Zabudnite na obyčajné zemiaky či zemiakovú kašu: 11 perfektných nápadov na servírovanie zemiakov, s ktorými počas sviatkov zahviezdite!

Perfektné nápady na servírovanie zemiakov, ktorá ohúria všetkých pri stole!

Úžasné nápady, ako premeniť obyčajnú potravinu – zemiaky na úžasnú prílohu, z ktorej nikto pri stole nespustí oči. Vyskúšajte to aj vy, tieto nápady sa skutočne oplatí vidieť.

Zemiakové pusinky

Potrebujeme:

Varené zemiaky

Soľ a korenie podľa chuti

2 žĺtky

Rozpustené maslo

...

Muškátový oriešok (voliteľné)

Postup:

Zemiaky uvaríme v slanej vode, potom ich popučíme, pridáme žĺtky, soľ, korenie, maslo a muškátový oriešok. Vymiešame hladkú zemiakovú kašu bez hrudiek.

Kašu preložíme do cukrárenského vrecka s hviezdicovitou zdobiacou špičkou a vytvárame jednotlivé “ružičky” na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi ružičkami musia byť dostatočné rozostupy.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 20 minút.

Zemiakové veže

1 (3)

Potrebujeme:

3 veľké zemiaky

2 lyžice oleja

2 lyžice masla

4 vetvičky tymiánu

½ šálky slepačieho vývaru

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Zo zemiakov odrežte vrchnú a spodnú časť. Potom zemiaky ošúpeme tak, aby ste na bokoch vytvorili rovnomerné línie (viď video.). Zemiaky  prekrojte na polovice – získame tak 6 veží.

2 (3)

3 (2)

Zemiaky umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Na panvici rozpálime olej a zemiaky uložíme na panvicu – postojačky.Ochutíme soľou.

Keď sa zemiaky opečú dozlatista  z jednej strany – obrátime ich opekáme z druhej strany. Následne z panvice odstránime papierovovu utierkou  olej a pridáme maslo a tymián.

Niekoľko minút zemiaky restujeme a potom pridáme vývar. Keď vývar zovrie, premiestnime panvicu do rúry vyhriatej na 210 stupňov a pečieme 30 minút – alebo kým zemiaky celkom nezmäknú.

6 (2)

Zemiaky z formy na muffiny

Famózne jedlo z obyčajných zemiakov? Pripravte ich vo forme na muffiny!

Potrebujeme:

3 lyžice rozpusteného masla

25 g strúhaného parmezánu

1 prelisovaný strúčik cesnaku (prípadne cesnakový prášok)

1 lyžičku sušeného tymiánu

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

8-10 stredne veľkých zemiakov

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov a zemiekay umyjeme, ošúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky.

Plátky zemiakov preložíme do väššej misy, pridáme rozpustené maslo, parmezán, tymián, cesnak, soľ a korenie. Všetko spolu premiešame.

Formu na muffiny vymažeme maslom a do každého otvoru navrstvíme plátky zemiakov tak, aby mierne presahovali cez okraj formy. Posypeme korením.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 60 minút pri teplote 190 stupňov. Necháme vychladnúť a pred servírovaním môžeme posypať ešte trochou syra a tymiánom.

Špirále zo zemiakového cesta

Jednoduché zemiakové cesto len navrstvíte do cukrárenského vrecka a dávkujete do rozpáleného oleja. Pozrite sa, ako jednoducho môžete túto vytvoriť!The YouTube ID of </p> <div class="bd-video-shortcode">The YouTube ID of "waTtsCInMj4" is invalid.is invalid.

Zemiakovo-slaninové kvety

Krásne a fantasticky chutné kvety zo zemiakov, lístkového cesta a chrumkavej slaninky. Na prípravu nie sú vôbec náročné, základom je mať poruke formu na muffiny a potrebné prísady. Tento nápad ulahodí nielen oku, ale aj chuťovým bunkám. Postup si môžete pozrieť v krátkom videu.

Zemiaková kaša v tvare prasiatka

Nie je na tom nič zložité. Stačí len zemiakovú kašu – dostatočne hustú, vytvarovať do podoby prasiatka. Originálny nápad, ktorý určite ocenia hlavne deti.

Plnené košíčky zo zemiakovej kaše

Perfektné pohostenie pre návštevy: Plnené košíky zo zvyšnej zemiakovej kaše

Potrebujeme:

450 g zemiakovej kaše (pripravenej zo zemiakov a masla, alebo smotany)

200 g mletého kuracieho mäsa

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

1 vajce

2-3 lyžice múky

70 g tvrdého syra

Postup:

Do zemiakovej kaše pridáme vajcia, múku a soľ. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Pridáme kuracie mäso, cesnak a opražíme.

Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Zemiakovú zmes navrstvíme do cukrárenského vrecka a vytvárame na plechu tvar košíkov. Potom do každého navrstvíme 1 lyžicu zmesi.

Takto naplnené košíky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.

Strapaté zemiaky

Vynikajúce strapaté zemiaky: Pripravte si hravú pečenú pochúťku

Potrebujeme:

4 väčšie zemiaky

Olivový olej

3 lyžice masla

1 lyžicu zelenej cibuľky najemno nakrájanej

Soľ, čierne mleté korenie

½ šálky strúhaného syra

½ šálky mlieka alebo sladkej smotany

1 žĺtok

Roztopené maslo na potretie

Postup:

Zemiaky dôkladne umyjeme a vysušíme. Preložíme na pelch vystlaný fóliou, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 60 minút.

Keď sú zemiaky upečené, odrežeme hornú časť a vnútro každého zemiaku vyberieme lyžicou – tak aby sme nepoškodili šupu. V miske zmiešame vnútro zemiakov s maslom, cibuľkou, okoreníme a osolíme. Nakoniec vmiešame syr, mlieko a žĺtok.

Do vnútra zemiakov najskôr vložíme vrchnú odrezanú časť a zatlačíme vidličkou (viď video návod) a do každého zemiaku navrstvíme náplň. Nakoniec upravíme vzhľad zemiakov vidličkou – dodáme im tak hravú – strapatú podobu.

Potrieme roztopeným maslom a môžeme posypať obľúbeným korením. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 20-30 minút, alebo kým nebude povrch zlatistý.

Zemiakové košíčky

Zemiakové košíčky

Potrebujeme:

Šálka = 200 ml

¾ šálky olivového oleja rozdeleného na polovicu

3 vajcia

1 lyžičku soli

½ lyžičky čierneho mletého korenia

6 väčších zemiakov

2 lyžice hladkej múky

1 veľkú cibuľu

Postup:

Rúru nastavte na 210 stupňov. Do formy na muffiny rovnomerne rozdelíme 1/2 olivového oleja a vložíme do rúry, aby sa olej rozpálil.

Vajcia rozšľaháme so soľou a korením. Dobre premiešame a odložíme bokom.

Zvyšný olej nalejeme do kastrólika a zohrajeme na miernom plameni.

Zemiaky aj cibuľu nastrúhame na strúhadle, pridáme múku, vaječnú zmes a horúci olej zo sporáka. Dôkladne premiešame.

Horúcu formu s olejom vyberieme z rúry a naplníme zemiakovo-cibuľovou zmesou.

Vložíme do vyhriatej rúry.

potato-kugel-cups-R-X1DaEU

Pečieme pri teplote 210 stupňov približne 1 hodinu.

potato-kugel-cups-L-vyqcC_

Zemiakové rolky so syrom

Zemiakové placky inak: Naplňte ich syrom a obaľte v strúhanke, takú pochúťku ste ešte nejedli!

Potrebujeme:

5 stredne veľkých uvarených zemiakov

2 vajcia

100 g strúhanky

100 g syra nakrájaného na prúžky

Olej

Soľ a korenie

Postup:

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode, necháme vychladnúť a nastrúhame na strúhadle.

Dochutíme soľou, korením a spracujeme na jednotnú hmotu. Zo zemiakov tvarujeme mokrými rukami menšie placky, do ktorých stredu vložíme 1 pásik syra a zabalíme.

Každý kúsok obalíme v rozšľahanom vajíčku a v strúhanke. Vyprážame v rozpálenom oleji dozlatista.

Prebytočný tuk odstránime papierovým obrúskom, podávame teplé alebo studené.

Ďalšie podarené nápady, ako servírovať zemiaky