Domáce kysnuté cesto trochu inak, ako ste zvyknutí. Fantasticky jemné, vláčne a také chutné, že výrobky z neho sa na plechu dlho neohrejú. Cesto sa pripravuje trochu inak, no je o to lahodnejšie a nadýchanejšie.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
25 g čerstvého droždia
¾ šálky teplého mlieka
2 lyžice kr. cukru
2 vajcia
60 g masla
½ lyžičky soli
Náplň:
1 a ½ šálky odkôskovaných čerešní, malín alebo brusníc
½ šálky kr. cukru
1,5 lyžičky strúhanej pomarančovej kôry
Postup:
Pripravíme si základ cesta. V ½ šálky teplého mlieka rozpustíme droždie, pridáme ½ múky a vymiešame jednotnú hmotu – necháme kysnúť pri izbovej teplote 1-2 hodiny.
Uvidíme, ako hmota „nabobtná“. Vmiešame do nej zvyšok teplého mlieka, cukor, rozšľahané vajcia, soľ a zvyšnú múku. Za stáleho miešania zapracujeme do hmoty aj zmäknuté maslo. Cesto vypracujeme tak, aby bolo hladké a nelepilo sa na ruky. Misku s cestom prikryjeme fóliou a uložíme do chladničky na 2 hodiny (prípadne na noc).
Ovocie rozmixujeme (alebo zomelieme v mlynčeku na mäso), pridáme cukor, pomarančovú kôru a varíme na miestom plameni do zhustnutia – necháme vychladnúť.
Cesto vyberieme z chladničky a preložíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 60×30 cm a rovnomerne naň rozotrieme náplň tak, aby bola asi 1,5 cm od okrajov cesta. Potom cesto preložíme – tretinu cesta smerom do stredu a prekryjeme zvyšným cestom. Okraje zľahka pritlačíme prstami.
Teraz cesto narežeme na pásiky široké asi 3 cm. Každý pásik potom stočíme a okrajeme spojíme tak, aby vznikol tvar venca. Pečieme pri teplote 210 stupňov asi 12-15 minút. Posypeme práškovým cukrom a môžeme si pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť!