plny-hrniec_transparent_negativ.png

10-minútové cesto na všetko, na čo si len spomeniete: Vláčne, mäkučké a úplne jednoduché – upečie sa veľmi rýchlo!

Výborné cesto, ktoré používam na všetko pečivo - slané, sladké, plnené. Skúste a určite si ho zamilujete. 

Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie.

 

 

Robíme z neho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko.

Do cesta nejde vajíčko, je veľmi vláčne a jemné, naozaj prvotriedne.

U nás v rodine sa tento recept dedí.

Rada ho posuniem aj ďalej, skúste a nebudete ľutovať.

 

 

Potrebujeme:

500 g múka hladká špeciál

150 ml olej

300 ml vlažné mlieko

1 KL soľ

1 PL cukor kryštál

1 sáčok sušeného droždia, alebo  1/2 kocky čerstvého

Na plnenie:

 

 

Tvaroh

Orechy

Mak

Nutella

Lekvár

Marmeláda

Postup:

Ak požívate čerstvé droždie, klasicky si pripravíme kvások:

 

 

Trochu vlažného mlieka zamiešame s cukrom a droždím.

Necháme stáť asi 15 minút, kým kvások vyjde.

Potom pridáme do misky postupne múku, zvyšné mlieko, olej.

 

 

A vypracujeme cesto.

Nakoniec pridáme aj štipku soli.

 

 

Ak používate sušené droždie, postup je ešte jednoduchší.

Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny.

Nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné.

Cesto poprášime hladkou múkou.

 

 

Necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.

Potom z cesta môžete pripraviť dobroty podľa svojej chuti.

Pripravíte prvotriedne záviny, buchty, koláče, alebo napríklad aj skvelú pizzu či slané slimáky.

Kysnuté cesto do chladničky – vynikajúce napríklad na langoše

Potrebujeme:

1 kg hladká múka

2 vajcia

250 ml kyslá smotana

4 deci mlieko

štipka soľ

1 kocka čerstvé droždie

trochu cukru

Postup:

Na úvod treba povedať, že príprava tohto cesta je veľmi jednoduchá a rýchla.

Najprv si ako v prípade klasického cesta pripravíme kvások.

Do misky nalejeme polovicu mlieka, rozdrobíme droždie a trochu cukru.

Premiešame a necháme vyjsť kvások.

 

 

Vo väčšej mise zatiaľ zmiešajte múku, soľ, vajcia a kyslú smotanu.

Pokiaľ chcete robiť sladké i slané pokrmy, tak dajte iba štipku soli a chuť už doladíte pred varením.

Potom ho zmiešajte s kváskom a vypracujte hladké cesto.

Teraz prichádza najväčšia zmena, pretože ho nedáte kysnúť.

 

 

 

Namiesto toho ho zabaľte do väčšieho igelitového vrecka a uložte ho do chladničky.

Potom si už kedykoľvek odoberiete toľko, koľko práve potrebujete.

 

 

Cesto môžete mať v chladničke päť až sedem dní.

Vďaka pôsobeniu chladu vám vydrží a nepokazí sa.

 

 

Stačí z neho odobrať a môžete pripraviť novú pochúťku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes