1. Varený vanilkový krém
Potrebujeme:
- 4 lyžice hl. múky
- 2 vajcia
- 4 dl mlieka
- 14 dkg práškového cukru
- 20 dkg masla alebo margarínu
- 1 vanilkový lusk
Rozmiešajte celé vajcia s trochou mlieka a múkou. Zvyšné mlieko dajte na plameň a keď zovrie, pridajte vaječnú zmes a vanilku. Uvarte hustý puding, zakryte celofánom a nechajte úplne vychladnúť. Medzitým vyšľahajte maslo alebo margarín s práškovým cukrom a všľahajte ho do už studeného krému.
2. Čokoládový maslový krém
Potrebujeme:
- 15 dkg horkej čokolády
- 25 dkg masla
- 20 dkg práškového cukru
Maslo sa vyšľahá s práškovým cukrom. Tmavú čokoládu rozpustíme nad parou a potom ju premiešame s maslovým krémom.
3. Varený čokoládový krém
Potrebujeme:
- 50 dkg horkej čokolády
- 8 vajec
- 8 dkg nesladeného kakaového prášku
- 30 až 40 dkg kr. cukru
- 46 dkg masla
Vajíčka a cukor preložíme do vodného kúpeľa a šľaháme, kým sa cukor celkom nerozpustí. Potom necháme vychladiť na izbovú teplotu. Potom vezmite čerstvé maslo z chladničky a nakrájajte na malé kocky. Zmiešajte do vaječnej hmoty. Čokoláda sa rozpustí nad vodnou parou a potom sa k nej prisype kakaový prášok. Zmiešajte a postupne pridajte čokoládovú hmotu do zmesi vajec a masla. Dobre premiešajte. Pred naplnením dezertov ho krátko dajte do chladničky. Môže byť tiež použitý na dekoráciu, pretože dobre drží po aplikácií v cukrárenskom vrecku.
4. Mascarpone krém
Potrebujeme:
- 200 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie
- cukor podľa chuti
Možno najjednoduchší krém, ktorý zvládne aj začiatočník. Vyšľahajte smotanu, potom pridajte hladké rozmiešané mascarpone a oslaďte podľa chuti.
5. Citrónový krém
Potrebujeme:
- 15 dkg práškového cukru
- 10 dkg masla
- 2 citrónovej šťavy
Zmiešajte cukor a citrónovú šťavu, pridajte maslo a vyšľahajte na nadýchaný krém.
6. Smotanový krém
Potrebujeme:
- 200 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- 200 g práškového cukru
- 1 vanilkový lusk
Zahrejte na plameni smotanu s vanilkou, ale dávajte pozor, aby ste ju nevarili. Zložte z ohňa, nechajte úplne vychladnúť a potom vyšľahajte šľahačom. Vyšľahajte maslo s práškovým cukrom a pridajte šľahačku. Dobre premiešajte.
7. Varený krém z vlašských orechov
Potrebujeme:
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 15 dkg mletých orechov
- 3 vajcia
- 2 dl bieleho vína
Vajcia by mali byť oddelené, budete potrebovať bielky a žĺtky. Vyšľahajte 3 vaječné žĺtky s cukrom nad parou a za stáleho miešania prilejte horúce biele víno. Keď zmes zhustne, zložíme z plameňa a tejto zmoty zľahka vmiešame sneh z bielok a vlašské orechy.
8. Kokosový krém
Potrebujeme:
- 25 dkg masla alebo margarínu
- 10 dkg strúhaného kokosu
- 3 lyžice kr. cukru
- 15-20 dkg práškového cukru
- 1,5 balenia vanilkového pudingového prášku
- 7 dl mlieka
Pudingový prášok zmiešajte s 2 dl mlieka a 3 lyžice kr. cukru. Zvyšné 5 dl mlieka priveďte do varu, pridajte pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
Keď ho odstránite z tepla, pridajte kokos, nechajte vychladnúť, potom premiešajte, až kým nebude krém hladký. Vyšľahajte maslo alebo margarín s šľahačom, primiešajte cukor a všľahajte po lyžičkách do vychladnutého pudingu.
9. Mliečny krém
Potrebujeme:
- 250 g mliečnej čokolády
- 5 dl smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica želatíny v prášku
Čokoláda je rozdelená na kusy a rozpustená nad vodnou parou. Želatína sa zmieša s 1 dl vody a potom sa za stáleho miešania zahrievaním na plani rozpustí. Zmiešame s rozpustenou čokoládou, pokúste sa rozmiešať, aby v zmesi neboli hrudky. Do vyhladnutej čokoládovej hmoty primiešame trochu vyšľahanej šľahačky a keď je dobre premiešaná s čokoládou, opatrne vmiešame do zvyšnej vyšľahanej šľahačky.
10. Vanilkovo – tvarohový krém
Potrebujeme:
- 25 dkg tvarohu
- 0,5 l smotany na šľahanie
- 2,5 dl kyslej smotany
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 1-2 sáčky vanilkového cukru
- strúhaná citrónová kôra
- Práškový cukor podľa chuti
Vyšľahajte smotanu na šľahanie s kyslou smotanu, cukrom a vmiešajte jemný tvaroh s cukrom a citrónovou kôrou. Vymiešame jednotnú zmes.
zdroj: receptneked