100 ročný recept na liečivý čaj: Nakrájajte cibuľu, vložte ju do čierneho čaju a máte liečivý zázrak!

8220 0

Máte nepríjemné pocity v črevách? Trpíte kŕčmi, bolesťami žalúdka alebo žalúdočnými ťažkosťami?

Máme pre vás prastarý recept na zázračný cibuľový čaj, ktorý sa dedí v rodine našej čitateľky Lenky a ktorý vyrieši vaše zdravotné ťažkosti.

Potrebujete len 1 cibuľu a čierny čaj!

Budete prekvapení, ale tento čaj nemá len liečivé účinky, ale je aj veľmi chutný.

Potrebujeme:

1 cibuľu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

200 ml čierneho čaju

Postup:

 

1. Cibuľu si ošúpte a umyte.

2. Cibuľu nakrájajte na plátky tak, aby sa nerozpadla na samostatné krúžky.

3. Vložte cibuľu do pohára.

4. Zalejte horúcim čiernym čajom a nechajte lúhovať 5 – 10 minút.

6. Hneď ako pocítite nepríjemné pocity v črevách, vypite tento čaj.

Podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of European Clinical Nutrition obsahuje cibuľa flavonoid zvaný kvercetín, ktorý môže zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi.

Je tiež účinný pri prevencii prechladnutia a kašľa v chladnom období.

Taktiež sa uvádza, že tento čaj pomáha pri kontrole vysokého krvného tlaku a stresu pri práci.

Predovšetkým je však tento cibuľový čaj dobrý pre tráviaci systém.

Cibuľa je bohatým zdrojom inulínu, polysacharidu, ktorý sa netrávi v gastrointestinálnom trakte a preto slúži ako vláknina dôležitá pre zdravie čriev.

Pravidelná konzumácia cibuľového čaju udrží vaše črevo zdravé a zabráni chorobám, ako sú tráviace ťažkosti, plynatosť a zápcha.

Ďalšie liečivé recepty z cibule

Cibuľový zábal

Je výborný pri angíne, bolesti v krku a pri bolestivom prehĺtaní. Cibuľa má silné protizápalové účinky a ak nemáte v obľube cibuľový sirup, vyskúšajte aspoň tento zábal.

Stačí, ak očistíte cibuľu, nakrájate ju na kolieska a uložíte vedľa seba na textilnú vreckovku. Priložíme (cibuľou nadol) na hrdlo a prípadne aj priedušky natreté husím sadlom.

Prikryjeme uterákom alebo plienkou a obalíme šálom. Necháme pôsobiť celú noc, alebo aspoň 2-3 hodiny.

Zázračný sirup

Sirup je výborný pri liečbe nachladnutia, kašľa či zápalov dýchacích ciest a jeho výroba je veľmi jednoduchá.

Cibuľu nakrájajte nadrobno, navrstvite do pohára striedavo cibuľu a med a nechajte lúhovať cez noc, ale stačí aj pár hodín.

Šťava, ktorú cibuľa pustí, vytvorí spolu s medom liečivý sirup. Ten treba užívať po lyžičkách – dospelí raz za hodinu, deti každé dve hodiny.

Ak nemáte med, postačí na výrobu antibakteriálneho sirupu aj cukor.

Odporúča sa cibuľu nešúpať do hĺbky, pretože najviac liečivých antioxidantov je v povrchových vrstvách každej zeleniny aj ovocia.

Znižuje teplotu

Odborníci skúmali aj nočné pôsobenie cibule na chodidlá, čo je jeden z babských receptov.

Cibuľu nakrájajte, môžete ju nahriať v látke položenej na obrátenú pokrievku hrnca s horúcou vodou.

Potom priložte priamo na chodidlá, navlečte na to ponožky a choďte spať. Ráno nohy umyte. Vraj by to naozaj mohlo fungovať proti teplote a chrípkovým ochoreniam.

Prvá pomoc pri prvých príznakoch od Pani Silvie

„Pri prvých príznakoch sopľov a akejkoľvek chronty robím bleskový cibuľový med alebo sirup. Pokrájam cibuľu nadrobno, zalejem 2-3 PL medu a preložím na radiátor (keď nekúria, tak niekde k sporáku, kde sa varí).

Do 20 minút cibuľa pustí šťavu do medu a toto treba papať po lyžiciach.

Samozrejme, sú aj krajšie verzie – naložiť to pekne do fľaše s cukrom, pridať citrón kvôli vitamínu C a podobne, prípadne variť cibuľový čaj – ale toto je jedna z najrýchlejších a najúčinnejších variant.“

Ďalšie recepty!

Starý recept na cibuľový sirup

Ak vám čerstvá cibuľka na chlebe či k jedlu nechutí alebo si nemôžete dovoliť, aby z vás bolo cítiť, urobte si cibuľový čaj.

Potrebujeme:

2 cibule

Vodu

Voliteľné:

Škorica, zázvor, med,klinčeky, citrón – moja babička dávala aj trošku masla

Postup:

Dve olšúpané cibule pokrájame a dáme do kastrólika.

Zalejeme 500 ml vody a privedieme k varu.

Na miernom plameni varíme 10-15 minút.

Potom scedíme, cibuľový vývar osladíme medom alebo cukrom. Keď deťom čaj nechutí, pridajte počas varenia nakrájané jabĺčko a škoricu. Tie prekryjú cibuľovú chuť.

Ja mám skúsenosť, že pri prechladnutí mám po takomto čaji pokoj o 2 dni. :-)

Polievka

Cibuľa má antibiotické a protivírusové účinky, rozpúšťa hlieny a čistí priedušky. Pri chrípke, nachladnutí a angíne je okrem chleba s maslom a cibuľou výborná tiež cibuľová polievka.

Ako a najmä s čím všetkým môže pomôcť?

Stopne kašeľ. Stačí užiť magický sirupový recept, ktorý si ľudia odovzdávali z generácie na generáciu. Stredne veľkú cibuľu nadrobno pokrájame a pridáme dve polievkové lyžice medu. Zmes necháme odstáť, až kým sa z nej nevylúhuje šťava. Tú treba užiť dvakrát denne.

Hrdlo už nebude bolieť. Cibuľu uvarte a pravidelne kloktajte.

Horúčka zmizne. Zaručený starý domáci recept vraví, že cibuľové kolieska treba priložiť na chodidlá a potrieť makovým olejom. Aby nám na nohách držali, obuť si treba hrubé ponožky a za noc je teplota fuč.

Odstraňuje z pľúc prebytočný hlien. Stačí cibuľu rozmixovať a zmiešať s kokosovým olejom. Zmes následne nanesiete na hruď, prikryjete uterákom a cez póry v pokožke vám pomôže.

Kolika ustúpi. Pripravte cibuľový čaj a keď voda trochu vychladne, dávajte svojmu dieťaťu každú hodinu jednu kávovú lyžičku.

Vybuduje imunitu. Ak tento “detský” čajík dochutíte vzácnym včelím medom a budete ho pravidelne piť, posilníte si svoj organizmus.

Zbaví vás infekcie v uchu. Už naše staré matere vedeli, že ak cibuľu nakrájame nadrobno, zabalíme do bavlnenej látky a priložíme na ucho, zbavíme sa neduhov súvisiacich so sluchom.

Zastaví vypadávanie vlasov. Nakrájať, uvariť, nechať vychladnúť a aplikovať na hlavu. Proces opakujte niekoľkokrát a zaručene časom uvidíte výsledky.

Na drobné rany a štípance. Možno si aj vy z detstva pamätáte, že keď vás bodla včela, prikladali vám rodičia na boľavé miesto koliesko obyčajnej cibule. Tá zmierni bolesť dokonca aj vtedy, keď sa porežete pri krájaní či niekde odriete. Má totiž výnimočne antiseptické účinky.

Urýchľuje metabolizmus. Trocha cibuľky – či už surovej alebo dozlatista upraženej – vaše črevá rozhýbe a odľahčí.

Postráži vám váhu. Mnoho ľudí zahusťuje omáčku múkou. Ak však zvolíte cibuľovú kašičku, poďakuje sa vám aj vaše telo. Navyše, cibuľa dodá jedlu jedinečnú chuť.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár