Táto pomôcka sa vám určite hodí – napokon túto prílohu má doma aspoň z času na čas každý!
Základ pre uvarenie dobrej ryže
– vždy ju pred varením dobre prepláchneme pod teplou tečúcou vodou. Tá totiž najlepšie odstráni škrob, ktorého prebytok spôsobí, že ryža bude mazľavá.
– vždy pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, alebo octu. Vďaka tomuto zlepšováku bude vaša uvarená ryža nádherne biela – ako z katalógu o varení.
– najlepšiu ryžu uvaríte na miernom plameni
– pomer vody a ryže by mal byť 1 diel ryže na 1,5 dielu vody. Pokiaľ treba počas varenia vodu prilievať, vždy by mala byť vriaca – opäť kvôli škrobu, ktorý ryžové zrnká môže zlepiť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
– ak chcete, aby bola ryža sypkejšia, pred varením ju najskôr orestujte na tuku. Škrob sa uzavrie vo vnútri a nezlepí vám zrnká ryže.
– keď ryžu dovaríme prekypríme ju vidličkou, aby z nej unikla para.
Potrebujeme:
200 gramov ryže
400 ml vriacej vody
1/2 lyžičky soli
40 gramov masla
Postup:
Najskôr si ryžu dobre prepláchneme. tento krok obzvlášť zdôrazňujú aj profesionálny kuchári, preto ho netreba zanedbať. Ryžu prepláchnite najlepšie viackrát, až kým nie je voda úplne čistá. Ryžu zalejeme vodou a prekryjeme papierovou utierkou a necháme aspoň dve hodiny namočenú. Tento krok preto urobte napríklad už večer, aby ste ju ráno mali pripravenú na varenie.
Ryžu opäť prepláchneme a dáme do hrnca, zalejeme ju dvojnásobným množstvom vriacej vody. Ryžu privedieme do varu a varíme asi 3 minúty. V tomto kroku pridáme soľ a maslo. Hrniec zakryjeme, odstavíme z plameňa a necháme asi 30 minút dôjsť. Dobrú chuť.
Tipy od vás – najlepšia ryža podľa mojej svokry
Tiež sa vám nedarí nikdy uvariť takú dobrú ryžu, akú robí vaša svokra? Tá moja mi našťastie poradila, ako na to a pritom vám stačí tá najlacnejšia ryža. Jej zlepšovák používam dodnes a ryža je zakaždým perfektne uvarená!
Potrebujeme:
200 g ryže (umytej a odkvapkanej)
500 ml vody
1 strúčik cesnaku
1 cibuľu
10 ml oleja
Soľ
Postup:
Zeleninu – cesnak aj cibuľku si nakrájame nadrobno. Na oleji opražíme cibuľu a po chvíľu pridáme aj cesnak – všetko spolu pár minút restujeme. Potom pridáme ryžu a opražíme – stačí tak 2-3 minútky (do sklovita). Potom pridáme vodu, soľ a zakryjeme pokrievkou. Keď začne voda vrieť, stiahneme plameň a stopneme si 5 minút. Pozor, ryžu nemiešame ani neskladáme pokrievku.
Po piatich minútach hrniec zložíme z plameňa, zabalíme do deky a dobre prikryjeme perinou – hovorí sa tomu vraj posteľová ryža. Najlepšie sú na to klasické hrubšie periny, ktoré dobre držia teplo. Ryža sa sama dovarí a voda sa krásne vsiakne do ryže. Bude perfektne uvarená
Najchutnejšia ryža, ktorá neprihorí a vždy sa mi vydarí
Túto ryžu máme u nás doma veľmi radi, odporúčam.
Potrebujeme:
320 g ryže – dobre prepláchnutej
1 veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
750 ml vývaru (môžeme nahradiť vodou v ktorej rozmiešame bujón, ale vývar je chutnejší)
1 veľkú strúhanú mrkvu (voliteľné)
1 strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno (voliteľné)
Bravčovú masť
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu speníme na masti, pridáme mrkvu a cesnak (ak sa tieto suroviny rozhodneme použiť) a všetko spolu chvíľu restujeme na masti. Potom pridáme ryžu a dobre premiešame, aby sa spojila s ostatnými prísadami.
Nakoniec pridáme vývar, premiešame a prikryjeme pokrievkou. Keď sa vývar začne variť, stiahneme na najslabší plameň a pomaly dusíme 19 minút.
Ryža z mikrovlnky – s.o.s. verzia
Do misky dáme ryžu, dobre ju prepláchneme a pridáme raz vody, koľko je ryže v miske. Osolíme, vložíme na 25 minút do mikrovnky a máme hotovo.
Ryža podľa mojej babky z rúry – neskutočne chutná a voňavá!
Potrebujeme:
2 šálku ryže
4 šálky vody
2 lyžice oleja
Soľ, čierne korenie celé, klinčeky, nové korenie celé
1 väčšiu cibuľu
Postup:
Ryžu si dobre opláchneme a nasypeme do hrnca alebo do zapekacej misy. Zalejeme vodou dochutíme a do stredu ryže vložíme celú cibuľu (samozrejem ošúpanú). Nakoniec pokvapkáme lyžicou oleja a vložíme do vyhriatej rúry (ja používam elektrickú vyhriatu na 220 stupňov). Nastavíme si 30-35 minút, odporúčam pri úplne prvom pokuse po asi 20-tich minútach skontrolovať, potom to už budete mať v oku. :-) Keďže každá rúra pečie inak, možno budete potrebovať 5 minút viac alebo menej, ale mali by ste sa zmiesiť do uvedeného rozhrania. Ryža chutí výborne, je perfektne uvarená a vy sa nemusíte vôbec obávať, že prihorí.
Lenka D.
Rýchle rady priamo od vás
Ja pripravujem ryžu takto: na troške oleja opražíme tak aby trochu zhnedla osolím a podlievam horúcou vodou v pomere 1 hrnček ryže a 1,5 hrnčeky vody suším pod pokrievkou na plyne na liatinovej platní asi 20 minút potom ešte troska podlejem vody aby ryža nebola suchá, premiešam nechám ešte na platni.
Lena M.
Umyjem ju a nechám bokom, v hrnci si opražím 1 cibuľku do nej vhodím ryžu a popražím ju. Medzitým si dám zovrieť bujón(rozmiešaný vo vode) alebo vývar a zlejeme ryžu orestovanú dosklovita tak, aby bola tekutina asi 1 cm nad ryžou. Keď zovrie, zakryjeme pokrievkou a dáme do vyhriatej rúry na 20 – 30 minút. To je všetko.
Milada H.
Dôležitý je pomer vody a ryže, gulatá potrebuje menej vody – 1,5 násobok a dlhá 2- násobok vody. 20 minút varíme a po uplynutí tohoto času už necháme odkrytú.
Dušan
Môj postup: 1 šálku ryže dám na olej a opražím do hneda, zalejem 2 šálkami vody, osolím, zakryjem pokrievkou a varím na najslabšom ohni, kým nepočuť bublanie vody. Potom odstavím a ryža dôjde.
Mira Jancová
Ja robím len v rúre a vždy sa podarí. Na jednu šálku ryže 1 a pol šálky vody. Najprv dám trochu oleja a popražím ryžu potom si rúru zapnem na plno to je 250 stupňov. A záleží od toho koľko jej robím ale väčšinou to tam mám pol hodinky. Pravdaže predtým osolím.
Máte aj vy overený postup? Podeľte sa oň v komentároch :-)