plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte doma 1 konzervu zaváraných broskýň, toto skúste: 11 receptov na bezkonkurenčné dezerty, ktoré rýchlo pripravíte!

Vynikajúce broskyňové dezerty na každú príležitosť.

Vynikajúce broskyňové dezerty na každú príležitosť.

Broskyňová maškrta bez pečenia

Potrebujeme:

3 konzervy zaváraných broskýň (432 g)

2 balenia potravinárskeho želé Dr. Oetker

1 konzerva kondenzovaného mlieka sladeného (354 ml)

Postup:

Šťavu z broskýň si zlejeme, zmiešame so želé, ktoré si pripravíme podľa návodu na obale (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme), namiesto želé môžeme použiť pudingový prášok Zlatý klas. Necháme vychladnúť .

Kondenzované mlieko vyšľaháme kým nezhustne a potom pridáme broskyňové želé.

Broskyne nakrájame na malé kúsky a poukladáme na dno misy. Zalejeme hmotou zo želé a kondenzovaného mlieka.

Ozdobíme a necháme stuhnúť v chladničke. Prajeme dobrú chuť!

Videonávod

Obrátený broskyňový koláč

Potrebujeme:

Múka preosiata – 2 hrnčeky (hrnček=200 ml) – ja dávam hladkú, ale môžete skúsiť aj polohrubú

Cukor – 1 hrnček

Vajcia – 3 kusy

Kyslá smotana – 2 polievkové lyžice

Maslo rozpustené – 90 g

Vanilín podľa chuti

Prášok do pečiva – 10 g (1 balík)

Rozpolené broskyne alebo marhule (v lete čerstvé, v zime zavárané a scedené zo šťavy)

Postup:

Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme smotanu, rozpustené maslo, premiešame a nakoniec vmiešame aj sypké prísady. Vymiešame jednotné cesto.

Dno tortovej okrúhlej formy vyložíme papierom a uložíme naň rozpolené marhule, broskyňe, alebo jablká.

Na ovocie navrstvíme cesto, uhladíme lyžicou a dáme piecť.

Pečieme pri teplote 180  asi 30-35 minút. Hotový koláč pomocou nožíka opatrne oddelíme od krajov a pomocou taniera preklopíme.

Maškrta z bábovkovej formy

Potrebujeme:

Želatína – 40 g;

Voda – 120 ml;

Tvaroh – 700 g;

Kyslá smotana – 200 ml (čo najhustejšia);

Cukor kr. – 150 g;

Vanilín – podľa chuti;

Broskyne zavárané

Piškóty – 150 g;

Postup:

Želatínu necháme napučať v studenej vode a následne zahrievaním rozpustíme. Potom necháme mierne vychladnúť.

Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, cukrom, vanilkou – najlepšie je na miešanie použiť elektrický šľahač.

Do tvarohovej hmoty vmiešame želatínu.

Ovocie si nakrájame na kúsky a ideme vrstviť. Do silikónovej formy navrstvíme časť tvarohovej hmoty, potom pridáme kúsky ovocia, ďalšia vrstva tvarohového krému, ovocie a zľahka nakrájané piškóty. Pridáme zvyšok krému, uhladíme a dáme do chladničky na minimálne 3 hodiny, alebo kým zmes nestuhne. Potom jednoducho vyklopíme z formy a môžeme krájať.

Ľahučký broskyňový koláč

Potrebujeme:

cesto:

6 vajec

6 polievkových lyžíc cukru

6 polievkových lyžíc hladkej múky

1 prášok do pečiva

krém:

1 l mlieka

3 vanilkové pudingy

10 lyžíc kr. cukru

3 tégliky kyslá smotana

ďalej:

kompót broskyne alebo marhule

200 ml smotany na šľahanie

Postup:

Pre cesto vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pečieme pri teplote 180 ° C, kým nie je piškóta upečená.
Ešte horúci korpus pokvapkáme šťavou z kompótu. Na korpus navrstvíme scedené ovocie z kompótu.

Na krém si uvaríme z mlieka, cukru a pudingových práškov hustý puding. Necháme vychladnúť, vmiešame kyslú smotanu a navrstvíme na ovocie. Keď krém úplne vychladne, potrieme vrch koláča šľahačkou.

Podávame vychladené.

Nepečená broskyňová torta s krupicovým krémom

Potrebujeme:

250 g masla alebo margarínu

1 l mlieka

1 šálku práškového cukru

3 žĺtky

1 šálku detskej krupice (200 g)

1 plechovku zaváraných broskýň (900g)

2 lyžice želatíny (20g)

Detské piškóty

1 lyžicu kaka

Na ozdobu:

Kivi alebo iné ovocie

Postup:

Z mlieka a krupice uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a do zmesi postupne pridávame žĺtky. Vymiešame hladký krém.

Do krému postupne vmiešame vychladnutú krupicovú kašu (po lyžiciach). Zmes nakoniec rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame kakao.

Torcik-z-kaszy-manny-szk.2-010

Broskyne scedíme zo šťavy a do šťavy dáme napučať želatínu.

Tortovú formu s priemerom 23 cm vyložíme detskými piškótami (môžeme pokvapkať trochou šťavy z broskýň). Na piškóty navrstvíme najskôr tmavú krupicovú zmes a potom svetlú krupicovú zmes. Formu vložíme do chladničky stuhnúť.

Torcik-z-kaszy-manny-szk.3

Napučanú želatínu rozpustíme zahrievaním na plameni – nevaríme. Broskyne nakrájame na menšie kúsky, rozmixujeme a postupne k nim primiešame želatínovú zmes.

Torcik-z-kaszy-manny-szk.4

Torcik-z-kaszy-manny-szk.6

Želatínovo-ovocnú zmes navrstvíme na vrch torty. Opäť vložíme do chladničky (na 30-40 minút). Ozdobíme ovocím podľa chuti a môžeme podávať.

Jemná broskyňová roláda

Potrebujeme:

4 vajcia – 4 bielky, 4 žĺtky

100 g kr. cukru

Vanilková aróma

80 g hladkej múky

20 g oleja

20 g mlieka

Náplň:

Šľahačku (200 g) , cukor (15 g) a stužovač

Broskyne zavárané, scedené

Potrebujeme:

Rúru nastavíme na 180 stupňov. 4 bielky vyšľaháme na sneh a postupne (na 3x) všľaháme do snehu aj cukor. Potom vmiešame na nižších otáčkach žĺtky a vanilkovú arómu. Ručne vmiešame do zmesi preosiatu múku.

Do samostatnej misky nalejeme olej a mlieko. Odoberieme pár lyžíc zmes, vmiešame do tekutej zmesi a dôkladne premiešame. Následne vmiešame do zvyšku cesta. Vymiešame jednotnú nadýchanú hmotu – cesto na roládu.

Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom a vyhladíme tak, aby sme získali rovnomernú vrstvu.

Pečieme pri teplote 170-180 stupňov 20-23 minút (riadime sa podľa rúry).

Na náplň vyšľaháme smotanu s cukrom (môžeme pridať aj stužovač).

Upečené cesto necháme vychladnúť na izbovú teplotu, okraje zrežeme tak, aby bol plát rovný.

Nachystáme si hárok papiera na pečenie, ktorý potrieme olejom, plát cesta naň preklopíme a opatrne zložíme papier na pečenie. Jeden z okrajov plátu šikmo zrežeme a druhý okraj narežeme na pásiky – roláda sa nám takto bude lepšie rolovať.

Na cesto navrstvíme šľahačkovú náplň, uložíme ovocie a pevne rolujeme pomocou papiera na pečenie. Potom zabalíme do ďalšieho papiera podobne ako salonku.

Necháme vychladiť 4 hodiny v chladničke a môžeme podávať.

Drobenkový koláč s broskyňami

Potrebujeme:

Na cesto:

250 g masla

250 g cukru

1 sáčok vanilkového cukru

1 vajcia

1 štipky soli

1 vrecko v prášku na pečenie

500 g hl. múky

Na krém:

1 kg jemného tvaroh

1 bal. pudingového prášku

200 g cukru

1 vajce

1/2 citrón, použijeme len šťava

1 pohár broskýň scedených zo šťavy

Postup:

Rozpustite maslo a nechajte vychladnúť. Na cesto potom zmiešajte všetky zložky a vypracujte drobivú zmes. Odoberte si 1/4 cesta späť. Rovnomerne navrstvite  3/4 cesta na plech pokrytý s papierom na pečenie.

Zmiešajte všetky prísady na polevu, okrem ovocia a rozotrite na cesto. Uložte ovocie podľa vášho výberu a na ovocie navrstvite zvyšok cesta.

Pečieme v predhriatej rúre na 175 stupňov 30 – 35 minút.

Krehučký koláč „broskyňová perinka“

Potrebujeme:

2,5 šálky hladkej múky

250 g masla

200 g ochuteného vanilkového tvarohu (ja som použila tvarohový dezert vanilka Pilos)

2/3 šálky práškového cukru

2 lyžičky vanilkovej arómy (alebo 2 bal. vanilkového cukru)

1 lyžičku prášku do pečiva

Na krém:

2 bal. vanilkového pudingu

3 šálky mlieka

4 lyžice cukru

Broskyne z konzervy

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame, ak je príliš lepivé, pridáme viac múky.

Cesto rozdelíme na polovicu, jednu zabalíme do fólie a vložíme do chladničky. Druhú na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký plát a vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto môžeme doupravovať priamo na plechu).

Cesto popicháme vidličkou a upečeueme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov po dobu 10-12 minút. Z mlieka, puding. práškov a cukru uvaríme hustý puding. Na upečené cesto navrstvíme puding a na puding uložíme polovice scedených broskýň.

Druhú polovicu cesta vyberieme z chladničky, rozvaľkáme natenko a opatrne uložíme na broskyne a uhladíme tak, aby cesto pekne kopírovalo povrch ovocia. Potom vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 190 stupňov pečieme ešte 40 minút. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a keď vychladne, môžeme podávať!

Fitness dezert: Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím

Fitness dezert: Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím

Rýchly a jednoduchý dezert, ktorý sa u nás doma teší veľkej obľube. Je plný zdravého tvarohu, ovocia, lahodnej smotany a neobsahuje žiaden cukor. Pripravte si ho aj vy!

Potrebujeme:

300 g jemného tvarohu

150 g kyslej smotany

2 lyžice medu

1 lyžicu želatíny v prášku

100 ml mieka

Ovocie podľa chuti:

1 ks banánu

1 ks kivi

Broskyňa, mandarinka, pomaranč

Postup:

Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku –  na mesiačiky.

Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!

Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.

Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.

Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.

Najlepšie recepty na dnes