10 najlepších marinád na grilovanie, dusenie aj pečenie mäsa: 5-minútová príprava a dokonalá chuť zaručená!

Výborné marinády na grilovanie, dusenie a pečenie mäsa. Na svoje si prídu aj milovníci exotických chutí.

Výborné marinády na grilovanie, dusenie a pečenie mäsa. Na svoje si prídu aj milovníci exotických chutí.

Nostalgická marináda na ražniči: cibuľová s octom

Táto klasická, jednoduchá marináda zjemňuje aj pevné vlákna mäsa a dodáva mu jemnosť.

Počet porcií: 3-4 kg mäsa.

zloženie:

  • ocot 150 ml (6%)
  • cukor 70 g
  • bobkový list 2-3 ks.
  • Minerálna voda  perlivá 1,5 l
  • cibuľa 1 kg
  • rastlinný olej 150 ml
  • soľ
  • korenie

Príprava:

Cibuľu očistite a nakrájajte ju na veľké polkruhy.
Na cibuľu pridajte ocot, soľ, korenie, cukor a bobkový list. Dôkladne premiešajte, kým sa cukor nerozpustí.

...

Nalejte minerálnu vodu a rastlinný olej. Pridajte mäso a nechajte maronovať pár hodín, alebo cez noc.

Balkánska marináda na grilovanie: s jogurtom, koriandrom a sladkou paprikou

Marináda s jogurtom, koriandrom a sladkou paprikou urobí mäso obzvlášť jemným a šťavnatým.

Počet porcií: 2 kg mäsa.

Príprava: 180 min.

zloženie:

  • červená paprika 2-3 lyžice
  • koriander 150 g (veľký zväzok)
  • jogurt 600 g prírodný
  • šťava ½ citróna
  • soľ

Príprava:

Mäso zmiešame s jogurtom, ktorý ochutíme soľou, citrónovou šťavou a nasekaným koriandrom. Pridáme aj papriku, premiešame a necháme marinovať.

3. Francúzska marináda

Jasné tóny Provence byliniek zvýrazňujú prirodzenú chuť mäsa, ale neprebíjajú ju.

Množstvo porcií: 2-3 kg mäsa.

Príprava: 180 min.

zloženie:

  • olivový olej 500 ml extra panenský
  • šťava ½ citróna
  • tymián je malý zväzok
  • rozmarín 3-4 vetvy
  • Šalvia 2 vetvičky
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • Čierne korenie

Príprava:

Zmiešajte olivový s nakrájaným mäsom.

Pridajte citrónovú šťavu, mätu piepornú, zelené vetvičky korenia.

Cesnak pretlačte a pridajte do marinády. Zamiešajte a nechajte marinovať.

4. Stredomorská marináda s paradajkami a bazalkou

Ostrejšia a sviežejšia, táto marináda zvýrazňuje nie veľmi výrazné prírodné mäso a ryby.

Množstvo porcií: 2-3 kg mäsa.

Príprava: 360 min.

zloženie:

  • paradajky vo vlastnej šťave 1 liter (môžeme použiť konzervované)
  • šťava z 1 citróna
  • cukor 70 g
  • kapary 1 lyžicu
  • Cesnak 5 strúčikov
  • bazalka 100 g
  • olivový olej 100 ml extra panenský
  • soľ
  • korenie

Príprava:

Zmiešajte paradajkovú pastu s cukrom a kapary.

Cesnek pretlačte a pridajte do marinády.

Očistite listy bazalky a zamiešajte do marinádou spolu s olivovým olejom, soľou a korením. Zamiešame a marinujeme pripravené mäsko.

5. Exotická marináda s kyslou smotanou a pomarančovým džúsom

Nenápadná, ale pritom príjemná chuť a citrusová kyslosť.

Množstvo porcií: 2-3 kg mäsa.

Príprava: 360 min.

zloženie:

  • pomaranč 1 ks.
  • cesnak 2 polievkové lyžice (prášok)
  • bazalka 2 lyžičky (sušenej)
  • kardamón 1 lyžička 
  • kyslá smotana 600 g (od 30%)
  • majonéza 300 g
  • soľ
  • korenie

Príprava:

Pomarančovú kôru jemne odstránime, šťavu z pomaranča vytlačíme a zmiešame so sušeným cesnakom, bazalkou, kardamónom.

Pridajte soľ, korenie, kyslú smotanu a majonézu. Dobre premiešajte.

6. Florentská marináda s citrónom a rozmarínom

Citrón je jemnejší a voňavejší než ocot. Zmäkčí tvrdé vlákna mäsa a zanechá ho šťavnaté a veľmi chutné.

Množstvo porcií: 2-3 kg mäsa.

Príprava: 180 min.

zloženie:

  • citrón 2-3 ks
  • cesnak 1 hlávka (menšia)
  • rozmarín malý zväzok
  • Petržlen malý zväzok
  • olivový olej 300 ml extra panenský
  • Čierne korenie

Príprava:

Citróny dôkladne očistíme, nakrájame a zmiešame s nahrubo nasekaným cesnakom, lístkami rozmarínu a petržlenom.

Mäso zalejme olejom, pridáme čierne korenie, citrónovú zmes a všetko dobre zamiešame a necháme marinovať.

7. Korenená horčicovo-medová marináda

Táto omáčka urobí z vášho grilu pekelne chutné jedlo!

Počet porcií: 1 kg mäsa.

Príprava: 120 min.

zloženie:

  • Zelená cibuľka malý zväzok
  • voda 100 ml
  • med 150 g kvapalný
  • horčica 150 ml so semienkami
  • Dijon horčica 200 ml
  • rastlinný olej 300 ml
  • soľ
  • korenie

Príprava:

Nadrobno nasekáme cibuľku, pridáme vodu, med, dva druhy horčice a rastlinný olej.

Pridajte soľ, korenie a dobre premiešajte.

8. Marináda s citrónom a bielym vínom

Voňavá zmes európskych a ázijských tradícií.

zloženie:

  • šalotka 200 g
  • voda 100 ml
  • biele víno 200 ml suché
  • 4 stonky citrónovej trávy
  • Zmes talianskeho korenia 2 lyžičky
  • soľ

Príprava:

Očistite šalotku a dôkladne nakrájajte.

Pridajte k cibuli vodu, víno, soľ a nasekanú citrónovú trávu.

Pridajte zmes korenín a zamiešajte spolu s mäskom.

9. Geniálna marináda na krkovičku

Gurmánska krkovička na cesnaku: Konečne som našla dokonalú marinádu na pečenie mäsa, je neskutočne dobá a rýchla!

Potrebujeme:

4-5 plátkov krkovičky

Soľ

6-7 strúčikov cesnaku

2 ks cibule

Marináda:

2 lyžice oleja

2 lyžice sójovej omáčky

6 lyžíc ostrého kečupu

1 lyžička medu

1 lyžička mletej papriky

1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

50 ml vody

Postup:

Mäso naklepeme a z oboch strán a osolíme. Potrieme cesnakom a naukladáme do pekáča.

Zasypeme cibuľou, ktorú pokrájame nadrobno, alebo na slabé krúžky.

Suroviny na marinádu dobre premiešame a rovnomerne nalejeme na mäso.

Prikryjeme a necháme marinovať aspoň 1-2 hodinky pred prípravou.

10. Japonská marináda  so sójovou omáčkou a zázvorom

Silná ázijská chuť.

Množstvo porcií: 2-3 kg mäsa.

Príprava: 180 min.

zloženie:

  • sójová omáčka 200 ml
  • 200 ml teriyaki omáčky
  • citrón 2 ks
  • Chili paprička 1-2 ks. (Voliteľne)
  • koriander malý zväzok
  • Zázvor 100 g čerstvý
  • sezamový olej 50 ml.

Príprava:

Zmiešajte sójovú omáčku s teriyaki omáčkou.

Cesnak nakrájame na polovicu a šťavu vytlačíme do zmesi omáčok.

Nakrájajte koriander a chilli a pridajte do marinády.

Potom pridáme aj strúhaný alebo jemne nasekaný zázvor.

Pridajte sezamový olej do marinády a dobre premiešajte. nechajte marinovať mäsko.