Predstavte si, že už zajtra ráno si natriete na sendvič domáci bylinkový syr – bez syridla, špeciálnych prísad. Ide o naozaj výborný recept, ktorý vrelo odporúčam každému.
Potrebujeme:
1 l kefíru
1 liter mlieka
6 vajec
4 lyžičky soli
1/3 lyžičky červeného mletého korenia
štipka kmínu (mletého)
1 strúčik cesnaku
malý zväzok rôznych bylín: kôpor, koriander, pažítka
Postup:
Nalejte mlieko a kefír do hrnca a zmes zahrejte (ale nemusíte variť). Počas čakania rozšľahajte vajcia so soľou, a keď je zmes horúca, nalejte do nej vajcia a premiešajte, držte hrniec stále na nízkej teplote, kým sa srvátka neoddelí.
Po vypnutí plameňa a nechajte ho vychladnúť asi 2 minúty.
Vezmite cedník, položte naň gázu do dvoch vrstiev a navrstvite naň syr. Nasekané bylinky zmiešame s cesnakom a korením. Pridáme do syrovej zmesi.
Hmotu rovnomerne urovnajte lyžičkou, gázu stočte do uzla.
Keď tekutina zo syra odtečie, zaťažte hrudku tanierom miskou s vodou. Nechajte v chladničke do druhého dňa. Ráno natrite na chlebík.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)