Strapaté Bambino pagáčiky
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 g masla
2 žĺtky
300 ml kyslej smotany
Soľ
Náplň:
200 g Bambina
150 g pomazánkového masla
150 g najemno nastrúhaného syra
Soľ, kvapka citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
Na obaľovanie:
200 g syra
Postup:
V miske zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné cesto, to zabalíme do fólie a dáme aspoň na 20-30 minút odležať do chladničky (ideálne na hodinu).
V inej miske si zmiešame všetky prísady na náplň a tiež odložíme do chladničky.
Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát a vykrajujeme kolieska, dobre sa s ním rpacuje, takže to pôjde od ruky.
Kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a dáme piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 190 stupňov.
Hotové kolieska necháme vychladnúť a potom plníme náplňou – spájame vždy dva kusy. Potom každý takto naplnený pagáčik obalíme v najemno nastrúhanom syre.
Minútková cuketová omáčka na špagety
Potrebujeme
Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu
3 stredné cukety
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
olivový olej
50 g strúhaného syra
1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)
Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som ¾ téglika, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)
Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)
Postup:
Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.
Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.
Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.
Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak. Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.
Náhrada lístkového cesta z bambina
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
1 bal. prášok do pečiva
2 vajíčka
1 ks tavený syr v črievku (Bambino, prípadne môžete použiť aj trojuholníčky)
250 g maslo alebo zmäknutá hera
2 cl pálenka
1 lyžička soľ
1 vajce na potretie
podľa chuti, na posypanie sézam, syr, ľanové semiačko, rasca
Postup:
Vypracovať cesto. Je redšie a lepivé, preto ho zabalíme do fólie a zabaliť do chladničky, aspoň na 24 hodín. Potom na pomúčenej doske rozvaľkáme a rozvaľkáme na cesto s hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme tvary podľa nášho vkusu. Potrieme vajíčkom, posypeme soľou, prípadne inými prísadami a vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch pečieme dozlatista.
Zemiakový kastról s brokolicou
Potrebujeme:
800 g zemiakov
400 g brokolice
100 g varenej šunky
200 ml smotana na šľahanie
200 ml mlieka
1 bambino
1 lyžička múky
Soľ a korenie
muškátový oriešok
1 cibuľa
100 g syra nastrúhaného
Postup:
Umyte zemiaky, šúpte, nakrájajte a uvarte v osolenej vode pod dobu asi 10 minút.
Umyte brokolicu, rozdeľte na ružičky a variť domäkka vo vriacej osolenej vode po dobu asi 5 minút. Potom scedíme.
Medzitým nakrájame cibuľu a šunku na malé kúsky a na troche oleja sa podusíme na panvici. Potom pridáme 1 lyžicu múky, zamiešame a pridáme smotanu a mlieko premiešame, privedieme do varu a pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok dochutíme. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať vodu z varenia brokolice, alebo obyčajné vodu. Nakoniec vmiešame bambino.
Predhrejte rúru na 180 až 200 stupňov.
Zemiaky a brokolicu vložíme do zapekacej misy s trochou oleja, a zalejeme smotanovou omáčkou, na vrch nasypeme syr a pečieme približne 20 minút.
Cuketová nátierka
Potrebujeme:
1 cuketu
2-3 papriky
1 stredne veľkú cibuľu,
2-3 strúčiky cesnaku,
soľ,
syr v črievku Bambino
Postup:
Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný tvrdý syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)
Brokolicová polievka s bambinom
Potrebujeme:
6 ks šampiňónov
200-250 g bambina, syrokrému alebo iného taveného syru
200 g brokolice – rozdelenej na ružičky
1 mrkvu
1 cibuľu
2 menšie zemiaky
olej
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista. K cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a strúhanú mrkvu. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme.
Zeleninu zalejeme vodou (ideálne vývarom) a keď tekutina zovrie, pridáme brokolicu (môžeme použiť aj mrazenú brokolicu). Ochutíme soľou, korením a varíme približne 10 minút.
Nakoniec do polievky vmiešame tavený syr a keď sa celkom rozpustí, polievka je hotová.
Chuťovečky z bambina
Potrebujeme:
1 syr bambino v čirevku (alebo iný syr v črievku)
530 g hladkej múky
380 g hery
3 žĺtky
1 bal. Prášku do pečiva
3 lyžičky kyslej smotany
Soľ podľa chuti
Mak, semienka, alebo rascu na posyapnie
Na potretie:
Rozšľahané vajíčko
Postup:
Zmiešame si všetky prísady a vypracujeme si jednotné hladké cesto. Rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s hrúbkou asi 5 mm. Vykrajujeme kolieska, alebo iné tvary – pokojne môžete robiť aj tyčinky. Ja už som skúšala aj plnené pagáčiky a tiež boli výborné (ak chcete plnené, cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 3 mm, vykrojte kruhy a vždy na jeden kruh dajte náplň a prikryte druhým kruhom).
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na papier na pečenie. Ja zvyknem posypať makom. Šup do rúry a pečieme pri 170 stupňoch asi 20 minút. Možno budete potrebovať menej času, sestre stačí 15 minút, záleží na rúre.
Kapustové placky s bambinom
Potrebujeme:
Kapusta 1,5 kg
Múka hladká približne 10 lyžíc (upravíme podľa potreby)
200 g strúhaného syra
3 vajcia
3 strúčiky cesnaku
Soľ, čierne mleté korenie
Ďalej:
2 ks bambino, alebo 200 g iného taveného syra
8 polievkových lyžíc kyslej smotany
3 vajcia uvarené natvrdo
zelené bylinky
Postup:
Kapustu nastrúhame alebo nakrájame nadrobno, zmiešame s soľou a necháme asi 10 minút odpočinúť. Potom pridáme rozmiešané vajíčka so syrom, pretlačený cesnakom, polovicu múky a dobre premiešame. Podľa potreby pridávame ďalšiu múku, kým nevymiešame homogénnu zmes.
Vyprážame na bravčovej masti alebo troche oleja ako klasické placky.
Na omáčku zmiešame kyslú smotanu s nastrúhanými uvarenými vajíčkami, taveným syrom, bylinkami a touto zmesou potierame placky. Je to výborné a jednoduché jedlo.
Placky môžete striedavo vrstviť na seba so smotanovým krémom a vytvoriť tak výbornú slanú tortu. :-)
Brokolicová omáčka
Potrebujeme:
1 väčšia cibuľa
2 ks kuracích pŕs
soľ
mleté čierne korenie
oregano
šľahačková smotana
3-4 tavené syry
tvrdý syr
brokolica varená v pare
ľubovoľné cestoviny
Postup:
V panvici osmahneme jednu väčšiu cibuľu. Medzitým kuracie mäso osolíme, okoreníme a necháme chvíľočku postáť. Potom sprudka opečieme na rozpálenom oleji, zalejeme smotanou, dochutíme a vmiešame aj tavený syr (rozmiešame ho, čím sa omáčka zahustí). Medzitým si nastrúhame tvrdý syr a podľa toho, aká hustá je omáčka, pridajte aj tvrdý syr. Ak je riedka, pridajte viac syra, ak hustá, pridajte menej a zvyšok nechajte na ozdobu.Na záver pridáme brokolicu uvarenú v pare, rozobratú na maličké ružičky, jemne zamiešajte a je to. Podávame s cestovinami, alebo inou prílohou.
Rýchla karfiolová polievka so syrom a mrkvou
Potrebujeme na 8 porcií:
1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky
1 strúhaná mrkva
1/4 hrnčeka nasekaného zeleru
2 hrnčeky vody
1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)
3 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
štipka soli
štipka čierneho korenia
2 hrnčeky mlieka
1/2 hrnčeka strúhaného syra
1 bambino
sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie
Postup:
Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky. Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.
V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlívejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.
Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr. Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.
Brokolicová omáčka
Potrebujeme:
1 väčšia cibuľa
2 ks kuracích pŕs
soľ
mleté čierne korenie
oregano
šľahačková smotana
1 bambino
tvrdý syr
brokolica varená v pare
ľubovoľné cestoviny
Postup:
V panvici osmahneme jednu väčšiu cibuľu. Medzitým kuracie mäso osolíme, okoreníme a necháme chvíľočku postáť. Potom sprudka opečieme na rozpálenom oleji, zalejeme smotanou, dochutíme a vmiešame aj tavený syr (rozmiešame ho, čím sa omáčka zahustí). Medzitým si nastrúhame tvrdý syr a podľa toho, aká hustá je omáčka, pridajte aj tvrdý syr. Ak je riedka, pridajte viac syra, ak hustá, pridajte menej a zvyšok nechajte na ozdobu.Na záver pridáme brokolicu uvarenú v pare, rozobratú na maličké ružičky, jemne zamiešajte a je to. Podávame s cestovinami, alebo inou prílohou.
Syráčiky
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
150 g bambína
2 žĺtky
1 lyžicu soli
1 celú kocku masla alebo hery
1 balenie prášku do pečiva
Postup:
Do misky dáme všetky prísady a vymiešame jednotné cesto. Uložíme na pol hodiny až hodinu do chladničky. Potom preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na plát s hrúbkou asi 0,5 cm a vykrajujeme malé kolieska, prípadne môžeme aj tyčinky, alebo iné tvary. Potrieme bielkom, posypeme rascou, korením, alebo necháme len tak, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút.
Syrová polievka s mrveničkou
Potrebujeme:
6-7 zemiakov
1,3 l vody
Soľ
1 l mlieka
2 ks syra bambino
Na mrveničku:
1 vajce, hrubá múka a soľ
Postup:
Zemiaky osolíme a dáme variť. Hrubú múku,vajce a soľ vypracujeme na cesto a natrháme, aelbo nastrúhame si ich na mrveničku – prisypte si k nim trošku múky, aby sa nelepili na seba a sem -tam ich prehrňte rukou. Ked sú zemiaky uvarené do mäkka,prisypeme mrveničku a povaríme asi 5 minút. Potom prilejeme mlieko a necháme prevariť. Úplne nakoniec vmiešame 2ks bambína, prevaríme,aby sa syr pekne rozpustil a môžeme podávať.
Rýchla omáčka z bambina
Potrebujeme:
1/2 bal. cestovín
200 g kvalitnej šunky
1 cibuľu
1 bambino v črievku
1 kocku taveného syra so šunkovou príchuťou
150 ml mlieka
Olej
Postup:
Cestoviny uvaríme a potom secedíme, ako zvyčajne. Na panvici si na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku a po chvíli pridáme aj nakrájanú šunku. Pridáme aj tavené syry a keď sa rozpustia, vmiešame do zmesi mlieko – dôkladne rozmiešame. Potom omáčku jednoducho zmiešame s cestovinami a môžeme dochutiť soľou a koreninami – syry aj šunka sú zvyčajne dosť slané, takže ja už nedochucujem, ale je to na vás!