Pri príprave jedál často využívame len určitú časť zo surovín. Tak napríklad, pokiaľ ide o zemiaky, uhorky, alebo cibuľu – šupky z týchto druhov zeleniny väčšinou končia v koši alebo v lepšom prípade poslúžia ako prírodné hnojivo na domácom kompostovisku. My vám však poradíme, ako ich využiť omnoho efektívnejšie a tak, aby ste z nich mali čo najväčší úžitok. Inšpirujte sa, ako nakladať s bežným odpadom múdro.
Šupky z uhoriek
Ak pripravujete uhorkový šalát a uhorky šúpete, šupky z nich môžete stále skvele využiť. Pomôžu vám napríklad vrátiť lesk tmavým koženým topánkam – stačí, ak ich šupkami jednoducho potriete. Môžete z nich tiež vytvoriť prírodný osviežovač vzduchu do vašej domácnosti s úžasne sviežou vôňou. Stačí, ak šupky vložíte do hrnca, zalejete vodou a chvíľu povaríte. Potom pridajte citrónovú šťavu, prelejte do fľaše s rozprašovačom a môžete si užívať sviežu a príjemnú vôňu. Šupky z uhoriek tiež pomôžu so zahmlievaním zrkadiel. Stačí, ak nimi sklenený povrch jednoducho pretriete.
Zvyšky z jabĺk
Z ohryzkov jabĺk môžeme ľahko vyrobiť užitočnú surovinu do našej domácnosti – jablčný ocot. Stačí, ak ohryzky nakrájate na menšie kúsky, zalejte obyčajným octom a necháte kvasiť. Keď zmes vykvasí, máte k dispozícii cenný ovocný ocot.
Ak pripravujete dezert alebo jednoducho servírujete jablká bez šupiek – rozhodne by nemali skončiť v koši. Obzvlášť, ak máte k dispozícií domáce jablká. Z šupiek totiž môžete pripraviť voňavý čaj. Šupky tiež pomôžu vyčistiť kovové hrnce a panvice, ale tiež prospeje vašej kráse. Umiestnite si ich na kruhy pod očami a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom stačí šupku odstrániť, umyť si tvár a naniesť bežná krém – kruhy sú preč.
Šupky zo zemiakov
Zemiakové šupky môžete využiť omnoho múdrejšie, ako len tak ich vyhodiť do koša. Vďaka svojím antibakteriálnym a upokojujúcim účinkom ich môžete použiť ako prvú pomoc pri liečbe popálenín. Stačí ak šupky priložíte na popálené miesta na pokožke a upevníte obväzom. Rovnako pomôžu aj pri tmavých pigmentových škvrnách – šupkami si jednoducho tieto miesta potierajte. Kedže zemiaková šupka obsahuje viacej vitamínov a živín ako samotný zemiak, môžete si z nej pripraviť skvelú chuťovku – predovšetkým šupky nových zemiakov môžete upiecť v rúre s troškou oleja ako chrumkavé chipsy.
Šupky z cibule
Už naše babičky vedeli, že šupky z cibule sú hotovým pokladom a môžu ich využiť mnohými užitočnými spôsobmi. Šupky z cibule pomôžu napríklad pri zápale dýchacích ciest, uľahčujú vykašliavanie, pomáhajú pri ochoreniach obličiek a môžete ich skvele využiť aj pre krásu. Všetky tipy, ako cibuľové šupky využiť, nájdete TU.
Stonky z byliniek
Ak používate v kuchyni čerstvé bylinky s veľkou pravdepodobnosťou využijete len lístky, prípadne tenké časti stonky. Hrubá stonka často končí v koši, pretože nevieme , ako ju správne využiť. Skvelým tipom je pridať ich do octu či oleja a vyrobiť vynikajúce voňavé dochucovadlá do vašich jedál (ideálne sú napríklad stonky z rozmarínu, tymianu, koriandra či petržlenu). Stonky môžete tiež usušiť, rozdrviť a pridať do soli – získate tak vynikajúcu ochutenú soľ, skvelú na grilovačku alebo dochucovanie pečeného mäsa. Sušené stonky mäty zmiešané s cukrom sú vynikajúce na do domácich limonád, drinkov či dezertov.
Šupka z melónu
Ak máte problém s akné, môže vám pomôcť práve šupka z melónu. Nevyhadzujte ju, ale vložte do vody a nechajte odstáť minimálne 24 hodín. Potom si šupky priložte k pokožke. Jemné trenie pomôže k odstráneniu a rýchlemu hojeniu stôp po akné.