Najlepšie perníčky na svete. Pravé pardubické. Recept od výbornej cukrárky Mirušky.
z jednej dávky vyjde cca 100-110 celých perníčkov
Potrebujeme:
Na sirup:
1 kg kr. cukru
1/2 l vody
2 kávové lyžičky sódy bicarbony
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Všetko spojíme a varíme 5 minút za stáleho miešania. Sirup necháme odstáť 5 hodín
Cesto:
2 kg hl. múky špeciál
38 dg medu
8 dg džemu
4 celé vajcia
2 dg salajky
1 prášok do pečiva
2 kávové lyžičky škorice
Na vrch:
Čokoládová poleva
Plnka:
30 ks perníčkov rozmrvených
1 pohár čierneho čaju
2 lyžičku cukru (do čaju)
1 dl rumu
10 dg mletých orechov
Džem
Postup:
Zo surovín vypracujeme cestíčko. Do neho vylejeme pripravený a odstáty sirup a necháme 12 hodín odležať v chladničke. Po 12 hodinách, ak sa vám zdá masa riedka, pomôžte si múkou, aby ste dostali taký pekný nelepivý bochník. Ak máte pocit, že sa lepí, v kľude múku pridajte – cestíčko musí byť pevné, nie lepivé. Je to pomerne pracné vypracovať pekný bochník, ale ak masa nebude riedka, pôjde to dobre.
Cestíčko si vyvaľkáme na 5 mm, nie tenšie. Z cesta vykrajujeme tvary. Tie ukladáme na plech v dostatočných rozostupoch, počas pečenia narastú a nemôžu sa dotýkať. Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 160 stupňov a rúru aspoň 7 minút neotvárame- perníčky by spľasli. Z plechu ich vyberáme nie zahorúca, lebo sú mäkučké – počkáme, kým trošku vychladnú. Zo všetkých perníčkov si 30 koliesok odoberieme bokom a pomrvíme… budú v plnke.
Plnka:
30 koliesok sa rozmrví, zaleje horúcim čiernym čajom – dala som doň 2 lyžičky cukru-môžete dať aj viac ako za pohár, a 1dl rumu, kto má rád rumovejšie, nech dá viac. Do plnky ešte pridáme 10 dg orechov a džem-podľa chuti, ja som dala ríbezľovo-malinový-ak chcete aby to bolo šťavnaté a kyslasté, s lekvárom nešetrite. Náplň natrieme na jeden kúsok a zlepíme s druhým. Nakoniec len namáčame do rozpustenej čokolády s maslom. Perníčky sú úžasné, nechajte ich trochu odležať, sú naozaj dokonalé a mäkučké.
Celý recept aj s obrázkami nájdete TU.