11 geniálnych príloh, na ktoré nepotrebujete zemiaky ani ryžu: Sú zdravšie a také chutné, že zatienia aj hlavný chod!

Zostavili sme pre vás zbierku top príloh, na ktoré nepotrebujete ryžu, zemiaky, ani cestoviny. Sú fantasticky chutné a určite si z nich pridáte!

Výborné, jednoduché na prípravu a zdravé. Zostavili sme pre vás zbierku top príloh, na ktoré nepotrebujete ryžu, zemiaky, ani cestoviny. Sú fantasticky chutné a určite si z nich pridáte!

Pečená repa s cesnakom podľa Jamieho Olivera

Pečená červená repa s cesnakom podľa Jamieho Olivera: Úplne najlepšie jedlo z tejto zeleniny, aké som kedy ochutnala!

Potrebujeme:

½ kg malej červenej repy

1 väčšiu hlávku cesnaku

Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)

6 lyžíc olivového oleja

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 lyžice balsamico octu

Postup:

Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky.  Zalekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy. Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.

Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie. Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).

Pečená mrkva na cesnaku

Nikdy by som nepovedala, že pečená mrkva môže chutiť lepšie ako hranolky: Stačí, ak ju dáte na plech s cesnakom a týmto korením!

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

2 menšie hlávky cesnaku

3 lyžičky sušeného oregana

3 lyžičky sušeného bazalky

8 lyžíc olivového oleja

Postup:

Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s olejom, do ktorého sme pridali aj oregano, soľ a bazalku.

Pridáme aj cesnak, premiešame a všetko spolu preložíme na plech.

Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi 35 minút. Potom fóliu odstránime a necháme zapiecť dochrumkava.

Pečená mrkva s paprikou

Moji chlapi mrkvu nikdy nemuseli, ale za týmto sa idú potrhať: Len ju pokvapkajte olejom, potrite cesnakom a máte najlepšiu prílohu pod slnkom!

Potrebujeme:

600 g mrkvy

½ lyžičky sladkej papriky

50 ml olivového oleja

3-4 strúčiky cesnaku

1 lyžičku soli

Petržlen nasekaný nadrobno

Postup:

Mrkvu si očistíme, umyjeme a ak je hrubá, môžeme ju prekrojiť na polovicu, prípadne na štvrtinky. Olej zmiešame so soľou, korením a pretlačeným cesnakom . Mrkvu dobre premiešame s korenistým olejom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov. Odporúčam sem-tam premiešať a asi 10 minút pred dopečením odstrániť alobal a nechať zapiecť dochrumkava. Ak je treba podlejte troškou vody, alebo pomastite ešte trochou oliváča. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete si pochutnávať.

Dusená červená kapusta podľa receptu z Grobu

Potrebujeme:

800 g červenej kapusty

2 lyžičky soli

2 ks cibule

3 lyžice kr. cukru

200 ml hovädzieho vývaru (môže byť aj zeleninový)

Trochu masti (na opraženie cibule)

1-2 lyžičky citrónovej šťavy

Zahustenie:

100 ml vody

2 lyžičky solamylu

½ lyžičku mletého čierneho korenia

Postup:

Kapustu nakrájame a nasolíme. Dobre premiešame a necháme chvíľu odležať.

Cibuľku si opražíme na troche oleja a následne pridáme kryštálový cukor. Za stáleho miešania necháme na plameni, kým cukor neskamramelizuje. Potom do zmesi pridáme kapustu a premiešame. Asi 5 minút dusíme za stáleho miešania. Zalejeme vývarom a necháme dusiť pod pokrievkou domäkka.

Potom pridáme citrónovú šťavu a zahustíme zmesou vody, solamylu a čierneho korenia. Premiešame, necháme ešte pár minút povariť a môžeme podávať.

Pečený karfiol v syrovo-cesnakovej marináde

Nikdy by som nepovedala, že pečený karfiol môže chutiť lepšie, ako vyprážaný: Stačí, ak ho obalíte v syrovo-cesnakovej zmesi!

Potrebujeme:

Menšiu hlávku karfiolu

Hladkú múku

1 vajce

1 lyžičku horčice

1 strúčik cesnaku

Strúhanku a najemno nastrúhaný syr v pomere 2:1

Olej

Sladkú papriku mletú, soľ

(Ak nemáte čerstvý cesnak použite sušený a pridajte ho priamo do strúhanky)

Postup:

Karfiol rozdelíme na menšie ružičky – nevaríme. Každú ružičku obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčku zmiešanom s pretlačeným cesnakom, soľou a horčicou. Nakoniec obalíme v strúhankovo-syrovej zmesi. Ružičky uložíme na plech vymastený olejom a ešte zľahka potrieme olejom zmiešaným s trochou červenej papriky.

Rúru nastavíme na 200 stupňov a karfiol pečieme asi 30-40 minút, alebo kým karfiol nie je dostatočne upečený. Počas pečenia je dobré ružičky obrátiť.

Pečená kapusta s kvapkou oleja

Kapusta ako ju nepoznáte. Takto z nej pripravíte perfektnú prílohu!

Potrebujeme:

1 kapustu

3 lyžice olivového oleja

Soľ a čierne mleté korenie

1 lyžičku celej rasce

Postup:

Z kapusty odstránime spodnú časť a nakrájame ju na prúžky. Na plech na pečenie nalejeme trochu oleja a potom po oleji prejdeme prúžkami kapusty z oboch strán. Nakoniec na pustu nalejeme ešte trochu oleja, keďže zelenina ho okamžite absorbuje.

Každý kúsok posypeme soľou, korením a rascou alebo feniklom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pešieme pri teplote 200 stupňov 40-45 minút.

Servírujeme ako prílohu.

Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou

thumb-840x440

Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.

Potrebujeme:

600 g cukety

200 g jogurtu

2 lyžice hladkej múky

1 strúčik cesnaku

Zväzok kôpru

1 lyžičku červenej papriky

Soľ podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.

Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.

Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).

Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.

Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.

Pečená cuketa s paradajkou a paprikou

Cuketa zapečená s paradajkami, paprikou a syrom

Rýchly a jednoduchý obed plný zeleniny, smotany a lahodného syra. Ak hľadáte tip na zdravý obed, ktorého prípravu zvládnete ľavou-zadnou, tento recept určite oceníte.

Potrebujeme:

1-2 ks paradajok

200-250 g cukety

1 červenú papriku

2 lyžice kyslej smotany

2-3 lyžice mlieka

1 vajce

40 – 50 g syra

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.

Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.

Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.

Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.

Neskutočne dobrá dusená kapusta zo Záhoria

Neskutočne dobrá príloha z kapusty: Príprava podľa starého receptu zo Záhoria!

Potrebujeme:

500 g kyslej kapusty

1 a 1/2 lyžice kr. cukru

1 väčšiu cibuľu nakrájanú nadrobno

2 lyžice bravčovej masti

Postup:

Ja používam domácu sudovú kapustu, ale môžete použiť aj kupovanú. Kapustu vyžmýkame a na pracovnej doske nakrájame nadrobno. My máme doma radi poriadne kyslú kapustu, ale podľa chuti môžete pokojne prepláchnuť vodou.

Na panvici s hrubým dnom rozpustíme cukor. Keď má zlatistú farbu, pridáme masť, premiešame a necháme rozpustiť. Keď je masť rozohriata, pridáme cibuľku a opražíme. Pridáme kyslú kapustu, chvíľu restujeme a potom podlejeme horúcou vodou tak, aby voda siahala nad kapustu.

Keď voda začne vrieť, kapustu prikryjeme pokrievkou a na slabšom plameni varíme, kým nie je kapusta celkom mäkká (cca 30 minút). Potom pokrievku zložíme a necháme vodu odpariť (nie však úplne, trochu šťavy necháme v kapuste, je ešte lepšia).

Podávame s mäskom podľa chuti, ja ju však papám aj samú, je skutočne výborná!

Pečená zelenina s parmezánom

Pečená zelenina s parmezánom a olivovým olejom

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

1/4 tekvice

3 rajčiny

1 zelenú cuketu

1 žltú cuketu – môžeme použiť aj baklažán

Soľ a čierne mleté korenie

Tymián

½ hrnčeka strúhaného parmezánu

Postup:

Cibuľu nakrájame na plátky a cesnak nakrájame nadrobno. Ostatné druhy zeleniny tiež dôkladne umyjeme a nakrájame na plátky.

Na panvici rozpálime 1 lyžicu olivového oleja a orestujeme na ňom cibuľu dozlatista. Pridáme aj cesnak a restujeme 1-2 minúty.

Formu na pečenie vymastíme trochou oleja a na dno preložíme cibuľu s cesnakom.

Do misy uložíme striedavo plátky zeleniny. Ochutíme soľou, ktorním, sušeným tymiánom a polejeme zvyšným olejom.

Misu zakryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov 35 minút. Potom zeleninu z rúry vyberieme, posypeme syrom a pečieme ešte približne 20 – 25 minút.

Pečené karfiolové placky bez múky

Pečené karfiolové placky bez múky

Potrebujeme:

¾ hlávky karfiolu

2 vajcia

¼ najemno nasekaných lístkov koriandra (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou)

1-2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy

½ lyžičky soli

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov. Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, preložíme do kuchynského robota a rozmixujeme na jemnú drť. Mali by sme získať približne 2 šálky jemnej karfiolovej hmoty.

Preložíme do misky a vložíme na 2 minúty do mikrovlnky. Premiešame a opäť vložíme do mikrovlnky na ďalšie 2 minúty. Necháme vychladnúť a potom zabalíme do kuchynskej utierky a snažíme sa vytlačiť čo možno naviac tekutiny.

V miske zmiešame karfiol s vajciami, koriandrom, šťavou z limetky, soľou a korením. Miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja.

Plech na pečenie vystelieme papierom a z hmoty tvarujeme pomocou rúk približne 6 placiek – kruhov.

Vložíme do vyhriatej rúry kde pečieme 10 minút. Potom plech z rúry vyberieme, obrátime placky a pečieme ďalších 5-7 minút, alebo kým nie sú celkom upečené.

Podávame ako prílohu.