plny-hrniec_transparent_negativ.png

100-ročná sviatočná kapustnica, ktorej sa iný recept nevyrovná: Aj keď sa stôl prehýba pod sviatočnými dobrotami, všetci čakajú len na ňu!

Robíme ju už roky a stále sa jej nevieme dojesť. Najväčším problémom je dostať sa cez ňu aj k iným slávnostným chodom!

Postup:

3 l vody

1 kg kyslej kapusty – nakrájanej na drobnejšie

2- 3 cibule

500 g údennej krkovičky

350 g bravčového plecka

1 lyžičku čierneho korenia celého

4 kusy nového korenia celého

2 zrnká jalovca

2 ks bobkového listu

1 lyžičku mletého korenia

2 lyžičky mletej rasce

1 lyžičku červenej papriky

35 g sušených húb

6 sušených sliviek

6 strúčikov cesnaku

Olej alebo masť

ďalej budeme potrebovať:

2 väčšie zemiaky

100 g údenej slaninky

300 g klobásy (aj pálivejšiej, ak máte radi)

500 ml kyslej smotany

Postup:

Do väčšieho hrnca nalejeme 3 litre vody a všetky koreniny okrem papriky a sušené huby. Dáme variť a asi po 30 minútach pridáme aj kyslú kapustu. Takto necháme prikryté variť ďalšiu hodinu, následne pridáme nakrájanú krkovičku.

Na samostatnej panvici si na oleji alebo masti speníme cibuľku, pridáme bravčové pliecko, papriku, pretlačený cesnak a dusíme pár minút. Následne pridáme celú zmes do hrnca a do kapustnice už hodíme aj sušené slivky.

Opäť necháme variť asi hodinu.

Slaninku si nakrájame na kocky a vyškvaríme v hrnci. Masť si môžeme odložiť na neskôr. Prípadne si na masti môžeme speniť ešte jednu cibuľku a pridať ju do kapustnice.

Oškvarky pridáme do kapustnice. Všetko necháme ešte chvíľu spolu povariť, zložíme z plameňa a necháme stáť na 24 hodín.

Na druhý deň privedieme odležanú kapustnicu opäť do varu a pridáme aj nakrájanú klobásu a postrúhané zemiaky.

Necháme povariť asi 30 minút, potom pridáme kyslú smotanu, premiešame, necháme ešte pár minút na plameni, zložíme a naša kapustnica je hotová.

Čím dlhšie ju necháte odležať, tým chutnejšia bude!

Ak chcete, aby bola kapustnica redšia, pridajte viac vody.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Mirka J.

Najlepšie recepty na dnes