plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zemiakovo-maslové pagáče

Jemné domáce pagáčiky zo zemiakovo-maslového cesta. Naplnia krásnou vôňou celú vašu kuchyňu.

Fantastické domáce pagáčiky, ktoré naplnia celú kuchyňu lahodnou vôňou.

Potrebujeme:

800 g polohrubej múky

1 vajce

1 lyžičku soli

50 g čerstvého droždia

100 ml rastlinného oleja

300 g zemiakov

250 g zmäknutého masla

300 ml mlieka

1 lyžičku kryštálového cukru

1 vajce na potretie

Postup:

Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme cukor, 1 lyžicu múky a necháme vyjsť kvások.

Zemiaky uvaríme v šupke. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, soľ, olej, maslo, vajce a kvások. Vypracujeme jednotné hladké cesto

Cesto prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť približne 1 hodinu.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú rpacovnú dosku, rozvaľkáme, rpeložíme na polovicu a necháme 20 minút vykysnúť. Potom rozvaľkáme, preložíme na polovicu a opäť necháme 20 minút vykysnúť. Tento postupo zopakujeme ešte 1x.

Cesto potom opäť rozvaľkáme a vykrajujeme z neho jednotlivé pagáčiky, ktoré na vrchu zatlačíme mriežkou na pretláčanie zemiakov – aby sme získali mriežkovaný vzor na povrchu. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: nosalty

Najlepšie recepty na dnes