plny-hrniec_transparent_negativ.png

11 najlepších receptov z karfiolu: Oplatí sa vyskúšať každý jeden!

Zbierka 11 najlepších receptov z karfiolu.

Karfiol je veľmi obľúbenou zeleninou a s dobrým receptom z neho môžete pripraviť skutočne výborné jedlá. Zozbierali sme pre vás 11 najobľúbenejších receptov, vďaka ktorým môžete z karfiolu vykúzliť zakaždým inú dobrotu.

Karfiol v syrovo-horčicovej omáčke

Potrebujeme:

1 stredne veľký karfiol

40 g masla

2 a ½ lyžice hladkej múky

500 ml mlieka

2 lyžice horčice

180 g strúhaného syra

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Karfiol rozdelíme na menšie ružičky a varíme v osolenej vode po dobu 5-7 minút.

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a rozmiešame tak, aby v zmesi neboli hrudky. Potom zložíme z plameňa, pridáme mlieko, premiešame a opäť preložíme na plameň. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Odstránime z tepla, pridáme horčicu a syr.

Karfiol scedíme, preložíme do zapekacej misy vymastenej maslom a zalejeme omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov necháme zapiecť dozlatista – približne 20 minút.

Karfiolové nugetky v syrovom cestíčku

Potrebujeme:

1 karfiolu

2 šálky strúhanky

½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu

½ šálky strúhaného syru čedar

1 a ½ šálky hladkej múky

2 vajcia

Olivový olej

Petržlenovú vňať na ozdobu

Postup:

Karfiol umyjeme a rozdelíme na čo najmenšie ružičky.

Strúhanku, parmezán a čedar zmiešame v miske.

Ružičky karfiolu obalíme najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhankovo-syrovej zmesi.

Obalený karfiol uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 30 minút. Posypeme nadrobno nasekaným petržlenom.

Podávame s obľúbeným dipom. Video postup na prípravu tejto pochúťky nájdete TU.

Karfiol zapečený so šunkou a smotanou

Potrebujeme:

1 kg karfiolu

3 vajcia

1 šálku kyslej smotany (250 ml)

100 g strúhaného syra

300 g šunky nakrájanej na kocky

Maslo

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Karfiol rozdelíme na menšie časti a vložíme do slanej vriacej vody, Necháme niekoľko minút variť tak, aby sa karfiol zmäkol, ale zároveň sa nezačal rozpadať.

V miske zmiešame smotanu s vajíčkom a strúhaným syrom. Pridáme korenie a soľ.

Karfiol scedíme a vložíme do zapekacej misy, ktorú sme si vymastili maslom. Karfiol posypeme šunkou a zalejeme smotanovou zmesou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým zmes nezíska na povrchu zlatistohnedý nádych.

Chrumkavý karfiol pečený z rúry

Potrebujeme:

1 šálka = 250 ml

1,5 kg karfiolu rozdeleného na ružičy

2 šálky hladkej múky

3 lyžičky soli

¼ lyžičky čierneho korenia

2 lyžičky červenej papriky

1 lyžičku cesnakového prášku

1 lyžičku šučenej petržlenovej vňate

5 bielkov

4 lyžice vody

3 šálky strúhanky

¼ šálky oleja alebo masla

Potrebujeme:

Karfiol umyjeme a rozdelíme na ružičky.

Pripravíme si 3 samostatné misky. Do jednej nasypeme múku zmiešanú so soľou a koreninami, do druhej strúhanku a do tretej bielka rozmiešané s vodou.

Plech na pečenie vystelieme papierom a vymastíme trochou oleja. Ružičky karfiolu obalíme najskôr v múke, potom v bielkovej zmesi a nakoniec v strúhanke.

Obalený karfiol preložíme na plech.

Výborný karfiol z rúry – chutí ako vyprážaný

Úžasne chutný karfiol z rúry, ktorý chutí ako vyprážaný!

Potrebujeme:

1 stredne veľkú hlávku karfiolu

4 lyžice majonézy

3 lyžice kyslej smtoany

1 lyžičku plnotučnej horčice

1 lyžicu olivového oleja + olej na vymazanie formy

Štipku tymiánu

Čierne mleté korenie a soľ podľa chuti

2-3 lyžice strúhanky

50 g parmezánu

Postup:

Karfiol rozdelíme na menšie ružice a uvaríme vo vriacej vode (tak, aby karfiol ostal pevný a nerozvaril sa).

Medzitým si v miske zmiešame majonézu, kyslú smotanu, horčicu, olej, soľ a korenie.

Karfiol vyberieme z vody a zapekaciu misu vymažeme olejom.

Potom do misy uložíme ružice karfiolu a navrstvíme na ne pripravenú omáčku. Potom posypeme strúhankou, parmezánom, tymianom a vložíme do vyhriatej rúry zapiecť.

Pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým nie je povrch karfiolu zlatistý.

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Chrumkavý karfiol s cesnakom

Potrebujeme:

1 menší karfiol

2/3 šálky strúhanky

1/3 šálky najemno nastrúhaného syra

½ lyžičky cesnakového prášku

1 lyžičku sladkej papriky

2 vajcia

Soľ a čierne korenie

Rastlinný olej

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky a vložíme do slanej vriacej vody. Varíme 4-5 minút, scedíme a prepláchneme studenou vodou.

V miske zmiešame strúhanku so syrom, cesnakovým práškom, soľou, čiernym korením a paprikou (môžete pridať ďalšie korenie podľa chuti). V druhej miske rozšľaháme vajcia vidličkou.

Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom. Karfiol obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhankovo-syrovej zmesi. Karfiol preložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-20 minút, alebo kým karfiol nie je zlatistý.

Podávame s obľúbenou marinádou.

Karfiol zapečený so šunkou a syrom

Zapečený karfiol so šunkou a syrom

 

Potrebujeme:

1 ks karfiol
1 strúčik cesnak
2 lyžice maslo
2 lyžice nasakaná petržlenová vňať
250 g šunka
3 ks vajcia
100 ml mlieka
100 g tavený syr (Karička, veselá krava, …)
100 g gouda syr
korenie
soľ
muškátový oriešok

Postup:

Karfiol si uvaríme v osolenej vode do polomäkka.

Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov, pripravíme si formu na pečenie, ktorú si vymažeme olejom alebo maslom.

Uvarený karfiol si nakrájame na malé kúsky.

Na masle si osmažíme cesnak, pridáme karfiol, nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme korením, soľou a muškátovým orieškom.

Takto pripravený karfiol si navrstvíme do zapekacej formy.

Šunku si nakrájame na prúžky, pridáme rozšľahané vajíčka s mliekom a tavený syr – dôkladne spojíme. Pripravenú zmes nalejeme na karfiol, posypeme strúhaným syrom gouda.

 Karfiol v medovo-horčicovej omáčke

Pečený karfiol v medovo-cesnakovej omáčke

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružice

6 lyžíc medu

4 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 lyžička sušenej cibule

6 lyžíc vody

2 lyžičky kukuričného škrobu

1 a 1/2 lyžice sójovej omáčke

1/2 lyžičky pikantnej chilli omáčky alebo chilli korenia

Postup:

Rúru nastavím na 200 stupňov a pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.

Karfiol rozdelený na ružičky umyjeme a preložíme na plech. Vložíme do rúry a pečieme, kým cesnak nezmäkne (počas pečenia môžeme pokvapkať vodou).

Kým sa cesnak pečie, pripravíme si omáčku. Med, pretlačený cesnak, sušenú cibuľu, sójovú omáčku a chilly zmiešame a preložíme na plameň. Privedieme do varu za stáleho miešania.

Postupne do tejto zmesi pridávame vodu zmiešanú so škrobom a chvíľu povaríme, tak, aby zmes dostatočne zhustla.

Po 20 minútach pečenia preložíme plech do vrchnej časti rúry, vďaka sa karfiol zapečie dozlatista.

Keď je karfiol upečený, zmiešame ho s omáčkou a môžeme podávať. Na tanieri ozdobíme zelenou cibuľkou.

 Šťavnaté cesnakovo-syrové tyčinky z karfiolu

Šťavnaté syrovo-cesnakové tyčinky z karfiolového cesta

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu

½ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku

1/3 šálky strúhaného parmezánu

¾ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku na posypanie

1 vajce

1 lyžičku soli

½ lyžičky čierneho mletého korenia

2 stúčiky cesnkau

½ lyžice sekanej petržlenovej vňate

½ lyžice sekanej bazalky

Trochu peržlenovej vňate na posypanie

Postup:

Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemnú drť. Potom rozmixovaný karfiol preložíme do misky a zmiešame s vajíčkom, mozzarellou, parmezánom, korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom.

Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (malo by byť hrubé približne 1,5 cm). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210 stupňov približne 12 minút. Potom vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí a povrch cesta nieje zlatistý. Necháme vychladnúť, posypeme petržlenom a môžeme podávať.

Karfiolovo-syrové lievance so zelenou cibuľkou

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu

2 vajcia

¾ šálky strúhaného syra

¼ šálky nakrájanej zelenej cibuľky

Soľ a korenie podľa chuti

4 lyžice múky

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky a uvaríme vo vriacej vode domäkka (cca 7 minút). Karfiol scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a nakrájame nadrobno. Ku karfiolu potom pridáme vajcia, syr, zelenú cibuľku, múku, soľ a korenie. Zmes premiešame a formujeme z nej jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na oleji z oboch strán dozlatista.

Podávame s kyslou smotanou.

Karfiolová roláda

Potrebujeme:

Cesto:

1 hlávku karfiolu

1 vajce

50 g strúhanej mozzarelly

½ lyžičky soli

½ lyžičky čierneho mletého korenia

½ lyžičky oregana

Náplň:

4 lyžice rajčinového pyré

100 g strúhanej mozzarelly

Šunku, kolobásu, párok (príp. iné ingrediencie podľa chuti)

Strúhaný tvrdý syr podľa chuti

Oregano

Postup:

Umytú hlávku karfiolu nakrájame na menšie kúsky a následne rozmixujeme v mixéri dohladka.

V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, vložíme do nej rozmixovaný karfiol a varíme cca 4 minúty. Potom karfiol scedíme a vytlačíme z neho prebytočnú tekutinu.

Scedený karfiol preložíme na čistú utierku, aby sme ho čo najviac vysušili.

Potom ku karfiolu pridáme strúhaný syr, vajce a premiešame. Vznikne nám cesto ktoré opatrne navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto posypeme čiernym korením, soľou a oreganom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút pri teplote 220 stupňov.

Kým je karfiolové cesto v rúre, pripravíme si ingrediencie na náplň.

Keď je cesto upečené, vyberieme ho z plechu  a necháme ho chvíľu vychladnúť (nevyberáme ho z papiera). Vychladnuté cesto potrieme rajčinovým pyré a  navrstvíme ostatné ostatné ingrediencie (mozzarellu, šunku, párok, klobásu,…). Roládu následne zrolujeme pomocou papiera na pečenie a na povrchu urobíme zárezy ostrým nožom. Nakoniec posypeme roládu tvrdým syrom, oreganom a vložíme do vyhriatej rúry na ďalších 12 minút.

Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes