Túto skvelú slanú chuťovku som si donedávna kupovala len v obchode. Povedala som si však, že praclíky vyskúšam pripraviť doma – za pokus predsa nič nedám (teda ak nepočítam večer bez obľúbeného chrumkania). Vyskúšala som viacero receptov, ale tento je jednoznačne najlepší. Vrelo odporúčam!
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
2 žĺtka
250 g masla
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g nastrúhaného syra
Vajce na potretie
Sezamové semienka (prípadne iné semienka, korenie alebo morskú soľ)
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, žĺtka, maslo, kyslú smotanu, soľ, syr a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme 30 minút odpočívať a potom ho vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 centimetra. Z cesta povykrajujeme praclíky, prípadne iné tvary našich obľúbených krekrov.
Praclíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút, alebo pokým nie je povrch praclíkov zlatistý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)