Zvýšili vám počas pečenia bielky? Máme pre vás perfektné tipy, ako z nich vykúzliť výborné veľkonočné dezerty, ktoré sú jednoduché a chutia fantasticky!
Bielkový chlebík
Potrebujeme:
6 bielkov
150 g sušeného ovocia
100 g rôznych druhov orieškov
50 g horkej čokolády
200 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
100 g masla
2 lyžičky vanilkového cukru
1,5 lyžičky kypriaceho prášku
Štipku soli
Múka na obalenie ovocia
Postup:
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, po lyžičkách doňho zašľaháme cukor. Opatrne primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a roztopené vlažné maslo. Vmiešame sušené ovocie oriešky (lieskovce, vlašské, mandle, pistácie, kešu…) a posekanú šokoládu. Zmes vlejeme do formy na biskupský chlebík (alebo do inej) a pomaly pečieme v rúre predhriatej na 120 – 150°C, kým povrch nezozlatne. Necháme vychladnúť na mriežke a vyklopíme na podnos . Môžeme poliať čokoládou. Krájame na druhý deň, aby sa koláč nerozpadol.
Snehové špice len z 2 prísad
Potrebujeme:
6 bielkov
480g kryštálového cukru
Postup:
Na snehové špice si len vyšľaháme bielky s cukrom nad parou – šľaháme do leskle pevnej hmoty. Potom ozdobným vrecúškom nastriekame na plech pokrytý papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry vyhriatej na 150 stupňov, kde pomaly sušíme.
Lepené snehové čiapočky
Potrebujeme:
2 bielky
2 lyžičky škorice
Štipku soli
175 g kr. cukru
Džem a roztopenú tmavú čokoládu
Postup:
Bielky ušľaháme so soľou a krátko predtým, ako vznikne tuhý sneh, vmišame do snehu aj cukor a škoricu.
Sneh navrstvíme do cukrárskehov recka a na plech vyložený papierom na pečenie dávkujeme menšie slzičky. Pečieme pri teplote 120 stupňov asi 1 hodnu. Potom jednotlivé slzičky spájame pomocou džemu a potrieme roztopenou čokoládou.
Bielkové venčeky
Potrebujeme:
80 g bielkov
240 g práškového cukru
Citrónovú šťavu z ¼ citrónu
4 g škrobu
Postup:
Rúru nastavíme na 80 stupňov. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom.
Bielky s cukrom zmiešame ručne metličkou nad parou. Pridáme škrob a a začneme šľahať pri najvyšších otáčkach, kým nevznikne hustá krémová hmota – 10-20 minút.
Penu vložíme do cukrárenského vrecka a na plech dávkujeme v podobe koliesok.
Vložíme do vyhriate rúry a necháme sušiť 2 hodiny pri teplote 70-80 stupňov.
Bielkové košíčky
Potrebujeme:
Na košíky:
1 šálku kryštálového cukru
4 vaječné bielky
Na krém:
150 g kyslej smotany
400 g jemného tvarohu
Cukor alebo med podľa chuti
Čerstvé ovocie a ozdobu
Postup:
Najskôr si pripravíme bielkový krém. Dobre vychladené bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Sneh navrstvíme do cukrárenského vrecka a na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujeme jednotlivé košíčky.
Plech vložíme do rúry a pečieme pri teplote 100 stupňov 1 ½ – 2 hodiny.
Kým sa košíčky pečú, pripravíme si krém. V miske vyšľaháme tvaroh so smotanou dohladka. Podľa chuti pridáme cukor alebo med.
Keď sú bielkové košíky hotové, vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť. Potom do košíkov dávkujeme tvarohovo-smotanový krém. Vrch každého košíka vyzdobíme čerstvým ovocím.
Maxi pudingáče
Potrebujeme:
Na cesto:
6 bielkov
80 g práškového cukru
150 g mletých vlašských orechov
Náplň:
300 ml smotany na šľahanie
50 g práškového cukru
180 g kyslej smotany
2 bal. vanilkového cukru
1 bal. vanilkového pudingu
300 ml mlieka
1-2 lyžice kryštálového cukru
75 g masla
Postup:
Bielky ušľaháme s práškovým cukrom a nakoniec do hmoty vmiešame orechy. Zmes navrstvíme na väčší plech a uhladíme tak, aby sme získali tenkú rovnomernú vrstvu cesta.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je na povrchu zlatisté. Potom vyberieme z rúry, rozdelíme na dve časti a necháme vychladnúť.
Pripravíme si krém. Smotanu ušľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Nakoniec do šľahačky opatrne vmiešame kyslú smotanu.
Puding pripravíme v 280 ml mlieka. Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Potom do pudingu opatrne vmiešame šľahačku.
Krém navrstvíme na jednu bielkového cesta a prikryjeme druhým cestom. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Bielkový krém
Potrebujeme:
250 g kryštálového cukru
80 ml vody
3 bielky
Štipku kyseliny citrónovej
Postup:
Opatrne oddelíme bielky od žĺtkov – pri príprave bielkového krému je vždy dôležité, aby sa do bielkov nedostala ani malá časť žĺtka.
Do hrnca nasypeme cukor, prilejeme vodu a preložíme na silnejší plameň. Za stáleho miešania privedieme k varu, keď sa zmes začne variť, znížime teplotu na minimum.
Z hmoty potrebujeme uvariť sirup. Či je sirup dostatočne pripravený zistíme tak, že ho kvapneme do studenej vody. Sirup by mal pri kontakte s vodou držať tvar a mali by sa z neho dať formovať takého guľôčky.
Túto konzistenciu získame približne po 15 minútach varenia. Následne do sirupu pridáme kyselinu citrónovú a poriadne premiešame.
Teraz vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Sirup ešte horúci pomaly vmiešame do snehu – ja som ho vliala hneď, ako som ho odstavila z plameňa.
Keďže sirup bielkovú hmotu zohreje, je nutné aby sme ju opäť nechali dostatočne vychladnúť – ja som mala misku s krémom položenú blízko okna a v lete som používala malý ventilátor. Je však dôležité, aby sme krém pri nízkych otáčkach šľahali aj počas chladnutia – trvá to asi 15 – 20 minút.
Bielkový krém je dokonale pripravený!
Bielková roláda
Potrebujeme:
10 bielkov
150 g práškového cukru
100 g hladkej múky
50 g mletého maku
½ bal. prášku do pečiva
Štipku soli
Náplň:
1 lyžicu kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
500 g tvarohu – jemného
1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)
Postup:
Tvaroh vmiešame s oboma druhmi cukru, pridáme 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh do ktorého postupne pridávame cukor a múku zmiešanú s makom a práškom do pečiva.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na papier rovnomerne navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút – keďže každá rúra pečie inak, je potrebné sledovať povrch cesta a vybrať vtedy, keď je zlatistý.
Z upečeného cesta odstránime papier a následne ho opatrne zrolujeme do navlhčenej utierky a necháme vychladnúť.
Keď cesto vychladne, natrieme naň krém a opäť zrolujeme. Hotovú roládu necháme stuhnúť na chladnom mieste a môžeme servírovať.
Kokosové čudo bez gramu múky
Potrebujeme:
Plech s rozmermi 23×33 cm
Na cesto:
4 bielky
300 g kryštálového cukru
250 g strúhaného kokosu
Na čokoládovú vrstvu:
2 lyžice kakaa
2 lyžičky kryštálového cukru
1 lyžicu instantnej kávy 2v1
100 g horkej čokolády
2-3 lyžice mlieka
Na krém:
400 ml sladkej smotany na varenie (10-12 %)
2 bal. vanilkového pudingu bez varenia
Postup:
Bielky vyšľaháme a keď začne hmota tuhnúť, postupne pridávame cukor. Nakoniec opatrne do snehu vmiešame aj kokos a hmotu rovnomerne navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, kým povrch cesta nie je zlatistý (cesto je potrebné kontrolovať, upečie sa pomerne rýchlo.
Po dopečení necháme koláč vychladnúť a následne opatrne oddelíme od papiera (keď je cesto celkom vychladnuté).
Na čokoládovú vrstvu rozpustíme všetky prísady vo vodnom kúpeli. Nevaríme, stačí len rozpustiť.
Na smotanový krém jednoducho zmiešame smotanu s pudingovými práškami (postupujeme podľa návodu na obale).
Ešte teplú čokoládovú glazúru navrstvíme na cesto a necháme celkom vychladnúť. Potom navrstvíme smotanovú vrstvu a posypeme hoblinkami čokolády alebo grankom. Koláč necháme vychladiť v chaldničke a môžeme podávať.
Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.