Zázračné korenie a krásna izbová rastlina v jednom: Takto jednoducho si doma vypestujete„bobkový list“!

Vavrín pravý je celoročne zelený strom pochádzajúci zo stredomorského pobrežia. Jeho listy poznáme všetci ako obľúbené korenie „bobkový list“, ktoré nechýba hádam v žiadnej domácnosti.

Vavrín pravý je celoročne zelený strom pochádzajúci zo stredomorského pobrežia. Jeho listy poznáme všetci ako obľúbené korenie „bobkový list“, ktoré nechýba hádam v žiadnej domácnosti. Známe je svojou výraznou arómou a chuť, vďaka ktorej patrí medzi najčastejšie využívané koreniny. Vavrín bol v antickom grécku považovaný za magické korenie a jeho účinky boli považované za dar bohov ľuďom.

Prečo pestovať bobkový list doma?

Doma vypestovaný bobkový list má omnoho výraznejšiu arómu aj chuť, ako ten, ktorý kupujeme vo obchode. Okrem toho rastlina – vavrínový stromček – patrí medzi veľmi pekné izbové rastliny, ktorá krásne rozvoniava a v interiéry a pôsobí ako prírodný odpudzovač hmyzu, komárov a múch. Navyše, vavrín sa ľahko rozmnožuje z odrezkov. Môžete si tak namnožiť koľko len chcete. Navyše, pestovanie tejto rastlinky je skutočne jednoduché.

Ako na to?

Varín môžete pestovať zo semienok, alebo odrezkov. Prípadne, môžete zakúpiť priesadu alebo dospelý stromček vavrínu v záhradkárstve a neskôr ho doma rozmnožovať odrezkami.

Pestovanie zo semien je náročnejšie, ale s trochou trpezlivosti sa vám môže vyradiť. Semienka vavrínu vložíme do substrátu do hĺbky 2-3 cm. Je potrebné uložiť črepník na stanovisko s dostatkom svetla a po dobu nasledujúcich mesiacov mu zabezpečiť stabilnú teplotu (ideálne okolo 21 stupňov Celzia). Klíčenie semien trvá 6-7 týždňov. Pozor na prievan, ten vavrín (klíčiaci aj dospelý) znáša veľmi zle.

Substrát – na pestovanie vavrínu môžeme použiť klasický substrát pre izbové rastliny. Substrát by mal dostatočne kyprí – je vhodné primiešať doň piesok a tiež zabezpečiť dostatočnú drenáž.

Dôležité je pravidelné prihnojovanie – prihnojujeme od konca februára do konca septembra raz za dva týždne. Používame bežné hnojivo pre izbové rastliny.  Zalievame pravideľne tak, aby pôda nikdy celkom nevyschla. Pozor však na prelievanie – vavrín znesie skôr krátkodobé sucho než preliatie.

Čo je dobré vedieť?

Teplota pri pestovaní vavrínu nesmie nikdy klesnúť pod 15 stupňov.

Stromček vavrínu môžete tvarovať do ľubovolného tvaru. Ak by sme nechali voľne rásť, môže nám poriadne prerásť cez hlavu a dosiahnuť výšku až dvoch či dokonca troch metrov.

Od jari do jesene môžeme vavrín pestovať vonku na terase alebo balkóne, kde znáša aj celodenné slnko – vtedy však musíme dbať na výdatnejšiu zálievku, ako pri celoročnom pestovaní v interiéri.

Vavrín pravidelne striekajte pomocou rozprašovača. Prospieva mu vyššia vlhkosť vzduchu.

Vavrín je minimálne napádaný škodcom, za čo môže obsah silíc v jeho listoch. Výnimočne sa môže vyskytnúť napadnutie puklicami.

Vavrín môžete rozmnožovať pomocou odrezkou prakticky počas celého roka – najideálnejší čas je však na jar alebo v septembri. Z rastliny odoberáme vrcholové výhonky, ktoré získavame šikmým rezom. Každý odrezok by mala mať 3-6 lístkov. Odrezky zapichneme do substrátu do menšieho črepníka na 6-8 týždňov. Potom, keď rastlina zakorení, je potrebné premiestniť ho do väčšieho a hlbšieho črepníka. Najrýchlejšie zakorenia pri stabilnej teplote 21-22 stupňov. Ak chcete odrezkom v zakoreňovaní pomôcť, prikryte ich na niekoľko prvých dní plastovým sáčkom. Vytvoríte im tak klímu ako v skleníku.

Zber listov

Listy si môžete podľa potreby zbierať celoročne. Najlepšiu a najvýraznejšiu chuť majú čerstvé – pokrájajte ich a pridajte do jedál. Vynikajúce je vziať niekoľko čerstvých lístkov a pridať ich do kúpeľa. Máte tak postarané o luxusný wellness zážitok. Ak sa ich rozhodnete dušiť, zaťažte ich, inak sa počas sušenia skrútia. Sušte v dobre vetranej miestnosti.

Zázrak pre zdravie

Bobkový list nie len obyčajným korením a dochucovadlom do našich obľúbených receptov. o jeho úžasných účinkov pre naše zdravie sa dočítate TU.

Dnes najobľúbenejšie