Natrhajte pár listov mladej púpavy a pridajte olej a cesnak: Púpavové pesto pomôže vašim kostiam, zregeneruje pečeň a naštartuje imunitu!

Blahodárne účinky tejto jarnej rastlinky poznali už naši predkovia a každú jar z nej pripravovali voňavý čaj, med alebo sirup. Ak chcete aj vy čerpať z ich múdrosti a okúsiť na vlastnej koži zázračné účinky púpavy, vyskúšajte tento rýchly a zdravý recept. Skôr, ako začnete z jeho prípravou prezradíme vám, prečo je púpava pre naše zdravie také prospešná.
[mashshare]

Blahodárne účinky tejto jarnej rastlinky poznali už naši predkovia a každú jar z nej pripravovali voňavý čaj, med alebo sirup. Ak chcete aj vy čerpať z ich múdrosti a okúsiť na vlastnej koži zázračné účinky púpavy, vyskúšajte tento rýchly a zdravý recept. Skôr, ako začnete z jeho prípravou prezradíme vám, prečo je púpava pre naše zdravie také prospešná.

Púpava je bohatou zásobárňou vitamínu C, vďaka čomu posilní vašu imunitu a pomôže bojovať proti vírusom a infekciám. Pitie púpavového čaju je tiež vynikajúcu prírodný prostriedok na regeneráciu pečene a prospieva tiež pacientom trpiacim ochorením obličiek a opakovanými zápalmi močového mechúra.

Púpavové listy však pomáhajú aj kostiam a kĺbom. Prikladanie listov na bolestivé miesta zmierňuje bolesti. Púpava je tiež silným antioxidantom, ktorý odstraňuje z tela škodlivé látky. Púpavový čaj, med alebo sirup je tiež overeným prostriedkom proti únave a jarnej apatii.

Recept č. 1

dandelion2

Potrebujeme:

Hrsť mladých listov púpavy – dôkladne umytých

4-5 lyžíc olivového oleja

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice píniových alebo kešu orechov

Soľ

Postup:

Všetky ingrediencie spolu rozdrvíme v mažiari a skladujeme v uzatvárateľnom sklenenom pohári na chladnom mieste. Pesto je vynikajúce s čerstvým pečivom alebo ako dip k mäsu či domácim snackom.

Recept č. 2

Potrebujeme:

2 šálky mladých listov púpavy

3 strúčiky cesnaku

1/3 šálky jemne strúhaného parmezánu

1/3 šálky nadrobno nasekaných vlašských orechov

½ lyžičky soli

½ šálky olivového oleja

Postup:

V kuchynskom robote rozmixujeme všetky prísady okrem olivového oleja. Mixujeme, kým hmota nie je dostatočne jemná.

2014-04-29-dandelion-pesto-step2-680x324

2014-04-29-dandelion-pesto-step3-680x324

Do hmoty nakoniec postupne pridáme olivový olej a krátko všetko spolu premiešame.

2014-04-29-dandelion-pesto-step4-680x324

Pesto je pripravené!

2014-04-29-dandelion-pesto-step5-680x324

 

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes