plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zvýšili vám počas pečenia pár bielkov: 11 perfektných nápadov, ako z nich pripraviť najlepšie veľkonočné dezerty!

Zvýšili vám počas pečenia bielky? Máme pre vás perfektné tipy, ako z nich vykúzliť výborné veľkonočné dezerty, ktoré sú jednoduché a chutia fantasticky!

Bielkový chlebík

Potrebujeme:

6 bielkov

150 g sušeného ovocia

100 g rôznych druhov orieškov

50 g horkej čokolády

200 g polohrubej múky

150 g práškového cukru

100 g masla

2 lyžičky vanilkového cukru

1,5 lyžičky kypriaceho prášku

Štipku soli

Múka na obalenie ovocia

Postup:

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, po lyžičkách doňho zašľaháme cukor. Opatrne primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a roztopené vlažné maslo. Vmiešame sušené ovocie oriešky (lieskovce, vlašské, mandle, pistácie, kešu…) a posekanú šokoládu. Zmes vlejeme do formy na biskupský chlebík (alebo do inej) a pomaly pečieme v rúre predhriatej na 120 – 150°C, kým povrch nezozlatne. Necháme vychladnúť na mriežke a vyklopíme na podnos . Môžeme poliať čokoládou. Krájame na druhý deň, aby sa koláč nerozpadol.

Snehové špice len z 2 prísad

Potrebujeme:

6 bielkov

480g kryštálového cukru

Postup:

Na snehové špice si len vyšľaháme bielky s cukrom nad parou – šľaháme do leskle pevnej hmoty. Potom ozdobným vrecúškom nastriekame na plech pokrytý papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry vyhriatej na 150 stupňov, kde pomaly sušíme.

Lepené snehové čiapočky

Potrebujeme:

2 bielky

2 lyžičky škorice

Štipku soli

175 g kr. cukru

Džem a roztopenú tmavú čokoládu

Postup:

Bielky ušľaháme so soľou a krátko predtým, ako vznikne tuhý sneh, vmišame do snehu aj cukor a škoricu.

Sneh navrstvíme do cukrárskehov recka a na plech vyložený papierom na pečenie dávkujeme menšie slzičky. Pečieme pri teplote 120 stupňov asi 1 hodnu. Potom jednotlivé slzičky spájame pomocou džemu a potrieme roztopenou čokoládou.

Bielkové venčeky

Potrebujeme:

80 g bielkov

240 g práškového cukru

Citrónovú šťavu z ¼ citrónu

4 g škrobu

Postup:

Rúru nastavíme na 80 stupňov. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom.

Bielky s cukrom zmiešame ručne metličkou nad parou. Pridáme škrob a a začneme šľahať pri najvyšších otáčkach, kým nevznikne hustá krémová hmota – 10-20 minút.

Penu vložíme do cukrárenského vrecka a na plech dávkujeme v podobe koliesok.

Vložíme do vyhriate rúry a necháme sušiť 2 hodiny pri teplote 70-80 stupňov.

Bielkové košíčky

Bielkové košíky plnené smotanovým krémom

Potrebujeme:

Na košíky:

1 šálku kryštálového cukru

4 vaječné bielky

Na krém:

150 g kyslej smotany

400 g jemného tvarohu

Cukor alebo med podľa chuti

Čerstvé ovocie a ozdobu

Postup:

Najskôr si pripravíme bielkový krém. Dobre vychladené bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Sneh navrstvíme do cukrárenského vrecka a na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujeme jednotlivé košíčky.

Plech vložíme do rúry a pečieme pri teplote 100 stupňov 1 ½ – 2 hodiny.

Kým sa košíčky pečú, pripravíme si krém. V miske vyšľaháme tvaroh so smotanou dohladka. Podľa chuti pridáme cukor alebo med.

Keď sú bielkové košíky hotové, vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť. Potom do košíkov dávkujeme tvarohovo-smotanový krém. Vrch každého košíka vyzdobíme čerstvým ovocím.

Maxi pudingáče

Bez múky: Maxi Vanilkáče s poriadnou porciou mliečneho krému!

Potrebujeme:

Na cesto:

6 bielkov

80 g práškového cukru

150 g mletých vlašských orechov

Náplň:

300 ml smotany na šľahanie

50 g práškového cukru

180 g kyslej smotany

2 bal. vanilkového cukru

1 bal. vanilkového pudingu

300 ml mlieka

1-2 lyžice kryštálového cukru

75 g masla

Postup:

Bielky ušľaháme s práškovým cukrom a nakoniec do hmoty vmiešame orechy. Zmes navrstvíme na väčší plech a uhladíme tak, aby sme získali tenkú rovnomernú vrstvu cesta.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je na povrchu zlatisté. Potom vyberieme z rúry, rozdelíme na dve časti a necháme vychladnúť.

Pripravíme si krém. Smotanu ušľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Nakoniec do šľahačky opatrne vmiešame kyslú smotanu.

Puding pripravíme v 280 ml mlieka. Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Potom do pudingu opatrne vmiešame šľahačku.

Krém navrstvíme na jednu bielkového cesta a prikryjeme druhým cestom. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Bielkový krém

Najlepší bielkový krém

Potrebujeme:

250 g kryštálového cukru

80 ml vody

3 bielky

Štipku kyseliny citrónovej

Postup:

Opatrne oddelíme bielky od žĺtkov – pri príprave bielkového krému je vždy dôležité, aby sa do bielkov nedostala ani malá časť žĺtka.

Do hrnca nasypeme cukor, prilejeme vodu a preložíme na silnejší plameň. Za stáleho miešania privedieme k varu, keď sa zmes začne variť, znížime teplotu na minimum.

Z hmoty potrebujeme uvariť sirup. Či je sirup dostatočne pripravený zistíme tak, že ho kvapneme do studenej vody. Sirup by mal pri kontakte s vodou držať tvar a mali by sa z neho dať formovať takého guľôčky.

Túto konzistenciu získame približne po 15 minútach varenia. Následne do sirupu pridáme kyselinu citrónovú a poriadne premiešame.

Teraz vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Sirup ešte horúci pomaly vmiešame do snehu – ja som ho vliala hneď, ako som ho odstavila z plameňa.

Keďže sirup bielkovú hmotu zohreje, je nutné aby sme ju opäť nechali dostatočne vychladnúť – ja som mala misku s krémom položenú blízko okna a v lete som používala malý ventilátor. Je však dôležité, aby sme krém pri nízkych otáčkach šľahali aj počas chladnutia – trvá to asi 15 – 20 minút.

Bielkový krém je dokonale pripravený!

Bielková roláda

Potrebujeme:

10 bielkov

150 g práškového cukru

100 g hladkej múky

50 g mletého maku

½ bal. prášku do pečiva

Štipku soli

Náplň:

1 lyžicu kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

500 g tvarohu – jemného

1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)

Postup:

Tvaroh vmiešame s oboma druhmi cukru, pridáme 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh do ktorého postupne pridávame cukor a múku zmiešanú s makom a práškom do pečiva.

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na papier rovnomerne navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút – keďže každá rúra pečie inak, je potrebné sledovať povrch cesta a vybrať vtedy, keď je zlatistý.

Z upečeného cesta odstránime papier a následne ho opatrne zrolujeme do navlhčenej utierky a necháme vychladnúť.

Keď cesto vychladne, natrieme naň krém a opäť zrolujeme. Hotovú roládu necháme stuhnúť na chladnom mieste a môžeme servírovať.

Kokosové čudo bez gramu múky

Potrebujeme:

Plech s rozmermi 23×33 cm

Na cesto:

4 bielky

300 g kryštálového cukru

250 g strúhaného kokosu

Na čokoládovú vrstvu:

2 lyžice kakaa

2 lyžičky kryštálového cukru

1 lyžicu instantnej kávy 2v1

100 g horkej čokolády

2-3 lyžice mlieka

Na krém:

400 ml sladkej smotany na varenie (10-12 %)

2 bal. vanilkového pudingu bez varenia

Postup:

Bielky vyšľaháme a keď začne hmota tuhnúť, postupne pridávame cukor. Nakoniec opatrne do snehu vmiešame aj kokos a hmotu rovnomerne navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, kým povrch cesta nie je zlatistý (cesto je potrebné kontrolovať, upečie sa pomerne rýchlo.

Po dopečení necháme koláč vychladnúť a následne opatrne oddelíme od papiera (keď je cesto celkom vychladnuté).

Na čokoládovú vrstvu rozpustíme všetky prísady vo vodnom kúpeli. Nevaríme, stačí len rozpustiť.

Na smotanový krém jednoducho zmiešame smotanu s pudingovými práškami (postupujeme podľa návodu na obale).

Ešte teplú čokoládovú glazúru navrstvíme na cesto a necháme celkom vychladnúť. Potom navrstvíme smotanovú vrstvu a posypeme hoblinkami čokolády alebo grankom. Koláč necháme vychladiť v chaldničke a môžeme podávať.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Najlepšie recepty na dnes