Keď budete mať prvú úrodu čerešní, pustite sa do nich: 11 najlepších čerešňových dezertov tejto sezóny!

Najlepšie dezerty z domácich čerešní. Odštartujte tohotoročnú sezónu najsladšie, ako sa len dá.

Čerešňové pokušenie s mascarpone krémom

 

Potrebujeme:

4 vajcia

4 lyžice vody

150 g kr. cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Štipku soli

85 g hladkej múky

40 g kukuričného škrobu

30 g kakaa

Likér na pokvapkanie cesta

Ďalej:

1 pohár čerešní

250 ml čerešňovej šťavy (alebo čerešňového džúsu)

20 g kukuričného škrobu

2 lyžice kr. cukru

Trochu citrónovej kôry

Na vrch:

4 pláty želatíny

200 g smotany na šľahanie

3 lyžíce rozpustnej kávy

500 g mascarpone alebo jemného tvarohu

120 g práškového cukru

2 bal. vanilkového cukru

Kakao na posypanie

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom, vodou a soľou asi 4 minúty. Do zmesi potom vmiešame aj sypké prísady a vymiešame jednotné cesto. Navrstvíme na plech a pečieme pri teplote 175 stupňov asi 20-25 minút. Doba pečenia závisí od rúry. Cesto necháme vychladnúť a cesto pokvapkáme trochou likéru.

Časť šťavy si zmiešame s cukrom a škrobom a druhú časť dáme variť. Keď zovrie, zmiešame šťavu so škrobom a uvaríme hustejšiu zmes a môžeme do nej vmiešať čerešne, alebo naliať na čerešne, ktoré sme si uložili na cesto. Necháme stuhnúť.

Želatínu si pripravíme podľa návodu na obale. Šľahačku ušľaháme s kávou a v samostatnej miske si vymiešame mascarpone s cukrom a vanilkovým cukrom. Obe hmoty zmiešame a rýchlo primiešame aj rozpustenú želatínu. Krém navrstvíme na čerešňovú vrstvu a posypeme kakaom.

Podávame vychaldené! :-)

Jogurtová bublanina s čerešňami

Nadýchaná jogurtová bublanina s čerešňami

Potrebujeme:

1 šálka = 250 ml

5 vajec

Štipku soli

1 šálku bieleho jogurtu

1 šálku oleja

½ bal. prášku do pečiva

1 a 1/3 šálky kryštálového cukru

2 šálky polohrubej múky

Čerstvé alebo zavárané čerešne

Postup:

Pripravíme si dve misky. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli ušľaháme na tuhý sneh. Do snehu postupne vmiešavame po jednom žĺtky. Po každom žĺtku zmes zľahka avšak dôkladne premiešame.

Do zmesi postupne pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame hladké cesto.

Plech na pečenie vymastíme a vysypeme múkou a rovnomerne naň navrstvíme cesto. Pridáme čerešne, ktoré uložíme na vrch cesta.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 15-20 minút.

Upečený koláčik posypeme práškovým cukrom.

Úžasne chutná piškótová torta bez pečenia

Úžasne chutná piškótová torta bez pečenia: Taká fantastická, že tromfne aj zložité pečené dezerty!

Potrebujeme:

250 g piškót

10 g želatíny v prášku

170 g masla

170 g kryštálového cukru

300 g kyslej smotany

300 g bieleho jogurtu

300 ml smotany na šľahanie

300 g čerešní alebo višní (ak sú zavárané, tak ich scedíme zo šťavy)

Na mliečnu polevu:

200 ml mlieka

2-3 lyžice kryštálového cukru

Na ozdobu:

1 lyžicu kryštálového cukru

Čerešne

50-100 g rozpustenej mliečnej čokolády

Postup:

Najskôr si pripravíme karamelové mlieko. 2-3 lyžice cukru nasypeme do hrnca s hrubším dnom a preložíme na plameň. Keď sa cukor začne topiť a mierne zhnedne, pridáme studené mlieko a bez prestávky miešame, kým sa cukor celkom nerozpustí. Pripravením si formu na tortu, vyložíme piškótami a zľahka prelejeme karamelovým mliekom.

Želatínu necháme napučať v menšom množstve studenej vody. Zo sladkej smotany ušľaháme šľahačku a uložíme do chladničky. Maslo ušľaháme s cukrom do nadýchanej hmoty(môžeme použiť aj práškový cukor), potom pridáme jogurt, kyslú smotanu a dobre premiešame. Želatínu rozpustíme zahrievaním na plameni a vmiešame do tejto hmoty. Nakoniec opatrne vmiešame šľahačku.

½ krému navrstvíme na piškóty. Do krému ukladáme čerešne, potom opäť uložíme piškóty namočené, alebo pokvapkané karamelovým mliekom a pokračujeme druhou polovicou krému. Uhladíme a vložíme do chladničky vychladnúť minimálne na 6 hodín.

Tortu ozdobíme čerešňami obalenými v cukre a rozpustenou čokoládou.

Nepečený čerešňový zákusok

Rýchly koláč z čerešní, maslových sušienok a pudingu

Potrebujeme:

Maslové sušienky

Na čerešňovú náplň:

500 g čerešní bez kôstky

12 lyžíc krupice

700 ml vody

8 lyžíc kryštálového cukru

Na krém:

7 lyžíc cukru

3 bal. vanilkového pudingu

150 g masla

900 ml mlieka

Na ozdobu:

500 ml smotany na šľahanie 33%

Postup:

Formu na pečenie s vyššími okrajmi vyložíme maslovými sušienkami.

Čerešne rozvaríme s cukrom a vodou. Potom do zmesi pridáme krupicu a varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Čerešňovú hmotu navrstvíme na maslové sušienky.

Z pudingových práškov, cukru a mlieka uvaríme puding. Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo a tento krém navrstvíme na čerešňovú vrstvu.

Koláč necháme dostatočne stuhnúť.

Nakoniec ušľaháme šľahačku a tú navrstvíme na vrch dezertu. Vložíme do chladničky a zákusok podávame vychladený. Môžeme ozdobiť hoblinkami čokolády a ovocím.

Jednoduchá torta “Mliečny sen”

Jednoduchá torta „Mliečny sen“: Najlepší tvarohový krém s ovocím a jemným cestom!

Potrebujeme:

100 g kryštálového cukru

80 g haldkej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

4 lyžičky kakaového prášku

1 vajíčko

2 lyžice oleja

100 ml kyslej smotany

250 g jemného tvarohu s nízkym obsahom tuku

100 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

200 g smotany na šľahanie

40 ml vody

20 g želatíny v prášku

250 g čerešní

Postup:

Vajce ušľaháme s cukrom do peny. Postupne pridáme kyslú smotanu a olej. Opäť dobre prešľaháme.

Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva, potom po častiach pridáme sypkú zmes do kvapalnej zmesi a vymiešame hladké cesto.

Formu na pečenie vymastíme tukom a navrstvíme do nej cesto tak, aby nebolo hrubšie ako 3 cm. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 15-20 minút. Necháme vychladnúť.

Želatínu vložíme do studenej vody a pripravíme podľa návodu (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme).

Tvaroh ušľaháme so smotanou, práškovým cukrom a vanilkou. Šľaháme, kým nám nevznikne jednotný krém. Rozpustenú želatínu vmiešame do krému.

Vychladený korpus nakrájame na kocky (cca 2×2 cm) a preložíme do misy. Pridáme scedené ovocie.

Formu na pečenie vyložíme fóliou. Na dno navrstvíme 1/3 sušienkovo-ovocnej zmesi a zalejeme niekoľkými lyžicami krému. Toto vrstvenie opakujeme ešte 2 x. Poslednú vrstvú by mal tvoriť krém.

Tortu prikryjeme alobalom a vložíme na 5-6 hodín do chladničky stuhnúť.

Čereňové muffinky „Dunajské vlnky“

Luxusné muffiny Dunajské vlny: Čo sústo to pocit, akoby ste jedli úžasnú tortu z 3 vrstiev a famózneho krému!

Potrebujeme (na 8 košíkov):

60 g masla izbovej teploty

0,5 balenia vanilkového cukru

50 g práškového cukru

2 vajcia

100 g polohrubej múky

1 lyžička prášku do pečiva

1 lyžica mlieka

1 lyžička kakaa

1 šálku čerešní

krém:

25 g vanilkového pudingového prášku

30 g cukru

250 ml mlieka

125 g masla izbovej teploty

Čokoládová poleva:

125 g čokolády na varenie

1 lyžica oleja

Postup:

Z mliek a pudingu uvaríme puding podľa návodu na obale.Uvarený puding prekryjeme fóliou aby sa nevytvorila koža, prípadne z času na čas premiešame.

Maslo si ušľaháme s cukrom a s vanilkovým cukrom do peny, potom postupne vmiešame vajcia. Po dôkladnom vymiešaní pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva.

Do muffinovej formy poukladáme košíčky a tie do 1/2 naplňte pripraveným cestom.

Do zvyšného cesta primiešajte kakao a mlieko. Potom kakaové cesto rovnomerne navrstvíme na bledé cesto. Do každého košíčka vtlačíme 2 – 3 odkvapkané čerešne a dáme piecť  do vyhriatej rúry na 15 minút. Skontrolujeme špáradlom.

Maslo izbovej teploty ušľaháme spolu s cukrom do peny. Potom pridáme po lyžičkách vychladnutý puding. Vymiešame hustý a ľahký krém.

Krém pomocou cukrárskeho vrecka navrstvíme na každý košíček. Potom dáme stuhnúť  do chladničky asi na 1 hodinu.

Na polevu  si rozpustíme čokoládu s olejom a keď mierne vychladne, jednoducho do nej namočíme každý košíček.

Zmiešaný čerešňový koláčik

Potrebujeme:

100 g horkej čokolády

120 g masla

150 g kr. cukru

4 vajcia

120-150 g hladkej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

Na tvarohovú vrstvu:

300 g jemného tvarohu

1 val. vanilkového cukru

300 g čerešní alebo višní

Štipku soli

Postup:

Čokoládu roztopíme spolu s maslom a necháme vychladnúť. Potom primiešame dve vajcia. Štipku soli a vanilkový cukor. Primiešame vychladenú čokoládu, 120 g preosiatej múky a prášok do pečiva. Vymiešame s ručným šľahačom, ak je cesto príliš riedke, pridáme ešte trochu múky.

Tvaroh zmiešame s cukrom a dvomi vajíčkami. Vymiešame do jednotnej zmesi.

Formu na tortu s priemerom 20 cm vymastíme tukom a navrstíme do nej 1/3 cesta. Pridáme ½ tvarohovej hmota a polovicu višní. Potračumeme druhou tretinou čokoládového cesta, zvyškom tvarohu a višami. Nakoniec prikryjeme polsednou vrstvou čokoládového cesta.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Necháme vychladnúť vo forme a poprášime práškovým cukrom.

Krásny čerešňový koláčik

Potrebujeme:

Na cesto:

200 g masla

175 g kr cukru

1 ks vanilkového cukru

4 vajcia

250 g hladkej múky

2 lyžičky prášku do pečiva

Tuk pre vymastenie formy

Na vrch:

2 poháre  čerešní (720 ml)

2 lyžice kr. cukru

5 lyžíc kukuričného škrobu

1 lyžičku citrónovej kôry

850 ml mlieka

60 g cukru

2 bal. vanilkového pudingového príšku

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme s oboma druhmi cukru do nadýchanej hmoty. Potom pridáme vajcia – jedno po druhom – a postupne pridávame múku, prášok do pečiva. Vymiešame jednotné cesto, ktoré navrstvíme na vymastený plech na pečenie – pečieme pri teplote 175 stupňov 20-25 minút.

Čerešne scedíme zo šťavy. ½ šťavy zmiešame s piatimi lyžicami kukuričného škrobu. V zvyšnej šťave rozmiešame 2 lyžice cukru a citrónovú kôru a potom túto zmes preložíme na plameň. Keď tekutina zovrie, vmiešame druhú časť šťavy s kukuričným škrobom a miešame, kým zmes nezačne hustnúť. Potom zložíme z plameňa a vmiešame do čerešne.

Z pudingových práškov, mlieka a zvyšného cukru uvaríme hustý puding. Na vychladnuté cesto striedavo vrstvíme puding a čerešňový krém. Puding odporúčame dávkovať pomocou cukrárskeho vrecka. Výborne vyzerajú napríklad takéto šikmé rady, alebo tvar mriežky. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Dvojfarebný čerešňový koláčik

Neskutočne dobrý koláčik: Čoko-čerešňové kocky s výborným krémom, najlepšie chutia dobre vychladné!

Potrebujeme:

12 vajec

12 lyžíc polohrubej múky

12 lyžíc kr. cukru

1 bal. prášku do pečiva

1 lyžicu kakaa

350 g čerešní

Na krém:

3 bal. čokoládového pudingu

900 ml mlieka

50 ml rumu

150 g masla

150 g čokolády na varenie

150 g kr. cukru

Na vrch:

100 g čokolády

3 lyžice roztopeného masla

Postup:

Z ingrediencií na cesto vymiešame jednotné cesto. Rozdelíme ho na polovicu, do jednej pridáme kakao a do druhej čerešne. Na vymastený a múkou vysypaný plech navrstvíme najskôr svetlé a potom tmavé cesto. Uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým sa cesto nezačne oddeľovať od krajov – prípadne môžeme urobiť aj test špáradlom.

Na krém uvaríme puding z mlieka, pudingových práškov a 2 lyžíc cukru. Do horúceho pudingu pridáme nalámanú čokoládu a miešaním rozpustíme. Maslo ušľaháme s cukrom a nakoniec pridáme aj rum. Po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingu. Pudingový krém navrstvíme na vychladnutý korpus a vrch prelejeme rozpustenou čokoládou a maslom.

Vložíme do chladničky na 3-4 hodiny vychladiť.

Hrnčekový makovník s fantastickým krémom

Najlepší recept na hrnčekový makovník s úžasným krémom: Najťažšie je počkať, kým sa dopečie!

Potrebujeme:

1 šálku mletého maku

1 šálku hladkej múky

1 šálku práškového cukru

1 lyžičku prášku do pečiva

1 šálku mlieka

1 vajce

2 lyžice oleja

1a 1/2 – 2 šálky  zaváranych čerešní alebo višní

Na krém:

1 bal. pudingu – zlatého klasu

3 lyžice cukru

400 ml čerešňovej šťavy

Postup:

Čerešne zlejeme zo šťavy a necháme odkvapkať.

V šálke s objemom 250 ml odmeriame múku, mak a práškový cukor – všetky suché prísady potom zmiešame v miske. Do suchých prísad pridáme olej, vajce, mlieko a vymiešame hladké cesto.

Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múku. Na cesto uložíme čerešne.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne pol hodinku.

Medzitým pripravíme náplň. Čerešňovú šťavu zmiešame s cukrom a preložíme na plameň. Časť šťavy odložíme bokom a rozmiešame v nej pudingový prášok. Keď zmes na plameni zovrie, pridáme puding a varíme, kým zmes nezhustne.

Čerešňový puding potom necháme vychladnúť.

Upečené cesto vyklopíme z plechu a necháme vychladnúť. Ostrým nožom prerežeme na polovicu, naplníme krémom a prikryjeme druhou polovicou cesta.

Necháme odstáť aspoň hodinu a môžeme podávať.

Domáce čerešňové kocky

Potrebujeme:

450 g hladkej múky

½ bal. prášku do pečiva

½ lyžičky soli

120 g kr. cukru

1 bal. vanilkového cukru

250 g masla

2 vajcia

1 lyžicu kyslej smotany

Strúhanú citrónovú kôru

Náplň:

800 ml šťavy zo zaváraných čerešní

5 lyžíc cukru

2 bal. zlatého klasu (pudingu)

1 lyžičku škorice

750 g zaváraných čerešní

Postup:

Zo šťavy, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding a necháme vychaldnúť.

Všetky prísady na cesto zmiešame v miske a vypracujeme jednotné cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a každú na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát.

Na plech vymastený alebo vyložený papierom na pečenie navrstvíme prvý plát cesta (plech má rozmery 25×35 cm). Na cesto navrstvíme vychladnutý čerešňový puding a jemne doň vtlačíme čerešne a posypeme škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30-40 minút. Koláčik by mal byť na povrchu zlatistý. Necháme vychladnúť, poprášime cukrom a môžeme si pochutnávať.