100-ročný recept na najlepší DOMÁCI ZÁVIN: Originál od račianskych kuchárok!

Richard Sučanský z bratislavskej Rače zbiera tradičné recepty od skúsených račianskych kuchárok. Nedávno sa na internete pochválil svojim najvzácnejším úlovkom – 100-ročným receptom na najlepšiu domácu štrúdľu.

Richard Sučanský z bratislavskej Rače zbiera tradičné recepty od skúsených račianskych kuchárok.

 

 

Recept sme vyskúšali aj my v redakcii portálu To je nápad! a musíme povedať, že by sa mal rozhodne uchovať aj pre ďalšie generácie.

Fantastická babkina štrúdľa (recept)

Cesto:

...

600 g polohrubej múky

60 g práškového cukru

2 ks žĺtka

50 g kvasníc

2 dcl mlieko

250 g maslo

Maková plnka:

300 g maku, hrozienka

1 dcl rumu

citrónová kôra

300 g kryštálového cukru

1,5 dcl vody

Orechová plnka:

300 g mletých orechov

pomarančová kôra

300 g kryštálového cukru

1,5 dcl vody

Postup:

Príprava cesta:

 

 

Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások.

Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka.

Prešľaháme.

 

 

A pridáme rozpustené maslo.

Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto.

 

 

Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. odstáť.

Naplníme plnkou.

Maková plnka:

 

 

Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.

Orechová plnka:

Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.

 

 

Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne).

Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami.

Hotový závin potrieme 3 krát rozšľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom.

 

 

Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels