11 najlepších receptov na sladké pochúťky z lístkového cesta

883

Rýchle, jednoduché a úžasne chutné domáce dobroty z lístkového cesta. Neváhajte a vyberte si niektorý z 11 najlepších receptov. Určite si je z čoho vyberať! :-)

Mini koláčiky s chutnou náplňou

fruit-cream-cheese-breakfast-pastries-recipe

Vynikajúce na raňajky, alebo kedykoľvek počas dňa. Kedže je ich základom lístkové cesto, príprava týchto mini-dobrôt už nemôže byť jednoduchšia. Vyzerajú skvele a chutia ešte lepšie!

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta

1 a ½ šálky čerstvého ovocia (čučoriedky, maliny, kúsky jahôd…)

180 g smotanového syra alebo jemného tvarohu izbovej teploty

2 lyžice kryštálového cukru (môžeme nahradiť medom)

2 lyžičky citrónovej kôry

1 lyžičku citrónovej šťavy

1 lyžičku vanilkovej arómy

1 vajce

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme a pomocou vykrajovátka z neho vykrojíme 6 kruhov a preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Vo vnútri každého kruhu naznačíme vykrajovátkom ďalší kruh tak, aby sme cesto celkom neoddelili. Vďaka tomu sa okraje cesta počas pečenia krásne nadvihnú.

Smotanový syr alebo tvaroh zmiešame s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou, vanilkovou arómou a túto zmes navrstvíme do vnútorných kruhov.

Na vrch uložíme kúsky ovocia a okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.

breakfast-pastries

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 15-18 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť a pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Taštičky plnené džemom a tvarohom

Taštičky z lístkového cesta plnené tvarohom a džemom

4 ingrediencie a bleskové príprava. Vyskúšajte aj vy tieto skvelé koláčiky z lístkového cesta a lahodnej náplne vo vnútri.

Potrebujeme:

2 hárky chladeného lístkového cesta

230 g tvarohu

4-5 lyžíc marhuľového džemu

1 rozšľahané vajce zmiešané s 1 lyžicou vody

Postup:

Tvaroh zmiešame s marhuľami (poprípade môžeme prisladiť medom). Každý hárok cesta narežeme na 9 štvorcov. Do každého štvorca navrstvíme 1 lyžicu náplne a cesto zložíme (kraje zatlačíme vidličkou alebo prstami).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190-200 stupňov približne 20 minút.

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Krémové kocky

default-img-65770

Vynikajúci zákusok, ktorý vás prekvapí fantastickým vanilkovým krém a rýchlou prípravou. Neváhajte a doprajte si túto krémovú dobrotu.

Potrebujeme:

1 bal. lístkovéhoc esta

80 g kukuričného škrobu

500 ml mlieka

100 g kryštálového cukru

200 ml smotany (33%)

1 lyžicu práškového cukru

6 plátkov želatíny

1 lyžičku vanilkovej arómy prípadne 1 vanilkový lusk

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na polovicu a každú rozvaľkáme na tenký plát. Jeden plát cesta necháme vcelku,  popicháme ho vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre. Pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Druhý plát nakrájame na štvorčeky (neprepichujeme) a vložíme do vyhriatej rúry, kde upečenie rovnako, ako predošlé cesto.

Plátky želatíny necháme napučať vo vode. Mlieko zmiešame s kryštálovým cukrom a preložíme na plameň a pridáme aj vnútro z vanilkového lusku. Pridáme aj škrob a premiešame, aby sme v kréme nemali hrudky. Varíme, kým hmota nezačne hustnúť. Keď krém zhustne, pridáme doň napučanú želatínu a miešaním rozpustíme. Potom krém prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť.

Zo smotany a práškového cukru ušľaháme tuhú šľahačku, ktorú vmiešame do vychladnutého krému – miešame opatrne, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.

Krém navrstvíme na celý plát cesta a prikryjeme štvorčekmi cesta. Môžeme posypať práškovým cukrom.

cremeschnitte-ist-der-liebling-vieler-kinder-img-17249

Najjednoduchší jahodový závin

Najjednoduchší jahodový závin

Ak máte chuť na skvelý dezert plný jahôd, ale nemáte náladu na zdĺhavú a náročnú prípravu, vyskúšajte tento recept. Je skutočne jednoduchý a zvládne ho každý. Potrebujete len lístkové cesto, jahody a krémový syr. Pozrite sa, ako na to! :-)

Potrebujeme:

300 g lístkového cesta

125 g smotanového syra (ako alternatívu môžete vyskúšať tvaroh)

2 lyžice medu (prípadne podľa chuti) – namiesto medu môžeme tiež použiť 50 g práškového cukru

250 g čerstvých jahôd

1 lyžičku vanilkového extraktu – voliteľné

Na potretie:

1 vajce

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát. Do stredu plátu navrstvíme syr zmiešaný s medom a vanilkovým extraktom.

Ľavú aj pravú cestu nakrájame na prúžky – 15 prúžkov na každej strane. Oba spodné aj vrchné prúžky potom odstránime (v strede ostane časť cesta na založenie).

Na syr navrstvíme jahody nakrájané na plátky a vrchnú aj spodnú časť cesta zavinieme. Potom postupne prekladáme prúžky cesta cez jahodovú náplň, tak, aby sme pokryli celý povrch.

Na cesto navrstvíme rozšľahané vajce a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút, alebo kým povrch koláča nie je zlatistý. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Posypeme práškovým cukrom.

Malinové hviezdice z lístkového cesta

Fotopostup: Malinové hviezdice z lístkového cesta

Lístkové cesto je ideálnou voľbou na rýchle a chutné dezerty. Ak k nemu pridáte lahodný smotanový syr a sviežu chuť malín, vytvoríte delikátny dezert, ktorý dotvorí idylu pohodového nedeľného popoludnia.

Potrebujeme:

1 balenie smotanový syra

1/3 šálky kryštálového cukru

2 lyžičky citrónovej šťavy

1 lyžičku citrónovej kôry

2 lyžičky vanilkového extraktu

2 balenia rozvalkaného lístkového cesta

½ šálky malinového džemu

1 vajce

1 ½ šálky čerstvých malín

Práškový cukor na ozdobenie

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov a pripravíme dva plechy, ktoré pokryjeme papierom na pečenie.Vo väčšej miske vyšľaháme pri nízkych otáčkach smotanový syr s cukrom, citrónovou šťavou, citrónovou kôrou, vanilkou a dáme bokom.

Raspberry Cream Cheese Pinwheel Pastries Recipe

Rozbalíme si lístkové cesto a každý hárok rozdelíme na štyri štvorce. Tie opatrne premiestníme na pripravené plechy tak, aby sa nedotýkali.

Vidličkou popicháme všetky štvorce a potom do stredu každého nanesieme zmes smotanového syra (približne 1 ½ lyžice) a jemne rozotrieme do tvaru malého kruhu. Na smotanový syr nanesieme kopček malinového džemu a potom pridáme na vrch 3-4 maliny.

Ostrým nožom vytvoríme 4 rezy smerujúce od náplne ku krajom každého štvorca a začneme skladať do tvaru hviezdice.

Raspberry Cream Cheese Pinwheel Pastries Recipe

Raspberry Cream Cheese Pinwheel Pastries Recipe

V malej miske rozšľaháme vajce a pomocou štetca potrieme povrch každej hviezdice.

Pečieme vo vyhriatej rúre 20 až 25 minút alebo kým povrch hviezdic nie je zlatistý.

Rýchly marhuľovo-pudingový koláč

Rýchly marhuľovo-pudingový koláč

Vynikajúci koláčik s jednoduchou prípravou a lahodnou chuťou sladkého ovocia. Jeho prípravu hravo zvládnete za niekoľko minút.

Potrebujeme:

1 lístkové cesto

1 bal. okrúhlych piškót

Zavárane marhule

2 bal. vanilkového pudingu

1 liter mlieka

4 lyžice kryštálového cukru

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na dve polovice a obe rozvaľkáme na tenko – veľkosť cesta by mala byť taká, aby sedela do pripraveného plechu na ktorom budeme koláč pripravovať.

Z pudongových práškov, mlieka a cukru uvaríme puding. Marhule scedíme z nálevu a necháme chvíľku odkvapkať. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a uložíme naň jednu rozvaľkanú polovicu lístkového cesta.

Na cesto uložíme piškóty a na piškóty zavárané marhule a zalejeme ešte teplým pudingom. Nakoniec na vrch uložíme druhý plát lístkového cesta.

Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút, alebo kým cesto nezačne naberať zlatistý nádych. Dávame však pozor, aby vrchný plát cesta ostal svetlý.

Hotový koláč necháme vychladnúť a pred podávaním poprášime cukrom.

Blesková banánová roláda

Blesková banánová roláda

Tento dezert je nielen úžasne chutný, ale jeho príprava je skutočne expresná. Nakoniec, presvedčte sa sami a vyskúšajte túto neodolateľnú maškrtu ešte dnes!

Potrebujeme:

1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta (230 g)

5-6 lyžíc Nutelly

100-130 g nadrobno nasekaných lieskovcov (príp. iných orechov)

2 zrelé banány

Na potretie:

1.vajce

Postup:

Rozvaľkané lístkové cesto rozložíme na pracovnej doske. Potrieme vrstvou Nutelly (nátierku nanášame tak, aby okraje cesta ostali voľné), posypeme orieškami a na kraj uložíme dva zrelé banány.

Okraje cesta založíme (viď obrázok) a roládu jednoducho zrolujeme.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov 20-25 minút.

Malinovo-smotanové trubičky hotové za pár minút!

Malinovo-smotanové trubičky hotové za pár minút!

U nás doma je zvykom, že vždy je niečo dobré napečené a na raňajky, alebo po dobrom jedle si môžeme spoločne pochutnať na domácom sladkom dezerte. Niekedy však nie je čas na zložité vypekania a ja sa preto snažím vytvoriť skvelé dobroty, čo najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom. Mojím favoritom sú dezerty z lístkového cesta a jasným víťazom tieto voňavé malinovo-smotanové trubičky!

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta

200 ml kyslej smotany 20%

1 šálku malín (čerstvé, mrazené alebo zavárané)

Ďalej budeme potrebovať:

Práškový cukor na posypanie aj osladenie smotany

Trochu múky na vyvaľkanie cesta

1 vaječný žĺtok na potretie

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na dve polovice a obe rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika – prípadne môžeme pracovať s dvoma hárkami rozvaľkaného cesta a ušetriť si tak prácu.

Každý obdĺžnik narežeme na 6 štvorcov. Na okraj každého štvorca navrstvíme smotanu zmiešanú s cukrom a na vrch uložíme maliny. Potom štvorčeky zrolujeme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený olejom.

Vrch trubičiek potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút.

Necháme vychladnúť a podávame posypané práškovým cukrom.

Nadýchané čokoládové croissanty z 3 ingrediencií

Nadýchané čokoládové croissanty z 3 ingrediencií

Nepoznám nič lepšie ako začať nový deň šálkou horúcej kávičky a sladkou dobrotou. Sladké pečivo je tým pravým raňajkovým jedlom, ktoré ma príjemne naladí na celý deň. Rovnako sa hodí k popoludňajšej sieste po práci alebo ako dezert za chutným obedom. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na nadýchané croissanty, vďaka ktorým bude vaše ráno voňavé a sladké.

Potrebujeme (na 12 croissantov):

3 hárky rovaľkaného lístkového cesta

Nutellu (príp. džem alebo inú náplň podľa chuti)

1 vajce

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov a pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.

Lístkové cesto si na pracovnej doske rozdelíme ostrím nožom na polovicu. Následne každú polovicu rozdelíme diagonálne, čím získame 4 pravouhlé trojuholníky. Rovnakým spôsobom postupujeme aj u ďalších dvoch hárkov cesta. Získame tak 12 trojuholníkov.

Do stredu širšej časti trojuholníka dáme lyžičku nutelly a zvyšnú plochu potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Jednotlivé kúsky zrolujeme.

Prenesieme na plech a povrch každého croissantv potrieme vajíčkom.

Pečieme 12 -15 minút, alebo kým nie je povrch croissantov krásne zlatistý a chrumkavý.

Jahodové koláčiky z 5 ingrediencií

Rýchle a jednoduché koláčiky plné sviežich jahôd a lahodného krému. Ideále k popoludňajšej kávičke alebo ako sladké raňajky.

Potrebujeme:

1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta

¼ šálky mascarpone (príp. iného smotanového syra)

1 lyžica jahodového džemu

1 ½ šálky jahôd nakrájaných na plátky

1 vajce

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov a pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.

Lístkové cesto nakrájame na 6 obdĺžnikov. Obdĺžniky prenesieme na plech tak, aby sa nedotýkali. Následne na každom obdĺžniku vytvoríme ostrým nožom zázery v podobe menšieho obdĺžnika  a vnútorné obdĺžniky potom niekoľkokrát popicháme vidličkou.

5-Ingredient Strawberry Breakfast Pastries recipe on justataste.com

V menšej miske zmiešame mascarpone s jahodovým džemom a zmes rovnomerne nanesieme na vnútorné obdĺžniky. Následne poukladáme na vrch plátky jahôd.

Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme cca 15 – 17 minút, kým koláčiky nie sú na okrajoch zlatisté.

Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

5-Ingredient Strawberry Breakfast Pastries recipe on justataste.com

Rýchly mrežovník v jablkových miskách

Fotopostup: Rýchly mrežovník v jablkových miskách

Originálna obmena obľúbeného jablkového koláča, ktorú pripravíte za niekoľko minút. Doprajte si chutný dezert servírovaný v šťavnatej jablkovej miske. Navyše náplň v tomto dezerte môžete obmieňať podľa vlastnej chuti a fantázie.

1 vajce

Postup:

Z jabĺk odrežeme vrchnú časť a vnútro vydlabeme lyžičkou tak, aby sme neporušili steny jabĺk.

Lístkové cesto nakrájame na 1-2 cm široké pásiky.

Ingrediencie na náplň zmiešame v miske a naplníme vnútro jabĺk.

Na vytvorenie mriežky budeme potrebovať 3 pásiky uložené vodorovne a tri zvisle. Pásiky prepletáme tak, ako to vidíme na obrázku a presahujúce cesto odstránime. Lístkové cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Jablká uložíme na pripravený plech do ktorého vlejeme vodu (mala by siahať do výšky 6-7 mm).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 20-25 minút.

Prajeme vám dobrú chuť. :-)

4 väčšie jablká (ideálne odrodu Granny Smith)

1 hárok lísktového cesta

Náplň:

Ľubovolnú náplň podľa chuti, my odporúčame:

2-3 strúhané alebo rozmixované jablká

1 ½  lyžicu medu

1 lyžičku škorice

Šťavu z ½ citrónu

Na potretie:

1 vajce

Postup:

Z jabĺk odrežeme vrchnú časť a vnútro vydlabeme lyžičkou tak, aby sme neporušili steny jabĺk.

Lístkové cesto nakrájame na 1-2 cm široké pásiky.

Ingrediencie na náplň zmiešame v miske a naplníme vnútro jabĺk.

Na vytvorenie mriežky budeme potrebovať 3 pásiky uložené vodorovne a tri zvisle. Pásiky prepletáme tak, ako to vidíme na obrázku a presahujúce cesto odstránime. Lístkové cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Jablká uložíme na pripravený plech do ktorého vlejeme vodu (mala by siahať do výšky 6-7 mm).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 20-25 minút.

Prajeme vám dobrú chuť. :-)

 

Témy:


Pridajte svoj komentár