plny-hrniec_transparent_negativ.png

11 najlepších receptov na vianočné rožky: S týmto počas sviatkov zabodujete!

Na sviatočnom stole nemôžu chýbať. Toto sú tie najlepšie recepty na vianočné rožky!

Čas najkrajších sviatkov v roku sa opäť priblížil. Možno práve v tejto dobe zbierate inšpirácie na vianočné pečenie a všakovaké pochúťky, ktoré dotvoria krásnu atmosféru u vás doma. Prinášame vám najlepšie inšpirácie na veľmi obľúbené sviatočné pečivo – sladké rožteky. Vybrali sme tie, ktoré u vás zožali najväčší úspech!

Šľahačkové rožteky 1-2-3

Potrebujeme:

450 polohrubej múky

100 g strúhaného kokosu

250 g masla

1 žĺtok

100 g práškového cukru

230 ml smotany na šľahanie

¼ lyžičky prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

1. krok

Všetky prísady na cesto spojíme v miske a uhnetieme hladké, tuhšie cesto, ktoré dáme odležať na 1-2 hodiny do chladničky.

2. krok

Cesto na pracovnej doske rozdelíme na menšie kúsky a tvarujeme jednotlivé rožteky, prípadne môžeme použiť formičky na rožteky a cesto jednoducho vtlačíme do vnútra.

3. krok

Rožteky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, alebo vo formičkách 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom zmiešaným s troškou škorice.

Bezkonkurenčné pudingové rožteky

Potrebujeme:

220 g haldkej múky

120 g zmäknutého masla

100 g kr cukru

1 bal. vanilkového pudingového prášku (prípadne aj karamelový pudingový prášok)

2 žĺtky

2 lyžice mlieka

Na posypanie:

Práškový cukor

1 bal. vanilkového cukru

Na čokoládovú polevu:

Čokoládu na varenie a trochu oleja, ktoré si rozpustíme vo vodnom kúpeli

Postup:

Múku zmiešame s ostatnými prísadami a vyformujeme hladké cesto. Keď je hmota zmiešaná, lepšie je miesiť ju pomocou rúk. Cesto preložíme na pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru dlhšej roky hrubej asi 2 cm. Rolku nakrájame na pásiky široké asi 1 cm a z nich vytvarujeme jednotlivé rožteky. Rožteky na koncoch zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 12 minút, alebo kým rožteky nie sú na povrchu zlatisté. Ešte horúce rožteky posypeme zmiešaným práškovým a vanilkovým cukrom. Ak chcete tmavé rožteky, pridajte do cesta kakaový prášok. Konce rožkov namočte do rozpustenej čokolády.

Vynikajúce rožtky z kyslej smotany

Vynikajúce domáce sladké plnené rožteky, aké ste ešte nejedli.

 

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 g masla

200 g kyslej smotany

1/2 ČL prášku do pečiva

1 žĺtok

Na plnku:

3/4 šálky hladkej múky

25 g masla

1/2 pohára kryštálového cukru

vanilkový cukor

1/2 ČL škorice

Na posyp:

2 šálky práškového cukru

vanilkový cukor

Postup:

Múku na cesto preosejeme do misky. Pridáme nastrúhané maslo a ručne miesime, kým nezískame drobivé cesto.

Pridáme smotanu, prášok do pečiva, žĺtok, premiešame lyžicou a potom začneme miesiť ručne. Potrebujeme získať homogénne a hladké cesto.

Cesto zabalíme do fólie a vložíme ho aspoň na 4 hodiny do chladničky.

Pripravíme si plnku: v miske zmiešame múku, rozpustené maslo, cukor, vanilkový cukor a škoricu. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na 6 rovnakých častí, z ktorých formujeme guľky.

Guľky dáme na tanier a prekryjeme, aby nevyschli. Vezmeme prvý guľku cesta, rozvaľkáme ju na pomúčenom stole.

Cesto nakrájame na trojuholníky a na každý dáme jednu lyžičku plnky. Rožky zvinieme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 40 minút pri teplote 160-170°C. Keď rožky vychladnú, namočíme ich v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.

Svätomartinské rožteky z krehkého cesta

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

200-250 ml smotany na šľahanie (môžete zvoliť aj väčšie balenie šľahačky a pridať viac múky – uvidíte podľa konzistencie cesta)

250 g tuku na pečenie alebo masla

1 lyžicu cukru

Postup:

Zmäknutý tuk zmiešame s múkou, smotanou a cukrom. Vymiešame hladké pevné cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať. Medzitým si pripravíme náplň. Podľa chuti môžete zvoliť pudingovú, tvarohovú, orechovú, alebo lekvárovú náplň.

Prípadne, môžete zvoliť viacero náplní a pripraviť tak niekoľko chutných variácií z jedného cesta. Ja som použila makovú náplň – mletý mak zmiešaný s trochou vody, práškovým cukrom a hrozienkami.

Cesto rozdelíme na 4 časti a na pracovnej doske každú z nich rozvaľkáme do tvaru kruhu. Kruh narežeme na trojuholníky (osminky). Na širšiu časť navrstvíme náplň a zrolujeme do tvaru rožtekov.

Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre. Pri teplote 180 stupňov pečieme cca 30 minút, ale dĺžka pečenia môže variovať v závislosti od rúry. Rožteky počas pečenia sledujeme.

Upečené rožteky necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať.

Krehké plnené rožteky

Článok pokračuje na druhej strane

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes