakaa

Náplň orechová:

20 dkg mletých orechov

2 hrste práškového cukru

1,5 dl rumu

1 bal. vanilkového cukru

Náplň čokoládová:

3dl mlieka

1 zlatý klas

2 lyžice kakaa

1 žĺtok

30dkg masla

5 lyžíc kryštálového cukru

Ďalej:

džem

čokoládová poleva

Postup:

Práškový cukor, maslo, žĺtky vymiešame do penista. Pridáme orechy, múku, prášok do pečiva, kakao a nakoniec sneh z bielkov. Upečieme.

Orechová plnka: orechy, cukor, rum, vanilku zmiešame a necháme odležať. Po upečení a vychladnutí natrieme plát džemom, navrstvíme naň orechovú plnku.

Z mlieka, žĺtka, cukru a zlatého klasu uvaríme puding, potom doň po lyžičkách primiešame našľahané maslo a kakao. Navrstvíme na orechovú plnku a polejeme čokoládou – tú získame z roztopenej horkej čokolády a 2 lyžíc oleja.

Na prvú várku som mala len minimum orechovej plnky, no druhý pokus už vyzeral ako má Izidor vyzerať. :-)

Parížske rožky

Potrebujeme:

Cesto:

1 ks vajec
100 g práškový cukr
100 g vlašských orechov
1 PL hladká múka

Krém:

1 ks vajec
40 g kr. cukor
10 g kakao
80 g maslo

Poleva:

100 g čokolády
1 PL olej

Postup:

Všetky suroviny na cesto vymiešame mixérom na jednotnú hmotu, ktorú preložíme do cukrárskeho vrecka a na plech s papierom na pečenie striekame rožteky.

Rohlíčky upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov dozlatista – trvá to asi 10 minút, rožteky kontrolujeme, každá rúra pečie inak.
Nad parou vymiešame vajíčko s cukrom do tuhej peny. Potom pridáme kakao a ešte krátko šľaháme. Hmotu odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a pridáme aj mierne vychladnutú kakaovú hmotu. Následne krém dáme do cukrárskeho vrecka a odložíme na 20 minút do chladničky.

Krém striekame na vychladnuté rohlíčky a dáme ich poriadne schladiť. Až keď je krém poriadne tuhý, máčame v poleve (čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s lyžicou oleja).

Žĺtkové rezy

Dokonalé žĺtkové rezy pre návštevy: Na ich prípravu nepotrebujete ani kuchárku, zvládne ich aj ten, kto nikdy nepiekol!

Potrebujeme:

6 bielkov

2 lyžice polohrubej múky

250 g kr cukru

250 g mletých orechov

Na krém:

6 žĺtok

2 lyžice cukru

2 lyžice mlieka

140 g práškového cukru

50 g bielej čokolády

150 g masla

Na polevu:

200 g bielej čokolády

5 lyžíc oleja

Postup:

Bielky s cukrom ušľaháme na tuhý sneh, nakoniec opatrne vmiešame orechy a múku.

Navrstvíme na plech vystlaný papierom (21 x 36 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Nad parou si ušľaháme žĺtky s cukrom. Postupne, za stáleho šľahania pridáme mlieko izbovej teploty. Zložíme z plameňa a do horúcej peny vmiešame nelámanú čokoládu a nakrájané maslo. Všetko spolu ušľaháme na hladký krém a ten len navrstvíme na upečené cesto.

Necháme vychladiť a potom jednoducho prelejeme polevou z rozpustenej bielej čokolády a oleja.

Môžeme ozdobiť nasekanými orechmi.

Londýnske rezy

Nesmrteľné Londýnske rezy: Tento zákusok je taký vynikajúci, že by sme ho jedli aj každý deň!

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

120 g práškového cukru

5 žĺtkov

1/2 bal. prášku do pečiva

200 g masla

Na vrch:

5 bielkov

200 g práškového cukru

120 g mletých orechov

Ďalej

Domáci lekvár

Nasekané orechy navrch

Postup:

V miske si zmiešame všetky prísady na cesto a navrstvíme ho na klasický plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.

Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15 minút.

Cesto necháme chvíľu vychladnúť, zatiaľ si pripravíme sneh. Bielky ušľaháme s cukrom (pridávame postupne) a nakoniec do snehu opatrne vmiešame aj mleté orechy.

Na cesto natrieme lekvár a rovnomerne navrstvíme sneh, posypame orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov ešte 15 minút.

Žerbó rezy

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 g hery alebo masla

50 g práškového cukru

1 vajce

2 žĺtky

20 g čerstvého droždia

3 lyžice mlieka (cca 100 ml)

Štipku sódy bikarbóny

Štipku soli

Plnka:

250 g mletých vlašských orechov

150 ml vody

1 bal. vanilkového cukru

150 g kryštálového cukru

Pár kvapiek rumu

Ďalej budeme potrebovať:

300 g ríbezľového džemu (prípadne iného)

200 g čokoládovej polevy – na povrch

Postup:

Zákusok je pripravený na plechu s rozmermi 27×37 cm.

Najskôr si pripravíme cesto. Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku. Osiatu múku zmiešame s cukrom, vajíčkom, žĺtkami a herou. Pridáme rozmiešané droždie, sódu, soľ a vypracujeme jednotné, hladké cesto.

Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a každú rozvaľkáme natenko – na rovnako veľké pláty cesta.

Prvý plát cesta opatrne prenesieme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou. Plát cesta potrieme tenkou vrstvou džemu.

Pripravíme si plnku Vodu preložíme na plameň a zmiešame s oboma druhmi cukru. Privedieme do varu a keď sa cukor rozpustí zložíme z plameňa. Primiešame orechy, rum, kôru z citróna a premiešame. Zmes necháme vychladnúť.

Na plát s ríbezľovým džemom navrstvíme ½ plnky a prikryjeme druhým plátom. Ten opäť potrieme džemom, zvyšnou plnkou a prikryjeme posledným plátom. Popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30 minút – každá rúra pečie inak, preto cesto počas pečenia kontrolujeme.

Upečený koláč necháme vychladnúť a pomocou druhého plechu obrátime – spodná časť bude navrchu. Zalejeme čokoládovou polevou a môžeme podávať.

Dobošove rezy podľa pani Mirky

Potrebujeme:

CESTO

750 g hladkej múky

250 g práškového cukru

1 prášok do pečiva

2 vajíčka

120 g hery

150 ml mlieka

KRÉM

2 zlaté klasy

1L mlieka

6 lyžíc cukru

80 g kakaa

1 vanilínový cukor

100 g polohrubej múky

1 a 1/2 HERY

Postup:

Ako prvé začneme prípravou cesta. Všetky suroviny zmiešame, vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 5 rovnakých častí. Tie vyvaľkáme a každý plát upečieme na väčšom plytkom plechu. Cesto musí byť pekné biele, nie ružové. Ak nemáte plytký plech, otočte plech naopak a upečte na druhej strane plechu. V každom prípade použite papier na pečenie. Cesto sa pečie maximálne 10 minút pri cca 180 stupňoch, ale priebežne ho kontrolujte aby vám nezružovelo.

Upečené cesto by malo vyzerať asi takto.

Kým sa nám pláty pečú, pripravíme si krém. Všetko spolu vyšľaháme, aby bol krém kompaktný a nadýchaný. Postupne ho natrieme na všetky pláty upečeného cesta. Vrstvíme a zopakujeme 4-krát. Posledný plát necháme čistý, pokryjeme ho papierom na pečenie a zaťažíme. Najlepšie je použiť druhý plech s nejakým závažím. Takto necháme do druhého dňa, aby cesto zmäklo.

Na druhý deň polejte čokoládovou polevou, nechajte stuhnúť v chladničke a nakrájajte rovnomerné rezy. Dobrú chuť!

Božské orechové rezy

Náš najobľúbenejší zákusok na veľkonočné sviatky: Božské orechové rezy – ťažké uveriť, že sú také jednoduché!

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

150 g zmäknutého margarínu alebo masla

100 g práškového cukru

½ bal. práškového cukru

4 žĺtky

1 lyžicu kakaa

Džem (napr. čučoriedkový)

Krém:

4 bielky

150 g práškového cukru

150 g mletých orechov

Postup:

Všetky prísady okrem kakaa zmiešame a vypracujeme jednotné cesto. Ak sa vám cesto zdá až príliš tuhé, pridajte trochu mlieka. Cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej primiešame kakao. Prípadne môžete kakao vmiešať do celého cesta, je to na vás.

Plech na pečenie (20×30 cm) vyložíme papierom a na dno navrstvíme kakaové cesto.

Na cesto natrieme džem. V miske si z bielkov a cukru (pridávame postupne ) ušľaháme tuhý sneh. Nakoniec do snehu vmiešame orechy a rovnomerne nanesieme na cesto s džemom. Prikryjeme vrchným plátom cesta a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov asi 30 minút.

Snehové trubičky

Potrebujeme:

1 ks lístkové cesto

1 ks vaječný žĺtok

Krém:

Môžete použiť dve verzie krému:

Letná verzia:

250 g smotana na šľahanie

400 g tvaroh

(stužovač za studena, ak je tvaroh príliš riedky)

Cukor podľa chuti

Swiss krém:

5 ks bielok

300 g cukor kryštálový

500 g (alebo Hera, Helia) maslo

1/4 ČL soľ

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3mm a pomocou noža rozkrájame na cca 15 rovnako širokých pásov. Kovové formičky na trubičky namastíme olejom a navíjame pásiky cesta tak, aby sa čiastočne prekrývali. Takto navinuté formičky naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Natrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 200° C do zlatohneda. Po upečení necháme trubičky trošku vychladnúť a až tak ich stiahneme z formičiek.

Na letný krém len zmiešame jemný tvaroh s ušľahanou šľahačkou a osladíme podľa chuti. Ak je tvaroh príliš riedky, môžeme použiť aj stužovač za studena.

V miske vhodnej na paru si najprv zašľahám bielky a postupne pridám cukor. Potom bielky šľahať nad parou šľahačom a zahriať na 50 °C. Misku zobrať z pary a zmes šľahať na najmenšom stupni do vychladenia. Potom postupne pridávať mäkké maslo a dobré vyšľahať. Do vyšľahaného krému môžte pridať esenciu alebo roztopenú čokoládu.

Trubičky jednoduchou naplníme pomocou cukrárskeho vrecka a ja zvyknem polovicu posypať cukrom a polovicu namočiť do roztopenej čokolády.

Témy:


Pridajte svoj komentár