plny-hrniec_transparent_negativ.png

Keď budete nabudúce robiť kysnuté cesto, skúste to takto: Je omnoho nadýchanejšie, jemnejšie a pečivo z neho nemá chybu!

Domáce kysnuté cesto trochu inak, ako ste zvyknutí. Fantasticky jemné, vláčne a také chutné, že výrobky z neho sa na plechu dlho neohrejú. Cesto sa pripravuje trochu inak,  no je o to lahodnejšie a nadýchanejšie.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

25 g čerstvého droždia

¾ šálky teplého mlieka

2 lyžice kr. cukru

2 vajcia

60 g masla

½ lyžičky soli

Náplň:

1 a ½ šálky odkôskovaných čerešní, malín alebo brusníc

½ šálky kr. cukru

1,5 lyžičky strúhanej pomarančovej kôry

Postup:

Pripravíme si základ cesta. V ½ šálky teplého mlieka rozpustíme droždie, pridáme ½ múky a vymiešame jednotnú hmotu – necháme kysnúť pri izbovej teplote 1-2 hodiny.

Uvidíme, ako hmota „nabobtná“. Vmiešame do nej zvyšok teplého mlieka, cukor, rozšľahané vajcia, soľ a zvyšnú múku. Za stáleho miešania zapracujeme do hmoty aj zmäknuté maslo. Cesto vypracujeme tak, aby bolo hladké a nelepilo sa na ruky. Misku s cestom prikryjeme fóliou a uložíme do chladničky na 2 hodiny (prípadne na noc).

Ovocie rozmixujeme (alebo zomelieme v mlynčeku na mäso), pridáme cukor, pomarančovú kôru a varíme na miestom plameni do zhustnutia – necháme vychladnúť.

Cesto vyberieme z chladničky a preložíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 60×30 cm a rovnomerne naň rozotrieme náplň tak, aby bola asi 1,5 cm od okrajov cesta. Potom cesto preložíme – tretinu cesta smerom do stredu a prekryjeme zvyšným cestom. Okraje zľahka pritlačíme prstami.

Teraz cesto narežeme na pásiky široké asi 3 cm. Každý pásik potom stočíme a okrajeme spojíme tak, aby vznikol tvar venca. Pečieme pri teplote 210 stupňov asi 12-15 minút. Posypeme práškovým cukrom a môžeme si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Najlepšie recepty na dnes