Vyskúšajte to dnes na obed: 11 rýchlych a chutných jedál z cestovín, ktorý pripravíte v jednom hrnci!

Vynikajúci obedy z cestovín, ktoré pripravíte na jednej panvici alebo hrnci!

Špagety Carbonara z jedného hrnca

Potrebujeme:

300 g slaninky nakrájanej na kocky (v originál recepte je pancetta)

1 liter studenej vody

Soľ a korenie

500 gramov špagiet

...

3 vajcia

80 g  strúhaného parmezánu

Postup:

Vo veľkej panvice dáme osmažiť slaninku dochrumkava, vyberieme z panvice a nalejeme do nej vodu, osolíme a okoreníme. Voda musí špagety pokrývať.

Pridáme špagety a necháme uvariť. Zatiaľ si vajcia rozmiešame so syrom. Keď špagety absorbujú vodu a budú uvarené, pridáme syrovú omáčku, slaninku, premiešame. Necháme variť ešte 1-2 minúty, dochutíme a hneď podávame.

Famózne krémové špagety s cuketou a šampiňónmi!

Potrebujeme:

jeden veľký balíček špagiet

1 veľké balenie čerstvých šampiňónov

2 väčšie cukety

2/3 hrnčeka hrášku

2 strúčiky cesnaku

2 vetvičky tymianu

soľ a korenie podľa chuti

parmezán

1/4 šálky smotany

Postup:

Najprv si pripravte jeden veľký hrniec so špagetami, šampiňónmi, nakrájanú cuketu, hrášok, prelisovaný cesnak a tymian.

Celú túto zmes potom zalejte 4 a 1/2 šálky vody a dochutte soľou a korením podľa Vašej chuti.

Počkajte, než sa voda začne variť a potom teplotu znížte na tú najmenšiu. Varenie zaberie cca 8 minút, skrátka dokiaľ nebudú špagety al dente. Nezabudnite všetko dôkladne premiešavať.

Nakoniec zmiešajte smotanu a postrúhaný parmezán. Výslednú zmes potom prilejte do hrnca so špagetami, zamiešajte a môžete podávať.

Rýchle cestoviny s mozzarellou, olivami a paradajkami

Rýchle cestoviny s mozzarellou, olivami a paradajkami

Obed tak trochu v talianskom štýle, s chuťou lahodnej mozzarelly, olív a paradajok. Doprajte si aj vy chutný pokrm, ktorý zvládnete za pár minút.

Potrebujeme:

350 g cestovín

250 g mozzarelly

50 g cherry paradajok

10 g čiernych olív

1 cibuľu

4 lyžice olivového oleja

Sušenú alebo čerstvú bazalku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Paradajky umyjeme a pokrájame na plátky, mozzarellu nakrájame na kocky. Olivy scedíme z nálevu a taktiež nakrájame na kúsky.

Cestoviny uvaríme v slanej vode podľa návodu na obale.

Cibuľu osmažíme na rozpálenom olivovom oleji, pridáme paradajky, olivy a nakoniec aj mozzarellu. Zmes dochutíme soľou a korením. Podľa chuti môžeme do omáčky pridať aj rajčinové pyré.

Uvarené cestoviny scedíme a zmiešame na panvici s omáčkou. Posypeme bazalkou a môžeme ihneď podávať.

Smotanové cestoviny

Potrebujeme:

400 g cestovín

sladká smotana  200 ml

vývar – cca 100 ml

cesnak – pár strúčikov (podľa chuti)

soľ, korenie

Olej

maslo

Syr nastrúhaný najemno

Voliteľné: šampiňóny z konzervy, šunka, petržlen alebo pažítku na ozdobu

Postup:

V hrnci si necháme zohriať olej a opečieme na ňom cca 30 sekúnd pokrájaný cesnak.  Zalejeme smotanou, pridáme troškou vývaru, kúsok masla a cestoviny. V takto pripravenom základe omáčky necháme cestoviny uvariť domäkka.
Odstavíme z ohňa, pridáme postrúhaný syr, riadne premiešame a necháme rozpustiť. Môžeme primiešať aj nakrájanú šunku, šampiňóny z konzervy – je to na vás. Obed hotový.

Cestoviny s kapustou

Potrebujeme:

1 menšia hlávka bielej kapusty

200 g anglickej slaniny

1 lyžica masla

1 cibuľa

500 g kyslá smotana

1 téglik kyslej smotany

Postup:

Kapustu jemne nastrúhame, posolíme a necháme 10 minút vypotiť. Na panvici na masle necháme škvariť slaninu a najemno nakrájanú cibuľu.

Kapustu vytlačíme, prepláchneme a pridáme na panvicu. Dusíme cca 10 minút, než kapusta zmäkne. Obsah panvice zmiešame s cestovinami a primiešame kyslú smotanu (už nevaríme!). Dochutíme ľubolným korením.

Cestoviny s kuracím mäsom a špenátom!

Potrebujeme na 2 porcie:

  • 125 g cestovín (napr. široké rezance)
  • 150 g špenátu
  • 200 g kuracieho mäsa
  • 1 strúčika cesnaku
  • 1 lyžica oleja
  • 5 kusov  sušených paradajok (príp. cherry paradajok)
  • 1 čajová lyžička kari (práškové korenie)
  • štipka kurkumy
  • 80 ml smotany 30%

Postup:

Uvarte cestoviny al dente v osolenej vode (podľa pokynov na obale). Medzitým si  špenát umyjeme a vysušíme. Nakrájajte kuracie prsia na kocky, ochuťte soľou, korením a polovicu strúhaného cesnaku.

Zahrejte olej na panvici, vložte do kuracieho mäsa a osmažte z každej strany dozlatista. Nakoniec pridajte nakrájané paradajky.

Potom pridajte zvyšok strúhaného cesnaku, kari prášok, kurkumu, špenát a smažte jednu minútu, kým špenát nezmäkne.

Pridajte smotanu, premiešajte a priveďte do varu. Ak je to potrebné, ochuťte soľou a korením. Vložte do panvice s omáčkou cestoviny, premiešajte a na chvíľu varte, aby omáčka zhustla. Môžete hneď servírovať.

Cestoviny s brokolicou (môžete dať aj zapiecť)

Potrebujeme:

300 g cestovín
1 téglik kyslej smotany
1/2 brokolice – rozdelenú na ružičky krátko uvarenú
150 g šunky
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie+soľ

Ja dávam aj jarnú cibuľku, môžete ale cesnak opražiť rovno na oleji, aj bez cibuľky. Koreniny tiež môžete použiť podľa fantázie.

Postup:

Dáme do vriacej a osolenej vody cestoviny a varíme asi 8 minút.

omáčka:

Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, cesnak a potom aj kúsky šunky. Pridáme aj kúsky predvarenej brokolice a podľa potreby podlejeme vodou z cestovín . chvíľku restujeme. Nakoniec zamiešame smotanu a podľa chuti aj trochu syra, ak chcete (nie je to nutné). Premiešame, ochutíme a pridáme cestoviny. To je všetko, podávame. Na tanieri ešte môžeme posypať syrom, celé to trvá asi 10 minút :-)

Rýchla omáčka s hubami

Rýchla smotanová omáčka na cestoviny

Potrebujeme:

200  g nakrájaných šampiňónov alebo iných húb

200 g šunky nakrájanej na kocky

1 menšiu cibuľku nakrájanú nadrobno (ja som použila červenú)

Soľ a korenie podľa chuti

Olej na opraženie šunky a cibuľky

Postup:

Na rastlinnom oleji opražíme cibuľku dozlatista. Potom pridáme šunku, šampiňóny a všetko spolu dusíme na miernom ohni približne 15 minút.

Nakoniec do zmesi pridáme kyslú smotanu, soľ a korenie podľa chuti. Necháme povariť približne dve minút.

Zmes potom navrstvíme na uvarené cestoviny.

Cestoviny so slaninou a hráškom

Potrebujeme:

250 gramov cestovín

150 gramov slaninky nakrájanej na kocky (alebo šunky, prípadne môžete celkom vynechať)

1 konzerva hrášku (stačí aj menšia)

2 polievkové lyžice masla (môžeme nahradiť olejom)

2 strúčiky cesnaku

1 polievková lyžica múky

200-250 millilitrov kyslej smotany (môže byť aj smotana na varenie)

trocha mlieka, podľa potreby

200 gramov syra (ideálne dva kusy)

Postup:

Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Maslo roztopíme, pridáme slaninu a krátko opražíme. Potom pridáme pretlačený cesnak, po chvíľke múku, krátko opražíme a pridáme aj smotanu smotanou. Miešame, kým nebudeme mať hladkú omáčku. Necháme zovrieť, odstavíme z tepla, pridáme syr a miešame kým sa neroztopí. Podľa chuti ešte môžeme pridať soľ, korenie, bylinky. Premiešame spolu cestoviny, omáčku a hrášok a hotovo.

Minútková cuketová omáčka na špagety

Minútková cuketová omáčka s bambinom a kyslou smotanou: Mamičky, toto pripravíte za 10-minút a deti to doslova milujú!

Potrebujeme

Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu

3 stredné cukety

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

olivový olej

50 g strúhaného syra

1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)

Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som ¾ téglika, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)

Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)

Postup:

Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.

Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.

Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.

Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak. Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.

Cestoviny s kyslou smotanou

Minútkové špagety s kyslou smotanou: Skúsila som na dovolenke a sú neskutočné – vychválil ich každý, kto ochunal!

Potrebujeme:

500 g špagiet,

150 g šunky,

3 lyžice oleja,

3 strúčiky cesnaku,

200 g kyslej smotany,

200 g syra,

soľ,

mleté ​​korenie,

štipka muškátového orecha.

Postup:

Špagety uvaríme v slanej vode podľa pokynov na obale. Scedíme, ale necháme si 100 ml vody z cestovín na omáčku. Kým sa cestoviny varia, na panvicu nalejeme 2 lyžice oleja a opražíme na ňom nakrájaný cesnak po dobu cca 1 minúty. Pridáme muškátový oriešok a vodu z cestovín v ktorej sme si rozmiešali smotanu (môžeme odobrať priamo počas varenia cestovín). Necháme prevariť, pridáme cestoviny, šunku nakrájanú nadrobno a premiešame. Posypeme syrom priamo na panvici a podávame.