plny-hrniec_transparent_negativ.png

Žena naplnila poháre maslom a vložila ich do vyhriatej rúry: Škoda, že sme to nepoznali skôr, ide o perfektnú pomôcku!

Tento trik ma naučila moja svokra a praktizujem ho už pár rokov.

Asi pred rokom sme nakúpili maslo, ktoré bolo v akcii. Poznáte to, skvelá cena má vždy  aj svoju daň a to je väčšinou krátka záruka. :-) Ukážem vám skvelý trik, ako môžete maslo uchovať v čerstvom stave po dobu až 3 rokov, bez mrazenia. Tento tip ma naučila svokra, ona takto spracovala maslo vždy vtedy, keď ho kupovala väčšie množstvo priamo zo salaša. Mne sa zatiaľ táto metóda osvedčila, tak ak chcete vyskúšať malý „maslový experiment“, možno sa vám to raz bude hodiť. Na začiatok skúste napríklad jeden malý pohárik od presnidávky a uvidíte. :-)

Potrebujeme:

Maslo

Čisté poháre na zaváranie (ideálne sterilizované)

Postup:

Maslo nakrájame na kocky a vložíme do pohárov – ako vidíte, maslo môže mierne presahovať cez okraj pohárov. Poháre s maslom uložíme na plech na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry na 110 stupňov – poháre necháme vo vnútri 15-20 minút.

Ako môžete vidieť, maslo sa v rúre roztopilo, môžeme teda poháre opäť doplniť. V horúcom masle by sa tuhé maslo malo rýchlo a jednoducho rozpustiť. Maslo v pohároch by malo siahať asi centimeter pod okraj pohára (ja používam poháre od presnidávky – radšej urobím viac menších pohárov.

Teraz poháre zavrieme viečkom. Uistite sa, že okraj pohára je čistý – nesmie byť znečistený od masla. Opäť vložíme do rúry a pri teplote

Pri teplote 110 stupňov necháme v rúre 45 minút – maslo sa rozdelí na dve časti na pevnú a kvapalnú časť. Necháme vychladnúť a dobre všetky nádoby ešte raz skontrolujeme. Na vrch pohárov napíšeme dátum zavárania. Maslo vydrží 3 roky!

Skladujem na tom istom mieste ako domáce džemy a nátierky. Pred použitím treba dobre pretrepať, aby sa obe hmoty premiešali.

Klaudia M.

Najlepšie recepty na dnes