11 inšpirácií na bezkonkurenčné domáce šaláty: Oplatí sa ochutnať každý jeden!

Vynikajúce domáce šaláty, ktoré osviežia, zasýtia a chutia vynikajúco. Čo by ste povedali napríklad na vynikajúcu domácu verziu šalátu Cézar, svieži jarný šalátik alebo fantastický šalát z krabích tyčiniek? Inšpirujte sa ľahkými a chutnými jedlami plnými farieb a chutí.

Vynikajúce domáce šaláty, ktoré osviežia, zasýtia a chutia vynikajúco. Čo by ste povedali napríklad na vynikajúcu domácu verziu šalátu Cézar, svieži jarný šalátik alebo fantastický šalát z krabích tyčiniek? Inšpirujte sa ľahkými a chutnými jedlami plnými farieb a chutí.

Domáci Cézar šalát

Domáci Cézar šalát s kuracím mäsom

Keď ideme do reštaurácie, šalát Cézar je mojou obľúbenou voľbou. Aj preto som rozhodola, že tento skvelý šalát skúsim pripraviť aj doma. Výsledok bol skutočne fantastický, dokonca mi chutil viac ako ten z reštaurácie. Nuž domácej výrobe sa nič nevyrovná!

Potrebujeme:

250 – 300 gr kuracích pŕs

10 -12 ks cherry paradajok

Rímsky šalát (príp. ľadový)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Rastlinný olej

Soľ

Krutóny:

4-5 krajcov toastového chleba

2 lyžice olivového oleja

2-3 strúčiky cesnaku

Na zálievku:

2 žĺtky

2 filety ančovičiek

2 lyžice dijónskej horčice (príp. celozrnnej horčice)

Šťava z ½ citróna

2 lyžice olivového oleja

1 lyžička worchesterskej omáčky

1 lyžicu strúhaného parmezánu

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Najskôr si pripravíme krutóny. V miske zmiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom. Z toastového chleba odstránime kôrku a vnútro nakrájame na menšie kúsky. Tie rozložíme na plech vystlaný alobalom (príp. papierom na pečenie) a pokvapkáme cesnakovo-olejovou zmesou. Vložíme do rúry a pečieme vo vyhriatej rúre, kým povrch krutónov nie je zlatistý.

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na rastlinnom oleji dozlatista.

Nakoniec si vyrobíme zálievku. Najdôležitejšie je mať čerstvé domáce vajíčka. Môžeme ich použiť aj surové, ale ja som sa rozhodla pre „zohriatu“ verziu. Vajíčka vložíme do vriacej vody a varíme 1 minútu. Potom vyberieme, ochladíme pod tečúcou vodou a rozbijeme škrupinku pod ktorou je čiastočne uvarený bielok. Do misky oddelíme žĺtky, pridáme horčicu, citrónovú šťavu a ručne vyšľaháme metličkou. Postupne pridávame olivový olej a ančovičky nakrájané nadrobno. Šľaháme metličkou, kým nezískame čo najhustejšiu konzistenciu – podobne ako pri výrobe majonézy. Nakoniec pridáme worcesterskú omáčku, strúhaný parmezán, soľ, korenie a dôkladne premiešame.

Poslednou fázou je vyskladnia šalátu. Rímsky šalát nalámeme rukami na kúsky a uložíme na dno šalátovej misy. Listy šalátu zalejeme ½ zálievky. Potom navrstvíme kuracie mäso, krutóny a paradajky nakrájané na polovice. Zalejeme zvyšnou zálievkou.

Ľahký šalát z krabích tyčiniek

Ľahký šalát z krabích tyčiniek

z obľúbených krabích tyčiniek, zeleniny a ľahkej jogurtovej zálievky.

Potrebujeme:

240 g krabích tyčiniek

380 g sterilizovanej kukurice

300 g čerstvých uhoriek

200 g čínskej kapusty

Na zálievku:

1 biely jogurt

1 lyžicu olivového oleja

1 lyžicu citrónovej šťavy

Hrsť byliniek podľa chuti (oregano, bazalka, provensalske korenie)

1 lyžičku morskej soli

Štipku čierneho mletého korenia

Postup:

Uhorky a čínsku kapustu nakrájame na menšie kúsky. Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Kukuricu scedíme z nálevu.

Všetky ingrediencie zmiešame v miske a ochutíme soľou a korením. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a pridáme k zelenine a krabím tyčinkám.

Fialový šalát plný zdravia

Fialový šalát plný zdravia

Vedeli ste, že červená repa je pre svoje výnimočné účinky na ľudské zdravie považovaná za malý zázrak? Keď sa červená repa správne pripraví, je z nej navyše aj veľmi lahodný pokrm. Tak je tomu aj v prípade tohto fialového šalátika, ktorý okrem skvelej chuti, prospeje aj vášmu zdraviu. Určite stojí za vyskúšanie! :-)

Potrebujeme:

300 g varenej červenej repy

2 vajcia uvarené natvrdo

80 g strúhaného syra

3 lyžice majonézy (pre ešte zdravšiu verziu použijeme kyslú smotanu alebo jogurt)

Štipku soli

Červenú papriku

Čierne mleté korenie

Voliteľné:

1 strúčik cesnaku

Drvené vlašské orechy

Zavárané uhorky

Zmes korenín podľa chuti

Postup:

Varenú repu nakrájame na malé kocky a preložíme do šalátovej misy. Pridáme syr a vajcia nakrájané na kocky. Ochutíme soľou, korením a paprikou, Nakoniec pridáme majonézu a dôkladne premiešame. V takomto stave má šalát skôr neutrálnu chuť. Výborne sa k nemu však hodia aj ďalšie ingrediencie.

Podávame inheď a každú porciu môžeme ozdobiť strúhaným syrom, sterilizovaným hráškom, kukuricou a čerstvými bylinkami. Výsledok tak bude hýriť krásnymi farbami.

Jarný šalát so zemiakmi a reďkovokou

Jarný zemiakový šalát s reďkovkou

Ľahký šalát bez majonézy s vynikajúcou – sviežou zálievkou. Navyše, doplnený jarnými surovinami, ktoré šalátu dodajú nielen krásnu farbu ale aj vynikajúcu chuť.

Potrebujeme:

750 g zemiakov

1 cibuľu

1-2 strúčiky cesnaku

200 ml kuracieho vývaru

100 ml balsamicového octu

Štipku cukru

3-4 reďkovky

1 čerstvú uhorku

1 lyžicu horčice

2 lyžice najemno nasekanej pažítky

2 lyžice oleja

Postup:

Zemiaky umyjeme, nakrájame na kúsky a uvaríme domäkka. Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme cesnak nakrájaný na plátky. Znížime teplotu, pridáme vývar a krátko povaríme. Nakoniec do zmesi pridáme soľ, korenie, cukor, ocot, horčicu a dôkladne premiešame. Zemiaky zalejeme zmesou a nakoniec pridáme reďkovku nakrájanú na plátky, uhorku a posypeme pažítkou.

Šalát „Dúha“

3. Немного охладим и салат можно подавать!

Svieži a ľahký šalátik s minimom kalórií a množstvom vitamínov. Vynikajúca voľba na ľahký piatkovýobed, ktorý vám dodá množstvo množstvo energie a zároveň nezaťaží váš organizmus. Tak poďme na je jeho prípravu, nech si môžete čoskoro užívať farebnú dúhu na tanieri. :-)

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

500 g čínskej kapusty

2 ks červenej cibule

1 ks žltej papriky

1 ks červenej papriky

Na zálievku:

1 zväzok zelenej cibuľky

1-2 strúčiky cesnaku

2 lyžice kyslej smotany

1 lyžicu dijonskej horčice

Korenie podľa chuti (bazalka, oregano, …)

Postup:

Kuracie mäso uvaríme, necháme vychladnúť a nakrájame na malé kúsky. Kapustu, papriku, cibuľu a 1/2 zelenej cibuľky nakrájame nadrobno a zmiešame s vychladnutým kuracím mäsom.

Pripravíme si zálievku. Pretlačený cesnak zmiešame s horčicou, smotanou a zelenou cibuľkou. Dochutíme soľou a korením.

Šalát s kuracím mäsom zalejeme omáčkou a môžeme podávať.

Kompletný fotopostup nájdete TU.

Ananásový šalát

Vynikajúci ananásový šalát

Chcete na večeru vyskúšať niečo špeciálne? Prinášame vám skvelý tip na lahodný a rýchly šalát, ktorý spája chuť sladkokyslého ananásu, krabích tyčiniek a majonézy. Určite vám zachutí!

Potrebujeme:

1 plechovku ananásu v konzerve

100 g tvrdého syra

2 vajcia uvarené natvrdo

1 hlávku ľadového šalátu

2 lyžice majonézy – ideálne domácej

100 g krabích tyčiniek

Postup:

Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Ananás scedíme z nálevu a nakrájame na menšie kúsky. Vajcia uvaríme natvrdo, nakrájame nadrobno a zmiešame so strúhaným syrom. Pridáme krabie tyčinky, ananás, majonézu a všetko dôkladne premiešame. Dochutíme soľou a korením.

Servírujeme tak, že si na tanier uložíme niekoľko koliesok ananásu, naň uložíme list šalátu a navrstvíme šalátik.

Jednoduchý na prípravu, vynikajúci a predovšetkým bez zbytočných kalórií. Pripravte si skvelý zeleninový šalát s kuracím mäsom a sviežou jogurtovou zálievkou.

Ľahký šalát z čínskej kapusty

Ľahký šalát z čínskej kapusty

Potrebujeme:

1 menšiu čínsku kapustu

250 g cherry paradajok

50-60 g syra s nižším obsahom tuku

1 ks kuracích pŕs

2 krajce chleba (ideálne celozrnného)

Na zálievku:

3 lyžice gréckeho jogurtu

2 strúčiky cesnaku

1 lyžičku kôpru nasekaného nadrobno

1 lyžicu petržlenovej vňate nasekanej nadrobno

Soľ a korenie podľa chuti

Šťavu z citróna

Postup:

Kuracie mäso očistíme, umyjeme a na uvaríme, alebo nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.

Čísnku kapustu nakrájame na pásiky a rajčiny pekrojíme na polovice a zmiešame s kapustou.

Z chlebíka odstránime kôrku a nakrájame na kúsky. Preložíme na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým povrch krutónov nie je zlatistý.

Pripravíme si zálievku – v miske zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme ku krájanej zelenine, posypeme syrom a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme krutónmi.

Zeleninový šalát s kuracím mäsom a jogurtovou zálievkou

Ľahký cestovinový šalát s kuracím mäsom a jogurtovou zálievkou

z cestovín, kuracieho mäska, zeleniny a chutnej zálievky. Vyskúšajte túto zdravú a rýchlu pochúťku aj vy! :-)

Potrebujeme:

500 g uvarených cestovín

100 g šunky nakrájanej nadrobno

1 a ½ šálky uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kúsky

1 šálku sterilizovaného hrášku

1 šálku sterilizovanej krájanej mrkve

1 a ½ šálky cheery rajčín nakrájaných na polovice

2 strúčiky cesnaku – nakrájaného nadrobno alebo pretlačeného

Zálievka:

½ šálky mlieka

1 a ¼ šálky gréckeho jogurtu

Soľ

Čierne mleté korenie

Sušenú bazalku

Oregano

1 lyžičku citrónovej šťavy

1 lyžičku olivového oleja

Postup:

V miske zmiešame všetky ingrediencie na šalát. V inej miske si pripravíme zálievku a to rovnako zmiešaním všetkých ingrediencií. Zálievku vmiešame do šalátu a môžeme si pochutnávať.

 Rýchly šunkovo-syrový šalát

Rýchly šunkovo-syrový šalát

Prekvapila vás nečakaná návšteva, alebo máte jednoducho chuť na niečo dobré pod zub? Vyskúšajte tento jednoduchý šalát so skvelou chuťou.

Potrebujeme:

400 g šunky

4 čerstvé uhory

180 g syra

3 vajcia uvarené natvrdo

1 strúčik cesnaku

Soľ

Majonézu

Potrebujeme:

Šunku a uhorky nakrájame na štvorčeky. Vajcia a syr nastrúhame na strúhadle. Všetky ingrediencie zmiešame v miske s pretlačeným cesnakom, soľou a majonézou.Podávame s čerstvým pečivom.

Ľahký kurací šalát s medovo-horčicovou zálievkou

Ľahká večera, ktorá vás zasýti a môžete si ho dopriať bez výčitiek svedomia. Lahodné kuracie mäso, svieža zelenina a fantastická medovo-horčicová zálievka. Jednoducho pochúťka, na ktorú sa budete tešiť už od rána!

Potrebujeme:

2 ks kuracích pŕs

1 plechovku konzervovanej kukurice

1 plechovku konzervovanej červenej fazule

1 zelenú papriku

2 paradajky

1 strednú cibuľu

1 strúčik cesnaku

Petržlen

Korenie na kurča

Zálievka:

1/3 lyžice olivového oleja

3 lyžice octu

3 lyžice horčice

2 lyžice medu

2 strúčiky cesnaku

½ lyžičky tymiánu

Postup:

Kuracie mäso opláchneme a vysušíme utierkou. Nakrájame na kocky a posypeme korením. Vložíme do chladničky marinovať na cca 60 minút a potom ho osmažíme domäkka.

Kukuricu a červenú fazuľku scedíme z nálevu a necháme odkvapkať, vložíme do väčšej misky. Pridáme papriku a paradajky nakrájané na väčšie kocky, pričom prebytočnú šťavu z paradajok odstránime. Do misky pridáme cibuľu nakrájanú najemno, nasekaný petržlen a prelisovaný cesnak.

Do misky so zeleninou pridáme kuracie kúsky a premiešame.

Pripravíme si zálievku: Ocot, olej, horčicu, med, tymián a drvený cesnak zmiešame v miske a necháme cca 20 minút odpočívať. Nakoniec zeleninovo-kurací šalát zalejeme zálievkou, poriadne premiešame a môžeme servírovať!

Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

Svieži šalát s olivami a balkánskym syrom

Ľahký šalát s balkánskym syrom

Zdravá a ľahká večera s lahodným syrom a čerstvou zeleninou. Svieža spomienka na letné dni a zároveň vynikajúci spôsob ako urobiť niečo dobré pre svoje zdravie. Šalát obsahuje množstvo vitamínov a živín, ktoré prospievajú nášmu organizmu.

Potrebujeme:

150 g balkánskeho syra

1/2 červenej cibule

2 čerstvé uhorky

2 paradajky

50 g čiernych olív bez kôstky

Niekoľko listov čerstvého šalátu

½ lyžičky čerstvej citrónovej šťavy

2 lyžičky čerstvého kôpru nasekaného nadrobno (voliteľné)

1-2 lyžice olivového oleja

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Syr nakrájame na kocky. Zeleninu umyjeme, uhorky nakrájame na tenké kolieska a paradajku na mesiačiky (ak pracujeme so cherry paradajkami, stačí ich prekrojiť na polovicu). Cibuľu nakrájame na kolieska.

Šalát natrháme rukami na menšie kúsky, preložíme na tanier a pridáme ostatnú zeleninu a olivy scdené z nálevu. Pokvapkáme olivovým olejom, citrónovou šťavou a posypeme kôprom. Podľa chuti pridáme soľ a korenie (kedže je syr dostatočne slaný, nie je treba pridávať veľké množstvo soli).