11 dokonalých marinád na grilovačku: 5-minútová príprava na najchutnejšie mäsko celej sezóny!

Perfektné marinády na prípravu tých najchutnejších grilovaných pochúťok. Inšpirácia na celú sezónu!

Horčicová marináda so zázvorom

Potrebuje:

¼ šálky hrubozrnnej horčice

¼ šálky horčice Dijon

½ šálky medu

1 lyžička sójovej omáčky

...

2 lyžice listov bazalky, nasekaných

1 lyžicu čerstvého zázvoru, jemne mletého

8 vykostené kuracie stehná bez kože

Postup:

Všetky prísady na marinádu zmiešame a dáme marinovať kuracie mäsko aspoň na 4 hodinky – ideálne na celú noc.

Geniálna marináda na krkovičku

Gurmánska krkovička na cesnaku: Konečne som našla dokonalú marinádu na pečenie mäsa, je neskutočne dobá a rýchla!

Potrebujeme:

4-5 plátkov krkovičky

Soľ

6-7 strúčikov cesnaku

2 ks cibule

Marináda:

2 lyžice oleja

2 lyžice sójovej omáčky

6 lyžíc ostrého kečupu

1 lyžička medu

1 lyžička mletej papriky

1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

50 ml vody

Postup:

Mäso naklepeme a z oboch strán a osolíme. Potrieme cesnakom a naukladáme do pekáča.

Zasypeme cibuľou, ktorú pokrájame nadrobno, alebo na slabé krúžky.

Suroviny na marinádu dobre premiešame a rovnomerne nalejeme na mäso.

Prikryjeme a necháme marinovať aspoň 1-2 hodinky pred prípravou.

 

Expresná marináda na mäso

Expresná marináda na mäso

Potrebujeme:

500 g mäsa (kuracie, bravčové alebo morčacie)

2 vajcia

1 polievkovú lyžicu horčice

½ lyžice zemiakového škrobu

1 lyžicu slnečnicového oleja

1 lyžičku soli

2 lyžičky sezamových semienok

½ lyžičky červenej papriky

1/2 lyžičky čierneho korenia

Postup:

Príprava je skutočne jednoduchá, stačí zmiešať všetky prísady a potom do marinády pridať mäso. Prikryte fóliou a nechajte v chladničke marinovať cez noc. Alebo marinádu pripravte ráno a popoludní sa môžete tešiť na perfektne ochutené mäso Mäso by sa malo marinovať minimálne 5-6 hodín.

Vynikajúca jogurtová marináda

Vynikajúca jogurtová marináda na pečené mäso

Potrebujeme:

2 kg kuracieho alebo morčacieho mäsa

1 lyžicu paradajkového pretlaku

Soľ a korenie podľa chuti

1 šálku jogurtu (jogurt by nemal by príliš hustý, čím tekutejší, tým lepšie)

1 lyžičku horčice

Na cesnakový olej:

3 lyžice olivového oleja

3 strúčiky cesnaku

Niekoľko lístkov čerstvej bazalky nasekaných nadrobno (prípadne kôpru, petržlenovej vňate)

Postup:

Na marinádu zmiešame jogurt s paradajkovým pretlakom a horčicou.

Kurča nakrájame na rezne, osolíme a okoreníme. Potom mäso vložíme do marinády a necháme naložené cez noc. Do marinády môžeme pridať aj korenie (oregano, sušenú bazalku…).

Potom kúsky kurčaťa spolu s marinádou vložíme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme pri teplote 180 stupňov 1 hodinu. Keď je mäso hotové, zalejeme ho cesnakovým olejom (olivový olej zmiešame s nasekanou bazalkou a olivovým olejom.

Fantastická marináda podľa Lucky

Strašne dobré nakladané mäsko na minútkovú prípravu: Iné recepty na marinádu už nepotrebujte, tejto sa žiadna nevyrovná!

Potrebujeme:

500 g kuracích pŕs alebo bravčového karé nakrájaného na kúsky

½ lyžičky soli

1 (rovnú) lyžičku čierneho korenia mletého

1 lyžičku sladkej papriky

1 (rovnú) lyžičku sušeného zázvoru

3 lyžičky solamylu

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

3 (rovné) lyžice sójovej omáčky

1 lyžička kari korenia

2 žĺtky

Postup:

Mäso preložíme do misky a pridáme sypké koreniny. Žĺtky rozmiešame so sójovou omáčkou a nalejem na mäsko. Nakoniec pridáme aj cibuľku a všetko dobre premiešame. Ja nechávam odležať cez noc, ale minimálne marinujeme 2 hodinky. Potom mäsko pripravujeme ako klasickú minútku, vyprážame na oleji, kým mäsko nie je hotové – kuraciemu stačí skutočne len pár minút.

Medovo-pivná marináda

pivná marináda

Potrebujeme:

100 ml svetlého piva

100 ml sójovej omáčky

75 g medu

2 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 vetvičku rozmarínu

1 lyžičku sladkej papriky

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame a do pripravenej marinády vložíme mäso na 6-12 hodín.

Horčicová marináda – aj na minútkovú prípravu mäsa

Potrebujeme:

4 plátky bravčového mäsa (krkovička, karé,stehno…)

4 lyžice olivového oleja

2 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 lyžicu horčice

1 lyžičku sladkej papriky

Biele mleté korenie

1 lyžičku soli

Postup:

Zmiešame všetky prísady na marinádu a zmiešame s mäskom. Necháme marinovať aspoň 15 minút, ideálne však dlhšie, pokojne aj cez noc.

Francúzska marináda

Vhodná pre hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, ryby a plody mora.

Potrebujeme:

5 lyžíc oleja

50 ml bieleho vína

2 lyžice tekutého korenia

2 lyžice bylinkovej zmesi tymiánu, šalvie a rozmarínu

4 strúčiky cesnaku nasekaného nadrobno

Čierne mleté korenie

Postup:

Mäsko nakrájame a prelejeme zmesou oleja, vína, čierneho korenia a tekutého korenia. Nakoniec pridáme nadrobno nasekaný cesnak a zmes čerstvých byliniek. Ak nemáte čerstvé bylinky, použite pokojne aj sušené.

Marináda so šalotkou

NajjednoduchÅ¡ia marináda na mäso: Pripravená za 2 minúty a mäso ochutí fantasticky!ň

Potrebujeme:

500 g mäsa nakrájaného na kocky alebo tenšie plátky

1,5 šálky olivového oleja

4 šalotky

3 strúčiky cesnaku

Tymián, červenú papriku (sladkú aj štipľavú), oregano, rascu a soľ

Postup:

Umyté a nakrájané mäso vložíme do misky a zalejeme olivovým olejom. Pridáme soľ, všetky koreniny a dobre premiešame. Nakoniec do zmesi primiešame strúčiky cesnaku prekrojené na polovice a ošúpané celé šalotky. Prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky na 2 hodiny, ideálne na celú noc.

Ak budete mäso pripravovať na panvici, netreba už pridávať žiaden olej. Mäsko je výborné, jemné a vláčne.

Grécka marináda

Vynikajúca grécka marináda na mäso: Na pečenie a grilovanie je neprekonateľná!

Potrebujeme:

200 ml rastlinného oleja

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice celozrnnej horčice

2 lyžice plnotučnej horčice

1 lyžicu medu

1 lyžičku sušeného tymiánu

1 lyžičku sušeného oregana

Čerstvú petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno

½ lyžičky soli

¼ lyžičky čierneho mletého korenia

1-2 lyžičky citrónovej šťavy

Postup:

Všetky prísady zmiešame, pridáme mäso a necháme marinovať niekoľko hodín – ideálne celú noc pred prípravou.

Rýchla kefírová marináda na mäso

Rýchla kefírová marináda na grilovačku

Potrebujeme:

1,5 kg mäsa (bravčové, hovädzie, kuracie či jahňacie)

1 l kefíru 2,5 %

0,5 kg cibule

10 guličiek čierneho korenia

2 lyžice oleja

Soľ

Bobkový list

Červenú papriku

Ďalšie korenie podľa chuti (oregano, petržlenovú vňať,…)

Postup:

Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame a mäso dáme marinovať – ideálne na celú noc. Marináda je vynikajúca na prípravu pečeného či grilovaného mäsa.

Srbská marináda na grilovanie aj pečenie

Jemne pikantné bravčové mäsko na srbský spôsob: Fantastické papanie komplet na jednom plechu!

Potrebujeme:

Bravčové mäso – karé, krkovička (cca 1 kg)

2 lyžice oleja

1 lyžicu horčice

2 lyžice pálivého kečupu (alebo sladkého, ak nemáte radi pálivé)

1 lyžičku worcesterskej omáčky

1 lyžičku štipľavej mletej červenej papriky

1 lyžičku drvenej rasce

1 lyžičku sušenej majoránky

1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

2 lyžičky soli

1 lyžičku sušeného majoránu

Postup:

Mäso zmiešame s ostatnými prísadami na marinádu a dáme aspoň na 2 hodiny do chladu marinovať. Potom môžeme klasicky grilovať alebo piecť.