Najlepšie dezerty z domácich čerešní. Odštartujte tohotoročnú sezónu najsladšie, ako sa len dá.
Čerešňové pokušenie s mascarpone krémom
Potrebujeme:
4 vajcia
4 lyžice vody
150 g kr. cukru
Štipku soli
85 g hladkej múky
40 g kukuričného škrobu
30 g kakaa
Likér na pokvapkanie cesta
Ďalej:
1 pohár čerešní
250 ml čerešňovej šťavy (alebo čerešňového džúsu)
20 g kukuričného škrobu
2 lyžice kr. cukru
Trochu citrónovej kôry
Na vrch:
4 pláty želatíny
200 g smotany na šľahanie
3 lyžíce rozpustnej kávy
500 g mascarpone alebo jemného tvarohu
120 g práškového cukru
2 bal. vanilkového cukru
Kakao na posypanie
Postup:
Vajcia vyšľaháme s cukrom, vodou a soľou asi 4 minúty. Do zmesi potom vmiešame aj sypké prísady a vymiešame jednotné cesto. Navrstvíme na plech a pečieme pri teplote 175 stupňov asi 20-25 minút. Doba pečenia závisí od rúry. Cesto necháme vychladnúť a cesto pokvapkáme trochou likéru.
Časť šťavy si zmiešame s cukrom a škrobom a druhú časť dáme variť. Keď zovrie, zmiešame šťavu so škrobom a uvaríme hustejšiu zmes a môžeme do nej vmiešať čerešne, alebo naliať na čerešne, ktoré sme si uložili na cesto. Necháme stuhnúť.
Želatínu si pripravíme podľa návodu na obale. Šľahačku ušľaháme s kávou a v samostatnej miske si vymiešame mascarpone s cukrom a vanilkovým cukrom. Obe hmoty zmiešame a rýchlo primiešame aj rozpustenú želatínu. Krém navrstvíme na čerešňovú vrstvu a posypeme kakaom.
Podávame vychaldené! :-)
Jogurtová bublanina s čerešňami
Potrebujeme:
1 šálka = 250 ml
5 vajec
Štipku soli
1 šálku bieleho jogurtu
1 šálku oleja
½ bal. prášku do pečiva
1 a 1/3 šálky kryštálového cukru
2 šálky polohrubej múky
Čerstvé alebo zavárané čerešne
Postup:
Pripravíme si dve misky. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli ušľaháme na tuhý sneh. Do snehu postupne vmiešavame po jednom žĺtky. Po každom žĺtku zmes zľahka avšak dôkladne premiešame.
Do zmesi postupne pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame hladké cesto.
Plech na pečenie vymastíme a vysypeme múkou a rovnomerne naň navrstvíme cesto. Pridáme čerešne, ktoré uložíme na vrch cesta.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 15-20 minút.
Upečený koláčik posypeme práškovým cukrom.
Úžasne chutná piškótová torta bez pečenia
Potrebujeme:
250 g piškót
10 g želatíny v prášku
170 g masla
170 g kryštálového cukru
300 g kyslej smotany
300 g bieleho jogurtu
300 ml smotany na šľahanie
300 g čerešní alebo višní (ak sú zavárané, tak ich scedíme zo šťavy)
Na mliečnu polevu:
200 ml mlieka
2-3 lyžice kryštálového cukru
Na ozdobu:
1 lyžicu kryštálového cukru
Čerešne
50-100 g rozpustenej mliečnej čokolády
Postup:
Najskôr si pripravíme karamelové mlieko. 2-3 lyžice cukru nasypeme do hrnca s hrubším dnom a preložíme na plameň. Keď sa cukor začne topiť a mierne zhnedne, pridáme studené mlieko a bez prestávky miešame, kým sa cukor celkom nerozpustí. Pripravením si formu na tortu, vyložíme piškótami a zľahka prelejeme karamelovým mliekom.
Želatínu necháme napučať v menšom množstve studenej vody. Zo sladkej smotany ušľaháme šľahačku a uložíme do chladničky. Maslo ušľaháme s cukrom do nadýchanej hmoty(môžeme použiť aj práškový cukor), potom pridáme jogurt, kyslú smotanu a dobre premiešame. Želatínu rozpustíme zahrievaním na plameni a vmiešame do tejto hmoty. Nakoniec opatrne vmiešame šľahačku.
½ krému navrstvíme na piškóty. Do krému ukladáme čerešne, potom opäť uložíme piškóty namočené, alebo pokvapkané karamelovým mliekom a pokračujeme druhou polovicou krému. Uhladíme a vložíme do chladničky vychladnúť minimálne na 6 hodín.
Tortu ozdobíme čerešňami obalenými v cukre a rozpustenou čokoládou.
Nepečený čerešňový zákusok
Potrebujeme:
Maslové sušienky
Na čerešňovú náplň:
500 g čerešní bez kôstky
12 lyžíc krupice
700 ml vody
8 lyžíc kryštálového cukru
Na krém:
7 lyžíc cukru
3 bal. vanilkového pudingu
150 g masla
900 ml mlieka
Na ozdobu:
500 ml smotany na šľahanie 33%
Postup:
Formu na pečenie s vyššími okrajmi vyložíme maslovými sušienkami.
Čerešne rozvaríme s cukrom a vodou. Potom do zmesi pridáme krupicu a varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Čerešňovú hmotu navrstvíme na maslové sušienky.
Z pudingových práškov, cukru a mlieka uvaríme puding. Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo a tento krém navrstvíme na čerešňovú vrstvu.
Koláč necháme dostatočne stuhnúť.
Nakoniec ušľaháme šľahačku a tú navrstvíme na vrch dezertu. Vložíme do chladničky a zákusok podávame vychladený. Môžeme ozdobiť hoblinkami čokolády a ovocím.
Jednoduchá torta “Mliečny sen”
Potrebujeme:
100 g kryštálového cukru
80 g haldkej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
4 lyžičky kakaového prášku
1 vajíčko
2 lyžice oleja
100 ml kyslej smotany
250 g jemného tvarohu s nízkym obsahom tuku
100 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
200 g smotany na šľahanie
40 ml vody
20 g želatíny v prášku
250 g čerešní
Postup:
Vajce ušľaháme s cukrom do peny. Postupne pridáme kyslú smotanu a olej. Opäť dobre prešľaháme.
Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva, potom po častiach pridáme sypkú zmes do kvapalnej zmesi a vymiešame hladké cesto.
Formu na pečenie vymastíme tukom a navrstvíme do nej cesto tak, aby nebolo hrubšie ako 3 cm. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 15-20 minút. Necháme vychladnúť.
Želatínu vložíme do studenej vody a pripravíme podľa návodu (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme).
Tvaroh ušľaháme so smotanou, práškovým cukrom a vanilkou. Šľaháme, kým nám nevznikne jednotný krém. Rozpustenú želatínu vmiešame do krému.
Vychladený korpus nakrájame na kocky (cca 2×2 cm) a preložíme do misy. Pridáme scedené ovocie.
Formu na pečenie vyložíme fóliou. Na dno navrstvíme 1/3 sušienkovo-ovocnej zmesi a zalejeme niekoľkými lyžicami krému. Toto vrstvenie opakujeme ešte 2 x. Poslednú vrstvú by mal tvoriť krém.
Tortu prikryjeme alobalom a vložíme na 5-6 hodín do chladničky stuhnúť.
Čereňové muffinky „Dunajské vlnky“
Potrebujeme (na 8 košíkov):
60 g masla izbovej teploty
0,5 balenia vanilkového cukru
50 g práškového cukru
2 vajcia
100 g polohrubej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžica mlieka
1 lyžička kakaa
1 šálku čerešní
krém:
25 g vanilkového pudingového prášku
30 g cukru
250 ml mlieka
125 g masla izbovej teploty
Čokoládová poleva:
125 g čokolády na varenie
1 lyžica oleja
Postup:
Z mliek a pudingu uvaríme puding podľa návodu na obale.Uvarený puding prekryjeme fóliou aby sa nevytvorila koža, prípadne z času na čas premiešame.
Maslo si ušľaháme s cukrom a s vanilkovým cukrom do peny, potom postupne vmiešame vajcia. Po dôkladnom vymiešaní pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva.
Do muffinovej formy poukladáme košíčky a tie do 1/2 naplňte pripraveným cestom.
Do zvyšného cesta primiešajte kakao a mlieko. Potom kakaové cesto rovnomerne navrstvíme na bledé cesto. Do každého košíčka vtlačíme 2 – 3 odkvapkané čerešne a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15 minút. Skontrolujeme špáradlom.
Maslo izbovej teploty ušľaháme spolu s cukrom do peny. Potom pridáme po lyžičkách vychladnutý puding. Vymiešame hustý a ľahký krém.
Krém pomocou cukrárskeho vrecka navrstvíme na každý košíček. Potom dáme stuhnúť do chladničky asi na 1 hodinu.
Na polevu si rozpustíme čokoládu s olejom a keď mierne vychladne, jednoducho do nej namočíme každý košíček.
Zmiešaný čerešňový koláčik
Potrebujeme:
100 g horkej čokolády
120 g masla
150 g kr. cukru
4 vajcia
120-150 g hladkej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
Na tvarohovú vrstvu:
300 g jemného tvarohu
1 val. vanilkového cukru
300 g čerešní alebo višní
Štipku soli
Postup:
Čokoládu roztopíme spolu s maslom a necháme vychladnúť. Potom primiešame dve vajcia. Štipku soli a vanilkový cukor. Primiešame vychladenú čokoládu, 120 g preosiatej múky a prášok do pečiva. Vymiešame s ručným šľahačom, ak je cesto príliš riedke, pridáme ešte trochu múky.
Tvaroh zmiešame s cukrom a dvomi vajíčkami. Vymiešame do jednotnej zmesi.
Formu na tortu s priemerom 20 cm vymastíme tukom a navrstíme do nej 1/3 cesta. Pridáme ½ tvarohovej hmota a polovicu višní. Potračumeme druhou tretinou čokoládového cesta, zvyškom tvarohu a višami. Nakoniec prikryjeme polsednou vrstvou čokoládového cesta.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Necháme vychladnúť vo forme a poprášime práškovým cukrom.
Krásny čerešňový koláčik
Potrebujeme:
Na cesto:
200 g masla
175 g kr cukru
1 ks vanilkového cukru
4 vajcia
250 g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
Tuk pre vymastenie formy
Na vrch:
2 poháre čerešní (720 ml)
2 lyžice kr. cukru
5 lyžíc kukuričného škrobu
1 lyžičku citrónovej kôry
850 ml mlieka
60 g cukru
2 bal. vanilkového pudingového príšku
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s oboma druhmi cukru do nadýchanej hmoty. Potom pridáme vajcia – jedno po druhom – a postupne pridávame múku, prášok do pečiva. Vymiešame jednotné cesto, ktoré navrstvíme na vymastený plech na pečenie – pečieme pri teplote 175 stupňov 20-25 minút.
Čerešne scedíme zo šťavy. ½ šťavy zmiešame s piatimi lyžicami kukuričného škrobu. V zvyšnej šťave rozmiešame 2 lyžice cukru a citrónovú kôru a potom túto zmes preložíme na plameň. Keď tekutina zovrie, vmiešame druhú časť šťavy s kukuričným škrobom a miešame, kým zmes nezačne hustnúť. Potom zložíme z plameňa a vmiešame do čerešne.
Z pudingových práškov, mlieka a zvyšného cukru uvaríme hustý puding. Na vychladnuté cesto striedavo vrstvíme puding a čerešňový krém. Puding odporúčame dávkovať pomocou cukrárskeho vrecka. Výborne vyzerajú napríklad takéto šikmé rady, alebo tvar mriežky. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Dvojfarebný čerešňový koláčik
Potrebujeme:
12 vajec
12 lyžíc polohrubej múky
12 lyžíc kr. cukru
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžicu kakaa
350 g čerešní
Na krém:
3 bal. čokoládového pudingu
900 ml mlieka
50 ml rumu
150 g masla
150 g čokolády na varenie
150 g kr. cukru
Na vrch:
100 g čokolády
3 lyžice roztopeného masla
Postup:
Z ingrediencií na cesto vymiešame jednotné cesto. Rozdelíme ho na polovicu, do jednej pridáme kakao a do druhej čerešne. Na vymastený a múkou vysypaný plech navrstvíme najskôr svetlé a potom tmavé cesto. Uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým sa cesto nezačne oddeľovať od krajov – prípadne môžeme urobiť aj test špáradlom.
Na krém uvaríme puding z mlieka, pudingových práškov a 2 lyžíc cukru. Do horúceho pudingu pridáme nalámanú čokoládu a miešaním rozpustíme. Maslo ušľaháme s cukrom a nakoniec pridáme aj rum. Po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingu. Pudingový krém navrstvíme na vychladnutý korpus a vrch prelejeme rozpustenou čokoládou a maslom.
Vložíme do chladničky na 3-4 hodiny vychladiť.
Hrnčekový makovník s fantastickým krémom
Potrebujeme:
1 šálku mletého maku
1 šálku hladkej múky
1 šálku práškového cukru
1 lyžičku prášku do pečiva
1 šálku mlieka
1 vajce
2 lyžice oleja
1a 1/2 – 2 šálky zaváranych čerešní alebo višní
Na krém:
1 bal. pudingu – zlatého klasu
3 lyžice cukru
400 ml čerešňovej šťavy
Postup:
Čerešne zlejeme zo šťavy a necháme odkvapkať.
V šálke s objemom 250 ml odmeriame múku, mak a práškový cukor – všetky suché prísady potom zmiešame v miske. Do suchých prísad pridáme olej, vajce, mlieko a vymiešame hladké cesto.
Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múku. Na cesto uložíme čerešne.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne pol hodinku.
Medzitým pripravíme náplň. Čerešňovú šťavu zmiešame s cukrom a preložíme na plameň. Časť šťavy odložíme bokom a rozmiešame v nej pudingový prášok. Keď zmes na plameni zovrie, pridáme puding a varíme, kým zmes nezhustne.
Čerešňový puding potom necháme vychladnúť.
Upečené cesto vyklopíme z plechu a necháme vychladnúť. Ostrým nožom prerežeme na polovicu, naplníme krémom a prikryjeme druhou polovicou cesta.
Necháme odstáť aspoň hodinu a môžeme podávať.
Domáce čerešňové kocky
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
½ bal. prášku do pečiva
½ lyžičky soli
120 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
250 g masla
2 vajcia
1 lyžicu kyslej smotany
Strúhanú citrónovú kôru
Náplň:
800 ml šťavy zo zaváraných čerešní
5 lyžíc cukru
2 bal. zlatého klasu (pudingu)
1 lyžičku škorice
750 g zaváraných čerešní
Postup:
Zo šťavy, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding a necháme vychaldnúť.
Všetky prísady na cesto zmiešame v miske a vypracujeme jednotné cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a každú na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát.
Na plech vymastený alebo vyložený papierom na pečenie navrstvíme prvý plát cesta (plech má rozmery 25×35 cm). Na cesto navrstvíme vychladnutý čerešňový puding a jemne doň vtlačíme čerešne a posypeme škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30-40 minút. Koláčik by mal byť na povrchu zlatistý. Necháme vychladnúť, poprášime cukrom a môžeme si pochutnávať.