plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ostali vám z pečenia 2 bielky? 11 geniálnych receptov, ako z nich pripraviť najlepšie vianočné dobroty – sú ako z časopisu!

Zvýšili vám počas pečenia bielky? Máme pre vás perfektné tipy, ako z nich vykúzliť výborné vianočné dezerty, ktoré jednoduché a chutia fantasticky!

Indiánkovia z 2 bielkov

Potrebujeme:

2 bielky

15 dkg cukor práškový preosiaty

2 lyžice jahodovej marmelády (aby v nej ale neboli kúsky ovocia),

čokopoleva (1 várová čokoláda a kvapka oleja),

piškóty

Postup:

Pozor, aby v cukre neboli hrudky, ja radšej preosejem aj 2x. Ako klasicky si pripravíme sneh z cukru a bielok, vyšľaháme dotuha. Potom preložíme do vodného kúpeľa (nad kastról v ktorom sa varí voda) a šľaháme nad parou do zhustnutia (min. 8 minút). Hmota narastie a bude mať penovitú konzistenciu. Zložíme a zašľaháme do peny marmeládu (pozor, musí byť hladká, bez ovocia). Ak vám hmota po pridaní marmelády zredne, jednoduchá pomoc – dať späť do vodného kúpeľa a opäť šľahať do zhustnutia).

Penu navrstvíme do cukrárskeho vrecka na nastriekame na piškóty. Dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny stuhnúť – pokojne aj na noc. Potom si vo vodnom kúpeli v hlbšej miske roztopíme čoko polevu a namáčame do nej indiánikov. Namočíme, nechám trochu odkvapkať a dáme na papier na pečenie. Necháme zaschnúť a potom prekladáme na tácku a dám opäť do chladničky.

Lepené snehové čiapočky

Potrebujeme:

2 bielky

2 lyžičky škorice

Štipku soli

175 g kr. cukru

Džem a roztopenú tmavú čokoládu

Postup:

Bielky ušľaháme so soľou a krátko predtým, ako vznikne tuhý sneh, vmišame do snehu aj cukor a škoricu.

Sneh navrstvíme do cukrárskehov recka a na plech vyložený papierom na pečenie dávkujeme menšie slzičky. Pečieme pri teplote 120 stupňov asi 1 hodnu. Potom jednotlivé slzičky spájame pomocou džemu a potrieme roztopenou čokoládou.

Bielkové venčeky

Potrebujeme:

80 g bielkov

240 g práškového cukru

Citrónovú šťavu z ¼ citrónu

4 g škrobu

Postup:

Rúru nastavíme na 80 stupňov. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom.

Bielky s cukrom zmiešame ručne metličkou nad parou. Pridáme škrob a a začneme šľahať pri najvyšších otáčkach, kým nevznikne hustá krémová hmota – 10-20 minút.

Penu vložíme do cukrárenského vrecka a na plech dávkujeme v podobe koliesok.

Vložíme do vyhriate rúry a necháme sušiť 2 hodiny pri teplote 70-80 stupňov.

Bielkové košíčky

Bielkové košíky plnené smotanovým krémom

Potrebujeme:

Na košíky:

1 šálku kryštálového cukru

4 vaječné bielky

Na krém:

150 g kyslej smotany

400 g jemného tvarohu

Cukor alebo med podľa chuti

Čerstvé ovocie a ozdobu

Postup:

Najskôr si pripravíme bielkový krém. Dobre vychladené bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Sneh navrstvíme do cukrárenského vrecka a na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujeme jednotlivé košíčky.

Plech vložíme do rúry a pečieme pri teplote 100 stupňov 1 ½ – 2 hodiny.

Kým sa košíčky pečú, pripravíme si krém. V miske vyšľaháme tvaroh so smotanou dohladka. Podľa chuti pridáme cukor alebo med.

Keď sú bielkové košíky hotové, vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť. Potom do košíkov dávkujeme tvarohovo-smotanový krém. Vrch každého košíka vyzdobíme čerstvým ovocím.

Štafetky

Potrebujeme:

5 bielkov

11 dkg cukru krupica

9 dkg orechov

5 dkg hl. múky

Postup:

Vyšľaháme bielky do tuhšieho snehu, potom pridáme cukor a šľaháme do tuha. Opatrne pridáme orechy a múku.
Natrieme na papier na pečenie, ktorý potrieme masťou a poprášime múkou (ma vyšiel 1 a 1/4 plechu). Piekla som len 8 minút a potom natrela kávovým krémom. Konce som namočila do čokolády.
Keby sa vám stalo, že nepôjdu motať, nič sa nedeje, lepila som k sebe 3 pláty cesta a krájala na obdĺžniky.
Niekedy sa stane, že sa cesto prepečie a už nejdú motať.

Krém: Na krém vyšľaháme si celé maslo do peny, potom zašľaháme cukor múčka, šľahám až kým cukor nie v zmesi cítiť asi 15 minút. Kávu si uvaríme ako klasicky a po lyžiciach zašľaháme studenú kávu podľa chuti, ešte pridám asi lyžičku mletej kávy a dobre vymiešam – je to ešte chutnejšie. Alebo si môžete urobiť mocca krém, uvarím instantnú kávu a studenú zašľaháme do masla.

Maxi pudingáče

Bez múky: Maxi Vanilkáče s poriadnou porciou mliečneho krému!

Potrebujeme:

Na cesto:

6 bielkov

80 g práškového cukru

150 g mletých vlašských orechov

Náplň:

300 ml smotany na šľahanie

50 g práškového cukru

180 g kyslej smotany

2 bal. vanilkového cukru

1 bal. vanilkového pudingu

300 ml mlieka

1-2 lyžice kryštálového cukru

75 g masla

Postup:

Bielky ušľaháme s práškovým cukrom a nakoniec do hmoty vmiešame orechy. Zmes navrstvíme na väčší plech a uhladíme tak, aby sme získali tenkú rovnomernú vrstvu cesta.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je na povrchu zlatisté. Potom vyberieme z rúry, rozdelíme na dve časti a necháme vychladnúť.

Pripravíme si krém. Smotanu ušľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Nakoniec do šľahačky opatrne vmiešame kyslú smotanu.

Puding pripravíme v 280 ml mlieka. Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Potom do pudingu opatrne vmiešame šľahačku.

Krém navrstvíme na jednu bielkového cesta a prikryjeme druhým cestom. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Super bielkove pečivo

Potrebujeme:

250-300 g práškového cukru

4 ks. Bielkov (vychladené)

Postup:

Bielky si vyšľaháme na tuhú hmotu (ja pridávam aj špipkou soli)– sneh. Keď je sneh tuhý, postupne všľaháme aj cukor. Hmota musí byť tuhá.

Keď máme tuhú hmotu, tvarujeme na maslom vymastený (alebo vyložený papierom) plech pusinky alebo iné tvary. A to buď vrecúškom so širokou zdobičky alebo ozdobným lisom na cesto. Alebo len stačí urobiť lyžičkou hrudky.

Snehové pusinky pečieme, alebo skôr sušíme, pri 100 – 150 ° C asi 15 minút a potom stlmíme asi na 50 ° C a ešte asi 15 minút sušíme. Tým, že teplotu znížime, docielime to, že pusinky zostanú biele.

Čierny princ

Potrebujeme:

5 bielkov

200 gramov kryštalového cukru

2 čajové lyžičky citrónu

50 gramov práškového cukru

detské piškóty alebo piškótové cesto

1 kus horká alebo mliečna čokoláda a maslo, alebo olej

Postup:

Bielka s cukrom a citrónovou šťavou šľaháme nad parou do peny tak dlho, pokiaľ sneh riadne nestuhne. Odstavíme, zľahka primiešame práškový cukor. Na plech rozložíme okrúhle piškóty alebo upečieme klasické piškótove cesto a vykrojíme kolieska. Cukrárskym vreckom formujeme špice, alebo kopčeky. Dáme ich do rúry zohriatej na 120°C na cca 3 minúty, aby sa trošku prisušili, ale nie je potrebné. Necháme vychladnúť, a potom polejeme čokoládou, ktorú si pripravíme rozpustením cery a čokolády (horká alebo mliečna, kto má akú radšej).

Do bielkov môžeme zľahka primiešať strúhané orechy, alebo strúhanú čokoládu.

Najlepšia bielková poleva

Najlepšia poleva na medovníky!

Ako na to?

Na hustejšiu polevu potrebujeme:

1 bielok

150 g práškového cukru

Na redšiu polevu potrebujeme:

1 bielok

100 g práškového cukru

Postup:

Pri príprave polevy je veľmi dôležité, aby sme všetky suroviny použili v správnom stave. Pri oddeľovaní bielku od žĺtka je nielen dôležité, aby sa do bielku nedostalo žĺtko, ale musíme odstrániť aj konček bielku. Čisté bielko bez končeka je dôležité, aby sa nám v poleve nevytvorili hrudky.

Rovnako, je potrebné pripraviť si cukor. 2-3x ho preosejeme cez husté sito.

Ingrediencie na obe polevy spojíme v samostatných miskách. Miešame metličkou maximálne 1-2 minúty. Môžeme použiť aj šľahač na najnižších otáčkach, ale lepšie je miešať ručne. Pozor, aby ste z polevy neušľahali sneh. Správnu konzistenciu spoznáte podľa toho, že riedka poleva sa leje a hustá skôr trhá.

Každý bielok môže mať inú veľkosť. Preto, ak sa vám zdá poleva príliš hustá pridajte viac bielka, ak naopak príliš riedka, pridajte viac cukru.

Plnenie:

Oba druhy polevy je dobré plniť do menších cukrárenských vreciek. Môžete pridávať rôzne farby potravinárskeho farbiva, aby ste vytvorili rôzne farebné prevedenia.

Bielkový krém

Najlepší bielkový krém

Potrebujeme:

250 g kryštálového cukru

80 ml vody

3 bielky

Štipku kyseliny citrónovej

Postup:

Opatrne oddelíme bielky od žĺtkov – pri príprave bielkového krému je vždy dôležité, aby sa do bielkov nedostala ani malá časť žĺtka.

Do hrnca nasypeme cukor, prilejeme vodu a preložíme na silnejší plameň. Za stáleho miešania privedieme k varu, keď sa zmes začne variť, znížime teplotu na minimum.

Z hmoty potrebujeme uvariť sirup. Či je sirup dostatočne pripravený zistíme tak, že ho kvapneme do studenej vody. Sirup by mal pri kontakte s vodou držať tvar a mali by sa z neho dať formovať takého guľôčky.

Túto konzistenciu získame približne po 15 minútach varenia. Následne do sirupu pridáme kyselinu citrónovú a poriadne premiešame.

Teraz vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Sirup ešte horúci pomaly vmiešame do snehu – ja som ho vliala hneď, ako som ho odstavila z plameňa.

Keďže sirup bielkovú hmotu zohreje, je nutné aby sme ju opäť nechali dostatočne vychladnúť – ja som mala misku s krémom položenú blízko okna a v lete som používala malý ventilátor. Je však dôležité, aby sme krém pri nízkych otáčkach šľahali aj počas chladnutia – trvá to asi 15 – 20 minút.

Bielkový krém je dokonale pripravený!

Bielková roláda

Potrebujeme:

10 bielkov

150 g práškového cukru

100 g hladkej múky

50 g mletého maku

½ bal. prášku do pečiva

Štipku soli

Náplň:

1 lyžicu kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

500 g tvarohu – jemného

1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)

Postup:

Tvaroh vmiešame s oboma druhmi cukru, pridáme 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh do ktorého postupne pridávame cukor a múku zmiešanú s makom a práškom do pečiva.

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na papier rovnomerne navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút – keďže každá rúra pečie inak, je potrebné sledovať povrch cesta a vybrať vtedy, keď je zlatistý.

Z upečeného cesta odstránime papier a následne ho opatrne zrolujeme do navlhčenej utierky a necháme vychladnúť.

Keď cesto vychladne, natrieme naň krém a opäť zrolujeme. Hotovú roládu necháme stuhnúť na chladnom mieste a môžeme servírovať.

Kokosové čudo bez gramu múky

Potrebujeme:

Plech s rozmermi 23×33 cm

Na cesto:

4 bielky

300 g kryštálového cukru

250 g strúhaného kokosu

Na čokoládovú vrstvu:

2 lyžice kakaa

2 lyžičky kryštálového cukru

1 lyžicu instantnej kávy 2v1

100 g horkej čokolády

2-3 lyžice mlieka

Na krém:

400 ml sladkej smotany na varenie (10-12 %)

2 bal. vanilkového pudingu bez varenia

Postup:

Bielky vyšľaháme a keď začne hmota tuhnúť, postupne pridávame cukor. Nakoniec opatrne do snehu vmiešame aj kokos a hmotu rovnomerne navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, kým povrch cesta nie je zlatistý (cesto je potrebné kontrolovať, upečie sa pomerne rýchlo.

Po dopečení necháme koláč vychladnúť a následne opatrne oddelíme od papiera (keď je cesto celkom vychladnuté).

Na čokoládovú vrstvu rozpustíme všetky prísady vo vodnom kúpeli. Nevaríme, stačí len rozpustiť.

Na smotanový krém jednoducho zmiešame smotanu s pudingovými práškami (postupujeme podľa návodu na obale).

Ešte teplú čokoládovú glazúru navrstvíme na cesto a necháme celkom vychladnúť. Potom navrstvíme smotanovú vrstvu a posypeme hoblinkami čokolády alebo grankom. Koláč necháme vychladiť v chaldničke a môžeme podávať.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Najlepšie recepty na dnes