Výborné, jednoduché na prípravu a zdravé. Zostavili sme pre vás zbierku top príloh, na ktoré nepotrebujete ryžu, zemiaky, ani cestoviny. Sú fantasticky chutné a určite si z nich pridáte!
Pečená repa s cesnakom podľa Jamieho Olivera
Potrebujeme:
½ kg malej červenej repy
1 väčšiu hlávku cesnaku
Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)
6 lyžíc olivového oleja
3 lyžice balsamico octu
Postup:
Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky. Zalekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy. Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.
Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie. Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.
Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).
Pečená mrkva na cesnaku
Potrebujeme:
1 kg mrkvy
2 menšie hlávky cesnaku
3 lyžičky sušeného oregana
3 lyžičky sušeného bazalky
8 lyžíc olivového oleja
Postup:
Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s olejom, do ktorého sme pridali aj oregano, soľ a bazalku.
Pridáme aj cesnak, premiešame a všetko spolu preložíme na plech.
Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi 35 minút. Potom fóliu odstránime a necháme zapiecť dochrumkava.
Pečená mrkva s paprikou
Potrebujeme:
600 g mrkvy
½ lyžičky sladkej papriky
50 ml olivového oleja
3-4 strúčiky cesnaku
1 lyžičku soli
Petržlen nasekaný nadrobno
Postup:
Mrkvu si očistíme, umyjeme a ak je hrubá, môžeme ju prekrojiť na polovicu, prípadne na štvrtinky. Olej zmiešame so soľou, korením a pretlačeným cesnakom . Mrkvu dobre premiešame s korenistým olejom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov. Odporúčam sem-tam premiešať a asi 10 minút pred dopečením odstrániť alobal a nechať zapiecť dochrumkava. Ak je treba podlejte troškou vody, alebo pomastite ešte trochou oliváča. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete si pochutnávať.
Dusená červená kapusta podľa receptu z Grobu
Potrebujeme:
800 g červenej kapusty
2 lyžičky soli
2 ks cibule
3 lyžice kr. cukru
200 ml hovädzieho vývaru (môže byť aj zeleninový)
Trochu masti (na opraženie cibule)
1-2 lyžičky citrónovej šťavy
Zahustenie:
100 ml vody
2 lyžičky solamylu
½ lyžičku mletého čierneho korenia
Postup:
Kapustu nakrájame a nasolíme. Dobre premiešame a necháme chvíľu odležať.
Cibuľku si opražíme na troche oleja a následne pridáme kryštálový cukor. Za stáleho miešania necháme na plameni, kým cukor neskamramelizuje. Potom do zmesi pridáme kapustu a premiešame. Asi 5 minút dusíme za stáleho miešania. Zalejeme vývarom a necháme dusiť pod pokrievkou domäkka.
Potom pridáme citrónovú šťavu a zahustíme zmesou vody, solamylu a čierneho korenia. Premiešame, necháme ešte pár minút povariť a môžeme podávať.
Pečený karfiol v syrovo-cesnakovej marináde
Potrebujeme:
Menšiu hlávku karfiolu
Hladkú múku
1 vajce
1 lyžičku horčice
1 strúčik cesnaku
Strúhanku a najemno nastrúhaný syr v pomere 2:1
Olej
Sladkú papriku mletú, soľ
(Ak nemáte čerstvý cesnak použite sušený a pridajte ho priamo do strúhanky)
Postup:
Karfiol rozdelíme na menšie ružičky – nevaríme. Každú ružičku obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčku zmiešanom s pretlačeným cesnakom, soľou a horčicou. Nakoniec obalíme v strúhankovo-syrovej zmesi. Ružičky uložíme na plech vymastený olejom a ešte zľahka potrieme olejom zmiešaným s trochou červenej papriky.
Rúru nastavíme na 200 stupňov a karfiol pečieme asi 30-40 minút, alebo kým karfiol nie je dostatočne upečený. Počas pečenia je dobré ružičky obrátiť.
Pečená kapusta s kvapkou oleja
Potrebujeme:
1 kapustu
3 lyžice olivového oleja
Soľ a čierne mleté korenie
1 lyžičku celej rasce
Postup:
Z kapusty odstránime spodnú časť a nakrájame ju na prúžky. Na plech na pečenie nalejeme trochu oleja a potom po oleji prejdeme prúžkami kapusty z oboch strán. Nakoniec na pustu nalejeme ešte trochu oleja, keďže zelenina ho okamžite absorbuje.
Každý kúsok posypeme soľou, korením a rascou alebo feniklom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pešieme pri teplote 200 stupňov 40-45 minút.
Servírujeme ako prílohu.
Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou
Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.
Potrebujeme:
600 g cukety
200 g jogurtu
2 lyžice hladkej múky
1 strúčik cesnaku
Zväzok kôpru
1 lyžičku červenej papriky
Soľ podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.
Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).
Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.
Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.
Pečená cuketa s paradajkou a paprikou
Rýchly a jednoduchý obed plný zeleniny, smotany a lahodného syra. Ak hľadáte tip na zdravý obed, ktorého prípravu zvládnete ľavou-zadnou, tento recept určite oceníte.
Potrebujeme:
1-2 ks paradajok
200-250 g cukety
1 červenú papriku
2 lyžice kyslej smotany
2-3 lyžice mlieka
1 vajce
40 – 50 g syra
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.
Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.
Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.
Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.
Neskutočne dobrá dusená kapusta zo Záhoria
Potrebujeme:
500 g kyslej kapusty
1 a 1/2 lyžice kr. cukru
1 väčšiu cibuľu nakrájanú nadrobno
2 lyžice bravčovej masti
Postup:
Ja používam domácu sudovú kapustu, ale môžete použiť aj kupovanú. Kapustu vyžmýkame a na pracovnej doske nakrájame nadrobno. My máme doma radi poriadne kyslú kapustu, ale podľa chuti môžete pokojne prepláchnuť vodou.
Na panvici s hrubým dnom rozpustíme cukor. Keď má zlatistú farbu, pridáme masť, premiešame a necháme rozpustiť. Keď je masť rozohriata, pridáme cibuľku a opražíme. Pridáme kyslú kapustu, chvíľu restujeme a potom podlejeme horúcou vodou tak, aby voda siahala nad kapustu.
Keď voda začne vrieť, kapustu prikryjeme pokrievkou a na slabšom plameni varíme, kým nie je kapusta celkom mäkká (cca 30 minút). Potom pokrievku zložíme a necháme vodu odpariť (nie však úplne, trochu šťavy necháme v kapuste, je ešte lepšia).
Podávame s mäskom podľa chuti, ja ju však papám aj samú, je skutočne výborná!
Pečená zelenina s parmezánom
Potrebujeme:
1 veľkú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1/4 tekvice
3 rajčiny
1 zelenú cuketu
1 žltú cuketu – môžeme použiť aj baklažán
Soľ a čierne mleté korenie
Tymián
½ hrnčeka strúhaného parmezánu
Postup:
Cibuľu nakrájame na plátky a cesnak nakrájame nadrobno. Ostatné druhy zeleniny tiež dôkladne umyjeme a nakrájame na plátky.
Na panvici rozpálime 1 lyžicu olivového oleja a orestujeme na ňom cibuľu dozlatista. Pridáme aj cesnak a restujeme 1-2 minúty.
Formu na pečenie vymastíme trochou oleja a na dno preložíme cibuľu s cesnakom.
Do misy uložíme striedavo plátky zeleniny. Ochutíme soľou, ktorním, sušeným tymiánom a polejeme zvyšným olejom.
Misu zakryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov 35 minút. Potom zeleninu z rúry vyberieme, posypeme syrom a pečieme ešte približne 20 – 25 minút.
Pečené karfiolové placky bez múky
Potrebujeme:
¾ hlávky karfiolu
2 vajcia
¼ najemno nasekaných lístkov koriandra (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou)
1-2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
½ lyžičky soli
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, preložíme do kuchynského robota a rozmixujeme na jemnú drť. Mali by sme získať približne 2 šálky jemnej karfiolovej hmoty.
Preložíme do misky a vložíme na 2 minúty do mikrovlnky. Premiešame a opäť vložíme do mikrovlnky na ďalšie 2 minúty. Necháme vychladnúť a potom zabalíme do kuchynskej utierky a snažíme sa vytlačiť čo možno naviac tekutiny.
V miske zmiešame karfiol s vajciami, koriandrom, šťavou z limetky, soľou a korením. Miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
Plech na pečenie vystelieme papierom a z hmoty tvarujeme pomocou rúk približne 6 placiek – kruhov.
Vložíme do vyhriatej rúry kde pečieme 10 minút. Potom plech z rúry vyberieme, obrátime placky a pečieme ďalších 5-7 minút, alebo kým nie sú celkom upečené.
Podávame ako prílohu.