plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na tento tvarohový závin je náš rodinný poklad: Je z magického cesta, ktoré vám narastie priamo pred očami!

Tento recept na kysnuté cesto si v rodine strážime, ako oko v hlave. Voláme ho tiež magické cesto, alebo rýchlokyska. Netreba čakať na vykysnutie, narastie vám skôr, ako stihnete pripraviť náplň.

Tento recept na kysnuté cesto si v rodine strážime, ako oko v hlave. Voláme ho tiež magické cesto, alebo rýchlokyska. Netreba čakať na vykysnutie, narastie vám skôr, ako stihnete pripraviť náplň.

Potrebujeme:

1 vajce

150 g masla alebo iného tuku

75 g práškového cukru

Soľ

¼ l mlieka

600 g polohrubej múky

40 g droždia

Náplň:

2 vaničky tvarohu

Kryštálový cukor

1 vajce

Olej na vymastenie plechu

Postup:

Do vandlíka si nasypeme múku, do stredu urobíme jamku a nalejeme do neje teplé mlieko, cukor a rozdrobené droždie. Necháme nabobtnať a, pridáme vajce, soľ a rozpustené maslo. Všetko zamiešame vareškou. Cesto je pripravené vtedy, keď sa prestane lepiť na varešku. Ak sa vám cesto zdá príliš lepivé, jednoducho pridáme trochu múky.

Na náplň stačí zmiešať všetky prísady. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva bochníky, rozvaľkáme a naplníme náplňou. Môžeme jednoducho zavinúť, alebo zvoliť prekladaný tvar (konce cesta si narežeme a prekladáme cez náplň. Dôležité je okraje cesta zahnúť tak, aby náplň nevytiekla. Záviny preložíme na vymastený, alebo papierom vyložený plech (necháme odležať, kým sa nezohreje rúra), potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov, kým závin nie je na povrchu zlatistý.

Najlepšie recepty na dnes