Nenatierajte ho len na chlebík, toto je stokrát lepšie: 11 receptov na bezkonkurenčné dobroty z Bambina, ktoré rýchlo pripravíte!

Strapaté Bambino pagáčiky

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 g masla

2 žĺtky

300 ml kyslej smotany

Soľ

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Náplň:

200 g Bambina

150 g pomazánkového masla

150 g najemno nastrúhaného syra

Soľ, kvapka citrónovej šťavy

1 strúčik cesnaku

Na obaľovanie:

200 g syra

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné cesto, to zabalíme do fólie a dáme aspoň na 20-30 minút odležať do chladničky (ideálne na hodinu).

V inej miske si zmiešame všetky prísady na náplň a tiež odložíme do chladničky.

Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát a vykrajujeme kolieska, dobre sa s ním rpacuje, takže to pôjde od ruky.

Kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a dáme piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 190 stupňov.

Hotové kolieska necháme vychladnúť a potom plníme náplňou – spájame vždy dva kusy. Potom každý takto naplnený pagáčik obalíme v najemno nastrúhanom syre.

Minútková cuketová omáčka na špagety

Minútková cuketová omáčka s bambinom a kyslou smotanou: Mamičky, toto pripravíte za 10-minút a deti to doslova milujú!

Potrebujeme

Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu

3 stredné cukety

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

olivový olej

50 g strúhaného syra

1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)

Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som ¾ téglika, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)

Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)

Postup:

Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.

Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.

Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.

Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak. Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.

Náhrada lístkového cesta z bambina

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

1 bal. prášok do pečiva

2  vajíčka

1 ks tavený syr v črievku (Bambino, prípadne môžete použiť aj trojuholníčky)

250 g maslo alebo zmäknutá hera

2 cl pálenka

1 lyžička soľ

1 vajce na potretie

podľa chuti, na posypanie sézam, syr, ľanové semiačko, rasca

Postup:

Vypracovať cesto. Je redšie a lepivé, preto ho zabalíme do fólie a zabaliť do chladničky, aspoň na 24 hodín. Potom na pomúčenej doske rozvaľkáme a  rozvaľkáme na cesto s hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme tvary podľa nášho vkusu. Potrieme vajíčkom, posypeme soľou, prípadne inými prísadami a vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch pečieme dozlatista.

Zemiakový kastról s brokolicou

Potrebujeme:

800 g zemiakov

400 g brokolice

100 g varenej šunky

200 ml smotana na šľahanie

200 ml mlieka

1 bambino

1 lyžička múky

Soľ a korenie

muškátový oriešok

1 cibuľa

100 g syra nastrúhaného

Postup:

Umyte zemiaky, šúpte, nakrájajte a uvarte v osolenej vode pod dobu asi 10 minút.

Umyte brokolicu, rozdeľte na ružičky a variť domäkka vo vriacej osolenej vode po dobu asi 5 minút. Potom scedíme.

Medzitým nakrájame cibuľu a šunku na malé kúsky a na troche oleja sa podusíme na panvici. Potom pridáme 1  lyžicu múky, zamiešame a pridáme smotanu a mlieko premiešame, privedieme do varu a pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok dochutíme. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať vodu z varenia brokolice, alebo obyčajné vodu. Nakoniec vmiešame bambino.

Predhrejte rúru na 180 až 200 stupňov.

Zemiaky a brokolicu vložíme do zapekacej misy s trochou oleja, a zalejeme smotanovou omáčkou, na vrch nasypeme syr a pečieme približne 20 minút.

Cuketová nátierka

Kto raz skúsi, ten na nej bude fičať celú sezónu: Vynikajúca pomazánka z cukety, ktorá zmizne aj bez pečiva!

Potrebujeme:

1 cuketu

2-3 papriky

1 stredne veľkú cibuľu,

2-3 strúčiky cesnaku,

soľ,

syr v črievku Bambino

Postup:

Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný  tvrdý syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)

Brokolicová polievka s bambinom

U nás doma sa polievky veľmi nemusia, ale keď spravím túto, je hneď prázdny hrniec: Rýchla brokolicová so syrom a šampiónmi – výborná!

Potrebujeme:

6 ks šampiňónov

200-250 g bambina, syrokrému alebo iného taveného syru

200 g brokolice – rozdelenej na ružičky

1 mrkvu

1 cibuľu

2 menšie zemiaky

olej

Postup:

Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista. K cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a strúhanú mrkvu. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme.

Zeleninu zalejeme vodou (ideálne vývarom) a keď tekutina zovrie, pridáme brokolicu (môžeme použiť aj mrazenú brokolicu). Ochutíme soľou, korením a varíme približne 10 minút.

Nakoniec do polievky vmiešame tavený syr a keď sa celkom rozpustí, polievka je hotová.

Chuťovečky z bambina

Potrebujeme:

1 syr bambino v čirevku (alebo iný syr v črievku)

530 g hladkej múky

380 g hery

3 žĺtky

1 bal. Prášku do pečiva

3 lyžičky kyslej smotany

Soľ podľa chuti

Mak, semienka, alebo rascu na posyapnie

Na potretie:

Rozšľahané vajíčko

Postup:

Zmiešame si všetky prísady a vypracujeme si jednotné hladké cesto. Rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s hrúbkou asi 5 mm. Vykrajujeme kolieska, alebo iné tvary – pokojne môžete robiť aj tyčinky. Ja už som skúšala aj plnené pagáčiky a tiež boli výborné (ak chcete plnené, cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 3 mm, vykrojte kruhy a vždy na jeden kruh dajte náplň a prikryte druhým kruhom).

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na papier na pečenie. Ja zvyknem posypať makom. Šup do rúry a pečieme pri 170 stupňoch asi 20 minút. Možno budete potrebovať menej času, sestre stačí 15 minút, záleží na rúre.

Kapustové placky s bambinom

Potrebujeme:

Kapusta 1,5 kg

Múka hladká približne 10 lyžíc (upravíme podľa potreby)

200 g strúhaného syra

3 vajcia

3 strúčiky cesnaku

Soľ, čierne mleté korenie

Ďalej:

2 ks bambino, alebo 200 g iného taveného syra

8 polievkových lyžíc kyslej smotany

3 vajcia uvarené natvrdo

zelené bylinky

Postup:

Kapustu nastrúhame alebo nakrájame nadrobno, zmiešame s soľou a necháme asi 10 minút odpočinúť. Potom pridáme rozmiešané vajíčka so syrom, pretlačený cesnakom, polovicu múky a dobre premiešame. Podľa potreby pridávame ďalšiu múku, kým nevymiešame homogénnu zmes.

Vyprážame na bravčovej masti alebo troche oleja ako klasické placky.

Na omáčku zmiešame kyslú smotanu s nastrúhanými uvarenými vajíčkami, taveným syrom, bylinkami a touto zmesou potierame placky. Je to výborné a jednoduché jedlo.

Placky môžete striedavo vrstviť na seba so smotanovým krémom a vytvoriť tak výbornú slanú tortu. :-)

Brokolicová omáčka

Potrebujeme:

1 väčšia cibuľa

2 ks kuracích pŕs

soľ

mleté čierne korenie

oregano

šľahačková smotana

3-4 tavené syry

tvrdý syr

brokolica varená v pare

ľubovoľné cestoviny

Postup:

V panvici osmahneme jednu väčšiu cibuľu.  Medzitým kuracie mäso osolíme, okoreníme a necháme chvíľočku postáť. Potom sprudka opečieme na rozpálenom oleji, zalejeme smotanou, dochutíme a vmiešame aj tavený syr (rozmiešame ho, čím sa omáčka zahustí). Medzitým si nastrúhame tvrdý syr a podľa toho, aká hustá je omáčka, pridajte aj tvrdý syr. Ak je riedka, pridajte viac syra, ak hustá, pridajte menej a zvyšok nechajte na ozdobu.Na záver pridáme brokolicu uvarenú v pare, rozobratú na maličké ružičky, jemne zamiešajte a je to. Podávame s cestovinami, alebo inou prílohou.

Rýchla karfiolová polievka so syrom a mrkvou

Potrebujeme na 8 porcií:

1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky

1 strúhaná mrkva

1/4 hrnčeka nasekaného zeleru

2 hrnčeky vody

1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)

3 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

štipka soli

štipka čierneho korenia

2 hrnčeky mlieka

1/2 hrnčeka strúhaného syra

1 bambino

sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie

Postup:

Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky. Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.

V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlívejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.

Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr. Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.

Brokolicová omáčka

Potrebujeme:

1 väčšia cibuľa

2 ks kuracích pŕs

soľ

mleté čierne korenie

oregano

šľahačková smotana

1 bambino

tvrdý syr

brokolica varená v pare

ľubovoľné cestoviny

Postup:

V panvici osmahneme jednu väčšiu cibuľu.  Medzitým kuracie mäso osolíme, okoreníme a necháme chvíľočku postáť. Potom sprudka opečieme na rozpálenom oleji, zalejeme smotanou, dochutíme a vmiešame aj tavený syr (rozmiešame ho, čím sa omáčka zahustí). Medzitým si nastrúhame tvrdý syr a podľa toho, aká hustá je omáčka, pridajte aj tvrdý syr. Ak je riedka, pridajte viac syra, ak hustá, pridajte menej a zvyšok nechajte na ozdobu.Na záver pridáme brokolicu uvarenú v pare, rozobratú na maličké ružičky, jemne zamiešajte a je to. Podávame s cestovinami, alebo inou prílohou.

Syráčiky

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

150 g bambína

2 žĺtky

1 lyžicu soli

1 celú kocku masla alebo hery

1 balenie prášku do pečiva

Postup:

Do misky dáme všetky prísady a vymiešame jednotné cesto. Uložíme na pol hodiny až hodinu do chladničky. Potom preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na plát s hrúbkou asi 0,5 cm a vykrajujeme malé kolieska, prípadne môžeme aj tyčinky, alebo iné tvary. Potrieme bielkom, posypeme rascou, korením, alebo necháme len tak, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút.

Syrová polievka s mrveničkou

Potrebujeme:

6-7 zemiakov

1,3 l vody

Soľ

1 l mlieka

2 ks syra bambino

Na mrveničku:

1 vajce, hrubá múka a soľ

Postup:

Zemiaky osolíme a dáme variť. Hrubú múku,vajce a soľ vypracujeme na cesto a natrháme, aelbo nastrúhame si ich na mrveničku – prisypte si k nim trošku múky, aby sa nelepili na seba a sem -tam ich prehrňte rukou. Ked sú zemiaky uvarené do mäkka,prisypeme mrveničku a povaríme asi 5 minút. Potom prilejeme mlieko a necháme prevariť. Úplne nakoniec vmiešame 2ks bambína, prevaríme,aby sa syr pekne rozpustil a môžeme podávať.

Rýchla omáčka z bambina

Najfajnovejšia omáčka na cestoviny z Bambina, ktorú milujú všetky deti: 20 minút a máte super obed pre celú rodinu!

Potrebujeme:

1/2 bal. cestovín

200 g kvalitnej šunky

1 cibuľu

1 bambino v črievku

1 kocku taveného syra so šunkovou príchuťou

150 ml mlieka

Olej

Postup:

Cestoviny uvaríme a potom secedíme, ako zvyčajne. Na panvici si na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku a po chvíli pridáme aj nakrájanú šunku. Pridáme aj tavené syry a keď sa rozpustia, vmiešame do zmesi mlieko – dôkladne rozmiešame. Potom omáčku jednoducho zmiešame s cestovinami a môžeme dochutiť soľou a koreninami – syry aj šunka sú zvyčajne dosť slané, takže ja už nedochucujem, ale je to na vás!