Práve včera sme z tohoto cesta robili pizzu a bola vynikajúca. Cesto je skvelé aj na sladké buchty, moravské koláče, alebo akékoľvek iné pečivo, ktoré inak robíte z kysnutého.
Potrebujeme:
1/2 kg múka hladká
50 g droždie čerstvé
1 dl olej
3 dl mlieko vlažné
1 lyžica kr. cukor
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžička soli
1 lyžička jedlej sódy
Postup:
Z polovice mlieka, droždia a trocha cukru urobíme kvások. V miske si zmiešame suché suroviny a po vyjdení kvásku pridáme olej a zbytok mlieka a vypracujeme hladké cesto.
Nečakáme na vykysnutie,z cestom pracujeme hneď. Na doske ho ešte prehnetieme.
Z cesta robíme pečivo podľa chuti – plnené buchty, pizzu, koláč… Cesto stálo na doske len tak dlho, kým som si neprichystala rúru a prísady na cesto. Ak robíme buchty tak len rozdelíme na guľky, naplníme, potrieme olejom a pečieme dozlatista.
Pizzu robíme klasicky z prísad, ktoré máme radi.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Milka J.