Vajcia – hádam žiaden komplexný pokrm sa bez nich nezaobíde. Vajcia sú neodmysliteľné tiež ako súčasť studených obložených mís, jednohubiek, alebo iného pohostenia pre naše návštevy. Existuje však jednoduchý spôsob, ktorý dokáže obyčajné vajcia premeniť nielen na delikatesu, ale aj ozdobu každého slávnostného stola. Pýtate sa, čo je tou záhadnou ingredienciou, ktorá premení obyčajné vajcia na niečo skutočne výnimočné? Obyčajná červená repa. Po jej pridaní totiž vajcia získajú nielen novú chuť, ale zároveň aj krásnu fialovú farbu.
Nakladané vajcia s červenou repou sú pochúťkou, ktorá v niektorých krajinách patrí k neodmysliteľnej pochúťke rovnako, ako napríklad nakladané uhorky. Príprava tejto pochúťky je skutočne jednoduchá, zvládne ju skutočne každý a výsledok je nielen potešením pre oko, ale aj pre chuťové bunky.
Potrebujeme:
Uzatvárateľné poháre na zaváranie (2 väčšie alebo 3 menšie)
Natvrdo uvarené vajcia (cca 12 kusov)
1 väčšiu cibuľu nakrájanú na tenko
500 g nakladanej červenej repy aj s nálevom
1 hrnček octu
1 hrnček kryštálového cukru
8 ks celých klinčekov
2 lyžičky soli
Postup:
V hrnci zmiešame najemno nasekanú cibuľu s repu a šťavou, octom, klinčekmi, soľou a cukrom.
Zmes privedieme do varu za stáleho miešania tak, aby sa cukor celkom rozpustil.
Keď sa cukor rozpustí, odstránime hrniec z plameňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu – to je veľmi dôležitý krok.
Keď zmes vychladne, jednoducho ju nalejme na vajcia a poháre pevne uzatvoríme.
Vložíme do chladničky a necháme odležať 3 dni. Z času na čas poháre otáčame, aby sme mali istotu, že sa celý povrch vajec pokryje zmesou.
Po troch dňoch sú fialové vajcia pripravené a môžete si na nich pochutnávať.