Vianočné pečivo bez pečenia s chuťou obľúbených tyčiniek z obchodu. Prinášame vám zbierku najlepších receptov.
Margot guličky
Potrebujeme:
60 g masla
50 ml vody
100 g sušeného mlieka
50 g krupicového cukru
50 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie
Lieskové oriešky
2 ks Margot tyčinky (1 ks=100 g )
Postup:
V hrnci zmiešame vodu, maslo a cukor, preložíme na plameň a necháme rozpustiť. Margot tyčinky rozdrobíme a pridáme do tejto zmesi spolu so sušeným mliekom a kokosom. Necháme na plameni a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.
Zložíme z plameňa a zmes necháme vychladnúť. Z takto pripraveného cesta tvoríme guľôčky, do ktorých stredu zabalíme vlašský orech. Nakoniec obalíme v kokose a môžeme uložiť do papierových košíčkov.
Margot lepené kolieska
Potrebujeme:
Cesto:
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
1 väčšie vajce
štipka citrónovej kôry
1 lyžica kakaa (prípadne aj menej, alebo nemusíte kakao vôbec, ale kolieska budú biele)
Plnka:
150 g čokolády Margot (nastrúhanej)
200 g masla
1 lyžica práškového cukru
3 lyžice rumu
Zdobenie:
čokoládová poleva + do obyčajnej polevy dávam aj nastrúhanú margotku (nie celú, stačí len trochu pre vôňu)
Oriešky, alebo iné prísady podľa chuti
Postup:
Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke odpočinúť (pokojne do druhého dňa).
Potom vyvaľkáme plát s hrúbkou 3 mm a vykrojíme kolieska. Pečieme na 160 ° C cca 10 min (každá rúra je iná).
Plnka: Maslo vymiešame s cukrom, pridáme rum a nastrúhanú margotka.
Vychladnuté kolieska zlepíme po dvoch náplňou, namočíme do polevy – buď celé, alebo len polovičku, prípadne len pofŕkame.
Margot krém
Potrebujeme:
375 ml mlieka
1,5 lyžice hl. múky
2 bal. vanilkového cukru
60 g cukru krupica
1,5 lyžice Gustina
375 g masla (verzia na torty)
300 g mascarpone (verzia do pohárov)
50 g nastrúhanej Margot čokolády
50 g nastrúhanej čokolády na varenie, alebo mliečnej čokolády
Postup:
Časť mlieka dáme variť a v druhej rozmiešame škrob a múku. Keď mlieko zovrie, vlejeme druhú časť mlieka a uvaríme puding, necháme vychladnúť (sem-tam premiešame). Po vychladnutí vmiešame našľahané maslo, alebo mascarpone a nastrúhame čokoládu aj tyčinku Margot.
Podávame vychladené do studených pohárov aj do tort a zákuskov.
Luxusné košíčky ľadové kaštany
Potrebujeme:
6 tyčiniek Ľadové Kaštany
120 g masla
Plnka:
100 g mletých orechov
70 g cukor práškový
60 g masla
50 ml rumu
1 vanilkový cukor
Na ozdobu – mandľové lupienky, biela poleva …
Postup:
Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli. Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov a necháme stuhnúť.
Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko dáme do mikrovnky, kým sa všetko spojí. Potom náplň vymiešame do studena. Rozdelíme ju do košíčka a povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek. Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. necháme stuhnúť, je to výborné!
Krém z ľadových kaštanov
Potrebujeme:
tri šľahačkové smotany (250g, 33%)
tri kusy tyčinky ľadových gaštanov (prípadne dve biele čokolády)
Postup:
Tento krem si môžete pripraviť aj s bielou čokoládou alebo inými obľúbenými tyčinkami. Na tri smotany potrebujete 2 biele čokolády. Smotany si dáme do hrnca a dáme variť na plameň. Už počas zohrievania pridáme nalámané ľadové gaštany (alebo čokoládu) a necháme prevariť, za stáleho miešania. Potom hmotu necháme do druhého dňa v chladničke – minimálne odporúčam 12 hodín. Na druhý deň vyšľaháme dotuha. Používame do tort, veterníkov, zákuskov a podobne. Krém je naozaj výborný.
Roláda z ľadových kaštanov
Potrebujeme:
Cesto:
6 vajec
6 lyžíc kakaa
6 lyžíc cukru krupica
štipka soli
1 bal. šľahačky 33%
1 stužovač do šľahačky
1 tyčinka Ledové gaštany
Postup:
Ľadové gaštany nalámeme do šľahačky. Preložíme na plameň, rozpustíme a necháme prejsť varom. Dáme vychladiť do chladničky – minimálne na 3 hodiny, ideálne na celú noc.
Bielky ušľaháme so štipkou soli do pevného snehu.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, stierkou vmiešame preosiate kakao a nakoniec opatrne aj sneh.
Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 200 ° C. pečieme asi 10 minút – treba sledovať.
Papier s upečeným plátom zložíme z plechu, obrátime na čistý papier a vrchný papier potom opatrne odstránime. Plát stočíme do rolády a necháme vychladnúť.
Do vychladenej šľahačky s gaštanmi pridáme stužovač šľahačky a vyšľaháme.
Plát rozvinieme, potrieme ušľahanú šľahačkou a stočíme do rolády.
Roládu poprášime cukrom a môžeme pokvapkať rozpustenou čokoládou!
Mila guľka
Potrebujeme:
3 Mila rezy
125 g masla
80 g práškového cukru
3 lyžice rumu
3 lyžice mletých orieškov
strúhaný kokos na obalenie
Postup:
Mila rezy nastrúhame najemno, nasypeme do misky, pridáme maslo, cukor, oriešky a rum. Dôkladne premiešame, spracujeme a necháme stuhnúť v chladničke.
Zo stuhnutej hmoty odoberieme malý kúsok a urobíme guľôčku, ktorú obalíme v kokose. Takto postupujeme až do minutia celého cesta.
Podávame ideálne vychladnené, ale u nás sa jedia hneď, ako ich obalím v kokose (niekedy nestihneme ani to) :-).
Šuhajdy ako kinder
Potrebujeme:
200 g čokoláda horká
200 g čokoláda mliečna
100 g tuk stužený (Cera) – alebo maslo
50 g maslo
Plnka:
salko 250 g (alebo tuk) maslo
Postup:
Najprv si pripravíme plnku. Do hrnca vylejeme salko a na kocky nakarájané maslo. Rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť za občasného premiešania.
Čokoládu pripravíme štandardne. Nalámeme a spolu s tukom roztopíme vo vodnom kúpeli . Ponalievame do pripravených košíčkov prvú vrstvu – čokoládovú. Plnka bude chladnutím hustnúť preto sa nezľaknite že je to riedke po zahriatí v mikrovlne (môžete aj klasicky povariť na plameni – cca 8 minút). Do každého košíčka dáme po lyžičke plnky. A na záver dolejeme košíčky čokoládou.
Domáca tyčinka Bounty
Potrebujeme:
3 šálky strúhaného kokosu
1 šálku sladeného kondenzovaného mlieka
2 bal. mliečnej čokolády
Postup:
V miske zmiešame kokos s kondenzovaným mliekom. Zmes dôkladne vymiešame a necháme chvíľu odstáť.
Z hmoty postupne tvarujeme malé obdĺžniky (jednotlivé tyčinky), ktoré ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Keď spotrebujeme celú hmotu, plech s tyčinkami vložíme na 20 minút do mrazničky.
Kým sa tyčinky chladia, rozpustíme vo vodnom kúpeli mliečnu čokoládu.
Po uplynutí 20 minút vyberieme plech z mrazničky a jednotlivé tyčinky obaľujeme v rozpustenej čokoláde.
Hotové tyčinky dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky a môžeme servírovať.
Domáce Rafaello
Potrebujeme:
½ plechovky salka
250 g strúhaného kokosu
½ lyžičky vanilkového extraktu
Mandle
Postup:
Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.
Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).
Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.
Servírujeme v papierových košíkoch.