Vyskúšajte to hneď na večeru: 11 najlepších tipov na rýchle a chutné zapečené cestoviny – komplet jedlo z 1 misy!

Cestoviny sú veľmi vďačnou potravinou, predovšetkým vtedy, ak potrebujte rýchlo uvariť niečo chutné pre celú rodinu. Prinášame vám 11 najobľúbenejších tipov na chutnú večeru alebo rýchly obed, ktoré vyčarujte z cestovín za pár minút. Cestovinové kastróly z rúry!

Gyros cestoviny

Rýchle a jednoduché jedlo na štýl obľúbeného Gyros. Pripravte si z obyčajných cestovín neobyčajne chutný a lahodný obed.

Potrebujeme:

3 ks kuracích pŕs

1 menšiu plechovku sterilozovanej kukurice

1 zelenú papriku

...

1 červenú papriku

1 cibuľu

2 hrste cestovín

Gyros korenie

Pretlačený cestak

Soľ a čierne korenie podľa chuti

150 g strúhaného syra

Postup:

Kuracie mäso umyjeme a očistíme. Potom nakrájame na malé kúsky, ochutíme soľou, korením (gyros aj čiernym) a vložíme do chladničky odležať na 20 minút.

Cestoviny uvaríme v slanej vode Al dente.

Zeleninu – cibuľu a papriky nakrájame nadrobno a orestujeme na väčšej panvici na rozpálenom oleji. Potom pridáme kuracie mäso, cesnak a všetko spolu varíme, kým kuracie mäso nie je mäkké.

Do zmesi pridáme nakoniec uvarené a scedené cestoviny a kukuricu (scedenú z nálevu). Zmes premiešame a navrstvíme do pripravenej zapekacej misy.

Zmes posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov, kým sa syr na povrchu nerozpustí.

Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

Špenátový cestovinový kastról

Postup:

25 dkg penne cestovín
30 dkg zmrazeného špenátu
1 ks. kuracie prsia (môžete nahradiť šunkou)
1 cibuľa
cesnak
soľ
korenie
2 dl kyslej smotany
oregano
olej
strúhaný syr – podľa chuti

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode – nemusia byť celkom al dente. Kuracie mäsko (alebo šunku) nakrájame na drobno a opečieme na cibuľke a troche oleja – vyberieme z panvice. Do tej istej panvice dáme špoenát s trochou vody a krátko orestujeme spolu s cesnakom. Nakoniec do zmesi vrátime aj mäsko, smotanu a premiešame. Všetko to preložíme do vylastenej zapekacej misy, posypeme syrom a necháme zapiecť 15-20 minút.

Pizza cestovinový kastról

Potrebujeme:

500 g cestovín penne

150-200 g šunky nakrájanej nakocky

100 g sterilizovanej kukurice scedenej z nálevu

200 g strúhaného syra

300 g kyslej smotany

3 lyžice kečupu alebo paradajkovej omáčky

Soľ, bazalku, čierne korenie

Postup:

Cestoviny uvaríme v osolenej vode a následne scedíme. V miske zmiešame smotanu so strúhaným syrom, kečupom a ochutíme soľou, korením a bazalkou.

Do zapekacej misy vymastenej trochou oleja navrstvíme cestoviny, pridáme nakrájanú šunku, kukuricu a prelejeme smotanovo-syrovou zmesou.

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a necháme zapiecť približne 20 minút, alebo kým sa povrch nezapečie dozlatista.

Bleskové cestoviny so šunkou a brokolicou

Bleskové cestoviny so šunkou a brokolicou: Nemusíte stáť pol dňa pri sporáku, toto je hotové za 15 minút!

Potrebujeme:

300 g cestovín

300 g brokolice

150 g šunky nakrájanej na rezance

1 šálka kyslej smotany

1 šálka smotany na šľahanie

100 ml mlieka

100 g strúhaného syra

Soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:

Cestoviny uvaríme vo vriacej vode podľa návodu na obale (cca 7 minút) a s cestovinami krátko povaríme aj brokolicu natrhanú na ružičky.

15-minútová verzia z panvice: Všetky prísady na omáčku zmiešame na panvici, privedieme do varu a pridáme cestoviny s brokolicou. Premiešame, posypem syrom a hneď podávame

Verzia z rúry (o niečo dlhšia ale výborná): Uvarené cestoviny navrstvíme na pekáč, pridáme aj brokolicu a zalejeme omáčkou, posypeme syrom. Dáme do rúry na 180 stupňov variť na 20 minút.

Večera za pár drobných

Nebíčko v papuľke za pár drobných: Cestoviny zapečené z mäsom a syrovou omáčkou!

Potrebujeme:

500 g ľubovoľných cestovín

2 ks kuracích pŕs

2 šálky kyslej smotany

200 g strúhaného syra

6 strúčikov cesnaku

Bazalku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode. Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na malom množstve oleja. K mäsu pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.

V miske zmiešame smotanu s bazalkou, ½ strúhaného syru a uvarenými cestovinami. Zmes navrstvíme do zapekacej misy a posypeme posypeme zvyšným syrom. Na vrch rozložíme kúsky orestovaného mäsa s cesnakom.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Cestoviny s mäsom a syrovou omáčkou

Rýchla večera raz-dva-tri: Cestoviny zapečené s mäsom a syrovou omáčkou!

Potrebujeme:

400 g ľubovoľných cestovín

Soľ a korenie

600 g kuracích pŕs

Rastlinný olej

250 g strúhaného syra

3 šálky kyslej smotany

Petržlenovú vňať nasekanú nadrobno

Postup:

Cestoviny uvaríme v mierne osolenej vode. Kuracie kúsky nakrájame nadrobno, ochutíme soľou, korením a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista.

V miske zmiešame strúhaný syr, smotanu, a petržlenovoú vňať. Môžeme dochutiť soľou.

Zapekaciu misu vymastíme trochou oleja, navrstvíme do nej cestoviny s kuracím mäsom a prelejem omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Cestoviny zapečené so šunkou a syrom

Smotanové cestoviny zapečené so šunkou a syrom

Skvelá večera s rýchlou prípravou a vynikajúcou krémovou chuťou. Neváhajte a vyskúšajte aj variácie s vašimi obľúbenými koreniami či čerstvými bylinkami. Výsledok vás určite nesklame.

Potrebujeme:

400 g ľubovoľných cestovín

100 g šunky nakrájanej nadrobno

200 g syra

200 ml kyslej smotany

2 vajcia

Postup:

Rúru nastavíme na 200 stupňov. Cestoviny uvaríme v slanej vode. V miske zmeišame kyslú smotanu s vajíčkami trochou soli a korenia.

Uvarené cestoviny scedíme a ½ cestovín navrstvíme do zapekacej misy. Na cestoviny navrstvíme šunku a ½ strúhaného syra. Pridáme zvyšok cestovín, posypeme strúhaným syrom a zmesou smotany a vajec.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov pri teplote 15 minút – alebo kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka.

Bleskové cuketové cestoviny

Božské cestoviny s cuketou za pol hodinku na tanieri: Prudko žravé!

Potrebujeme:

1 bal. uvarených cestovín (kolienka, vruty, fliačky…)

1 cibuľa

500 g nastrúhanej cukety (šúpať netreba)

350g šunky nakrájanej na kocky,

1 bal. smotany na šľahanie (môžeme použiť aj tú na varenie)

1 lyžicu pretlaku rozmiešaného v troche vody

150 g nastrúhaného syra

Soľ na dochutenie

Postup:

Základom tohoto jedla je cuketová omáčka, pripravíte ju úplne jednoducho. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme cuketu a keď zmäkne a pustí šťavu, pridáme aj rozmiešaný pretlak a nakoniec vmiešame aj smotanu – ochutnáme a prípadne dochutíme soľou. Omáčku necháme zredukovať – stačí 7-10 minút na miernom plameni.

Do zalekacej misy navrstvíme cestoviny a na ne omáčku, do ktorej vmiešame aj šunku. Nakoniec posypať syrom. Prikryjeme alobalom a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 200-220 ° C asi na 30 minút, kým nezačne syr zospodu misy hnednúť.

Cestoviny zapečené so syrom, klobásou a cesnakom

Cestoviny zapečené so syrom, klobásou a cesnakom

Ak hľadáte tip na chutný a rýchlu večeru, poradíme vám, ako ju pripraviť z obyčajných cestovín. Stačí len cestoviny uvariť a preložiť na pekáč spolu s ďalšími skvelými ingredienciami. Skvelý obed alebo chutná večera vám bude na stole rozvoniavať už o pár minút a takmer bez práce. :-)

Potrebujeme:

400 g cestovín

300 g klobásy (príp. môžeme použiť párky alebo šunku)

1 zelenú papriku

2 paradajky

150 g strúhaného syra

1 menšiu hlávku cesnaku

Majonézu

Kečup

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Klobásu nakrájame na kocky, rovnako nakrájame aj papriku a paradajky narežeme na plátky.

Uvarené cestoviny scedíme a necháme chvíľu odkvapkať. Potom zmiešame cestoviny s kečupom, majonézou a klobásou. Dochutíme cesnakom, soľou a korením. Zmes navrstvíme do zapekacej misy alebo plechu s vyššími okrajmi (misu môžeme vymazať trochou oleja alebo masla).

Na cestoviny uložíme plátky paradajok a kúsky papriky. Poslednú vrstvu tvorí strúhaný syr.

Zapekaciu misu vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút. Priebežne však treba kontrolovať, aby sa nám syr nespálil. Prípadne, na prvých 10 minút prikryjeme misu alobalom.

Zapečené smotanové cestoviny s mletým mäsom

Zapečené smotanové cestoviny s mäsom

Jednoduché, rýchle a skutočne chutné jedlo z cestovín a lahodnej smotany. Navyše, veľmi ho obľubujú aj deti a to najmä pre krémovú chuť. Určite zachutí aj vám!

Potrebujeme:

250 g cestovín – penne

500 g mletého bravčového mäsa

4 strúčiky cesnaku

125 g kukurice – sterilizovanej

Soľ a korenie podľa chuti

1 lyžicu rastlinného oleja

450-500 ml smtoany na varenie

150 g strúhaného syra

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode Al dente.

Mleté mäso ochutíme soľou, korením a potom orestujeme na na troche rastlinného oleja na hlbokej panvici. Do mäsa pridáme aj pretlačený cesnak a dobre premiešame.

K mäsu na panvici pridáme kukuricu scedenú z nálevu, nakoniec zalejeme smotanou a necháme ešte niekoľko minút povariť.

Zapekaciu misu vymastíme trochou oleja. Na dno navrstvíme cestoviny, na ne mäso a potom opäť cestoviny. Vrstvy môžeme opakovať viackrát. Nakoniec posypeme strúhaným syrom. Misu prikryjeme fóliou a pečieme vo vyhriatej rúre 30 minút. Potom fóliu odkryjeme a pečieme, kým syr na povrchu nezhnedne a cestoviny na kraji nebudú chrumkavé.

Krémové zapečené cestoviny zo šálky

Potrebujeme:

3 šálky plnotučného mlieka

2 šálky nevarených cestovín

½ lyžičky soli

½ lyžičky čierneho mletého korenia

¾ šálky strúhaného syra cheddar

¾ šálky strúhanej mozzarely

1 šálku strúhanky zmiešanej so soľou a korením podľa chuti

Sprej na pečenie

Postup:

Vo väčšej panvici zmiešame 2 šálky mlieka, cestoviny, soľ a čierne korenie. Preložíme na plameň a privedieme do varu za stáleho miešania. Potom znížime teplotu a varíme, kým sa mlieko nezredukuje na hustú omáčku.

Následne pridáme zvyšné mlieko a varíme, kým cestoviny nie sú „Al dente“ a mlieko sa nezredukuje na ½.  Pridáme mozzarellu a cheddar a varíme kým sa syr nerozpustí (nezabúdame na miešenie, aby sa nám cestoviny nepripálili).

Keď je syr rozpustený, posypeme povrch cestovinovej zmesi ochutenou strúhankou a povrch postriekame sprejom na pečenie, tak, aby sme pokryli celý povrch.  Namiesto spreju môžeme použiť olivový olej.

Potom vložíme panvicu do vyhriatej rúry na 3- 5 minút, aby sa povrch strúhanky zapiekol dochrumkava. Kedže je každá rúra iná, dávajte pozor, aby sa povrch strúhanky nespálil.