Sezóna nových zemiakov je vyhlásená za otvorenú! Teraz si môžete vychutnať túto voňavú prílohu v najlepších receptoch, ktoré sme pre vás pripravili.
Nové zemiaky so šľahačkou
Potrebujeme:
1 kg nových zemiakov
100 ml smotany na šľahanie
Soľ, korenie
Olivový olej
20 dkg syra Čedar
2 strúčiky cesnaku
Muškátový oriešok
Tymián, grilovacie korenie
Postup:
Zemiaky očistíme drôtenkou a dáme na plech vymastený olivovým olejom. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Smotanu zmiešame s nastrúhaným syrom, pretlačeným cesnakom, muškátovým orieškom a bylinkami podľa chuti. Vložíme do horúcej rúry (ja zvyknem zemiaky ešte popichať vidličkou).
Pečieme pri teplote 180 stupňoch počas 35 minút. Keď sú zemiaky mäkké alebo sa syr roztopí, môžete vybrať z rúry. Pred podávaním posypeme nadrobno nakrájaným petržlenom.
Perfektne upečené zemiaky v rúre
Potrebujeme:
5 lyžíc olivového oleja
3-4 strúčiky cesnaku
0,5 lyžičky rozmarínu
2 lyžičky soli
2 vetvičky tymiánu
Postup:
Celé zemiaky umyte a vyčistite – netreba šúpať.
Zvlášť premiešajte olivový olej a soľ, korenie a rozmarín, strúčiky cesnaku pretlačte cez lis a vetvičky tymiánu najemno nakrájajte – všetko zmiešajte.
Zemiaky prelejte pripraveným dressingom a dobre premiešajte.
Preneste na plech s papierom na pečenie a okraje preložte cez zemiaky, aby ste ich zakryli – ako obálku. Pečte 50 minút pri 180 ° C. Potom papier odokryte a pečte ďalších 10 minút, aby sa šupka pekne zapiekla.
Zemiaky sú naozaj fantastické, chrumkavé a pritom šťavnaté.
Varené zemiaky s kôprom
Budete potrebovať
- 1 – 1,5 kg nových zemiakov
- 100 – 150 g masla
- soľ podľa chuti
- 1 zväzok kôpru
- 2-3 strúčiky cesnak
Postup
- Pomocou drôtenky dobre očistite zemiaky, umyte a uvarte v osolenej vode.
- Kým sa zemiaky varia, umyte a nakrájajte kôpor, ošúpte strúčiky cesnaku a jemne ich nakrájajte.
- Keď sú zemiaky pripravené, zlejte vodu z hrnca, pridajte maslo, nasekaný cesnak a kôpor. Hrniec zakryte vekom a dôkladne pretrepte.
- Zemiaky nechajte v hrnci po dobu 5 minút, aby nasiakli chuť. Pred podávaním prewložte zemiaky do hlbokej misky a zalejte zvyšným maslom z hrnca.
Pečené nové zemiaky
Budete potrebovať
- 1 kg nových zemiakov
- 5 strúčikov cesnak
- vetvička rozmarínu
- zväzok kôpru
- 100 g masla
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Pomocou drôtenky očistite zemiaky. Nakrájajte na polovice a uvarte vo vriacej slanej vode, kým nebudú mierne uvarené ( len do 10 minút).
- Potom vylejte vodu z nádoby a zemiaky nechajte osušiť. Vložte ich do pekáča, pridajte ošúpaný cesnak rozdrvený nožom, soľ a korenie. Maslo nakrájajte na malé kocky a rozotrite na zemiaky, pridajte nasekaný rozmarín.
- Plech so zemiakmi vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme 40 minút. Počas pečenia odporúčame pravidelne miešať. Posypeme nasekaným kôprom.
Nové zemiaky so syrom
Budete potrebovať
- 1 kg stredne veľkých nových zemiakov
- 3-5 strúčikov cesnaku
- 2 polievkové lyžice masla
- 200 g strúhaného syra
- Zelené bylinky podľa chuti
- soľ podľa chuti
Ako variť
- Zemiaky očistíme kovovou špongiou. Umiestnite zemiaky do osolenej vriacej vody a varte 15 minút. Potom vylejte vodu z nádoby a vysušte zemiaky.
- Ošúpte a nasekajte cesnak. Maslo vložte do predhriatej zapekacej misy, roztopte a pridajte cesnak, nechajte 20 sekúnd s potom odstráňte z tepla.
- Uvarené zemiaky vložte do pekáča a zmiešajte s roztopeným maslom. Posypeme syrom a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte zapiecť, kým sa syr neroztopí a nezhnedne.
Pečené nové zemiaky
Budete potrebovať
- 1 kg malých nových zemiakov
- 2-3 lyžičky slnečnicový olej
- 1 zväzok kôpru
- soľ podľa chuti
- 1 lyžička masla
Postup
- Zemiaky dôkladne umyte a osušte. Na panvicu nalejeme olej.
- Zemiaky umiestnite do panvice a opekáme a občas pretrepávame 15–20 minút pod vekom.
- Umyte a nakrájajte kôpor aj cesnak. Zemiaky posypte kôprom a cesnakom, všetko dobre premiešajte a smažte pod pokrievkou ešte niekoľko minút, na konci varenia pridáme maslo, premiešame a zemiaky zložíme z ohňa.
Nové zemiaky podľa Jamieho Olivera
Potrebujeme:
- 8 stredne veľkých nových zemiakov
- 3 lyžice masla
- Soľ
- 1 lyžičku sušeného rozmarínu
- 1 lyžičku sušeného tymiánu
- 3-5 kvapiek jablčného octu
- 8 strúčikov cesnaku
Postup:
- Rúru nastavíme na 190 stupňov, zemiaky nemusíme šúpať, stačí dobre umyť pod tečúcou vodou.
- Zemiaky varíme v osolenej vode 7 minút a hneď scedíme.
- Ak sú zemiaky veľké, rozdelíme na polovice. V miske zmiešame s roztopeným maslom a preložíme na plech. Môžeme ešte posoliť, vložíme do rúry a pečieme 30 minút – netreba prikrývať.
- Zvyšné rozpustené maslo zmiešame s bylinkami a octom. Túto zmes navrstvíme na zemiaky a trochu ich rozpučíme vidličkou. Na plech rozložíme strúčiky cesnaku v šupke a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte pol hodinu.
Nové zemiaky v cesnakovo-smotanovej omáčke
Potrebujeme:
- 500 g nových zemiakov
- 3 lyžice kyslej smtoany
- 50 g syra
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok kôpru
- 1 lyžicu rastlinného oleja
- 1/2 lyžičky hladkej múky
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Zemiaky očistíme a uložíme do vymastenej zapekacej misy.
- Smotanu zmieašame so soľou, korením, múkou (na zahustenie) a najemno nasekaným kôprom. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a premiešame. Omáčku navrstvíme na zemiaky.
- Zemiaky umiestnime do hornej polovice rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.
- Potom vyberieme misu z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 10-15 minút.
Nafúknuté zemiaky
Potrebujeme:
Nové zemiaky (asi 10 menších kusov)
Soľ
Maslo
Postup:
Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a prekrojíme na polovice
Každú rozrezanú stranu posypeme soľou a potom ploché strany zemiakov trieme o seba, kým sa nevytvorí pena. Na plech vystlaný papierom ich kladieme plochou (zrezanou) stranou nahor. Vďaka soli sa počas pečenia vrstva zemiakov nafúkne ako bublina. Soli a nemusíte báť, zemiaky jej znesú veľa. Mne sa ešte nestalo, že by som ich presolila.
Zemiaky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút a potom 20 minút necháme dôjsť. Pred podávaním potrieme rozpusteným maslom.
Ešte rýchlejšia verzia
Moja posledná úprava – bez trenia. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech narazenou časťou nahor. Potom posypeme soľou z mlynčeka (soľou nešetríme). Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov 25 až 35 minút. Keď sa soľ rozpustí a zemiaky získajú na vrchu zlatistý nádych, nechajte v rúre ešte 5 minút a potom vypnite (každá rúra pečie inak a preto to podľa tohoto znaku vždy spoznáte). Potrieme rozpusteným maslom a posypeme sušenými bylinkami.
Nové zemiaky s paradajkou a cuketou
Potrebujeme:
1 stredne veľkú cuketu
3 paradajky
3-4 nové zemiaky
3 lyžice masla
2 lyžice múky
2 lyžice mlieka
1 vajce
100 g strúhaného syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Dno pekáča vymastíme trochou oleja a začneme striedavo ukladať kolieska zeleniny. Posypeme soľou a korením.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a mlieko. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom zložíme z plameňa a vmiešame vajce – dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Omáčku navrstvíme na zeleninu, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.