Stačí pár nových zemiakov a máte večeru pre celú rodinu: 11 najlepších receptov, ktoré cez sezónu vyvážite zlatom!

Sezóna nových zemiakov je vyhlásená za otvorenú! Teraz si môžete vychutnať túto voňavú prílohu v najlepších receptoch, ktoré sme pre vás pripravili.

jedlá z nových zemiakov

Nové zemiaky so šľahačkou

Potrebujeme:

1 kg nových zemiakov

100 ml smotany na šľahanie

Soľ, korenie

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Olivový olej

20 dkg syra Čedar

2 strúčiky cesnaku

Muškátový oriešok

Tymián, grilovacie korenie

Postup:

Zemiaky očistíme drôtenkou a dáme na plech vymastený olivovým olejom. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Smotanu zmiešame s nastrúhaným syrom, pretlačeným cesnakom, muškátovým orieškom a bylinkami podľa chuti. Vložíme do horúcej rúry (ja zvyknem zemiaky ešte popichať vidličkou).

Pečieme pri teplote 180 stupňoch počas 35 minút. Keď sú zemiaky mäkké alebo sa syr roztopí, môžete vybrať z rúry. Pred podávaním posypeme nadrobno nakrájaným petržlenom.

Perfektne upečené zemiaky v rúre

Potrebujeme:

5 lyžíc olivového oleja

3-4 strúčiky cesnaku

0,5 lyžičky rozmarínu

2 lyžičky soli

2 vetvičky tymiánu

Postup:

Celé zemiaky umyte a vyčistite – netreba šúpať.

Zvlášť premiešajte olivový olej a soľ, korenie a rozmarín, strúčiky cesnaku pretlačte cez lis a vetvičky tymiánu najemno nakrájajte – všetko zmiešajte.

Zemiaky prelejte pripraveným dressingom a dobre premiešajte.

Preneste na plech s papierom na pečenie a okraje preložte cez zemiaky, aby ste ich zakryli – ako obálku. Pečte 50 minút pri 180 ° C. Potom papier odokryte a pečte ďalších 10 minút, aby sa šupka pekne zapiekla.Pečené nové zemiaky

Zemiaky sú naozaj fantastické, chrumkavé a pritom šťavnaté.

Varené zemiaky s kôprom

Budete potrebovať

  • 1 – 1,5 kg nových zemiakov
  • 100 – 150 g masla
  • soľ podľa chuti
  • 1 zväzok kôpru
  • 2-3 strúčiky cesnak

jedlá z nových zemiakov

Postup

  1. Pomocou drôtenky dobre očistite zemiaky, umyte a uvarte v osolenej vode.
  2. Kým sa zemiaky varia, umyte a nakrájajte kôpor, ošúpte strúčiky cesnaku a jemne ich nakrájajte.
  3. Keď sú zemiaky pripravené, zlejte vodu z hrnca, pridajte maslo, nasekaný cesnak a kôpor. Hrniec zakryte vekom a dôkladne pretrepte.
  4. Zemiaky nechajte v hrnci po dobu 5 minút, aby nasiakli chuť. Pred podávaním prewložte zemiaky do hlbokej misky a zalejte zvyšným maslom z hrnca.

Pečené nové zemiaky

Budete potrebovať

  • 1 kg nových zemiakov
  • 5 strúčikov cesnak
  • vetvička rozmarínu
  • zväzok kôpru
  • 100 g masla
  • soľ podľa chuti
  • čierne korenie podľa chuti

jedlá z nových zemiakov

Postup:

  1. Pomocou drôtenky očistite zemiaky. Nakrájajte na polovice a uvarte vo vriacej slanej vode, kým nebudú mierne uvarené ( len do 10 minút).
  2. Potom vylejte vodu z nádoby a zemiaky nechajte osušiť. Vložte ich do pekáča, pridajte ošúpaný cesnak rozdrvený nožom, soľ a korenie. Maslo nakrájajte na malé kocky a rozotrite na zemiaky, pridajte nasekaný rozmarín.
  3. Plech so zemiakmi vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme 40 minút. Počas pečenia odporúčame pravidelne miešať. Posypeme nasekaným kôprom.

Nové zemiaky so syrom

Budete potrebovať

  • 1 kg stredne veľkých nových zemiakov
  • 3-5 strúčikov cesnaku
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 200 g strúhaného syra
  • Zelené bylinky podľa chuti
  • soľ podľa chuti

jedlá z nových zemiakov

Ako variť

  1. Zemiaky očistíme kovovou špongiou. Umiestnite zemiaky do osolenej vriacej vody a varte 15 minút. Potom vylejte vodu z nádoby a vysušte zemiaky.
  2. Ošúpte a nasekajte cesnak. Maslo vložte do predhriatej zapekacej misy, roztopte a pridajte cesnak, nechajte 20 sekúnd s potom odstráňte z tepla.
  3. Uvarené zemiaky vložte do pekáča a zmiešajte s roztopeným maslom. Posypeme syrom a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte zapiecť, kým sa syr neroztopí a nezhnedne.

Pečené nové zemiaky

Budete potrebovať

  • 1 kg malých nových zemiakov
  • 2-3 lyžičky slnečnicový olej
  • 1 zväzok kôpru
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžička masla

jedlá z nových zemiakov

Postup

  1. Zemiaky dôkladne umyte a osušte. Na panvicu nalejeme olej.
  2. Zemiaky umiestnite do panvice a opekáme a občas pretrepávame 15–20 minút pod vekom.
  3. Umyte a nakrájajte kôpor aj cesnak. Zemiaky posypte kôprom a cesnakom, všetko dobre premiešajte a smažte pod pokrievkou ešte niekoľko minút, na konci varenia pridáme maslo, premiešame a zemiaky zložíme z ohňa.

Nové zemiaky podľa Jamieho Olivera

Nové zemiaky s cesnakom a kvapkou octu podľa Jamieho Olivera: Lepšiu prílohu ste dávno nejedli!

Potrebujeme:

  • 8 stredne veľkých nových zemiakov
  • 3 lyžice masla
  • Soľ
  • 1 lyžičku sušeného rozmarínu
  • 1 lyžičku sušeného tymiánu
  • 3-5 kvapiek jablčného octu
  • 8 strúčikov cesnaku

Postup:

  1. Rúru nastavíme na 190 stupňov, zemiaky nemusíme šúpať, stačí dobre umyť pod tečúcou vodou.
  2. Zemiaky varíme v osolenej vode 7 minút a hneď scedíme.
  3. Ak sú zemiaky veľké, rozdelíme na polovice. V miske zmiešame s roztopeným maslom a preložíme na plech. Môžeme ešte posoliť, vložíme do rúry a pečieme 30 minút – netreba prikrývať.
  4. Zvyšné rozpustené maslo zmiešame s bylinkami a octom. Túto zmes navrstvíme na zemiaky a trochu ich rozpučíme vidličkou. Na plech rozložíme strúčiky cesnaku v šupke a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte pol hodinu.

Nové zemiaky v cesnakovo-smotanovej omáčke

Nové zemiaky pečené s cesnakovo-smotanovou omáčkou!

Potrebujeme:

  • 500 g nových zemiakov
  • 3 lyžice kyslej smtoany
  • 50 g syra
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 zväzok kôpru
  • 1 lyžicu rastlinného oleja
  • 1/2 lyžičky hladkej múky
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky očistíme a uložíme do vymastenej zapekacej misy.
  2. Smotanu zmieašame so soľou, korením, múkou (na zahustenie) a najemno nasekaným kôprom. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a premiešame. Omáčku navrstvíme na zemiaky.
  3. Zemiaky umiestnime do hornej polovice rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.
  4. Potom vyberieme misu z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 10-15 minút.

Nafúknuté zemiaky

Na nezdravé hranolky si ani nespomenú: Vyskúšajte pri pečení zemiakov urobiť túto fintu a nafúknu sa ako balón, deti to jednoducho milujú!

Potrebujeme:

Nové zemiaky (asi 10 menších kusov)

Soľ

Maslo

Postup:

Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a prekrojíme na polovice

Každú rozrezanú stranu posypeme soľou a potom ploché strany zemiakov trieme o seba, kým sa nevytvorí pena. Na plech vystlaný papierom ich kladieme plochou (zrezanou) stranou nahor. Vďaka soli sa počas pečenia vrstva zemiakov nafúkne ako bublina. Soli a nemusíte báť, zemiaky jej znesú veľa. Mne sa ešte nestalo, že by som ich presolila.

Zemiaky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút a potom 20 minút necháme dôjsť. Pred podávaním potrieme rozpusteným maslom.

Ešte rýchlejšia verzia

Moja posledná úprava – bez trenia. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech narazenou časťou nahor. Potom posypeme soľou z  mlynčeka (soľou nešetríme). Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov 25 až 35 minút. Keď sa soľ rozpustí a zemiaky získajú na vrchu zlatistý nádych, nechajte v rúre ešte 5 minút a potom vypnite (každá rúra pečie inak a preto to podľa tohoto znaku vždy spoznáte). Potrieme rozpusteným maslom a posypeme sušenými bylinkami.

Nové zemiaky s paradajkou a cuketou

Nové zemiaky zapečené s cuketou, paradajkou a syrovou omáčkou

Potrebujeme:

1 stredne veľkú cuketu

3 paradajky

3-4 nové zemiaky

3 lyžice masla

2 lyžice múky

2 lyžice mlieka

1 vajce

100 g strúhaného syra

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Dno pekáča vymastíme trochou oleja a začneme striedavo ukladať kolieska zeleniny. Posypeme soľou a korením.

wclYJ1V1neg

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a mlieko. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom zložíme z plameňa a vmiešame vajce – dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.

Omáčku navrstvíme na zeleninu, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.

NIxqYLh70eY