Mascarpone je jednou z najdôležitejších surovín pri príprave tiramisu a rovnako nepostrádateľný je aj keď sa rozhodnete upiecť cheesecake. V mnohých veľkých potravinových reťazcoch ho už bežne zoženiete, ale v menších lokálnych potravinách to môže byť problém. Navyše jeho cena je dosť vysoká. Dobrá správa je, že jeho príprava je veľmi jednoduchá a ľahko si ho vyrobíte aj doma.
Potrebujeme:
na 500 g mascarpone
1 l smotany na šľahanie (obsah tuku 36%)
3 PL citrónovej šťavy (cca 30 ml)
Okrem toho si ešte pripravte
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 čistú gázu / kuchynskú utierku alebo inú tenkú bavlnenú utierku
1 sitko
veľký hrniec
Postup:
Nalejte smotanu do stredne veľkého hrnca a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte povariť asi 10-15 minút za stáleho miešania. Hrniec odstavte zo sporáka a pridajte citrónovú šťavu. Prikryte čistou utierkou a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Vychladnutú smotanu preceďte cez sito do druhej nádoby. Zakryte krém a skladujte v chladničke 10 – 12 hodín alebo aj dlhšie. Po uplynutí tejto doby sa krém usadí, dostanete hrubý syr mascarpone a trochu srvátky. Srvátka sa dá použiť na pečenie chleba, na smoothies a koktaily. Syr mascarpone zakryte a uložte do chladničky do vzduchotesnej nádoby. Vydrží asi 7 dní.